Knižný haul #4

Tento článok je takým pozvolnejším pokračovaním tohto, kde som vám čo-to ukázala z mojich vianočných darčekov. Áno, popri tom všetkom som si pod stromčekom ponachádzala ešte kopu kníh. No chcela som ich oddeliť od ostatných vecí a predstaviť vám ich trošku bližšie. Predsa len, knižky sú moja srdcovka a hoci sa to môže zdať zvláštne, ja si myslím, že si zaslúžia vlastný článok. :) 
  Rok 2017 bude podľa mňa veľmi slabým rokom, čo sa týka čítania. Čakajú ma matury a potom zrejme nejaká tá výška. Skutočne si nie som istá, koľko voľného času mu popri tom všetkom ostane. Preto si ani nedávam nijaké čitateľské predsavzatia a viem, že tento rok svoj cieľ 100 prečítaných kníh určite nenaplním. :D Momentálne ma čaká ešte niekoľko kníh z povinného čítania, tak sa do týchto noviniek pustím zrejme až keď prečítam všetko do školy. No každým dňom sa na ne teším viac a viac. Dostala som niekoľko zelenáčov, ale aj tituly osvedčené časom a úprimne netuším, po ktorej z nich siahnem najskôr. Ktoré to teda sú?

Na prvej fotke máte možnosť vidieť trojicu výtlačkov, ktoré sú práve zo súdka tých klasických. V mojej knižnici sa nachádza mnoho brakov a takých tých ,,oddychoviek", no snažím sa ju obohacovať aj o vysoko cenené diela. 
📕
Krásnym prírastkom je jednoznačne Tereza Raquinová od Émila Zolu. O tejto knižke som nepočula, kým som nevidela film In Secret natočený na jej motívy. A zaujal ma natoľko, že som si potom knihu želala na Vianoce. Je o dvoch mladých ľuďoch, ktorí sa pre svoju lásku dopustia niečoho hrozného a to ich bude mátať po zvyšok života. Zolu som ešte nikdy nečítala, preto neviem, čo čakať, ale už sa veľmi teším. :)
📕
Lolitu od V. Nabokova zrejme viacerí poznáte. Román o mužovi so zvláštnymi chúťkami voči malému dievčaťu si našiel miesto v státisícoch knižníc po celom svete. Od tejto knihy taktiež netuším, čo čakať. No hrozne dlho som si ju už chcela prečítať a utvoriť si na ňu vlastný názor, lebo z mnohých strán som už počula ozaj rôzne. Uvidíme.
📕
Treťou knižkou je Nezabíjajte vtáčika od Harper Lee, ktorá ma nikdy nijako nelákala, no niekedy v decembri som ju len tak zo zvedavosti chytila v kníhkupectve do ruky a celkom ma zaujala. Asi hlavne preto, že téma bieli vs. čierni v Amerike 20. storočia mi vždy prišla svojím spôsobom fascinujúca. Otázka rasizmu je momentálne dnes viac než aktuálna a celkom rada porovnávam dnešnú situáciu s tým, čo prežívali ľudia pred 100 rokmi. Snáď ma príbeh nesklame. :)
Ďalšia klasika do zbierky - The Great Gatsby od F.S.Fitzgeralda je čosi, čo som si chcela prečítať už hrozne dlho. Pred Vianocami som na ňu natrafila v Panta Rhei za asi 3€ (čo mi je doteraz podozrivé), tak som neváhala. Príbeh o veľkej láske, ktorej v ceste stoja neprekonateľné prekážky, ma, verím, chytí za srdce rovnako, ako film. 
Musím povedať, že nie som veľkým fanúšikom krimi a detektívok. Istým spôsobom mi na nich vadí to, že sú vždy písané podľa schémy, ktorú určuje samotný žáner. Tým pádom je hotové majstrovstvo zvládnuť napísať také krimi, ktoré nie je ako všetky ostatné. Z našich slovenských autorov toto celkom ide Dominikovi Dánovi, ktorého 5 ďalších kníh nám po Vianociach pribudlo do zbierky. Ja som zatiaľ čítala asi 3, no všetky boli skutočne zaujímavé a pútavé, takže sa už teším na ďalšie. No treba spomenúť, že v našej domácnosti je skôr mamina tá, ktorá sa hneď na tieto knihy vrhne. :D
 Ďalšími 2 prírastkami sú knižky z tých novších. 
📕
Prvou z nich je Mengeleho dievča napísané podľa spomienok V. Stern Fischerovej s pomocou V. Homolovej Tóthovej. Tušíte správne, jedná sa o tému 2. svetovej vojny, konkrétne koncentráku, kde na samotnej Viole realizoval diabolský Mengele svoje pokusy. Táto kniha je z celého tohto článku tou, ktorá ma láka najviac. Nikdy nemáme dosť poznatkov o najväčšom krviprelievaní na svete, preto nie je nikdy na škodu dopĺňať si medzery, kde sa dá. Tento príbeh je navyše autentický a rozpovie veci, ktoré nevymyslí žiadna fikcia. 
📕
Trochu jednoduchšie čítanie - Ak zostanem od Gayle Forman - je predchodca môjho obľúbeného slzavého filmu s rovnakým názvom. Hoci som ho videla už asi 10x a niektoré pasáže poznám naspamäť, aj tak som si chcela prečítať knižku a zistiť, či vo mne zanechá rovnakú stopu, hoci je tenká ako trencle. :D
Od uja som už tradične aj tento rok dostala nejaké tie anglické knihy a boli to práve 3 od Dana Browna. Určite si ich nechám na neskôr, keď budem mať naozaj dostatok voľného času, lebo momentálne to asi nebude dobrý nápad. :D Ale. Za jeho výber som fakt vďačná, lebo hoci som Browna ešte nikdy nečítala, celkom ma zaujíma, čo na ňom všetci vidia. 

Dostali ste na Vianoce nejaké knižky? Ak hej, aké? :)
S. 

Komentáre

  1. Snad se ti Lolita bude libit. Ja jsem se do ni tak zamilovala, ze jsem nakonec na stredni jeden rok psala rocnikovou praci o srovnani kniha vs. film. Pro me proste jedna z nej knih ❤

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ani jednu z knížek neznám. Momentálně čtu od Marie Kongo - zázračný úklid :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Velký Gatsby je super knížka :)
    Já jsem k Vánocům žádnou knížku nedostala :)

    eLblog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já měla knihu jen v U-boxu, který jsem si rozbalovala pod stromečkem. Tvé knihy se mi docela líbí a nejvíce mě zaujala Mengeleho dievča. Podobné knihy mám moc ráda. Přeji příjemné čtení. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super knížky a ještě víc super, že se najde další člověk, který nečte jen takové ty úplně moderní nadčasové knížky, bezva!♥

    Adel z adeljulisova.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nečítala som ani jednu akurát lolitu som raz mala požičanú z knižnice :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lolita je skvělá, plánuji, že si ji přečtu ještě jednou :) Další výborný autor je Irving - Svět podle Garpa a Pravidla moštárny mě nadchly natolik, že jsem to musela hned přečíst i v Aj :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mengeleho dievča musí být zajímavá knížka, mám podobné knížky ráda, ale kolikrát z nich spíše mrazí..

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Knížku Zůstaň se mnou a Lilitu bych si také ráda přečetla. Momentálně dočítám Dokonalé ticho.
    Meet My Lovely World

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Skvělé knížky, hodně z nich už jsem četla, vážně skvělé volby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Hodně mě zaujala ta knížka Mengeleho dievča.. Musím se po ní mrknout :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky