10 filmov, ktoré ma vždy rozplačú

V poslednom čase ma veľmi začalo baviť písať si rôzne zoznamy a samozrejme to neobišlo ani filmy. :D V dnešnom článku vám ukážem tie, ktoré ma zakaždým dokážu rozplakať ako malé decko. Také, ktoré si pustím s cieľom duševne rozjímať a zas a znovu si uvedomiť, že predsa len majú ľudia okolo mňa omnoho väčšie problémy ako malichernosti, ktorými sa sem-tam trápim ja. Všetky tieto filmy majú pre mňa oveľa väčšiu hodnotu ako niečo, čím zabijem 2 hodiny svojho života. Vždy si ich pustím s cieľom zahĺbiť sa do príbehu a trochu porozmýšľať o mnohých veciach.
  Tu je 10 mojich naj, ktoré mi vždy dokážu vohnať slzy do očí. :)

Atonement (Pokánie)
Pokánie - to je jeden úžasný film, ktorý by som poriadne nevedela opísať ani za 10 rokov. :D To skrátka musíte vidieť. Možno by ste povedali, že ide o nejakú romancu, akých už tu boli trilióny, ale opak je pravdou. Moja romantická duša si v tomto filme romantických scén veľa neužila, o to elektrizujúcejší bol zážitok z filmu ako celku. Milujem na ňom všetko; od obsadenia cez kostýmy až po kameru. Ale príbeh je na ňom to, čo nesie najväčšie čaro. O to viac, že je plný utrpenia.
A walk to remember (Dlhá cesta)
Dlhú cestu určite drvivá väčšina z vás pozná, ale nedalo by mi to nezaradiť ju do tohto zoznamu. Mohlo by sa zdať, že vypestovanie silnej lásky medzi dvomi mladými ľuďmi je klišé a takých filmov už bolo veľa. Ale verte mi, takých ako Dlhá cesta veľa nie je, pretože tá je výnimočná. Spomínam si, že keď som ten film videla prvý raz, celý čas som silno stískala vankúš a pokúšala sa nekričať vždy, keď sa Landom pozrel na Jamie tým spaľujúcim láskyplným pohľadom. :D A tiež si spomínam, že som plakala ešte dlho po tom, ako film skončil. 
Remember me (Nezabudni na mňa)
Tento film bol natočený ešte v dobe, keď som bola totálne zbláznená do Pattinsona v úlohe upíra, takže bolo jasné, že budem zbožňovať aj tento film, kde zahviezdil. :D Bola som však celkom prekvapená, že láska hlavných hrdinov nebola jediným motívom, ktorý sa ma silno dotkol. Povedala by som, že úplne najviac sa mi vo filme páčil vzťah brata a sestry a celkovo tie rodinné záležitosti. A láska Tylera a Allie je len perličkou. Celé by to bol normálny klasický dobrý film, ktorý proste vypnete a žijete ďalej, keby neskončil tak, ako skončil. Podľa môjho dodal koniec filmu úplne iný ráz, čo som ešte dlho predýchavala. Ľúbim.
The railway man (Koľaje osudu)
Tento film je ďalší z čeľade tých, ktorým dá koniec úplne iný rozmer. Koľaje osudu boli natočené podľa motívov skutočnej udalosti a mňa osobne nútil premýšľať o tom, čo som videla, asi najdlhšie zo všetkých filmov tu spomenutých. Sama v sebe som dlho riešila, čo by som spravila na mieste postáv ja a ako je možné to, čo postavy naozaj spravili. Ak by sa ma niekto spýtal, o čom ten film bol, bez premýšľania poviem, že o odpúšťaní. To sa však, samozrejme, vysvetlí až na konci. :D Určite si pozrite, Colin Firth v hlavnej úlohe mi pripadá ako najúžasnejšie dosadený herec.
Soul surfer (Surferka)
Ďalší film zo súdka "podľa skutočnej udalosti". Hlavnou postavou je Bethany Hamilton, baba, čo miluje surfovanie, no jedného dňa jej cestu nešťastne skríži žralok a príde o ľavú ruku. Film je o sile, odhodlaní a odvahe mladého dievčaťa, ktoré sa vzoprelo svojmu osudu a aj po nehode na to, čo miluje, nezanevrela. Pri tomto filme som sa rozrevala už na začiatku a pokračovala až do záverečných tituliek. :D Btw, skutočná Bethany je v súčasnosti tehotná, ale surfuje aj s bruškom - tomu sa povie oddanosť. ;)
City of angels (Mesto anjelov)
Aj napriek tomu, že toto je už starý film a videla som ho asi tisíckrát, vždy mám zimomriavky, keď si ho zapnem. Stačil mi jediný pohľad na to, ako sa anjelský Nicolas Cage svojimi zmučenými očami pozerá na Meg Ryan a ako po nej túži, aby som si tent film zamilovala. Je o pevnosti ľudského citu, ktorý veľakrát prekoná aj tie nadpozemskejšie veci. Som však zúfalá zo škaredých koncov a tento film ho rozhodne má. Vďaka tomu však vo vás zanechá hlbokú stopu.
The Green Mile (Zelená míľa)
Zelená míľa je pre mňa snáď vrcholom toho, čo ma kedy môže rozplakať. Tak nádherný a zároveň hrozne nespravodlivý príbeh, čo vo vás roznieti oheň, som asi ešte nikdy nevidela. Celé obsadenie bolo úžasné, no oproti všetkým ostatným tam veľmi vystupoval do popredia M.C. Duncan, ktorého som si zamilovala od prvej scény, kde sa objavil. Striedalo sa vo mne mnoho kontrastných pocitov ako láska a nenávisť, ale všetko sa to vyhrotilo až v posledných minútach filmu, kedy som neveriacky civela na obrazovku a nechápala, čo sa to tam porobilo. Myslím, že Zelená míľa tiež patrí k tým filmom, ktoré väčšina z vás videla, ale ak ste sa k nej ešte náhodou nedostali, nebudete ľutovať. ;) Toto je film s veľkým F.
The curious case of Benjamin Button (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona)
Spočiatku som bola skeptická, čo za sci-fi bude tento film, ale bola som veľmi prekvapená, aká nádhera sa z neho vykľula. Táto snímka je neskutočne milá a smutná zároveň a plač tu nehrá rolu až na konci. Máte naň chuť už od bezprostredného začiatku. Ináč, veľmi sa mi tu páčia hlavní hrdinovia. Brad a Cate by mi k sebe nesadli asi v žiadnom inom filme, ale tu to klape úžasne - to len podnieti príval sĺz. :D
Sex and the city (Sex v meste)
Tak tu u mňa na plnej čiare vyhráva sila priateľstva. Odkedy sa táto úžasnosť začala natáčať, všetky ženy po celom svete už netúžili len po pánovi Božskom a Cariinom šatníku, ale aj po takých úžasných kamoškách, ako Charlotte, Samantha a Miranda. To, čo vzniklo medzi nimi štyrmi, pobláznilo celý svet. Nie nadarmo ma vo filme rozplakala práve scéna, kde sa Carrie na Silvestra vybrala cez celé mesto pešo k Mirande.
The boy in the striped pyjamas (Chlapec v pruhovanom pyžame)
Filmy s tematikou vojny sú pre mňa čistý zabijak, lebo viem, že o čokoľvek pôjde, budem plakať. Obzvlášť ak sa jedná o snímky z koncentračných táborov. Odkedy som pred mesiacom bola na exkurzii v Osvienčime, beriem to snáď ešte citlivejšie ako predtým. Tento film začínal dosť nevinne a na začiatku som dokonca premýšľala, že ho vypnem, ale predsa len ma zaujalo, čo na ňom milióny ľudí vidia. A veruže som pochopila. Zase to prišlo s koncom, prirodzene. :D Tento film by som zaradila medzi tie, ktoré sa ma istým spôsobom dotkli najsilnejšie. 

Ktoré filmy rozplačú vás? Videli ste nejaké z vyššie spomenutých?

S.

Komentáre

  1. Pokánie som videla, no neviem si pomôcť, ten film ma nejako neoslovil :) Avšak Zelená míľa, Nezabudni na mňa a Chlapec v pruhovanom pyžame sú srdcovky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Některé, co jsi zmínila, jsem viděl, no brečel jsem jen u Města andělů (ano, i kluci pláčou..)
    Nicméně u mě jsou jednoznačnými dojáky:
    A single man
    The Pianist
    Bridget Jones's Diary (no vážně..)
    The Hours
    Donnie Darko..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sranda, mňa zas Bridget nikdy nerozplakala. :D Ale zato súhlasím s The Pianist, to je silný film.

      Odstrániť
  3. Ja nemam rada placlive filmy a celkovo smutne filmy, knihy, serialy nic :) snazim sa obklopovat veselymi vecami, predsa len dost smutneho ma toho clovek nazivo. Dovolim si povedat, ze som videla fakt len par filmov co ma rozplakalo a v hlave mi ostalo PS I love you, co je sice z uplne ineho prostredia ako napr Pokanie, ale ked niekoho milujes a predstavis si, ze by sa ti to mohlo stat utrpenie by to bolo strasne :/

    Pozyvam na GA o kozmeticky balicek, tu:http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/05/giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéé, zrovna jsem hledala inspiraci, protože si chci něco stáhnout a akorát mi to přišlo vhod :-) přesně takovéhle filmy miluju u kterých si můžu poplakat. Pár jich znám, tak zkusím něco z toho zbytku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. U Dlouhé cesty jsem taky brečela.♥ Podivuhodný případ Benjamina Buttona je prostě skvělý film.
    Blog na zabití

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já bych měla jako Top 1 Pošli to dál... Prosímtě, jak to děláš, že máš tolik sledujících? Mě se to snad nikdy nepodaří :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ich mám ešte dosť málo... :D Neviem, ako to robia kočky s 1000 followermi.

      Odstrániť
  7. Jo já vím, měla bych se stydět, jediný film co jsem z tohohle seznamu totiž viděla je Zelená míle. :D Souhlasím s tebou, že jsem si u toho pobrečela, každopádně já brečim fakt u všeho, takže nevim, co by se mnou tenhle seznam udělal. :D Jžš teď jsem si vzpomněla, že jsem brečela i u Shreka, jak je tam ta písnička Hallelujah. :D ne já na tyhle filmy koukat nemůžu.
    Ann

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky