Čítaníčko do pohody

V poslednom čase ozaj často siaham po knižkách radšej ako po seriáloch a filmoch, preto som sa rozhodla pár z nich vám zase ukázať a možno vás inšpirovať. :)
  Niektoré knihy z tých, ktoré tu vidíte dnes, boli prekvapením aj pre mňa samotnú. Čítala som ich z čírej nudy alebo len zvedavosti a v podstate ich dopredu zatratila, lebo som naozaj nečakala, že ma tak vtiahnu do deja. Mnohé som takto postupne zaradila do svojho zoznamu knižiek, ktoré si budem stále čítať dokolečka dokola a nikdy ma to neprestane baviť. :D Celkom sa teším aj na čas Vianoc, kedy si permanentne želám od Ježiška len a len knihy. To pribudnú nejaké nové do zbierky, no hlavne ich už konečne bude kedy čítať! 
  Každopádne, ak práve neviete, po akej knihe siahnuť, mám tu pre vás pár tipov, ako si príjemne krátiť jesenné večery pod dekou. :)



Alexandra Potter - Don´t You Forget About Me - Túto perfektnú knihu som dostala na minulé Vianoce a musím povedať, že už dlho ma niečo tak veľmi nepobavilo a nezaujalo. Je to úplne fresh romantický príbeh s menším kúzlom, ktoré jednej mladej duši pomôže uvedomiť si, koho naozaj miluje. :) Príbeh sa odohráva v Londýne, pričom už to je úplne skvelé. :D Alexandra Potter je spisovateľka, ktorú som predtým nepoznala, ale určite si od nej prečítam niečo ďalšie. Píše podobne ako Sophie Kinsella (Confession of a Shopaholic), čo znamená, že je to vtipné na každej strane, romantické a neskutočne nápadité. Odporúčam všetkými desiatimi. ;)

Hugh Laurie - Obchodník so smrťou (The Gun Seller) - Toto bol typický príklad toho, že "Prečítam si, zabijem nudu, založím späť na poličku a už nikdy nevytiahnem...", ale opak je pravdou. Hugha Laurieho som mala zafixovaného ako Dr Housa a bodka. :D Nejako som neverila, že by ma kniha od neho mohla baviť, ale bavila, a to veľmi. Má taký svojský štýl písania, ale je veľmi príťažlivý pre čitateľa, taktiež miestami až morbídne vtipný a celá zápletka a gradácia deja ma fakt dostala. Je to síce z úplne iného súdka, také (sem-tam) dosť surové krimi, ale perfektné.

Boris Filan - Tri opice - Spomínam si, že s Filanom som sa prvý raz zoznámila pred pár rokmi, keď som siahla po mamkinej zbierke jeho Tam Tamov, ale nejako extra ma neočarili. Pred pár dňami som bola už zúfalá, že ja fakt už proste nemám čo čítať, a tak som sa odhodlala k tomu, že som sa k spomínanej poličke vrátila. Vybrala som z nej Tri opice a musím povedať, že tá knižka ma veľmi bavila. Random momenty z autorovho života, hlášky, spomienky, neobyčajné písanie o obyčajných veciach... Skrátka, keď som sa ocitla na konci, normálne ma to sklamalo, lebo by som si takéto fajné oddychovky čítala ďalej. No a to ma presvedčilo sa k Filanovi ešte vrátiť. :)

Guy de Maupassant - Mont Oriol - Od Maupassanta som čítala najprv knižku Miláčik (Bel Ami), ktorú môžete poznať podľa rovnomenného filmu, kde hviezdil Patizónko v hlavnej úlohe. Musím však priznať, že tá knižka mi prišla strašne nudná. Točilo sa to celé okolo obrazu vtedajšej spoločnosti vo Francúzsku a zrazu... koniec. Preto som sa celkom bála siahnuť po ďalšom jeho románe, ale napokon sa mi to vyplatilo. Mont Oriol bola knižka s takou milou zápletkou; žienka si vezme muža kvôli naliehaniu rodičov a potom (samozrejme) nachádza romantickú lásku v niekom inom. Čo je však na tomto románe to skvelé, tak to, ako autor pred koncom knihy celú romantiku zmasakruje a koniec už taký ružovučký nie je. Určite stojí za prečítanie, aj keď je to už staršia knižka. :)

Anthony Kiedis - Scar Tissue - Nakoniec moja srdcovka. :) Strašne veľmi milujem skupinku Red Hot Chili Peppers a pre mňa ako skalného fanúšika bolo priam psou povinnosťou zadovážiť si knižku napísanú ich frontmanom Anthonym Kiedisom. Porozpráva vám všetko od útleho detstva, aký bol život s mamou v Mississippi či otcom v Kalifornii, stredná, kde sa zoznámil so svojimi spoluhráčmi a založili prvú kapelu, ako strašne spadol do osídel drog a mnoho ďalšieho. Tohto chlapa fakt obdivujem, najmä ako dokázal z úplného dna vstať a vypracovať sa až tam, kde je dnes. Navyše, normálne mu tlieskam, pretože v tej knihe sa čitateľovi odhalil natoľko, že porozprával aj o svojom nevšednom prvom sexuálnom zážitku, a na to podľa mňa len tak niekto nemá gule. :D Chápem, že nie všetci ste takými zarytými fanúšikmi RHCP, avšak chcela som týmto poukázať na autobiografie a biografie, pretože im v poslednom čase začínam prepadať a stávajú sa mojím obľúbeným literárnym žánrom. Možno by ste neverili, ale skutočné príbehy ľudí z mäsa a kostí vám dokážu dať omnoho viac ako fikcia. :) 

Čítali ste niektorú z týchto kníh? A nedá mi nespýtať sa - aký máte názor na (auto)biografie? ;)

S.

Komentáre

  1. Já teda neznám ani jednu, ale vypadají super. Taky nemám moc čas na čtení! Já zrovna čtu Abundance of Catherines od Johna Greena, on píše prostě dokonale. A znám to, přát si na Vánoce smaý knížky! :)
    Young, wild and free

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vypadá to hodně zajímavě a "Don't you forget about me" mi doporučovalo už hodně lidí!)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zvu tě na mou giveaway o skřipce do vlasů:
    http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/11/linziclip-giveaway.html :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky