Výletovo #15: Pohodová Pohoda

Lístky na tohtoročnú Pohodu som kupovala mamine na Vianoce, keď bola známa približne iba polovica umelcov, čo mali vystupovať. Cieľom bolo vypadnúť a stráviť nejaký čas s blízkymi, nie okúsiť na vlastnej koži koncerty obľúbených kapiel (ako sa dozviete v pokračku článku, tento rok mi hudba na Pohode až tak nesadla). K tomu všetkému padli maminine okrúhle narodky práve na jeden z troch pohodových dní, takže sme ich aspoň oslávili na výnimočnom mieste. :)
  Do Trenčína sme cestovali vo štvrtok o pol šiestej ráno. Áno, viem. Cestovať takto skoro na festival, kde ste dlho do noci hore, nie je až taký brilantný nápad (to ani nehovorím o tom, že v tú noc bola príšerná búrka a takmer vôbec som pre ňu nespala). :D Ale s odstupom času vidím, že sme spravili dobre. O takomto čase sa aspoň netrepalo veľa ľudí a pekne pohodlne sme sa odviezli do cieľa (po minuloročnej ceste na a z Grejpu, kde ľudia stáli v záchode, aby sa zmestili, toto už absolvovať nechcem :D). Do večera sme potom len oddychovali a veľmi nerobili nič, čo by stálo za zmienku (možno okrem varenia guláša s bratrancom, čo bola teda preohromná švanda :D).
  Na festival sme vyrazili až o pol ôsmej večer, pretože štvrtkový program pre nás nebol veľmi príťažlivý (no, pre mňa ani zvyšné dni :D). Počasie nám na ten deň vychádzalo pekné, z čoho sme sa tešili, lebo predpovede nezneli bohvieako. V podstate sme len pivovali, našli dokonalé hot-dogy z NYC Corner s pažítkou, slaninkou a dresingom, ďalej pivovali, zachytili pár skladieb Bolo nás jedenásť (čo bol hajlajt dňa, pán Lasica je skrátka pán), Ylvis a Slaves, ktorí boli neuveriteľne agresívni a čo sa mi na nich páčilo najviac bola nahá hruď speváka. :D Potom hop do postele a chystať sa na ďalší deň.

Na Pohode sa mi skutočne veľmi páčili farebné poháre s menami umelcov a obzvlášť tie s podobizňami Lasicu, Satinského a Filipa.
  V piatok sme sa tiež veľmi neponáhľali, keď uvážime, že minulé festivaly som navštevovala najneskôr o piatej. :D Aspoň sme si ale pospali do obeda, poriadne sa najedli, kávičkovali, chillovali na balkóne a na šiestu sa pohodovým krokom sunuli na Birdy, ktorá bola pre mňa spolu s Walterom Schnitzelsonom a Jakom Buggom jediná speváčka, na ktorú som sa skutočne tešila. 
  Bola zádumčivá, bola nebeská, bola jemná, bola melancholická a krásna. Milovala som tú atmosféru na jej koncerte, lebo väčšina ľudí sa len zvalila na betón, nasávala vitamín D, pomaly kyvkala nohami do rytmu a všetci vyzerali spokojne. Aj my. Po dlhom čase. Presne pre tento pohľad som na tohtoročnú Pohodu vôbec šla. Aby rodina trochu vyventilovala tú kopu zlých vecí, čo sa nám prihodili, a na moment sa nimi nezaťažovali. :) 
  Odtiaľ sme sa rozbehli na Billy Barmana, ktorý je taký festivalový must, ale len preto, že na ich koncertoch sa ľudia výborne bavia a pochytí to aj vás. Odhliadnuc od toho ma ich piesne až tak neberú a čo je nepríjemné, tak pohodový setlist obsahoval iba málo takých, ktoré by vás roztancovali. Skôr hrali rozjímavé songy a musím povedať, že pre mňa boli teraz trošku sklamaním.
  Večer sme zachytili kúsok zo Solange, na ktorú boli všetci zvedaví, ale len preto, že je to sestra Beyonce. :D Toto slovné spojenie sme počas Pohody počuli toľko ráz, až je mi z toho smiešne. :D Bola naozaj dobrá, skutočná profesionálka. Mne osobne takáto hudba sedí, ale nie som si istá, či je úplne ideálna na festival, kde sa ľudia chcú poriadne baviť. Skôr by som si ju pustila doma ako pozadíčko pri nejakej inej činnosti. Neodradila ju ani mega búrka, čo sa na nás navalila, zato nás odradila poriadne a hoci sme mali pršiplášte, natlačili sme sa do stanu s pitím. Týmto pre nás jej koncert skončil a nasledujúca zastávka boli Pixvae, jedlo (zase spomínaný NYC Corner) a pivko po zvyšok večera. :)
Najobľúbenejšia fotka celého festivalu. :D Chalana pozdravujem, od štvrtka sa na ňom smejem. :D
  Hneď pri vstupe sme si dali spraviť takéto super magnetky na chladničku a hoci to je iba trojeurová prkotinka, čo vôbec nepotrebujeme, podľa mňa je to pekná pamiatka. :) Okrem magnetiek sme však veľa iných vecí nekupovali. Pre brácha akurát mamina zobrala Urpiner klobúk a v stánku s kokosmi sme dostali sušenú hrušku do alkoholu. :) 
  V sobotu sme si povedali, že sme dokopy nič z areálu ešte nevideli a dali sme si záväzok, že si toho obzrieme čo najviac. Pri potulkách sme natrafili na stánok s matcha nápojmi, ktorými sme zapíjali už klasicky pohodové kešu v karameli. Okrem toho sme si kúpili nutelové churros ževraj čuros a vyskúšali sme s maminou náš veľký sen - kokosovú vodu priamo z orecha. Na prvý glg to bolo podivné, ale hneď sa nám to zapáčilo a zhodli sme sa, že by sme si to vedeli výborne predstaviť na bielej plážičke s azúrovou vodou a palmou nad hlavou. :) Na večeru sa mamča vrátila k našim klasickým hot-dogom a ja som vyskúšala encián s brusnicami a karamelizovanou cibuľkou, čo bola najprv nečakaná kombinácia, ale chutilo mi to tak, že sa o niečo podobné pokúsim aj v našej kuchyni. 
  Odtiaľ sme sa vybrali na Polemic, kde však bolo toľko ľudí, že sme len prešli okolo a zakotvili na koncerte gitarových mágov Rodriga a Gabriely. Každý, kto dokáže hrať na strunách, je pre mňa poloboh. Po nich som sa tešila na Jaka Bugga, ktorého som videla minulý rok na Grejpe a bol neuveriteľný. :) Jakov koncert bol pre mňa jedným z najkrajších vystúpení Pohody. Najväčším trhákom mal byť podľa väčšiny ľudí alt-J, o ktorých som ja ale v živote nepočula. :D Práve preto sme tam ani nešli a pomaly sa presúvali k milovanému Walterovi Schnitzelsonovi. Chlapci sú proste láska a na Jožka Rezníka, ktorý večer predtým sedel na pivku dva metre odo mňa a ja som šalela, mám veľký crush. :D
  V tú noc sa naša partia pretancovala až do pol ôsmej ráno, kedy sme ukončili pohodovú sezónu na tento rok. Pekne sme uvítali slnko, odrhli si slnečnice a keď nás zastihol dážď, na chvíľu sme zakotvili v stane s piánom, kde akýsi neznámy zanôtil najväčšie hity všetkých čias a medzi nimi aj 3 od RHCP, za čo mu budem do smrti vďačná. ;) Cesta vlakom domov prebiehala v znamení pomätenia mysle, keď sme si kúpili lístky do prvej triedy ICčka, čo by sme za žiadnych okolností inokedy neurobili. :D Len na trase TN-BA sme minuli skoro 30€...
  Čo sa týka zhrnutia, povedala by som, že Pohoda bola zaujímavá. Musela byť, lebo mám na nohách plno veľkých škaredých modrín a ani netuším, ako som k nim prišla. Natlačila som sa skvelým jedlom, ale urpinerovské pivo mi veľmi nesadlo. Ľudia boli riadne scápaní, pretože toľko do bezvedomia opitých festivalových nadšencov, ktorí nikomu nechýbali a spali do východu slnka v prázdnych tanečných stanoch, som doteraz nevidela. Tiež som nevidela, že by SBS-kari návštevníkov vynášali z areálu v putách - ale tohtoročná Pohoda to napravila. Čo ma však potešilo bolo, že som videla nespočetne veľa ľudí v tričkách, ruksakoch alebo šiltovkách s logom RHCP = súkmeňovci. ♡ Hudba samotná tento rok nebola moja šálka kávy. Tí umelci, ktorých vystúpenia som videla, boli fajn, ale mne osobne tam, kde sa chcete baviť, tancovať a užívať si, až tak nesedeli. Bolo tu veľmi veľa rozjímacích koncertov a zrovna také niečo som tam nehľadala. Ale dobre. Na Pohodu podľa mňa netreba ísť pre hudbu, ale pre atmosféru a tá bola naozaj super. :)
  Nakoniec mi nedá nepodeliť sa s vami o pár pamätných hlášok, ktoré vlastne pekne zhrnú celý festival: 
  ,,Ježiši, ja som si prepálila gate!"
  ,,Tvárme sa, že ich nepoznáme!"
  ,,Vidíš ho? On asi zomrel..." ,,Tak ho aspoň prikryme alobalom. Niekto si ho lepšie všimne a aspoň budú iní riešiť, že už to má za sebou..."
  ,,Skús, či má pulz!" ,,Hej... A čo je to ten pulz?"
  ,,Nesadaj si, lebo už nevstaneš." ,,...to máš pravdu."

Boli ste na Pohode/ inom feste? Aké máte pocity?
S.

Komentáre

  1. Dosud jsem ve svých 21 letech nebyla na jediném opravdovém "fesťáku", jsem ostuda. :D Máš krásné fotky, určitě to stálo za to. :) Š. z Corcula

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa slovenské festivaly veľmi nelákajú.. :D Ale verím, že to bol super zážitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klamala by som, keby som povedala, že to nechápem. :D Jasné, že tu u nás sa máme ešte kopu čo učiť.

      Odstrániť
  3. O tomto festivalu mluví snad každej, taky mě nějakej láká v létě :) Magnetky jsou super, fotka s týpkem taky :D Já jsem kokosovou vodu zkusila zrovna včera na Náplavce, dobrý to bylo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. My nie sme príliš festivalový (zatiaľ som dala jeden jediný Topfest). Ale keby som už na nejaký mala ísť tak skôr Rock for people alebo Novarock. Tieto naše nie sú ani jeden rok nejak hudobne zaujímavé.

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No ja som festivalový typ, rada by som na nejaký znova išla, ale odrádza ma to spanie v stane a nekonečné rady na záchod či sprchu :D Takže keď tak, asi by som si našla ubytovanie niekde poblíž a prenechala toto super festivalové ubytko ostatným odvážlivcom.
    Najviac ma z ich line-upu zaujala Birdy♥ a Bolo nás jedenásť. A ofc Billy Barman, tí sú moja srdcovka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Ja som na tom so stanovaním rovnako. Nikdy v živote by ma k tomu nikto neprinútil. :D V Trenčíne máme rodinu, tak sme mali vybavený murovaný peliešok. :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky