Knižky, ktoré ma rozplakali

Rovnako ako pri filmoch aj pri knihách u mňa platí, že mám radšej tie, čo sa ma nejako dotknú. Tie, o ktorých premýšľam ešte dlho po tom, ako ich odložím prečítané na poličku. Tie, ktoré vyvolajú nejakú emóciu, či už je pozitívna alebo negatívna. A práve tej druhej skupinke sa dnes prizrieme na zúbok. :) Prichystala som si totiž pre vás článok o piatich pekných príbehoch, ktoré ma rozplakali pri prvom, druhom aj desiatom čítaní. Sú to diela, ktoré možno mnoho z vás pozná, a tak nebudú úplnými novinkami, ale ak hľadáte niečo silné, dojímavé či skrátka nie veľmi oddychové, pevne verím, že sa inšpirujete. Som si totiž istá, že tieto knihy nenechajú nikoho chladným...

1. Viola Stern Fischerová s reportérkou Veronikou Homolovou Tóthovou: Mengeleho dievča
  Táto kniha v čase svojho publikovania vyvolala na Slovensku ošiaľ. V každom kníhkupectve sa dostala až do výkladu a na internetoch sedela vždy na popredných priečkach v predávanosti. Ľudia o nej písali na blogoch, Instagrame, v škole i mnohých fórach. A keďže bol okolo nej taký rozruch, zatúžila som prečítať si ju. Keď som ju dokončila, ostala som len tak sedieť s knihou v rukách. Rozjímala som nad tým všetkým, čo som sa práve dozvedela a niektoré výjavy z knihy ma mátajú dodnes. Prináša totiž svedectvo preživšej niekoľkých koncentračných táborov, pričom nie je núdza o opisy sadistického správania dozorcov či samotnú nespravodlivosť režimu. Viola zaznamenáva všetky svoje spomienky (často až veľmi intímne) a vy celý čas žasnete, aké obrovské šťastie nakoniec mala, keď dokázala ujsť a dožiť sa 94 rokov. Kniha sa skutočne ľahko číta, takže budete schopní ju zhltnúť za jeden deň.
🕮
2. Francis Scott Fitzgerald: The Great Gatsby
  Gatsbyho som si chcela veľmi dlho prečítať, no kamoška ma od toho odhovárala, vraj to nie je až také dobré. Dnes som rada, že som ju nepočúvla, pretože mne sa Veľký Gatsby teda páčil veľmi. :) Je to tenká knižka ideálna do kabelky a čítanie ide veľmi rýchlo. Dokončila som ju naozaj rýchlosťou blesku. A dotkla sa ma omnoho viac ako film. Fitzgerald má jedinečný štýl písania, ktorý ešte umocňuje celkovú atmosféru a napredovanie príbehu. Rozpráva ho mladý Nick Carraway, ktorý sa zapletie do života new yorkskej smotánky a bez vlastného pričinenia sa stáva spojovníkom medzi dvomi dávnymi milencami, ktorí sa vďaka nemu opäť stretávajú. K postavám ste oveľa bližšie, ako by ste kedy mohli byť pri filmovej verzii. O to viac vás zabolí koniec knižky a rozprávanie Nicka, ktoré sa ukáže byť ešte silnejšie ako osud Gatsbyho.
🕮
3. Nicholas Sparks: A Walk to Remember
  Tento príbeh som asi najskôr videla vo filmovej verzii, takže som potom presne vedela, čo ma bude čakať v knihe. Ale určite stojí za to prečítať si ju. Niektoré časti mi prišli trochu zrýchlené a tu musím vyzdvihnúť film, pretože ten je podľa mňa hneď v niekoľkých ohľadoch logickejší. Na druhej strane Sparks píše veľmi dojímavo o neľahkých životných skúškach a ukazuje nám, že najlepším liekom na každý bôľ je láska, i keď nemá stále šťastný koniec. Uvádza vás do prostredia strednej školy, kde sa do seba zhodou náhodou zamilujú dvaja celkom odlišní mladí ľudia. Ich šťastie však zastaví zákerná choroba... Ako sa príbeh chýli ku koncu, máte neustále slzy v očiach, dúfate, že sa osud postáv ešte zvrtne. Ale po dočítaní si uvedomíte, že najvyšším posolstvom Sparksa je dokázať sa vyrovnať aj s nepredstaviteľnou bolesťou a nájsť v sebe mier.
🕮
4. Jodi Picoult: My Sister's Keeper
  Knižka My Sister's Keeper má aj rovnomenné filmové spracovanie, no skutočne nedokážem povedať, či sa mi viac páčila kniha alebo film. A to z jednoduchého dôvodu - film končí o niečo ináč ako kniha (teda... vlastne o dosť :D). Zoznamujeme sa tu s rodinou, kde najstaršia dcéra trpí leukémiou. Jej rodičia v snahe dať jej aspoň malinkú šancu na prežitie geneticky ,,nakombinujú" vhodnú DNA pre ich ďalšiu dcéru, ktoré má byť darcom pre chorú Kate. Anna však v 13-tich rokoch rodičov zažaluje za to, ako nakladajú s jej vlastným telom proti jej vôli. Táto kniha otvára dvere do mnohých otázok morálky a núti čitateľa zamýšľať sa nad tým, čo skutočne je a čo nie je správne. Ako by sa čitateľ sám zachoval v podobnej situácii a komu z postáv drží stranu. My Sister's Keeper je ozaj pomerne ťažká kniha na čítanie z hľadiska etiky, no o to prekvapivejší a smutnejší koniec vás čaká.
🕮
5. Audrey Niffenegger: The Time Traveller's Wife
  Pred pár rokmi som kdesi v zabudnutom šuflíku u nás doma našla na DVDčku film Žena cestovateľa v čase a po pozretí som neoplývala veľkým entuziazmom. Nesedelo mi herecké obsadenie, strih a ani scenár. Preto keď som dostala knižné prevedenie, nebola som si istá, či ho vôbec začnem čítať, lebo príbeh ma až tak neoslovil. No napokon som mu dala šancu a lepšie som nemohla spraviť. Kniha bola miliónkrát lepšia než film. V podstate sleduje osud Clare, ktorej sa už odmalička nepravidelne zjavuje muž menom Henry, ktorý dokáže cestovať v čase. Kniha sleduje ich vyvíjajúci sa vzťah a úskalia, ktoré musia spolu pre Henryho zvláštnu schopnosť zdolať. Nečakala som to, ale kniha, hoci má okolo 500 strán, sa číta veľmi jednoducho a rýchlo. Nie som až taký fanúšik fantastických javov v literatúre, no čuduj sa svete, tu mi to vôbec neprekážalo a určite nebude ani vám. Kniha vás chytí za srdce, pretože je veľmi emotívna, hlavne čím bližšie je ku koncu.

Máte nejaké svoje tipy na dojímavé knižky? :)

S.

Komentáre

  1. Great Gatsby a Walk to remember <3 skvosty. Knížky mám mnohem radši než filmy :) Super tipy.

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S My Sister's Keeper súhlasím :'( Ostatné knižky som nečítala, ale už podľa toho, čo si napísala ma zaujali.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc děkuju za tipy, lákají mě všechny knížky a nevím, kterou bych mohla začít :D Také mám nejradši knížky, které se mě nějak dotkly. Určitě ti můžu doporučit knížky Než jsem tě poznala(netradiční romantický příběh), Útěk z tábora 14(pravdivé svědectví člověka, který jako první utekl z pracovního tábora v Severní Korey - velmi silné), Dárce (příběh o tom, jak by to vypadalo, kdyby neexistovaly emoce, barvy a vše bylo jednotvárné). Momentálně čtu Deník Anny Frankové a myslím si, že se tato knížka určitě také zařadí mezi knížky, které ve mně něco zanechaly.
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tipy, veľmi ma oslovil Útek z táboru 14, o knižke som ešte nepočula, ale znie to super. :) Annu Frankovú som tiež čítala a hoci to bolo zaujímavé, čakala som niečo viac... alebo aspoň niečo iné. :/

      Odstrániť
  4. Hodně mě zaujala kniha Mengeleho dievča. Mám ráda každou knihu z toho období a tuhle jsem ještě nečetla. Takže až ji někde uvidím, budu vědět, že stojí za to si ji koupit. Mám ráda, když čtení vyvolává jakékoliv pocity. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nečítala som ani jednu, ale gatsbyho a mengeleho dievča mám v pláne :)


    TheStyleTale

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Velkého Gatsbyho máme v povinné četbě a moc se na něj těším! Co mě ještě hodně zaujalo, tak je právě Mengeleho děvče. Já mám témata válek a koncentračních táborů ráda, takže se po ní určitě podívám. Děkuju moc za typ! :)

    Juno

    OdpovedaťOdstrániť
  7. žádnou z knížek jsem ještě nečetla, ale každopádně díky za tipy :) já tyto "smutné" knížky musím číst vždycky jen jednou za čas a pak zase nějakou oddychovku na "zlepšení nálady" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ta knížka Mengelovo děvče mě hodně zaujala :) na ní mrknu, děkuji Ti za tip.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Skvelý článok :) Z tejto kategórie je mojou srdcovkou If I Stay

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zaujalo mne Mengeleho děvče. Mám už hodně přečteno z doby koncentračních táborů a vždy jsou to hodně silné příběhy. Já četla třeba Byl jsem Mengeleho asistentem. Místy je to kniha pro velmi silné žaludky :-( takovéto knihy by si měl přečíst v životě každý, aby se vědělo, co se dřív dělo...
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Já brečím skoro u všeho,ať už je to film, seriál nebo kniha :D Teď momentálně čtu The Hate U Give a brečím na každý stránce. Z tvých knih jsem četla jenom Gatsbyho a samozřejmě, že jsem brečela. Protože Daisy se k němu chovala jako husa a on byl do ní tak zamilovanej :3
    michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Knihu jsem nečetla ani jednu, ale některé jsem viděla jako film. Děkuji proto za tipy.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mengeleho dievča mám doma, zatiaľ som sa ale nepustila do jej čítania.. nejako na to zatiaľ neprišiel ten správny čas. Zvyšné knižky nepoznám, no vyzerajú zaujímavo. Mňa rozplakala zatiaľ len jedna kniha - Na dvore z tŕňov a ruží, ktorá je naozaj krásna!
    Caroline

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Krásne knižky si vybrala, Mengeloho dievča som si zobrala ako dovolenkové čítanie a nedokázala som ju pustiť z rúk a myslim že nikoho by nenechala chladným. Krásny článok! :)
    xoxo Mon
    https://lifebymon.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Skvelý článok :) konečne super inšpirácia na zimu :D:)
    Loverence.com

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Walk to remember by mě také rozplakalo, protože jsem viděla film. Bude to určitě o něco jiné, ale smutné je to tak či tak.:)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky