Najlepšie letné čítanie

Počas leta ma len veľmi málo činností baví tak, ako čítanie. Dokážem si pri ňom vždy parádne oddýchnuť a hlavne prísť na iné myšlienky ako tie, čo mi dňom aj nocou víria v hlave. Akurát som si všimla, že cez letné prázdniny najradšej čítam knihy, ktoré nemajú príliš komplikovaný dej a sú viac-menej oddychovkami. (Je síce pravda, že ani po zvyšok roka nečítam nič príliš zložité na moju jednoduchú myseľ, ale nadchádzajúce mesiace to len zosilnia. :D) Školský rok mi vždy odoberá kopu voľného času a práve preto sa snažím všetky čitateľské deficity dohnať. Veď cez leto je na to nespočetné množstvo príležitostí.
  V dnešnom článku vám predstavím 5 mojich najobľúbenejších kníh, ktoré snáď každý rok opakovane čítam cez prázdniny. Všetky majú spoločné najmä to, že dej sa odohráva za spaľujúcej horúčavy a takú knihu by som fakt nedokázala čítať cez zimu. :D Máte to aj vy tak, že radi čítate knižky v závislosti od ročného obdobia? :)

Nicholas Sparks: Safe Haven (Útočisko) 
Mnohí z vás Sparksove knihy veľmi dobre poznajú, pretože na ich motívy sa vždy točia tie najsladšie a najsilnejšie romantické filmy, ako napríklad The Notebook, A Walk to Remember alebo The Last Song. :) Klasika, ktorú od tohto amerického autora možno čakať, nesklamala ani pri Safe haven. Svojím spôsobom by to bola ozaj obyčajná knižka o osudoch dvoch ľudí, ktoré sa preplietli v jeden, avšak je okorenená veľmi hlbokým motívom domáceho násilia, či už fyzického alebo psychického. Sparks má úžasnú schopnosť svojimi knihami poukazovať na čosi väčšie, na vážne problémy dnešnej doby, no robí to skutočne nevtieravým spôsobom. 
Knižku som sem zaradila preto, lebo dej sa odohráva v lete v krásnom slnkom zaliatom americkom prímorskom mestečku a popri hlbokých myšlienkach v nej nájdete aj dôvod na úsmev. Do plážovej tašky ako stvorené. ;)
Corinne Hofmannová: Die Weisse Massai (Biela Masajka) 
Biela Masajka je skutočný príbeh Corinne Hofmannovej, ktorá sa v horúcej Keni zamilovala do masajského bojovníka a rozhodla sa ostať tam s ním žiť. Láska však niekedy nestačí a práve táto kniha je toho dôkazom. Je jedným neskutočným príbehom o silnej žene, ktorá odkázaná len sama na seba čelila rôznym úskaliam tisíce kilometrov od domova. Nesmierne inšpiratívny príbeh, ktorý vo vás zanechá stopu. (Na jeho motívy bol natočený aj rovnomenný film, ten tiež odporúčam. ;)
Deborah Lawrenson: The Lantern (Lampa)
Lampa je naozaj neobyčajná kniha a dokonalé čítanie na leto. Dej je zasadený do spaľujúcich francúzskych liet a hoci sa tam mihnú aj iné obdobia, práve toto má najväčší efekt. Autorka krásne narába s opismi prírody a vôní, ktoré sú v knihe kľúčové - preto Lampa obsahuje tie najkrajšie prirovnania a metafory, aké som kedy kde čítala. Čo sa týka samotného príbehu, nie je to vôbec žiadna prvoplánová romantická sranda. Skrýva sa za ňou omnoho viac. Na svoje si prídu najmä milovníci tajomna a napätia, pretože tie sú v nej gradované priam dychberúco.
Sophie Kinsella: The Undomestic Goddess (Bohyňa v domácnosti)
Sophie Kinsella je pre mňa spisovateľka, od ktorej by som doma brala všetky knihy a stavím sa, že by ma bavili rovnako. Píše nesmierne ľahko a zároveň vtipne. Jej hlavné hrdinky sa na seba síce veľmi podobajú, ale príbehy sú vždy výnimočné. Mojou najobľúbenejšou knihou od nej je určite Bohyňa v domácnosti, ktorá sa odohráva na letnom anglickom vidieku. Hlavnou postavou je právnička, ktorá je v domácich prácach a varení stratená (ako ja :D), no z ničoho nič je okolnosťami donútená všetko sa naučiť. Všetko sprevádzajú neskutočne smiešne pasáže a postavy. Dokonalé letné čítaníčko. :)
 Sue Monk-Kidd: The Secret Life of Bees (Tajný život včiel)
Tajný život včiel... ľudia moji, to je kniha, ktorú by si mali prečítať všetci. Zavedie vás do amerického mestečka v lete ´64 v čase rasovej segregácie, ktorá však nie je hlavnou témou. Dozvedáte sa o duchoch minulosti, ktoré mátajú hlavnú hrdinku, o vzťahu belošky s černochom a hlavne o tom, čo znamená milovať. Celkovo má táto knižka o čosi hlbšie posolstvo a hoci už nepatrí k tým najnovším, stále je aktuálna a zaslúži si pozornosť. Takže ak nechcete čítanie pri vode obmedziť na plytkosť, siahnite určite po tejto. :) 

Čo čítate cez leto vy? :)

S. 

Komentáre

  1. Juj, ďalší človek s podobným vkusom. :) Knihy od Nicholasa Sparksa milujem a akurát včera som si pustila film Safe Haven, pričom som dostala nesmiernu chuť si túto knihu prečítať aj v origináli, keďže zatiaľ som jeho knihy čítala len v slovenčine. Teda až na A walk to remember, ale tá asi ani v sj nevyšla, pokiaľ viem.
    No a Sophie Kinsellu mám tiež rada, aj keď som od nej čítala zatiaľ len dve knihy. Čítam ich však v angličtine, nakoľko sériu o shopaholičkách by som už tak ľahko v preklade nezohnala. Inak odporúčam Twenties Girl. Úžasná kniha. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za odporúčanie, po knižke sa poobzerám. :)

      Odstrániť
  2. Články o knížkách jsou bezva :) Máš to tu moc hezké :)
    Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tá posledná kniha ma zaujala už len tým obalom :) skvelý článok

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zajímavé čtení na léto. Díky za skvělé tipy!:)
    xxM
    http://sunstreetbymonica.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky