Prečo som začala blogovať

Svoj prvý blog som mala už pred niekoľkými rokmi, marí sa mi, že tak okolo 11-12 rokov. Začínala som pôvodne na Blog.cz a neskôr som vyskúšala aj E-stránky. :) Vtedy som tam písavala klasické tagy, ktoré boli hrozne v móde, neskôr krátke poviedky a dokonca aj romány na pokračovanie. Ako malá som sa zamilovala do čítania, potom do písania a viac-menej mi to ostalo dodnes, hoci keby som mala viac času, zrejme by som sa znovu pustila do písania niečoho rozsiahlejšieho. Moju blogo-kariéru sprevádzalo niekoľko prestávok, jedna dlhšia, jedna kratšia. Tou najdlhšou zrejme bola asi rok-dvojročná pauza už na tomto blogu, o ktorej som vám, ak ma sledujete dlhšie, niekoľkokrát hovorila. Nakoniec som sa k tomu ale vždy vrátila. Očividne ťukaniu do klávesnice ozaj nedokážem dať pokoj. :) Myslím, že človek by mal písať, tvoriť a viesť si kúsok internetového sveta hlavne pre radosť, čo je aj mojou najväčšou hnacou silou. Práve preto si nedokážem predstaviť, že by som z blogu spravila biznis a zdroj mesačných príjmov. Brrr. Od takých vecí sa čo najviac dištancujem.

  Viacerí ste sa ma, či už v komentároch na blogu alebo prostredníctvom mailu, pýtali, aký je môj názor na Blogger. Aby som všetky vaše dotazy zhrnula, pokúsim sa na ne odpovedať v dnešnom článku. ;) Blogger sa mi zo všetkých stránok na tvorbu blogov pozdáva zatiaľ najviac. Je veľmi prehľadný - pre tvorcu aj čitateľa. Ponúka široké spektrum možností v zmene dizajnu aj mnohých vylepšení. Ja osobne nie som vôbec zdatná v práci s počítačom, skôr by som povedala, že som taký malý neandertálec. Preto keď si konečne po čase sadnem k zmene vzhľadu blogu, dokážem pri tom stráviť aj 10 hodín, lebo netuším, čo ako kde funguje. :D Čosi takéto by som však nepovažovala za mínus služieb Bloggera (ten práveže dokáže divy), ale seba, pretože vy ostatní by ste tieto veci určite zvládli omnoho rýchlejšie a aj lepšie. ;) Ďalšou výhodou je veľmi dobrá interakcia. Týka sa to komunikácie s inými blogmi a blogermi a je tu tiež služba GFC, čo je podľa mňa naozaj praktické. Bloger si v nastaveniach vie prestaviť, kto všetko mu môže komentovať blog, kto nie a či bude komentáre moderovať. Ja napríklad na iných blogoch z duše neznášam kódy, ktoré musíte naťukať, aby sa vás komentár publikoval, a práve preto to na mojom blogu nenájdete. ;) Taktiež veľmi nemusím ich moderovanie, ale na druhej strane je to celkom praktické, hlavne, keď sa chcete vyhnúť spamom či naozaj nepríjemným komentom.
  Keď sa tak zamýšľam nad mínusmi, veľa mi ich nenapadá. Určite som v nevýhode v tom, že týmto počítačovým veciam veľmi nerozumiem, ale pre laika ako ja je tento blogo-priestor veľmi vyhovujúci. Sem-tam ma však zvykne nahnevať úprava článkov. Keď chcem pomeniť veľkosti písma, zarovnávanie a vkladanie obrázkov, nejakým spôsobom sa to všetko pomieša a poukladá tak, ako to vôbec nechcem (príkladom je písmo v tomto článku). Naozaj neviem, od čoho toto závisí ani ako som to takto mohla dokatovať. :D Ale keď sa to pokúšam vrátiť naspäť a znovu zmeniť, editor skrátka neposlúcha. :/ Iné zlomyseľnosti Bloggera ale nevidím a práve preto vám ho naozaj odporúčam. :)

Blog by mal byť miestom, kde jeho autor nehrá formu, ale ukazuje svetu svoju pravú tvár, hoci mierne ukrytú pod rúškom virtuálneho priestoru. Píšeme naň veci z vlastnej hlavy, hoci v dnešnej dobe to už trochu prestáva fungovať. Som toho názoru, že tí, čo nemajú svetu čo povedať, by blogosféru nemali zahlcovať zbytočným kopírovaním cudzej práce, používaním fotiek druhých ľudí a vydávaním ich myšlienok za svoje. Ja, byť na mieste týchto ľudí, by som sa asi nedokázala pozrieť do zrkadla, čo by ma pre to škrelo svedomie. Takúto činnosť treba prenechať profesionálnym copywriterom. ;) Navyše, v súčasnosti je už na tých internetoch toľko personálnych stránok, že všetci si podvedome začneme vyberať tie kvalitnejšie, zábavnejšie, kreatívnejšie, pútavejšie a krajšie na pohľad. A práve to je aj mojou víziou do budúcnosti, čo sa týka tohto blogu. :)

Snažím sa pre vás písať neobkukané články (hoci sem tam sa sem pichne aj nejaký tag, ale musím sa priznať, že mi tieto články prídu zábavné a vytváram ich rada :) a v posledných mesiacoch tu pribudli aj vylievania duše na rôzne témy. Nechcem, aby to tu bolo iba o oblečení, ktoré má od môjho zmyslu života ďaleko. Taktiež ani o kozmetike, ktorou sa vlastne väčšinu života nijako extra nezaoberám. Ide mi hlavne o to, aby bol môj svet maximálne úprimný a v tomto duchu aj vždy otváram editor pri písaní nového článku. :) A pokiaľ siaha moja pamäť, prvé pokusy viesť si blog tiež pramenili z túžby mať nejaké miestečko, kde by sa hromadili moje myšlienky a pri troške šťastia by som tam dostala spätnú väzbu od hŕstky ľudí, ktorých sa sem baví vracať. No nie preto, že každý týždeň rozdávam darčekové poukazy do obchodov, ale preto, že tu ľudia možno nachádzajú niečo viac.

Práve to by ma celkom zaujímalo. Prečo sa sem radi vraciate, resp. čo sa vám na mojom blogu páči? :) Ak by ste mali aj nejaké ďalšie otázky ohľadom blogovania, sem s nimi. A tiež mi v komentároch dajte vedieť, aký je váš pohľad na momentálnu situáciu medzi blogmi a blogermi. Na tému spoluprác by som rada prichystala do budúcna článok, čo vy na to? Som zvedavá, ako to vnímajú ostatní ľudia. ;)

S.

Komentáre

  1. Tiež som začinala na blog.cz :) a tiež veľa veciam na bloggerovi nerozumiem a dosť ma to štve, pretože potom mojmu blogu neviem dať taku podobu aku by som chcela

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som začínala na webnode ale s bloggerom som maximálne spokojná!:)

    Saja Frey blog

    OdpovedaťOdstrániť
  3. myslím, že tá téma vzťahov medzi blogermi a momentálnej situácie je asi nekonečná, tak isto ako o spoluprácach by sa dalo písať niekoľko strán :) rada si ale prečítam tvoj názor na to :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som začínala na estránkach a bolo to zaujímavé. Pamätám si, že už tam išlo veľa dievčatám len o to, aby mali čo najviac komentárov, nie o to, či ich to tam baví alebo tak - to bolo až na druhom mieste. Je škoda, že dnes si veľa ľudí založí blog len preto, lebo dúfa a myslí si, že si privyrobí. Pre mňa je hlavné, že ma to baví, môžem sa niekam takto vypísať, podeliť a ľuďmi o niečo, ak ich to zaujíma a vždy ma aj jeden alebo dva komentáre potešia. Je super, že u teba vidieť, že ťa to baví a nie je to o nahrabaní si spoluprác a postovaní giveaways.
    A na článok o spoluprácach by som bola naozaj zvedavá :) takže ak ho napíšeš, budem rada. Momentálne píšeme v škole takú kratšiu skúšobnú seminárku a vybrala som si (aj keď je to už trocha otrepaná téma these days ) "ako prezentácia módnych výrobkov blogermi ovplyvňuje ich predaj". Táto téma ma dosť baví a zaujíma a rada sa v nej rýpem :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to, že ľudia si blog zakladajú kvôli peniazom a produktom zdarma, sa nepáči ani mne! :D niekedy mi to už fakt lezie na nervy, lebo všetky články, ktoré otvorím, sú nejaké recenzie na kozmetiku, ktorú recenzuje súčasne tak 50 ďalších ľudí... A tá téma seminárky je super, tam snáď ani nebudeš vedieť prestať písať. :D ;)

      Odstrániť
  5. Používám jak blogger u On the Leaf, tak wordpress u MesHommes.com a teda wordpress je mnohem jednodušší po uživatelské stránce a hlavně, nerozhodí stylistické úpravy, což Blogger udělá vždy =/. Je to boj =) a kdybych začínal blogovat nyní, rozhodnu se určitě pro wordpress..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zjednodušené užívateľské funkcie sú niečo pre mňa! :D Keby som si náhodou zakladala kompletne nový blog, zrejme by som sa pozrela práve na Wordpress, ďakujem za tip. ;)

      Odstrániť
  6. Ja som si tiež prešla pár blogmi a "terajší" ma drží zatiaľ najdlhšie. Píšem naň skôr osobné články, pretože presne ako spomínaš, ani mojím zmyslom života nie je oblečenie alebo kozmetika. Mne sa na tvojom blogu úplne najviac páči krásne pozadie, pôsobí na mňa upokojujúco (hahah). :)
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja som bola na blogger potom na wordpresse a teraz som opäť na blogger. Prečo? Bola sm na wordpresse ale nepáčilo sa mi tam, ak som chcela niečo vylepšiť čo sa na bloggeru dá a tam nie, musela by som si zaplatiť. No potom som mala puzu jeden mesiac od blogovania až potom som sa brátila naspäť a bola to super vec, ktorú som urobila, lepší dizajn. väčšia čitatelnosť takže som spojoná :) takže veľa šťastia ti prajme, už akú cestu si zvolíš ty ♥

    http://teenmumy.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky