"So many books, so little time." F. Zappa

Knihy sú pre mňa niečím, bez čoho si už život neviem predstaviť. Niet nad tú chvíľu, keď sa po dobrom obede zvalíte do postele s dobrou knihou a dobrým čajom. :) Spisovatelia sú pre mňa páni umelci, pretože napísať skutočne dobrú a pútavú knihu je podľa mňa omnoho ťažšie, ako z kameňa vytesať sochu. V dnešnom svete, kde každá tretia kniha je o nejakej upírskej strednej škole, je celkom obtiažne nájsť si to svoje pravé orechové, niečo skutočne hodnotné a zmysluplné. Našťastie existujú miesta ako knižnice a obchodíky s knihami, kam sa môžete zavŕtať hoc aj na celý deň, listovať a podchvíľou sa usmievať nad tým, čo práve čítate. Hľadať, snoriť, až nájdete ozajstné poklady, a potom ich hrdo odniesť domov a zahĺbiť sa do nich. :)
  Konečne mi začínajú prázdniny, takže už sa teším na kopu oddychu a hŕby prečítaných kníh. (To je jedna z vecí, ktorá mi na našej škole vadí - že nemôžem a nestíham robiť veci, ktoré naozaj chcem a bavia ma.) Nuž ale, vytúžené voľno je tu a v rámci tohto oddychu vám s radosťou odporučím aj pár knižiek, ktoré za to určite stoja! ;)


Barbara Wood: Nevzdaj sa svojich snov (This Golden Land
Táto knižka od anglickej autorky Woodovej ma neskutočne chytila za srdce. Keď som zbadala obálku, bola som trochu na pochybách, čo si o celom diele a jeho obsahu myslieť. Ale zas a znovu sa mi potvrdilo, aby som nesúdila knihu podľa obalu. (Týmto pozdravujem aj ľudí, čo sa starajú o grafickú obálku knihy.) Určite ste si aj vy povedali, že vnútro knihy bude rovnako jednoduché a nezáživné, ako je jeho obálka, ale nestalo sa tak. Obal ukrýva tak krásny príbeh, že mne niekoľkokrát vohnal slzy do očí. Dielo sa potýka s pomerne vážnou témou, ako bolo postavenie žien v lekárstve v minulom storočí. Je o mladom dievčati, ktoré túži stať sa lekárkou a cesty osudu ju zavejú z rodného Anglicka až do Austrálie. A čo by to bolo za knihu, ktorá má chytiť dievčenské srdce, aby sa tam nemihol aj nejaký ten muž. ;) Naozaj, táto kniha bola veľmi na úrovni, všetko napredovalo v dokonalom slede udalostí, preplietali sa tam mnohé dejové línie, autorka si osvojila skutočne prvotriedny rozprávací zmysel. Jej štýl písania je veľmi pútavý, knihu doslova hlcete a prebúdza sa vo vás nesmierna túžba vedieť, čo bude ďalej. Podporujú to aj mnohé básnické prostriedky a najmä dokonalé volenie slov. Nehovoriac o príťažlivom austrálskom prostredí, ktoré autorka opisuje tak, až máte pocit, že sa tam reálne nachádzate - od austrálskych púští až po prístavné mestá. Pre mňa je táto kniha jednou z tých, po ktorých určite siahnem ešte nespočetnekrát a vždy sa k nej rada vrátim! :)


Katie Piper: Krásna (Beautiful)
Túto knihu som už tiež čítala niekoľkokrát a vždy ma tak hrozne chytí za srdce, že potom sledujem dokument o Katie Piper My beautiful face stále dookola a hľadám všetky možné informácie o tom, ako sa práve má a ako bojuje so svojím osudom. Katie bola celkom normálne, krásne dievča, modelka, no zaplietla sa s chorým a veľmi krutým človekom. Chorobný žiarlivec si najal človeka, aby ju oblial kyselinou. Katiin svet sa razom stal peklom - peklom, kde jej najväčšia prednosť bola naveky znetvorená. Táto kniha je pre mňa niečím, pri čom si vždy uvedomím, akí zvrátení ľudia na tomto svete jestvujú a ako treba podporovať tých, ktorí mali tú smolu a mali s nimi dočinenia. Cítiť tu, že Katie nie je žiadna spisovateľka a nemožno teda čakať kráľovský štýl písania, ale príbeh sám osebe je fakt dojemný a určite vás chytí za srdce. Tu ani vlastne nejde o hodnotu literárneho diela. Ide tu o hodnotu sily mladej ženy, ktorá musela svoj život začať od úplného začiatku, a nezlomila sa. :)


Rainbow Rowell: Eleanor a Park (Eleanor and Park)
O tejto knižke som ešte pred tým, ako som ju dostala, veľmi veľa počula. Každý ju chválil, každý ju odporúčal, tak som sa odhodlala k tomu, aby sa mi dostala do rúk, že však zistím, čo na nej všetci vidia. A veruže som uvidela aj ja. :D Toto bola zatiaľ jediná kniha, ktorú som celú prečítala za deň! Doslova som ju celú zhltla! Čítala sa veľmi ľahko, ale bola hrozne pútavá. Dve decká si k sebe našli cestu tak krásnym a výnimočným spôsobom, pričom spolu preskočili toľko prekážok... ach! :D Celkom klasická lovestory s úplne neklasickým rázom. Bolo to tak moderne a nie príliš sladko poňaté, plus super bolo aj to, že sa tam riešia aj iné otázky, ako len láska medzi dvomi ľuďmi. Pani spisovateľka sa mi dostala pod kožu, ten príbeh vo mne ešte dlho doznieval, lebo bol napísaný fakt bravúrne.


Bram Stoker: Dracula
Kto by nepoznal príbeh o krvilačnom grófovi z Transylvánie, vampírovi, ktorý sa mení na netopiera a jeho odraz nie je v zrkadle vidieť? Draculu som si chcela prečítať už veľmi dlho a konečne som sa k tomu dostala. Spočiatku ma celkom prekvapilo, akým štýlom bola kniha písaná - záznamy z denníkov, listy, telegramy... Ale rýchlo som si na to zvykla a práve to zrejme celému príbehu ešte dodalo šmrncu. Mladý Johnatan Harker má dočinenia s grófom Draculom, ktorý, ako sa neskôr ukáže, si nekupuje usadlosť v Anglicku len tak pre nič za nič. Zapletie sa s Johnatanovými známymi a chce to dobrý tím, aby sa s grófom porátali. Najviac ma na tejto knihe fascinovalo, že to bolo prvé literárne dielo, pri ktorom som sa fakt že bála. :D Niektoré časti som radšej preletela, lebo mi nabiehala husia koža. Stoker proste vytvoril masterpiece, ktoré stojí za to si prečítať, či už literatúru ako takú radi máte, alebo nie.


Tamara Heribanová: Malá doba ľadová
Táto novinka od slovenskej autorky ma fakt strašne dostala. Heribanová píše tak úžasne, že som sa od prvej strany totálne zžila s hlavnou postavou. Veľa situácií mi dokonca bolo nesmierne blízkych, že "Aha, toto sa stalo aj mne." a "Aha, presne toto som vtedy tiež mala v hlave." a podobne. Príbeh lásky, naťahovanie sa medzi dvomi ľuďmi bolo hlavným motívom knihy, ale stretli sme sa aj s kamarátmi a rodinnými príslušníkmi, kde mi veľa vecí bolo tiež celkom vlastných. Kniha sa číta ľahko, super spestrením je aj e-mailová či sms-ková komunikácia medzi postavami alebo pár stránok, nad ktorými sa rozhodne budete niekoľko minút smiať. Ozaj dôvtipné, desivo skutočné dielo, ktoré vo vás bude ešte dlho znieť a zamestnávať vaše myšlienky. Nuž a nejde nespomenúť aj to, že síce na konce toho typu, ako bol ten v tejto knižke, vôbec nie som a väčšinou také rada nemám, veľmi sa mi páčil a aj vďaka tomu sa Malá doba ľadová stala mojou mega obľúbenou knihou. :)


Na dnes je to odo mňa všetko, ale zaujímalo by ma, aké knihy práve čítate vy/ aké knihy sú vaše najobľúbenejšie? :)


S.

Komentáre

  1. pre mňa knihy takisto znamenajú veľmi veľa. Mám doma veľkú zbierku a k všetkým sa rada vraciam :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja zbožňujem Kinga ako takého, pre mňa je to Pán spisovateľ :) ale z týchto kníh sa už dlho chystám na Eleanor a Parka a aj tá Malá doba ľadová ma zaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu Eleanor a Park si už vážne musím kúpiť. Pekný článok :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Podľa mňa máš dobrý vkus na knihy :) :D a máme to podobne... Minimálne Dracula a Eleanor a Park a určite skús Kam zmizla Aljaška..Ak máš teda rada také knihy

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky