Knižky, ktoré ma rozplakali #2

Konečne mám čas znovu čítať, tak som sa na svoju knižnicu vrhla útokom. Doposiaľ v nej mám ešte niekoľko diel, ktoré tam čakajú od predminulých Vianoc nedotknuté. Dosť ma to štve, lebo kedysi som zvykla čítať ako divá a teraz to akosi opadlo. Určite za to môže škola, ale aj internetová éra, ktorá je veľmi návyková a pre čitateľov strašiakom. Každopádne sa s tým snažím niečo robiť a ako vidíte, neminulo to ani blog. ;) Veľmi rada pre vás píšem články zamerané na literatúru, lebo je to stále niečo, čo má výsostné postavenie v mojom srdci. Rada inšpirujem vás, no na druhej strane rada inšpiráciu prijmem, takže ak máte nejaké svoje tipy, neváhajte sa o ne podeliť dolu v komentároch! Dnes som tu teda s novým čitateľským článkom, konkrétne pokračovaním tohto s knižnými titulmi, ktorým sa podarilo rozplakať ma. Bol to článok vcelku úspešný, preto mi napadlo, že by vás možno mohli zaujímať aj ďalšie emotívne diela... ;)

1. J.K.Rowling: Harry Potter a Dary smrti
  Začnem mojou srdcovkou, ktorú asi netreba predstavovať - potterovky. Som obrovským fanúšikom tejto série, pretože som na nej vyrástla. Bola som ešte malé mrňa, ktorému tieto knižky čítala mamina, keď som sa do nej zaľúbila. Vždy sme to všetko hrozne s postavami prežívali a hltali sme každé napísané slovko. A boli sme zakaždým neopísateľne vzrušené, keď sme našli v kníhkupectve nový diel. Takže si asi dokážete predstaviť, že posledný diel tejto čarodejníckej série ma dohnal k slzám. A nebolo to len pre postavy, ktoré zahynuli vo veľkej bitke o Rokfort - bolo to hlavne pre to, ako nádherne Rowlingová vykreslila silu priateľstva a lásky, že hlavní hrdinovia neváhali položiť život za druhých. Pre mňa osobne to bolo naozaj majstrovské zakončenie príbehu o Harrym Potterovi, lebo boli všetky udalosti aj emócie vygradované na maximum a ako už som spomenula, pre fanúšikov boli rozhodne veľmi silné. :) 
🕮
2. Jennifer Niven: Všetky skvelé miesta
  Knižky Všetky skvelé miesta ponúka čitateľovi pohľad do životov dvoch stredoškolákov, ktorí majú obaja psychické problémy, no každý po svojom. Zistia, že sú jeden pre druhého liekom, tým, čo práve potrebujú, aby mohli v tomto svete prežiť, no predsa len to nie je jednoduché. Keď som knihu začala čítať, dokopy som nevedela, o čom je, a prišla mi ako jednoduchá tínedžerská sladká romanca, ktorá nemá veľkú hĺbku. Úprimne ma zo začiatku až tak nebavila, lebo mi prišla akási plochá. Myslela som si, že ju dočítam, odložím na poličku a zabudnem na ňu. Ibaže sa stal presný opak, pretože to, akým spôsobom sa na konci zvrtol dej a ako vyvrcholil, vo mne zanechalo hlboký dojem. Neverila som, že knižka naozaj skončila tak, ako skončila, no práve tým autorka zdôraznila, aké dôležité je dbať o duševné zdravie a pomáhať ľuďom, ktorí ho majú naštrbené. Verte, že sa neubránite slzám a posolstvo knihy vo vás ešte dlho bude rezonovať.
🕮
3. Jojo Moyes: Me Before You
  Som si istá, že príbeh o mladej popletenej a veľmi svojskej Lou, ktorá si nájde prácu ako opatrovateľka kvadriplegika Willa, všetci poznáte (alebo sa o vás aspoň trochu obtrel), takže netreba približovať jeho dej. Prejdem rovno k tomu, čo ma na ňom tak rozcítilo. Ako romantická dušinka si veľmi potrpím na to, keď pri nejakej postave sledujeme jej prerod. V tomto prípade Willov prerod zo zachmúreného a večne frflajúceho muža na zlatíčko s veľkým srdcom. :D Príde mi to naozaj veľmi pekné, čo dokáže s človekom spraviť láska. Preto túto knihu odporúčam práve tým, ktorí majú radi romantiku a nevadí im ľahší štýl písania. Na mňa osobne takéto preferencie prichádzajú hlavne pred a počas môjho ženského obdobia. :D Máte to tiež tak?
🕮
4. Stephen Chbosky: The Perks Of Being a Wallflower
  Opäť raz tu máme príbeh duševne chorého Charlieho, ktorý sa pozerá na svet dospievania svojimi zahmlenými očami. Veľa nechápe, nevie adekvátne reagovať, často je zmätený, robí nesprávne rozhodnutia, zato však miluje láskou hlbšou, ako si mnohí zdraví vedia predstaviť. A práve o tom je táto kniha. Do skoro detskej úprimnosti hlavnej postavy sa nedá nezaľúbiť, preto budete nad jeho osudom často krútiť hlavou, nadávať a plakať. Neustále budete mať nutkanie objať ho a povedať mu, že všetko bude fajn, len nech vydrží a nevzdáva sa. 
🕮
5. Katie Piper: Krásna
  Posledná knižka dnešného článku je vlastne skutočnou spoveďou Katie, ktorá mala telo aj tvár anjela, no stačil jediný okamih a prišla o svoj dokonalý život. Zaplietla sa totiž s nesprávnymi ľuďmi a vyvrcholilo to tým, že si jej bývalý priateľ objednal chlapa, ktorý Katie vychrstol do tváre pohár s kyselinou. Kniha zachytáva Katin boj o holý život, jej zotavovanie z odporného činu, ktorý si ničím nezaslúžila a hlavne silu postaviť sa znovu na nohy. Je doplnená o súkromné fotky z obdobia pred incidentom i po ňom, takže si čitatelia môžu dobre predstaviť, aké ťažké muselo byť vzdať sa kariéry modelky, keď sa na seba ani nedokážete pozrieť v zrkadle. Knižka Krásna je písaná jednoducho, keďže Katie nie je žiadna spisovateľka, ale je veľmi silná a pravdivá, takže riziko výskytu sĺz je veľké. 

Aké knihy rozplakali vás? Čítali ste nejakú z vyššie spomínaných?

S.

Komentáre

  1. Z týchto kníh som čítala len Harryho a musím naprosto súhlasiť. Aj keď ja si spomínam, že som asi najviac plakala, keď som prvý krát čítala ako zomrel Sirius... vtedy som si poplakala teda naozaj poriadne!

    Candy | C a n d y G r a n t

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, to bol tiež veľmi dobrý kandidát na slzavé údolie.

      Odstrániť
  2. Z týchto kníh som nečítala žiadnu, ale Me Before You by som si rada prečítala :)
    Mňa rozplakal napríklad Chlapec v pásikavom pyžame alebo Looking for Alaska.
    World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Me before you! :( u toho jsem taky plakala! Ale ještě si vzpomínám, že jsem plakala u knížky Hvězdy nám nepřály.

    https://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Všetky knihy poznám, ale ešte som ich nečítala. Mamine som však ku Dňu matiek kúpila knihu Me Before You a rozplakala ju :)

    Wear the Confidence

    OdpovedaťOdstrániť
  5. na potterovky se chystám už 2 měsíce :D nemůžu se k tomu dokopat, ikdyž mám spoustu času

    http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U Me Before You jsem brečela jako želva :D

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Žádnou ze tvých knih jsem nečetla, ale kniha, která mě v poslední době rozplakala, byla Mengeleho děvče. Knihu jsem úplně hltala a přečetla ji za dva dny. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Všechny knížky jsem četla, teda až na tu Krásu. Knížka od Jennifer Niven mě dostala. Čekala jsem něco, ale nakonec to bylo úplně jinak. Tuhle knihu bych určitě doporučila dál. The Perks of being a wallflower je srdcovka, mám jí v češtině i ájině. Miluju film. Dokonce mám v mobilu i píseň z filmu :D!

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja som čítala iba Perks of being wallflower a bola to naozaj nádherná kniha, akurát, že som bola vtedy dosť malá, keď som ju čítala a vôbec som nepochopila ten koniec, keďže vo filme to tak vôbec neukazovali. No a všetky skvelé miesta sú v mojom na to read liste :)

    Lily of the valley / Svet Podľa Kokvalinky

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky