O tom, aký dôležitý je čas pre seba

Dámy a páni, pohodlne sa usaďte, vezmite si do ruky šálku obľúbeného čaju a zababušte sa do perín. To bude najlepší spôsob, ako sa začítať do dnešného článku, v ktorom vám prakticky obšírnejšie opíšem, aké dôležité je robiť, čo už (snáď) práve robíte. :D
  Ako ste si už mohli všimnúť v nadpise, tento post je čisto o nás. Na malú chvíľu odložíme do šuflíka zachraňovanie sveta a vysadíme na prvé miesto seba samé. Prečo? Lebo si to zaslúžime, a nie, že nie. Väčšinu dní sa snažíme kadekomu zavďačiť. Makáme v robote, aby bol šéf spokojný. Drieme v škole, aby nás učitelia cez polrok nechali tak a nenaháňali s dopisovaním písomiek a doskúšavaním. Doma predsa len umyjeme riad a potom ešte povysávame, hoci máme kopec roboty, aby na nás nepadali sťažnosti zo strany rodičov, partnera či spolubývajúcich. Staráme sa o deti, domácich miláčikov, domácnosť, priateľov. A takto by som mohla menovať ďalej a ďalej.
  Otázkou je, čo ale robíme pre seba? A, prosím, vynechajme primárne potreby ako jesť, piť a dýchať. Nie. Čo robíme pre seba, čo nás skutočne 100%-ne napĺňa, obšťastňuje, dobíja energiou? Kedy sme sa povenovali len sebe, oddýchli si, vypustili z hlavy to, čo nás ťaží a zrelaxovali telo aj myseľ?
  Nuž, ak ste ako ja a na správny dátum si akosi nedokážete spomenúť, je nutné čítať ďalej. ;)

  Byť sebeckým je, samozrejme, zlá ľudská vlastnosť, avšak poviem vám, že zdravá sebeckosť nezaškodí nikomu. :) Mnoho ľudí má totižto tendenciu rozdávať sa pre druhých a aj keď pre druhého robíte veľa dobrého, často to z vás vysáva drahocennú energiu. Navyše, niektoré miesta a typy ľudí ju z vás ťahajú aj bez toho, aby ste o tom vedeli. A tak to byť nemá. Ešte skôr, než sa dopracujete do stavu úplného vyhorenia osobnosti, to musíte zastaviť a začať robiť inak. Mojím liekom je práve dopriať si deň, kedy sa nebudete starať o okolitý svet, iba o seba. Tvrdo pracujúci ľudia, tí, čo v hlave nosia 1000 myšlienok naraz, mamičky a ďalší sa na tom možno zasmejú a zaútočia otázkou, kde na to vziať čas? Nuž... nechcem znieť ako chodiace klišé, ale... vždy sa dá, len sa musí chcieť. Uvedomte si, že čas pre seba je minimálne rovnako dôležitý ako najťažšia skúška v škole alebo kariérny postup.

  Spôsobov, ako na to, je more. Keby som vám mala opisovať všetky nápady, ktoré mám v hlave, čítali by ste tento článok ešte na Vianoce. :D Preto som sa rozhodla zhrnúť pár, ktoré fungujú u mňa a na ktoré nedám dopustiť. Uznávam, nie je to nič svetoborné, ale na začiatok milé a veľmi účinné.
  Na prvej fotke môžete vidieť moju prázdninovú relaxačnú miestnosť, ktorá obsahovala snáď všetko, čo mi pomáha uvoľniť sa, vypnúť a cítiť sa príjemne. Moja skvelá posteľ, na nej nová huňatá deka, podnos s čajom, čímsi na zobkanie a pohárikom kávového likéru, zažaté sviečky a fairy lights a áno, vidíte správne, mala som pustený Twilight. :D No toto je moja predstava oddychu. Povinnosti bokom a kvasenie, zdravé ničnerobenie pri filme, ktorý viete, že je brak, ale aj tak ho ľúbite. Hlava vypnutá, hádka s frajerom tam momentálne nemá miesto, existenciálna kríza tiež nie a ak sa aj nepríjemnosti pokúsia vrátiť späť, nevpustite ich dnu.

  Samostatný odsek musím venovať vyššie spomenutým sviečkam, ktoré najmä v zimnom období navodia tak krásnu útulnú atmosféru, že stojí za to zapáliť aspoň jednu. Avšak v mojom prípade ,,jednu" prerastie do ,,všetky, čo mám v izbe a priľahlom okolí". :D Ale stojí to za to. Nehovoriac o krásnej vôni, ktorá vo vás možno evokuje pekné spomienky či asociácie. Pálenie sviečok je, keď si to tak vezmeme, skutočná drobnosť, ale zároveň úplná nevyhnutnosť pri relaxácii.
  Ďalšou osvedčenou metódou, ako sa zresetovať, je horúca vaňa plná všakovakých bômb do kúpeľa, relaxačných solí, olejov a peny. Myslite na to, že do nej nejdete preto, aby ste sa osprchovali, ale aby ste tam krásne lenivo zabili čas, až si nebudete cítiť rozmočené prsty. Zapnite si obľúbenú muziku, vezmite milovanú knižku, pustite super film a do ruky vezmite víno, čaj, kávu, čokoládu a niečo na obživu. A pokojne nevychádzajte von hodinu, dve. Skrátka zohrejte skrehnuté údy a spravte si malý wellness v pohodlí domova. Na tvár capnite masku, nalakujte si nechty, umyte vlasy, ohoľte nôžky a život bude hneď krajší, lebo budete mať aj zo seba dobrý pocit. :)
  Ak stále nemáte dostatok inšpirácie, ešte vám prihodím. :) Vyspite sa z únavy aj spred polroka. Zavrite na chvíľu oči a doprajte si to, čo počas hektického týždňa v práci alebo škole ide stranou. Urobte si deň bez make-upu, kedy odľahčíte pleť a bude to oddychový deň aj pre ňu. Píšte si denník. Ak predsa len v duši nosíte ťažobu, no nechcete zaťažovať ostatných, vypíšte sa. Papier vám nikdy nepovie nie, nikdy vás neskritizuje a nezhodí. Je vaším priateľom. Alebo si zapisujte šťastné spomienky a keď sa k nim po čase vrátite, uvidíte, ako vás zahreje pri srdci. V prípade, že len chcete zabiť nudu v útulnom prostredí domova, chyťte do ruky omaľovánky pre veľkých. Patríte k tým, čo radšej relaxujú v pohybe? Zabehajte si, cvičte jogu, dvíhajte činky. Čokoľvek sedí vám. Kúpte sami sebe kvety (ako pani Dallowayová). Ak si doma nedokážete spraviť dostatočné pohodlie, choďte na masáž/ zaplávať si/ do sauny/ na nákupy/ do kina/ na kávu/ na koláč...

  Možností je nekonečne veľa. No vedzte, že raz za čas ste viac-menej povinní pustiť sa do niektorej z nich. Človek nie je nastavený tak, aby jednostaj makal. Ak sa na to cítite, relaxujte s frajerom, kamoškou, súrodencom... a ak nie, nič sa nedeje, lebo samota a ticho majú tiež blahodárne účinky. :) Tak si to užite. ;)

S.

Komentáre

  1. Skvelý článok! Nemôžem nič, len súhlasiť... :)


    Flung out of space

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásny článok a tá šálka je veľmi zlatá :)

    http://www.ellenya.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naprosto souhlasím, víc takových článků :) Čas pro sebe je hodně důležitý, každý z nás si zaslouží klid, relax, odpočinek. Není možné fungovat, když nemáme energii, nedopřejeme si krásné chvilky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. myslím si, že si dokážem vyhradiť čas na seba, ide to tak akosi prirodzene, že si sadnem ku knihe, alebo len tak oddychujem :) ale niekto napríklad na to neni, a nedokáže obsedieť len tak sám so sebou :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tieto články od teba sa mi veľmi páčia a vždy si ich rada prečítam, priam sa ne teším ♥ máš úplnu pravdu, drieť sa nedá stále, len častokrát je náročné si nájsť tú chvíľu pre seba, ked človek je tak zaneprázdený, z každej strany doňho hučia, urob to a potom to, je to zložité.. ale musíme to aspon na pár minút vypustiť z hlavy lebo by sme sa zbláznili.. :) tebnto článok ma motivoval pre seba opäť niečo spraviť :)

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja milujem keď mám čas si pustiť obľúbenú knihu, dať si niečo sladké a prosto nič nerobiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moc pěkný článek, těším se na další takový. :)
    estervalcharova.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělý článek, podle mě je hodně důležité najít si čas jen pro sebe :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky