Výletovo #12: Banská Bystrica

Ako malá som do Banskej Bystrice zvykla so starými rodičmi jazdiť na prázdninové výletíky. To je zrejme dôvod, prečo mám celú túto stredoslovenskú oblasť spojenú s detstvom. Preto ma potešilo, keď ma 29. augusta kamoška vytiahla práve tam so slovami, že veď kým ešte trvajú prázdniny, poďme niečo pozrieť. Tak sme vzali aj jej ségricu a vydali sa skúmať epicentrum SNP, ktorého výročie sa práve v ten deň oslavovalo. Naším cieľom bolo najmä Múzeum SNP, no mám pocit, že polovicu času stráveného v Bystrici sme sa motali po meste a skúmali pamiatky. :D Počasie nám prialo aj neprialo; doma vraj bola neskutočná prietrž mračien, na nás nespadla ani kvapka, zato však bolo celý deň zatiahnuté a väčšina fotiek s nepekným svetlom. V konečnom dôsledku to však bol parádny výlet a z čoho som ja osobne bola nadšená - že všetky miesta, čo sme chceli navštíviť, boli len pár minút od stanice, takže sme ani nemali šancu stratiť sa. :D 

Cestou tam sme mali skutočne krásne počasie s prísľubom, že tak ostane celý deň, ale... nejako to nevyšlo. :D
Do tejto časti Bystrice som sa zbláznila a brala by som aj niekoľko hodín naviac, aby som pochodila všetko, čo ma zaujímalo. :)
Keď sme prechádzali popri vystavených uniformách, odbojových plagátoch, vyznamenaniach, zbraniach, židovských hviezdach a väzenských odevoch, bez srandy nám z toho prišlo ťažko a odchádzali sme odtiaľ veľmi pohnuté. Za najväčší omyl ľudstva považujem 2 svetové vojny a holokaust, ktorý sa nemal stať. Ja len skutočne veľmi dúfam, že podobné chyby sa už nikdy nebudú opakovať. 

Boli ste sa aj vy pozrieť v Bystrici? :)

S.

Komentáre

  1. Bystrica je veľmi pekné mesto. A veru, ľudia napáchali obrovské omyly a bohužiaľ to vyzerá, že sme sa nepoučili :(

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V Bystrici som ešte nikdy na výlete nebola, len som prechádzala autom. No určite by som veľmi rada niekedy išla :) Budova múzea sa mi neskutočne páči, ja som dosť na tú architektúru a toto mi príde ako naozaj zaujímavá stavba. Len tiež mi z takých nepekných vecí býva ťažko, sú to smutné veci. Raz som bola v jednom koncentračnom tábore v Rakúsku (alebo to bolo Nemecko?) a už nikdy viac, to je too much na mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Väčšina fotiek, ako by som pozerala tie vo svojom albume :) Tiež keď som tam bola naposledy tak bolo zamračené, mám fotky pri lietadle a aj pred múzeom SNP, samozrejme námesie - klasika... všetko ta treba vidieť, je to krásne mesto a veľmi rada sa doň stále vraciam :) Pekný výlet

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super článok a aj fotky :) Vidno, že výlet ste si užili! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naozaj čarovné mesto, no ja som tam ešte nikdy nebola :D
    Orlling

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásné městečko, skoro se až stydím, že jsem na Slovensku ještě nikdy nebyla :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky