Čo čítať na Vianoce?

Čítanie milujem nadovšetko. Zbožňujem ten pocit, keď hlúposti bežného života vypustíte z hlavy a stanete sa na pár momentov niekým úplne iným. Neskonale rada riešim problémy fiktívnych postáv a uprednostňujem ich pred svojimi vlastnými, lebo tie ma iba vyčerpávajú, kdež to tie vymyslené zväčšujú moju kapacitu fantázie, slovnej zásoby a v neposlednom rade lásky k tenkým stránkam často posiatym prachom. Je to zvláštne, no v živote by som fyzickú knihu nevymenila za elektronické prevedenie. Je v tom čosi... odpudivé, čosi, čo úplne odvieva čaro reálneho výtlačku; teda aspoň pre mňa. Rôzne čítačky a mobily sú určite praktické, ale ani zďaleka sa nechytajú na to, aké hrejivé pocity vo mne vzbudzuje kniha ako taká.
  S blížiacimi sa Vianocami najradšej siaham po takých dielach, ktoré s týmto obdobím majú čosi spoločné. Či už sa to odohráva v zasneženej krajine alebo počas samotných sviatkov - takáto spojitosť mi dokáže poriadne okoreniť celý čitateľský zážitok. V dnešnom článku vám predstavím 9 mojich all-time favourite kníh, ktoré sa jednoznačne oplatí čítať cez zimu. ;)

Na začiatok tu mám 3 moje obľúbené svetové klasiky. 
Prvou z nich sú Kroniky Narnie od C.S.Lewisa, ktoré určite všetci poznáte. Prečítala som ich všetky, no k tejto klasickej sa vždy rada vrátim, najmä počas Vianoc. Celá predstava zmrznutého kráľovstva a dobrodružstiev detí v nej vo mne vzbudzuje chuť tiež byť znovu dieťaťom. Je ideálna ako pre malých, tak aj pre veľkých, pretože v Lewisových knihách si každý nájde to svoje - niekedy to dokonca môže byť čosi omnoho vznešenejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. ;)
V celom článku zrejme niet knihy, ktorú by som počas decembra čítala viackrát ako Janu Eyrovú od Charlotte Brontë. Príbeh sa síce odohráva počas niekoľkých rokov hlavnej hrdinky, no z mnohých častí vyžaruje tak nehostinný chlad, že je podľa mňa skvelé čítať túto knihu v období, keď za oknami ticho sneží a vy ste zabalení v huňatej deke. :) A na druhej strane je to silný príbeh so silným koncom a krásne rozprávania k Vianociam jednoducho patria. 
Malé ženy od L.M. Alcott vezmite okamžite do ruky, nestrácajte čas! O tejto knižke už som vám pred časom na blogu písala, no musím ju zahrnúť aj do tohto článku. Ústredným motívom je tu láska vo všetkých jej podobách a k tomuto láskyplnému obdobiu sa nesmierne hodí, kráčajú spolu ruka v ruke. Akékoľvek muchy máte, po prečítaní tejto knihy sa budete chcieť okamžite stať lepším človekom, než ste kedy boli. :)
Výnimočná od Kristin Cashore bola mojím vianočným darčekom spred pár rokov, takže zrejme kvôli tomu ju mám spojenú so sviatkami. Okrem toho sa však dej odohráva zväčša v ukrutnej, surovej krajine pokrytej ľadom, ktorú však dokáže rozpustiť horúci plameň mocnej lásky. Ďalej vám prezrádzať nejdem, no ak máte radi dobrodružné príbehy so štipkou fantasy, prídete si na svoje. ;)
Myslím, že mnohí z vás tiež budú poznať Zlatý kompas od Philipa Pullmana, pretože na motívy knihy bol natočený rovnomenný film s Nicole Kidman a Danielom Craigom. Je to taká sci-fi sranda, ktorá sa veľmi ponáša na súčasný svet, no je mu na míle vzdialená. Väčšina deja sa odohráva na ďalekom severe, no garantujem vám, že nebudete mať zimomriavky iba z chladu.
Ďalšie 4 knihy, ktoré sú mojou voľbou na zimu, sú písané v angličtine a pri niektorých si ani nie som istá, či sa vôbec niekedy konal preklad do slovenčiny. 
Prvou je The Time Traveller´s Wife od Audrey Niffenegger. Toto dielo som najprv videla vo filmovej podobe a až potom som si prečítala knihu, čo v tomto prípade bol zrejme správny krok. Film sa mi vôbec nepáčil a mala som zvláštne pocity, keď som následne dostala knihu. No dala som jej šancu a neľutujem. Kniha bola o 100% lepšia a emotívnejšia - musím sa priznať, že na jej konci som premáhala slzy. Určite super na prázdniny. ;)
Don´t You Forget About Me od Alexandry Potter je skôr oddychovkou ako neviem ako hodnotnou literatúrou, ale určite poteší. Potter je nesmierne duchaplná a vtipná autorka, jej knihy sa čítajú ľahko a vyčaria vám úsmev na tvári. Navyše je dielo plné pekných myšlienok, na ktoré sa oplatí sústrediť nielen počas Vianoc, ale aj po zvyšok roka. 
Moja srdcovka A Walk To Remember od Nicholasa Sparksa skrátka musí byť. Istá časť deja sa odohráva počas najkrajšej doby v roku a roznežnia vás aj tie najmenšie detaily (rozumej doženú k slzám :D). Samozrejme, mnoho z vás už vie, ako tento príbeh končí, no nie je na škodu čítať ho znovu a znovu, pretože do istej miery má výchovný charakter. 
Poslednou knižkou, ktorá mi robí koncom roka spoločnosť, je The Perks Of Being A Wallflower od Stephena Chboskyho. Zanechá vo vás skôr ťaživé pocity a horu ľútosti, no pri tom všetkom sa dostanete do kontaktu s láskou nevídaných rozmerov. Stanete sa svedkom mysle chorého chlapca, ktorý však túži byť ako ostatní a miluje raz toľko, čo oni všetci dokopy. Skvelá kniha na zamyslenie. 

Čo čítate na Vianoce vy? :)
S.

Komentáre

  1. Nepoznám ani jednu knihu, ale tú Narniu by som si prečítala ♥

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čítala som výnimočnú ,ale moc ma to nechytilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já jsem si vánoční knihy nebo se zimní tématikou teprve přála k vánocům, ale Kniha přání je strašně super na zimu! Jinak máš super blog a začínám tě sledovat ;-) Tak když budeš chtít, můžeš se mrknout ke mě na blog a také se stát pravidelným čtenářem.

    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Narnie je jako vánoční četba naprosto úžasný nápad. Já bych si k tomu dala ještě třeba Hobbita nebo LOTR, aby to bylo kompletně fantasy. Možná ještě Harryho Pottera. :)
    catthegdiaries.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, kniha The Perks of being a wallflower je už preložená :) ako Charlieho malé tajomstvá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tej jedinej viem, ale aj tak ďakujem pekne za záujem :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky