Knižný haul

V tomto článku som vám spomínala, že po prečítaní celého Harryho Pottera som mala dosť veľkú čitateľskú krízu. Čítala som po ňom niekoľko kníh, ale žiadna ma nedokázala tak správne vtiahnuť do deja. Napríklad to bolo Červené sárí od Javiera Mora, ktoré sa mi síce spočiatku páčilo, ale vďaka siahodlhým opisom politickej situácie v Indii som po prečítaní polovice musela knihu odložiť. A to sa mi stalo možno dva či trikrát v živote, pretože aj keď ma kniha až tak nebaví, vo väčšine prípadov ju aj tak dočítam. Práve preto som v narodeninách videla menšiu príležitosť dostať nejakú tú knižku a veruže som aj dostala. Veľmi som sa tešila, že si ku mne konečne našlo cestu niekoľko titulov, po ktorých som pokukovala už niekoľko rokov, napr. taká Anna Franková. Jej denník bol vždy a všade večne vypredaný a keď som zistila, že je v predaji nové vydanie, hneď som po ňom chňapla. Takých knižiek sa ale v tomto článku nachádza viac - v pokračovaní vám ich všetky predstavím.
  Viete, keď som naposledy bola v kníhkupectve, asi prvý raz v živote som ľutovala, že nemám doma hory peňazí. :D Jasné, že som už kadečo chcela a po všeličom túžila, ale asi nič nebolo tak silné, ako túžba nakúpiť si za fúrik nových kníh. Ak si napríklad môžem kúpiť len dve, som schopná po obchode blúdiť aj niekoľko hodín a aj tak nebudem schopná rozhodnúť sa, ktoré si vezmem domov. :) Kníhkupectvá sú totižto moje najobľúbenejšie miesta na celom svete, pretože sa tam nachádzajú skvosty v krásnych obaloch a pomedzi regály sa (väčšinou) prechádzajú ľudia, ktorí zdieľajú moju lásku k čítaniu. Proste je tam cítiť takú pokojnú atmosféru, za čo podľa mňa môžu samotné knihy. A aj vďaka tejto ich úchvatnej schopnosti sú pre mňa neoceniteľným pokladom. :)

Denník Anny Frankovej
Asi najznámejší denník sveta si viedlo 13-ročné židovské dievča počas druhej svetovej vojny a zapísalo doň všetky hrôzy a zverstvá, o ktorých sa počas skrývania pred Nemcami dopočulo. Holandský minister začiatkom roku 1944 vyhlásil, že keď sa vojna skončí, mali by sa zozbierať všetky zážitky počas jej trvania a Anna sa už vtedy rozhodla pre uverejnenie svojho denníka. Tri dni po jej poslednom zápisku v auguste 1944 jej ukrývajúcu sa rodinu našla a odviedla polícia. Ľudia, ktorí im pomáhali, však dokázali denník schovať a neskôr ho odovzdali Anninmu otcovi. Ten sa rozhodol spomienky svojej dcéry vydať. 
Knižku som začala čítať ako prvú, pretože som bola na ňu najviac zvedavá. Musím priznať, že som čakala čosi úplne iné, možno niečo trochu... akčnejšie, ale tak či tak je to veľmi zaujímavé dielo. Čo sa týka témy, do budúcna by som si rada prečítala ďalšie takéto vojnové pamäti. :)
Jane Austen - Emma
Román z anglického 19. storočia zobrazuje vzťahy medzi vyššou vrstvou a to, že lásku ovplyvňuje hlavne majetok. Hlavnú hrdinku si nejde neobľúbiť, pretože vám okamžite bude sympatické jej myslenie. Vyhlasuje, že ona sama sa nikdy nevydá, ale všetkým naokolo niekoho dohadzuje. Dej je možno trošku jednotvárnejší, ale na Austenovej knihách milujem to, že ich proste neviete pustiť z ruky. Túto knižku som už raz čítala a videla som aj televízny film BBC s Romolou Garai v hlavnej úlohe, ale príbeh sa mi neskutočne páči a preto som po čítaní zatúžila znovu. :)
Anne Bronte - Agnes Grey
Hlavná hrdinka sa zamestná ako guvernantka v dome, kde sa k nej všetci správajú ako k slúžke a necíti sa tam vôbec príjemne. Práca sa jej zdá omnoho ťažšia, ako si predstavovala, ale predsa len počas neveselých dní nájde niekoho, kto ju odpúta od nešťastia. 
Po fenomenálnej Jane Eyrovej som si povedala, že od sestier Bronteových si postupne prečítam všetky knihy. Agnes Greyová je taký malý splnený sníček, pretože ako ste si mohli všimnúť, mám hrozne rada historické romány tohto typu. :) 
Veľká kniha o láske a Výroky slávnych
Tieto dve knižky som dostala od starkých a v oboch sa nachádzajú krásne a hlavne hlboké citáty. Týmto u mňa úplne zabodovali, pretože knihy tohto typu už snáď odjakživa milujem a vždy sa k nim rada vraciam. Vždy ma fascinovalo, aký úžasný dar majú niektorí ľudia, že vedia vcelku jednoduchú vec tak krásne a kvetnato opísať, zaobaliť do úplne iných slov a znieť pri tom tak neskutočne múdro. :)
Stephen Chbosky - The perks of being a wallflower (Charlieho malé tajomstvá)
Hlavnou postavou je Charlie, ktorý má neobyčajný vnútorný život. Prežíva dospievanie ako každý iný teenager a predsa len úplne inak. Knihu som ešte nečítala, ale každý Charlieho opisuje ako človeka, ktorého mali chuť po prečítaní objať. Práve preto sa teším na tú dávku sentimentu a nehy, ktorú kniha sľubuje, aj napriek tomu, že som videla film. Predsa len, kniha je pre mňa stále viac.
 Jojo Moyes - Me before you (Predtým, ako som ťa spoznala)
Táto knižka ma zaujala v prvom rade názvom, ktorý v sebe nesie skutočne celý príbeh. Je o dvoch rôznych ľuďoch, ktorých životy sa zrazu začnú prelínať. Vcelku jednoduché a zdanlivo ničím výnimočné, ale akýmsi spôsobom proste cítim, že táto kniha bude čarovná. V kníhkupectvách som okolo nej chodila hodnú dobu a v stredu som sa konečne odhodlala kúpiť si ju. A som presvedčená, že nebudem ľutovať.

Poznáte/ čítali ste nejakú z týchto kníh? :)

S.

Komentáre

  1. Z tohoto jsem četl jen Perks a myslím, že se ti bude líbit víc než film, stejně jako mě =).
    Denník Anny Frankové bych si chtěl přečíst, ale bojím se, že to bude hodně smutné a citové a na to v tyto chmurné šedivé dny asi není nejlepší čas =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  2. great books
    http://tajfunblog.blogspot.hr/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Emma je krásny príbeh! :) a rada by som si prečítala aj Perks of being wallflower :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jedinou knížku, kterou z tvého výběru znám je Deník Anny F. Je to neskutečně emotivní knížka a v člověku to hodně probudí... Byl to místy dost smutný příběh, až se mi chtělo brečet :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Deník Anny Frankové jsem četla celkem už dávno a je to pro mě jedna z nejoblíbenějších knížek vůbec, stejně tak jako kupa dalších ze stejného období, třeba od Remarqua :)

    Miška

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obdivuhodný výber kníh. Zaujímavé tituly. Okolo denníka chodím už nejakú chvíľu a neviem sa naň odhodlať. Videla som film a je to dosť ťažký príbeh, respektíve pozadie celého príbehu.
    Obdivujem ťa, že dokážeš čítať Austenovú a Bronteovú. Mňa obe neuveriteľne nudí ich spôsob rozprávania deju. Filmy na motívy ich románov ma bavili viac. :)

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj. Jsem teprve začínající blogerka a začala jsem dělat dotazník. S názvem Co ženy požadují po mužích a co požadují ženy od života. Přikládám ti svůj blog. Ale byla bych hrozně ráda kdyby si mi na otázku co ty požaduješ po mužích a co požaduješ od života na svůj blog bych dala tvou webovou adresu jen jestli by si chtěla nebo jestli by si chtěla být v anonymitě.

    http://styl-sarm-velke-mrchy.blogspot.cz to je můj blog
    Kdyby náhodou jste chtěli odpověď tak píšu svůj email L.A.S.E.N.E.C.K.A@seznam.cz Kde mě můžete zasílat odpověď

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tiež zdieľam túto lásku ku knihám a kníhkupectvám! tento týždeň sa chystám na Bibliotéku, tak dúfam, že nejakú tú knihu si kúpim . :D :)
    Z týchto som čítala len The Perks a je jedna z mojich naj! Určite je lepšia ako film, ale aj film hodnotím veľmi pozitívne, videla som ho už asi 9x a kľudne by som si ho pozrela znova. Inak veľmi rada by som si prečítala niečo od Jane Austen a niektorej Bronte . :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pěkné nákupy! Četla jsem deník Anny Frankové, ten se mi líbil moc, potom také The perks of being a wallflower a to mě bohužel trochu zklamalo :/
    The Colorful Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Videla som mnoho HAUL článkov, ale knižný som ešte nevidela ! Ale s týmto si ma úplne dostala, pretože knihy milujem :) Knihu o Anne Frankovej by som si určite chcela prečítať, pretože ma to veľmi zaujíma :) inak super knižná zbierka ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja priznám sa veľmi nečítam, no ak ma niečo chytí som schopná prečítať ju prečítať za týždeň :) ak budeš mať nabudúce niečo zaujímavé určite o tom urob post, budem sa tešiť - aby som prehľad zo sveta kníh :)

    Dominika Makarova fashion blog

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tolik krásných knižních tipů, jako vášnivému čtenáři jsi mi udělala rozhodně radost :-)♥
    Glamour and beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Knihy od Jane Austin milujem, čítala som Pýchu a Predsudok a Rozum a Cit. Pýcha a predsudok bola úžasná, film bol úžasný, no kniha bola hlavne v závere omnoho prepracovanejšia, skrátka balzam na dušu. A Výroky slávnych mám tiež, milujem výroky, rada ich často používam, sú v mnohom inšpiráciou a fascinuje ma, ako sa dá pár slovami vyjadriť obrovská múdrosť. Doma máme aj jedny ľudové príslovia a porekadlá, tiež nádhera, radosť čítať.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky