Augustovo-septembrový food diary

Food diary články som začala písať pred necelým rokom. Prvý v tejto kategórii sa na blogu objavil minulý december, no nie som si istá, či to budeme schopní dotiahnuť do toho tohtoročného. :D Život na intráku po väčšine znamená obživu založenú na mamininých rezňoch a zemiakovom šaláte. Alebo špagetách s kečupom. Bez syru. Lebo ten je pre študáka veľký luxus. Buď to, alebo proste len nemáte strúhadlo. :D
  Takže veľké kulinárske zázraky sa počas najbližších mesiacov asi diať nebudú. Keď, tak možno doma alebo niekde v meste, pretože bežné varenie fakt neprichádza do úvahy. :D Tak som zvedavá, kam to s touto rubrikou bude smerovať, ale to je otázka budúcnosti. Zatiaľ nakuknite do galérie mňamóznych pokrmov, ktoré som si užívala od augusta do septembra. ;)

Domáce slivky, hrozno a broskyne sú zhmotnená láska. Doslova. 
V jednej kaviarni u nás v LV som si niekedy na konci augusta objednala fialkovú vodu s tým, že som absolútne nevedela, čo od toho očakávať. :D Mojej spoločníčke nechutila a vraj ani slečne čašníčke (nie, neodpila si z mojej :D), ale podľa mňa to bolo skutočne zaujímavé v pozitívnom slova zmysle. Fakt ako fialky, len trošku príliš sladké. (Ale to je na mňa priemerne každý sladený nápoj. :D)
 Ani už neviem, či som tento ,,recept" našla na Pintereste alebo si ho vymyslela sama, no jedného dňa tu skrátka bol a ja som sa zamilovala. Neviete si ani predstaviť, koľko veľa ráz som toto jedla (dokonca aj dnes večer :D). V samej podstate potrebujete len cukinu, paradajky, olivový olej, cesnak a syr. Zeleninu nakrájajte na kocky a polejte olejom s roztlačeným cesnakom. Dajte do rúry piecť a tesne pred tým, než budete s výsledkom spokojní, zeleninu posypte nastrúhaným syrom. Na leto ideálne jedlo. :)
Kým sme doma mali broskyne, vymýšľala som spôsoby, ako ich zapracovať do rôznych receptov. A najviac sa mi osvedčil tento wannabe cheesecake. Jednoducho si rozdrvíte akékoľvek sušienky (mne najviac chutili ovsené jablkové a kokosové Zlaté od Opavie), roztopeným maslom alebo mliekom ich navlhčíte, aby vznikla jednotná hmota, a ucapkáte na spodku misky. Strednú vrstvu tvorí obyčajná kyslá smotana obohatená o štipku vanilínového cukru. No a broskyne posypané škoricou môžete na pár minút strčiť do rúry, ale pokojne ich môžete použiť aj bez tepelnej úpravy. :) Jednoduché a rýchle, ale vynikajúce! 
Ojedinelá fotka mňa (mojej ruky), ktorá zviera kelímok s kávou zo Starbucksu. Na blogu už som písala, že ich káva je podľa mňa fajn, ale taká obyčajná a nehorázne drahá. Možno sa teda pýtate, prečo som si ju kúpila, keď z nej nie som až tak nadšená. Odpoveďou je, že táto fotka bola robená pri Seine a počas nášho parížskeho dobrodružstva som si hovorila, že si predsa doprajem. A tak som za kúsok carrot caku a malé kapučíno zaplatila 10€... nádherička.
Tie dni, keď sa vám nechce byť kreatívny a tráviť veľa času v kuchyni. Všetko vyriešia ryžové chlebíky, tzatziki a čerstvá vňaťka zo záhrady. (Ale malý sladký hriech v podobe baklavy po obede musí byť!)
Úprimne povedané, škoricové osie hniezda má na svedomí mamina a tým pádom sa odo mňa receptu nedočkáte, no poviem vám, že domáce chutia vždy najlepšie. :)
Posledná grilovačka roka. U nás je klasika cukina, baklažán, chlebíky, kuracie prsia a paradajkovo-cibuľovo-bazalkový šalát.
Jedným z našich najobľúbenejších spôsobov, ako spracovať cukinu, je jednoducho ju opiecť na olivovom oleji s trochou provensalského korenia a je hotovo. :) Super chutí napríklad v kombinácii s tzatzikami. ;)
Ešte počas leta, keď bola sezóna melónov v plnom prúde, som si zvykla malé kúsky pomixovať a konzumovať v tekutom stave. Výsledok bol výborný, hlavne s pár kúskami ľadu neuveriteľne osviežil, avšak kým som dužinu zbavila jadierok, trvalo to večnosť... :D
Už nech je obdobie dozrievania ovocia zase tuuu!
S.

Komentáre

  1. Samé zdravá skvělá jídla! Hezký inspirativní článek.:)
    Měj se! Š

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten cheescake je super! Snad si na něj někdy vzpomenu a vyzkouším ho :)

    thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok a samé mňamky :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to bych klidně taky hned všechno snědla :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ufff, ještě, že už jsem po večeři. Všechno vypadá velmi chutně a ta fialková voda je zajímavá, ještě jsem ji u nás nikde neviděla. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Domáce ovocie mi veru bude chýbať :) Inak na mňa asi až príliš zdravé recepty ale aspoň v jednom sa objavilo mäsko tak to je záchrana :D

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je inak zaujímavé, lebo ja mäsko (a aj nie celkom zdravé jedlá) tiež veľmi ľúbim. :D A predsa sa do článku nedostali!

      Odstrániť
  7. Ále, i na koleji se dá čarovat s jídlem, hlavně když nemáš na výběr, protože jídlo v menze je drahé a mimo menzu ještě dražší :D Aneb zákeřnosti studia v zahraničí. Ale poměrně si to vaření užívám a když se mi to fakt povede, tak se vznáším na kuchařském obláčku :)

    Recept na cheesecake do misky je skvělý nápad, vyzkouším!

    www.vevlnach.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak jasné, že sa dá, a je super, že to využívaš. Úprimne sa pred tebou skláňam, lebo ja varenie nemám rada ani doma s plným vybavením. :D

      Odstrániť
  8. Všetko vyzerá tak chutne!! O fialkovej vode som ešte nepočula, ale určite by som ju vyskúšala aj ja :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Samé dobroty, hned by jsem si něco dala... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Hned mam chut na ovoce. I kdyz nejvic si ho uzivam v lete, a melounu uz mam teda letos dost :D mela jsem ho snad nejvic za vsechna leta, a v recku nam ho davali ke kazdemu jidlu jako zakusek :D :) miluju tyhle sezonni kousky. ted se zas tesim az najedu na mandarinky a pomerance. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky