Novembrové útulno

Hoci najviac milujem ten pocit, keď mi dnu cez otvorené balkónové dvere prúdi voňavý a svieži jarný vánok, aj novembrové útulno má čosi do seba. Milujem to preklopenie októbra do novembra, pretože v obchodoch už pomaličky začína vianočná výzdoba, vonku začínajú svietiť farebné svetielka a Spotify vám ponúka prvý vianočný playlist roka (pf, akoby som nemala vlastný...). Keď som nútená náhodou vyjsť von do jesenného nečasu, zima mi až tak nelahodí, no vnútri na seba veľmi rada navlečiem parádny mäkký sveter. Celková atmosféra ma núti byť omnoho viac lenivá ako po zvyšok roka, čo, samozrejme, vôbec nie je dobré, ale svojím spôsobom si to užívam. Ale čo na tomto predvianočnom období milujem najviac sú ľudia, ktorí si ho užívajú rovnako veľmi ako ja a ktorí dokážu pochopiť moju posadnutosť útulnom. :)

1. Voňavé sviečky a svietiace LED reťaze
  Určite vám nemusím siahodlho vysvetľovať, prečo sú sviečky a fairy lights základom každej útulne zariadenej domácnosti. Nedokážem si predstaviť nič iné, čo by vyčarilo taký pokoj a nádheru v zajatí štyroch stien. Ja osobne milujem ten pocit, keď si v izbe zapálim všetky čajové aj veľké sviečky a priotrávim sa parafínom. :D Tento rok sa na ich pálenie teším asi najviac, pretože som sa poriadne zásobila v Ikei a Kiku a už vidím, že moja izba bude totálne zahltená krásnou vôňou (najviac sa teším na pražený karamel, černice a vanilku). A čo sa týka svietiacich reťazí, milujem ich tak veľmi, že som si jednu doniesla so sebou na intrák a premýšľam, že by som si kúpila aj druhé, lebo cosy atmosféra skrátka musí byť všade, kde som ja. 

 2. Jesenné prechádzky
  Novembrové prechádzky už môžu nadobudnúť veľmi mrazivý charakter, no ak vychytáte pomerne príjemné počasie, smelo do toho. Priznám sa, že ja nie som zrovna ten typ, čo by bol každý jeden deň vonku, ale na druhej strane vždy, keď sa k tomu dokopem, užívam si to. Tu v Brne je kopec možností nájsť super miesta na prechádzky - či už priamo v meste alebo na okraji. Na fotke je konkrétne park Lužánky, ktorý najmä počas opadávania listov zo stromov pôsobil čarovne. A určite sa tam plánujem ísť pozrieť, keď začne snežiť. :) Veľmi by som však napríklad brala prechádzku niekde po lese alebo lúke niekde na dedine či na horách. Nasať trochu čerstvého vzduchu a potom si utekať ohriať skrehnuté údy späť domov. Svojím spôsobom mi toto pripomína detstvo a možno práve preto ma to tak láka. Spomenúť si znovu na tie šťastné chvíľky. :)

3. Čas iba pre seba
  Na túto tému som už v januári písala tento článok, no nikdy nie je na škodu si tieto veci pripomínať. :) Vždy každému z mojich priateľov prízvukujem, že čas pre seba je základ. Že niekedy potrebujete ostať sami so svojimi myšlienkami a neriešiť šity iných ľudí, lebo neklamme si, často to ničí aj nás samotných. Odosobniť sa je niekedy najdôležitejší bod prežitia v tomto svete. A pri tom procese si napríklad pustite film, vezmite knižku, spravte si mini wellness, choďte nakupovať, oddychujte, tvorte, píšte, foťte, dobre sa napapajte, možno poupratujte a hlavne sa ľúbte. Nie s druhými (hoci aj to môže byť fajn), ale sami so sebou.


4. Obdobie svetrov a diek
  Ako som už písala v úvode, sychravé počasie mi neskutočne lezie na nervy, keď sa práve terigám kdesi mimo vyhriateho domova. Neznášam, keď mám pocit, že ani termo pančuchy pod rifľami nie sú dosť teplé a štyri vrstvy v hornej polke tela už vôbec. A keď do vás sneh plieska tak silno, že ani nemôžete otvoriť oko (obzvlášť, ak ste okuliarnik...). No strašné. :D Ale čo sa týka situácie doma, to je už o inom. Doma milujem na seba navliecť sveter, huňaté ponožky a zabaliť sa do veľkej deky. Radiátor ide, samozrejme, na maximum a normálny človek už by sa asi upiekol. Teda, aj ja sa často opekám, ale nejako extra mi to nevadí. To začína vždy až potom, keď z postele vyleziem celkom dehydrovaná a usušená ako hrozienko. :D


5. Odhodiť techniku čo najďalej
  Počas takýchto dní (a hlavne večerov) sa rada zbavujem techniky a napríklad si čítam, balím vianočné darčeky, upratujem, žehlím alebo si triedim izbu. Výnimkou býva zapnutý Spotify, lebo väčšinu dňa mi proste musí niečo hrať v pozadí. Bez toho by to nebolo ono. Ale snažím sa aspoň odložiť mobil a čo je najdôležitejšie, nefejsbúkovať. Stále je to moja najneobľúbenejšia sociálna sieť a som toho názoru, že ak niečo niekto naozaj potrebuje, dokáže vám zavolať. :)


6. Harry Potter
  Neviem, či to tak má aj niekto iný, ale mojou najobľúbenejšou knižkou na čítanie v zimnom období je Harry Potter. Milujem ho, pretože prvé tri diely sú skoro rozprávkové a to sa rovná ideálne k Viankam. Ostatné už sú trochu pochmúrne, trochu temné, trochu strašidelné, ale stále si ich viem lepšie predstaviť čítať v zime než v lete. Plus Rowlingovej opis Vianoc v Rokfortskom hrade (a Chrabromilskej klubovni, weeey!) je sen. Pre mňa osobne určite žiadna knižka nemá taký cosy vibe ako Kameň mudrcov. :)


7. Započúvať sa do zvukov dažďa.
  Dážď nemám rada. 80% času ho preklínam, pretože som ten typ človeka, čo pre šťastný život potrebuje slnko a oblohu bez obláčika. Vždy, keď prší, moja nálada klesá a dosť často po ľuďoch vrčím. A neznášam sa za to, no tak to proste je už 20 rokov a neviem, či to niekedy zmením. Musím ale povedať, že v poslednom čase mi zvuky dažďa prídu celkom fajn. Nie stále, ale niekedy skrátka mám takú náladu, že si pustím adekvátnu hudbu a otvorím okno, aby sa tie zvuky príjemne pomiešali. Keď som bola malá, nikdy som nedokázala pri daždi klopkajúcom mi na okná zaspať. No teraz je to skoro vítané.


8. Voňavý kúpeľ
  Ako posledný bod dnešného článku som si nechala jednu skutočne upokojujúcu činnosť. Som presvedčená, že voňavý kúpeľ dokáže vyriešiť niekoľko ľudských starostí naraz. :D Namixujte si tam nejakú tú soľ, olej, bombu a penu a skrátka oddychujte. Alebo si tam rovno pospite, kým je voda ešte horúca (len držte hlavu nad hladinou). Ja si podľa momentálnej nálady rada vo vani čítam, ale často iba ležím a snažím sa vyprázdniť hlavu, či naopak riešiť veci, na ktoré počas dňa veľmi nemám čas. A odkedy som objavila čaro Lushu, pojem voňavý kúpeľ nadobudol úplne nové rozmery. Používate od nich niečo do vane?


Čo pre vás znamená slovko útulno? Máte nejaké osvedčené tipy a triky, ako ho vyčarovať u vás doma? :)

S.

Komentáre

  1. Naozaj veľmi pekný článok. Tiež mám také útulno cez studené chladné a upršané dni.

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky miluji pálení voňavých svíček a potom je ráda pozoruji, jak hoří. Co jsem si dále oblíbila, jsou aroma lampy. Potom musí být krásné chlupatá, hřejivá deka, zvířátkové plyšové papuče a celkový klid. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Všechny vyjmenované věci miluju! Harry je na podzim klasika :) Svíčky si ještě musím nějaké pořídit, ale vždycky vykouzlí hezkou atmošku.

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že to má s Harrym podobne aj niekto ďalší. :)

      Odstrániť
  4. Taky tyhle věci miluju ♥ musím doplnit zásoby svíček :D
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc hezké fotky :) A ta výzdoba se ti povedla!

    https://neverforgetneverlookback.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky