Drámy, z ktorých budete mať zimomriavky

Všimla som si, že takmer ako vo všetkých ostatných oblastiach môjho života, aj pri sledovaní filmov mám každý mesiac iné preferencie. Raz pozerám všetko, čo ma poriadne zmasakruje a doženie k slzám, inokedy snímky, čo ma ovládnu pozitívnymi vibráciami a potom prejdem k drámam, ktoré mi uväznia dych v hrdle. Práve o tej poslednej skupinke vám dnes poviem trochu viac. 
  Niekedy sa radi bojíte. Niekedy milujete ten pocit, že netušíte, čo sa stane o pár minút, ale po ničom inom netúžite, iba odhaliť to hneď a zaraz. Máte radi napätie, moment prekvapenia, zimomriavky. Keď sa toto všetko navyše skĺbi do jedného filmu, máte pocit, akoby ste vyhrali jackpot. A vo chvíľach relaxu sú filmy, ktoré vám o chvíľu uvediem, viac-menej aj predstavujú akýsi nevšedný druh výhry v lotérii. Preto sa im zaručene oplatí dať šancu. ;)

In Secret (V tajnosti)
 V najnovšom článku o knižných prírastkoch som vám spomínala Terezu Raquinovú od Émila Zolu, podľa ktorej bol natočený tento film. Príbeh je o zakázanej láske, ktorá aby mohla žiť, musí udusiť niečo ďalšie a tiene tohto skutku ju budú naveky prenasledovať. Na tejto snímke je, podľa môjho názoru, asi najlepší výber hercov, pretože práve tam som sa totálne zbláznila do Elizabeth Olsen, pričom som dovtedy ani nevedela, že je herečka. No ani ostatní nezaostávali a boli maximálne uveriteľní. Taktiež musím pochváliť farebnú škálu filmu, ktorá mu pridala na záhadnosti a desivosti. A tiež to, že hoci ste podvedome tušili, k čomu sa vo filme schyľuje, nikdy ste nevedeli presne, ako sa toho režisér zhostí. Na ČSFD má film 66%, čo sa mi zdá pomerne málo. Určite si pustite.
 Sully
Film vypustený do sveta minulý rok režíroval Clint Eastwood a už len tento fakt je zárukou kvality. Hlavná úloha bola udelená Tomovi Hanksovi, ktorý sa jej zmocnil bravúrne. Mám rada skoro všetky jeho filmy, ale tu som ho doslova ,,žrala". :D V skratke je film rekonštrukciou núdzového pristávania lietadla na rieke Hudson po tom, čo mu zlyhali oba motory po zrážke s vtáctvom. Možno si na tento incident spomínate, lebo sa reálne stal v roku 2009 a pilot Chesley Sully Sullenberger svojím prekvapivým rozhodnutím zachránil životy 155 ľuďom. Film však odkrýva aj dokazovanie a vyšetrovanie, ktoré sa spustilo po nehode, pretože Sully podľa vyšetrovateľov mal čas vrátiť sa späť na letisko. Pre mňa asi najzimomriavkovskejší film dnešného článku a ak máte radi katastrofické námety, silno odporúčam.
The Light Between Oceans (Svetlo medzi oceánmi)
Pri tomto filme ma najväčšmi prekvapilo obsadenie, lebo ani vo sne by som si nevedela predstaviť mojich obľúbených hercov Michaela Fassbendera a Aliciu Vikander bok po boku. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že spolu randia aj v reálnom živote. :D Každopádne hocako zvláštna kombinácia to bola, všetko fungovalo a rolí sa zhostili veľmi sympaticky. Film je o mladej dvojici, ktorá vedie pokojný život pri mori, ktorý však naruší rad Isabeliných potratov. Zlomená žena je na pokraji zúfalstva, keď im na pobrežie more vynesie loďku s plačúcim bábätkom. Film som si pozrela bez toho, že by som vôbec tušila, o čo tam pôjde, preto som vývojom udalostí bola nesmierne prekvapená. Miestami zhrozená, miestami naštvaná, inokedy dojatá a celá napätá, ako vlastne to skončí a prosím, nech to neskončí zle (lebo mám zo škaredých koncov traumy :D). Ručím vám, že ak sa pre film rozhodnete, mnoho z týchto emócií budete cítiť aj vy.
 Mustang
Mustang je filmom, ktorý pravdepodobne nemá tendenciu stať sa kasovým trhákom, ale čím menej ľudí o ňom vie, tým je istým spôsobom príťažlivejší. Je to festivalový film z roku 2015 rozprávajúci príbeh 5 krásnych tureckých sestier, ktoré vyrastajú s konzervatívnou rodinou. Tá im zo života robí osobné peklo, pretože za nemravné správanie nemôžu opustiť brány pozemku. Zároveň ich chcú všetky povydávať a odovzdať vopred dohodnutým ženíchom, čo sa, samozrejme, dievčatám nepáči a jediné, po čom túžia, je voľnosť. Silná snímka o tradičných hodnotách a ich mieste v modernom svete vás minimálne prinúti zamyslieť sa. S hrdinkami prežívate všetko a neopísateľne veľmi im držíte palce, aby ich príbeh mal šťastný koniec. Ak chcete vidieť niečo neotrepané a nevšedné, odporúčam. :)
Amy
Dokumentárny film o jednej z najväčších speváčok vôbec, Amy Winehouse, ma dostal tak veľmi, ako ešte žiadny iný tohto žánru. Koniec som totálne oplakala a ešte dlho mi z mysle neschádzali výjavy Aminho začiatku, vrcholu aj pádu do najčernejšieho bahna. Boli tam mnohé pekné a pamätaniahodné scény, slová a výborná hudba, avšak oveľa prítomnejší bol pocit ľútosti, čím všetkým zlým si Amy vo svojom krátkom živote prešla. Spomínam si, že počas sledovania filmu som sa sama cítila neskutočne zle, znechutene a sklamane. Dostalo ma, koľko významných momentov jej kariéry aj osobného diania bolo zachytených kamerou a následne zverejnených. V dôsledku toho však vznikla skutočne hodnotná snímka, ktorá je vhodná nielen pre jej fanúšikov, ale aj každého milovníka jazzu.
 Perfect Sense (Dokonalý zmysel)
Dokonalý zmysel je pre mňa jedným z najlepších filmov s hlbokým posolstvom, aké boli kedy natočené. Hlavní protagonisti, Eva Green a Ewan McGregor, sú spolu úplne nadpozemskí a najideálnejší do tejto úlohy.  Film ukazuje začínajúci vzťah dvoch, čo hľadajú svoje miesto vo svete a seba samých, no nie to je nosnou silou. Ľudia vo svete totižto začínajú prichádzať o svoje zmysly a to ich ženie do hraničnej situácie. Budúcnosť je neistá, desivá a prognózy nie sú dobré. Myslím, že každý divák si z tejto snímky vezme svoje vlastné posolstvo, ale som presvedčená, že vás zarazí, aké reálne môže byť. (Btw, na fotke hore je jedna z najsilnejších filmových scén vôbec - prirovnala by som ju napríklad k Madisonským mostom a scéne, kde Francesca už-už stláča kľučku auta, pripravená vrhnúť sa do celkom nového života. Už len kvôli nej by som si film pozrela. :D)
A Royal Affair (Kráľovská aféra)
Ďalšia srdcovka. Vek osvietenstva je jedným z mojich najobľúbenejších, čo sa týka dejín vývoja ľudstva, a tento film je práve v ňom zasadený. Ukazuje komplikované charaktery hlavných postáv, vtedajšie pomery a hlavne krutý boj za dôležitosť vzdelania a rozumu. Perfektný je tiež výber hercov (už raz vyššie spomínaná A. Vikander a skvelý Mads Mikkelsen či mnohí ďalší). Podarené kostýmy, kamera, scenár, hudba. Tí, čo rovnako ako ja nedajú dopustiť na historické filmy, si tento zamilujú. Najnovšie by som si ho rada kúpila na DVD, ale neviem, kde ho zohnať. Nemáte nejaký tip, prosím?
Rush (Rivali)
Posledný film dnešného článku som mala v počítači hrozne dlhú dobu a nevedela som sa doň prinútiť. Čo na tom, že ho všetci ospevovali, ja predsa formuly ani drsných chlapcov, čo sa radi predbiehajú, veľmi nemusím. No prišla dlhá chvíľa a voľné poobedie, ktoré neprinášalo víziu ničoho konkrétneho, preto som si film zapla a až do konca sedela s ovisnutou sánkou. Ľudia moji, aj keď si myslíte, že film o Nikkim Laudovi a jeho najväčšom rivalovi nemá čím prekvapiť, vedzte, že má. Vtiahne vás do deja tak veľmi, že vám dve hodiny ujdú ako sekunda. Vpustí vás do hlavy jedného z najambicióznejších, najzapálenejších a najsilnejších inšpiratívnych ľudí na svete a že je to zaujímavá snímka mi určite dáte za pravdu. Navyše, pre mňa osobne bol pri mojom mužskom crushovi Chrisovi Hemsworthovi úžasný aj Daniel Brühl, ktorý bol ako Nikkiho siamské dvojča. Vďaka tomuto filmu sa Lauda pridal do hŕstky ľudí, ktorých nesmierne obdivujem, pretože dovtedy som toho o ňom vedela minimum.

Ktoré filmy vám navodia husiu kožu?

S.

Komentáre

  1. vďaka za tipy, drámy mám veľmi rada :) Sully to bola topka! :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nevidela som žiaden, musím to zmeniť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mala by si písať recenzie alebo nejaké krátke opisy k filmom na navnadenie. Dokonale to vieš predať opísať a už mám niektoré z týchto filmov na svojom zozname. Sully sme videli, bol to naozaj skvelý film a v niektorých momentoch ma to čo tam riešili naozaj štvalo. A práve také filmy mám rada, ktoré z človeka dostanú aj iné emócie ako smiech alebo len plač.

    NITA-NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jéj, ďakujem pekne :) Sully aj mnou riadne zamával ;)

      Odstrániť
  4. Z tohto sm videla len Sully ale zaujali ma hlavne tie historické drámy, ktoré si určite pozriem. xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mustang, Amy a Perfect Sense za sebou bolo literally too much to handle...ale určite dám šancu aj niektorému, ktorý som nepoznal ^.^

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky