Knižný haul #5

Čím bližšie k maturitám som, tým viac sa mi chce robiť nič. :D Pod čím rozumejte, že čokoľvek iné okrem učenia. Už toho mám fakt dosť, i keď musím uznať, že pretrhnúť sa s tým nejdem. :D Každopádne by som hrozne chcela zažiť nejaký lenivý deň plný dobrého jedla, pohody, slnka a oddychu. Najlepšie v spoločnosti nejakej dobrej knižky, ktorých sa mi za poslednú dobu doma znovu nahromadilo dosť. Priznám sa, že z posledného book haul článku som do dnešného dňa prečítala iba Veľkého Gatsbyho a Ak zostanem, no na jún a celé leto si dávam veľké čitateľské predsavzatia. Musím totiž dobehnúť všetko, čo som pre školu doteraz zameškala. V tomto ohľade som už skutočne naštartovaná, no ešte viac ma povzbudili novinky, ktoré vám ukážem v dnešnom článku. :)

Už ozaj dlho som si chcela prečítať knižku Továrna na sny blogerky Anie Songe, snáď odkedy vyšla. Vtedy však ešte neposielali na Slovensko, tak som túto záležitosť nechala tak. Nedávno som sa ale obtrela o informáciu, že je kniha dostupná aj pre slovenských čitateľov, tak som po nej skočila. Okrem rozkošných vizuálov sa nehorázne teším na obsah, pretože z videí a článkov mi Anie príde ako éterická osoba, ktorá má vždy čo povedať a na tak mladú dušinku má krásne vyformované názory. Pevne verím, že mi trochu zdvihne náladu, ukáže mi znovu cestu ku šťastiu a motivuje ma chcieť na sebe makať. :)
Ďalším prírastkom do mojej knižnej famílie je prvotina blogerky Daniely Slávik Láska je láska. Ihneď ma zaujala téma, ktorá je súčasná, pre niekoho možno kontroverzná, je intímna, je zložitá, je inšpiratívna a ľúbezná. Vzťahy ľudí rovnakého pohlavia horlivo podporujem (paradoxne častokrát viac než vzťahy opačných pohlaví :D) a skutočne nerozumiem tým, ktorí ich zatracujú. Prečo by vám mal ktosi diktovať, koho smiete a koho nesmiete ľúbiť? A prečo sú si jedni rovnejší než druhí? Všetci by sme mali mať rovnaké práva i slobody, príležitosti a šance dosiahnuť to, po čom túžime. :) 
Knihu som zatiaľ nečítala a skutočne si netrúfam povedať, čo nájdem vnútri, ale neopísateľne sa na tento príbeh teším a Danielke gratulujem k úspechu. ;)
Ďalších 8 knižiek, čo mi pribudlo doma, mám od starkých, ktorí ma vždy svorne podporujú v tom, aby som im vyrabovala knižnicu. :D Všetko sú to staré vydania so starými obálkami, zažltnutými stránkami a rozprávajú tak dvakrát toľko príbehov. :)
Ako prvú som ulovila zbierku básní môjho obľúbenca Miroslava Válka. Pred pár mesiacmi, keď mi bol predstavený v škole, som sa doňho zbláznila a bežala do knižnice, kde som o čosi hrubšiu zbierku zhltla za pár hodín. A hoci som už väčšinu z jeho básní čítala, niekedy ma prepadne chuť zahĺbiť sa do nich znovu, preto som chcela mať vlastné vydanie u seba doma.
Ďalšie dielko je Chrám Matky Božej v Paríži od Victora Huga, ktoré v jednom milom článku spomínala Ľúbezná a odvtedy som ho mala v hľadáčiku. Je to svetová klasika, čo ma na nej pústa asi najviac, lebo nadčasové romány zbožňujem.
Hájnikova žena od Hviezdoslava je epickou veršovankou, ktorá nie je typickým dielom, po ktorom by som bežne siahala. Avšak keď už mi prišla pod ruku, povedala som si, že prečo nie. Hviezdoslav je v mnohých ohľadoch jedinečný a mal zaujímavý pohľad na svet, na čo sa skutočne teším. :)
Po zhliadnutí najnovšej Pani Bovaryovej s Miou Wasikowskou (ktoré ma poriadne sklamalo) som si nebola istá, či si tento príbeh chcem prečítať aj v knižnej podobe Gustava Flauberta, ale napokon ma moje alter ego prehovorilo. :D Predsa len u mňa vyhrala vyššie spomínaná chuť prečítať si všetky klasiky, ktoré kedy boli vydané.
Gymplu som celkom vďačná hlavne preto, že mi otvoril dvere do sveta lyriky. Teda, som v ňom pomerne vyberavá. Aj tak ma však veršované diela momentálne ťahajú viac ako kedykoľvek predtým. Preto som si Básne Jána Kostru tiež priložila na kôpku budúceho čítania. 

Gorkého Poviedky o láske ma sprvu zaujali minimalistickým prevedením obalu. :D Na druhej strane som okrem povinného Puškina od Rusov asi ešte nič nečítala, preto som bola zvedavá. Hovorí sa, že ruskí realisti boli veľmi sociálne a psychologicky zameraní, tak sa teším, kedy to preskúmam bližšie. 

Popri ruskej literatúre som ešte nečítala ani klasické kovbojky, preto som si tiež privlastnila knihu Buffalo Bill a prekliata karavána od Davida Hamiltona. Pri nej fakt netuším, či sa mi bude tento žáner páčiť, lebo taký Vinnetou ma nikdy neťahal, ale rada ju skúsim a konečne si prečítam aj niečo, na čo nie som zvyknutá a rozšírim si čitateľské obzory. 

Poslednou knižkou tohto článku je Let 627 od poľského autora Andrzeja Szczypiorskeho, o ktorom som doteraz nikdy nepočula. Knihu by som založila naspäť do poličky, keby som si nebola všimla kúsok z obsahu na zadnej strane. Písalo sa tam, že kniha obsahuje príbeh mladého Janka, ktorý prežije únos lietadla a na vlastnej koži zažije, aké ťažké je prežiť v brazílskej džungli. Navyše tam objaví tábor bývalých vojnových zločincov. No povedzte, neznie to pútavo? :D Práve preto je táto knižka jednou z top 3, na ktoré sa teším úplne najviac.

Čítali ste nejakú z nich? Aké knihy ste si najnovšie kúpili vy? :)

S.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky