10 tipov, ako na dokonalý flatlay

Pojem flatlay nadobudol novú dimenziu po tom, ako Instagram pobláznil hlávky miliónov ľudí po celom svete (vrátane mňa). Stal sa jedným z najpoužívanejších heštegov vôbec a vďaka nemu môžete natrafiť na dychberúce fotografie, ktoré vykúzlili tí najväčší profesionálni aj neprofesionálni Instagrameri. A o čo vlastne ide? Definícia flatlayu hovorí o obrázkoch, kde dominujú milióny rôznych prvkov - od jedla cez knihy až po oblečenie - krásne nastajlované, no na druhej strane budiace nesúrodý dojem, akoby sa vám všetky tie veci na danom mieste nahromadili len tak náhodou. Potom to všetko len jednoducho cvaknete priamo zhora (niekedy si na pomoc vezmite stoličku, aby bol záber perfektný :D), poupravujte farby, jas, kontrast, čokoľvek potrebujete, a môžete postovať. 

  Neviem, ako vy, ale ja som sa do týchto fotiek zbláznila. Niekedy si len tak otvorím Pin alebo Insta a listujem kolekciami tých najkrajších flatlayov, pretože je to neopísateľná studnica inšpirácie. Je úžasné, aký vycibrený zmysel pre estetično majú niektorí ľudia. Ja sama som v tomto ohľade ešte úplný nováčik a jedného dňa by som sa rada dostala v aranžovaní rekvizít na vysnívanú úroveň, ale to ešte veľa vody musí pretiecť. :) Každopádne tu dnes pre vás mám pár tipov, ktoré som za posledné mesiace nazbierala pri fotení flatlayov na Instagram. Môžete tak oživiť vlastnú galériu na tejto sociálnej sieti alebo túto metódu vyskúšajte na blogu. ;)

1. Vždy foťte za denného svetla. 
Inak sa budete trápiť s úpravou a nakoniec fotka aj tak nebude vyzerať tak, ako ste si to predstavovali. Úplnou nočnou morou je fotenie flatlayov na jeseň a v zime, pretože vtedy slnko zapadá už o piatej a aj počas dňa je svetla pomerne málo. 
2. Vyberte si farebnú schému.
Tento bod, samozrejme, nemusíte aplikovať na každú jednu fotku, aj keď treba povedať, že na Instagrame je mnoho profilov, ktoré sú založené práve na tomto. Farebne zladené prvky však celkom pekne oživia vašu galériu a na druhej strane je celkom sranda ich vôbec nájsť. A následne naaranžovať. 
3. ,,Rekvizity."
 Rekvizity sú pri peknom flatlayi základ. V tomto prípade sú nehorázne praktické, lebo vďaka nim môžete napríklad vyplniť prázdny priestor, ktorý vám vznikne medzi väčšími objektami. Moje obľúbené ,,rekvizity" sú napríklad náramky, kvety, perá, washi pásky, šperky, kozmetika, okuliare, sviečky... A mnoho ďalších. Veľa ľudí zakladá svoje profily práve na tom, že ich flatlaye sa skladajú z desiatok drobných objektov a skoro žiadnych väčších. Čo sa mňa týka, medzi vecami mám rada harmóniu. Napríklad (ako vidíte na fotke) dominantnú knihu doplním dvomi menšími prvkami a vznikne mi akýsi pomyselný pomer 1:1:2.
4. Nájdite si vhodný podklad. 
Sledujem veľké množstvo profilov, ktoré využívajú čisto biely podklad - napríklad stôl, podlahu či perinu. A musím povedať, že je to super nápad, pretože tak lepšie vynikne každý prvok, ktorý vo vašom flatlayi figuruje. Aj keď zopár takýchto fotiek mám aj ja, musím priznať, že oveľa viac sa mi páči trochu živšie pozadie. Milujem farby, ktorými sa svoj Instagram snažím dennodenne zaplavovať, hlavne počas jari a leta. Práve preto fotím zväčša na farebných obliečkach, tmavohnedej dlážke, niekedy použijem farebnú šatku či kúsok oblečenia, ale vo veľkom využívam aj umelú bielu kožušinu. Ale myslím si, že každý by si mal nájsť to svoje a neriadiť sa ostatnými. :) 
5. Nastajlujte si outfit. 
 Jedným z najpopulárnejších motívov sú jednoznačne outfity. Všetko si prichystajte tak, akoby ste odievali figurínu, poukladajte doplnky, topánky, kabelky a môžete fotiť. Veľa instablogerov fotí svoje #ootd príspevky práve takýmto štýlom, keď práve nemajú po ruke dvorného fotografa.
6. Kontrasty.
Mne osobne sa skutočne veľmi páčia fotky, ktoré odrážajú protiklady - či už sa jedná priamo o farby alebo elementy na fotke. Do záberov sa snažím dostávať čo najviac svetlých farieb, aby pri nich vynikli hlavne tie živšie, výraznejšie. Napríklad na fotke vyššie ide o úplnú klasiku, a to čierno-bielu kombináciu, ktorá je pomerne minimalistická, no efektná.
 7. Zamerajte sa na viacero perspektív.
 Vyskúšajte pri fotení viacero uhlov. Pohrajte sa so žalúziami a nastavte ich tak, aby záber nadobudol čo najlepšie osvetlenie.Vyskúšajte cvakať sprava, zľava. Nikdy neodfoťte len jednu fotku, pretože to môžete pri jej úprave ľutovať, keď vám tam čosi nebude sedieť. Vždy je lepšie mať ich viacero, aby ste potom dokázali vybrať úplného víťaza, ktorý vám bude vyhovovať. ;)
 8. Minimalizmus v akcii.
Na minimalistické fotky v mojom profile na Insta nenatrafíte často, pretože to celkom nie je my thing. Skôr mám rada také tie zapratané zábery, kde ani neviete, kam sa skôr pozrieť, lebo váš zrak púta mnoho vecí naraz. :D Každý sme však iný a niekto môže práve preferovať heslo menej je viac. V takomto prípade sa sústreďte na maximálne 3 objekty na fotke s jednoduchým pozadím. Takéto galérie sú v súčasnosti veľmi vysoko cenené. 
 9. Vrstvenie nemusí byť iba záležitosťou módy.
Tento bod je skoro presným opakom predošlého. :D Niektorých ľudí zaujme práve bohatosť a pestrosť prvkov na fotografii, preto je fajn pustiť sa do vrstvenia. Ako vidíte hore, na bielu kožušinu som hodila šatku, na ňu písanku, na ňu pero atď. Takéto malé pyramídky určite oslovia kopec ľudí, avšak všetko s mierou. Ak niekde navŕšite desať vecí, snažte sa to vykompenzovať aj na zvyšku miesta. Na druhej strane však fotka môže vyzerať veľmi zaujímavo, keď sa váha elementov bude zdržiavať iba na jednej strane a na tej druhej tak vytvoríte negatívny priestor. 
 10. Nech flatlay rozpráva príbeh.
 Tento flatlay nie je ničím iným ako zobrazením momentu úplne obyčajného víkendového popoludnia, kedy som sedela nad literatúrou prúdu vedomia a povedala si, že by som sa mala potešiť niečím sladkým. :D A ako som to tak mala pred sebou rozložené, páčilo sa mi, čo vidím. Tak som to zvečnila. A takto to robím celkom často (samozrejme, že nie vždy, sem-tam ide skutočne iba o obyčajný záber :D) a mám rada, keď má fotka dušu. Zámer. A je skutočná. Pretože to návštevník vášho profilu dokáže rozoznať. Ja ako zapálený fanúšik pekných Insta profilov takéto čosi oceňujem asi najviac.

Fotíte flatlaye? Čo si o nich myslíte? 

S.  

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky