Májovo-júnový food diary

Dôvodom, prečo v tomto článku nájdete toľko fotiek skvelého jedla, nie je nič iné, ako moje maturity pred mesiacom. :D Som práve ten typ človeka, čo hľadá útechu v žranke. Keďže matury so sebou priniesli kopec nervov a stresu, tak som buď nejedla vôbec pre stiahnutý žalúdok, alebo som sa ládovala fajnotami. (Ruky hore pre zdravú životosprávu.) Bolo to zaťažkávajúce obdobie, kedy som polovicu voľného času bola zahrabaná v knihách a tú druhú som strávila v kuchyni. :D Prirodzene, nič som nevypekala pol dňa, zase raz šlo len o tie najjednoduchšie recepty, čo som splašila na Pine (ale poviem vám, že skoro všetky som si neopísateľne zamilovala a budem ich robiť aj v nasledujúcom živote). Bez zbytočných rečí poďme na to. Avšak pozor. Oproti minulým food diary článkom tu mám drobnú zmenu - rozhodla som sa popripájať aj postupy, ak by si to chcel niekto ukuchtiť tiež ;). 

Počas akademického a maturitného týždňa som väčšinou nemala veľa času na prípravu zložitých jedál, preto môj obed najčastejšie vyzeral práve takto. Obyčajná šalátová zmes, jarná cibuľka, kukurica, reďkovka, paradajka, uhorka a paprika. To som pokropila pikantným olejom s čili a dochutila soľou so sušeným cesnakom.
Môj brat v poslednej dobe neskutočne veľmi slintá za syrmi halloumi, takže nemohli obísť ani tento článok. :) Často ich grilujeme, ale keď sa nám nechce rozkladať celé príslušenstvo, opečieme ho na panvici. Treba však povedať, že najlepšie chutí ozaj priamo vytiahnutý z tepla. Potom sa premieňa na jedlú gumu. :D
Raňajky vyzerajú nejako takto. Zelený čaj, mlieko a grécky jogurt s lesným medom a kolieskami banánu. :)
Nikdy som si nemyslela, že budem fanúšikom takých tých ,,anglických" obedov vo forme sendvičov. Ale v poslednej dobe som sa na to celkom dala. Na tejto fotke mám celozrnnú žemľu, tzatziki, cottage syr a rukolu. Priznávam, že to bola kombinácia, za ktorou sa skrýval nedostatok iných potravín v chladničke, ale chutilo. :D
V záhradke nám tento rok narástlo obrovské množstvo jarnej cibuľky a aby nevyšla nazmar, hľadala som na Pine nejaké recepty, kde by sa dala využiť. Našla som rýchly recept na tieto dokonalé jarné placky.
Budete na ne potrebovať jarnú cibuľku (aspoň 2 kusy), kukuricu (1 plechovku), hladkú múku, vajce (1 kus), cottage syr (aspoň 2 balenia), soľ. V pôvodnom recepte boli množstvá uvedené trochu inak, ale časom som zistila, že najideálnejšie je dávať ingrediencie do misy podľa vlastného uváženia tak, aby vám hmota ako-tak držala pokope. Hlavne to však neprežeňte s múkou. Keď všetko premiešate, jednoducho na panvici jemne roztlačte placky a opečte z oboch strán dozlata.
S dozrievaním prvých sladkých plodov zase prichádza tá sezóna, kedy si všetko možné pchám do pohárov a pijem prírodne ochutenú vodu. :) Jahoda-čerešňa je zatiaľ obľúbená kombinácia.
Takýto rýchly a chutný obedík či večeru som našla na Pine a musím povedať, že recept určite nezapadne prachom. :)
Potrebujete: cestoviny, maslo, cesnak, hladká múka, mlieko, soľ, syr na strúhanie, lístky špenátu. Cestoviny uvarte podľa postupu. Medzitým pripravte omáčku. Podľa toho, na koľko porcií chcete jedlo pripraviť, dajte rozpustiť maslo. Potom doň pridajte múku, kým nevznikne jemná zmes. Niekoľko minút nechajte variť; zatiaľ si pretlačte cesnak a nastrúhajte za hrsť syra. Do masla s múkou pomaly nalejte mlieko a miešajte, až kým zmes nezhustne. Potom do nej pridajte soľ, cesnak, syr aj lístky špenátu. Pár minút ešte povarte, aby sa syr roztiekol a chute poprepájali. A máte hotovo. :)
Volské oká som sa rozhodla trochu ozvláštniť vyššie spomínanou jarnou cibuľkou a kúskami šunky. A poviem vám, nechápem, prečo som to nerobila už predtým. :D Celkom sa už teším, ako v budúcnosti skúsim aj kadejaké iné kombinácie.
Zapekaná brokolica je u nás doma jedným z najobľúbenejších jedál vôbec. Budete na ňu potrebovať: brokolicu, vajcia, vegetu, syr na strúhanie, korenie, soľ, mlieko. Najprv brokolicu uvarte v osolenej vode a nechajte odkvapkať. Pripravte si zálievku z mlieka, vajec, nastrúhaného syra, korenia, vegety. V zapekacej mise brokolicu zalejte a pečte dozlatista.
Ani neviete, ako preohromne som prepadla obyčajnej ovsenej kaši. Je to rýchle a neuveriteľne jednoduché. Plus si tú kašu môžete robiť na trilión spôsobov. Ja mám najradšej tento postup: jemné ovsené vločky nasypem do vriaceho mlieka, kde som rozpustila za lyžičku trstinového cukru, a nechám za stáleho miešania zhustnúť. Keď sa začnú objavovať bublinky, ešte nejakú minútku varím a potom kašu odstavím. Skvelá je s akýmkoľvek sezónnym ovocím, so škoricou, možno s keksíkom a pod. Toto je vlastne ten najľahší spôsob, ako si kašu pripraviť, ale môžete sa pustiť aj do zložitejších postupov. ;)

Čo dobrého ste jedli vy?

S.

Komentáre

  1. Parádní food deníček :) Strašně nerada otevírám takové články, protože pak mám na všechno chuť :D Brokolici u nás také milujeme, na všechny způsoby :) Stejný sendvič s cottage sýrem jsem měla nedávno :D

    Pauline’s Tiny World♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, aj ja mám vždy celkom problém s týmito článkami. :D

      Odstrániť
  2. Niektoré z toho som si aj zapísala do poznámok,skvelý článok určite rob viac takýchto♥

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam všetko vyzerá velmi lákavo a chutne. Ja keby sa učim na skušky, tak by som asi tiež iba jedla a jedla :-D
    Inak ja som si za posledné týždne pochutila na roznych koláčikoch v kaviarničkach kedže počasie bolo krásne a dalo sa vysedávat na terasách.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Téééda vypadá to všechno skvěle ! Já ještě nesnídala a mám z toho článku hlad :)....tak jdu na to :).

    LenaČerge

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzerá to úžasne! <3 Som po raňajkách ale normálne som dostala chuť opäť si niečo dať :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky