Organizácia je základ spokojného života


Som ten typ človeka, čo má rád veci na poriadku. Milujem organizáciu, plánovanie, systém. Už odjakživa som si kupovala diáriky, malé i veľké, zväčša na zapisovanie projektov a písomiek v škole. Mala som rada ten pocit, keď viem, čo ma kedy čaká, čo mám kedy stihnúť, ako si rozdeliť svoj čas a hlavne, na čo sa mám tešiť. V niektorých ohľadoch to mnohým z vás môže prísť až príliš pritiahnuté za vlasy, no je to súčasť mojej podstaty a už teraz viem, že iná nebudem. :) 
  Za tie roky organizovanosti sa mi nespočetne veľa ráz osvedčilo, že je to naozaj skvelá vec. Nikto predsa neobľubuje ľudí, čo kašlú na svoje povinnosti, pletú si deadliny a majú vo svojich veciach bordel. A že sa takých veru nájde...! Dnešným článkom vás chcem trochu nakopnúť, aby ste sa medzi nich neradili aj vy a aby ste všetky povinnosti zvládli ľavou zadnou. :)

1. Zoznamy
  Zo všetkého najviac obľubujem zoznamy rôzneho typu. Zapisujem si, čo mám kúpiť, čo chcem počas daného dňa spraviť, čo si mám zobrať z domu na intrák a z intráku domov, úlohy do školy, deadliny referátov, skúšky, plány s kamošmi a pod. Na intráku mám dokonca korkovú nástenku, kde mám kopec takýchto zoznamov pripnutých a mám ich stále na očiach, takže je minimálna šanca, že na niečo dôležité zabudnem. Keby som si ich nepísala, jednoznačne by som mala pocit, akoby mi chýbala končatina. :D

2. Pripomienky
  Hoci uprednostňujem písanú formu zoznamov a kadejakých pripomínačov, musím sa priznať, že často používam aj poznámkový blok v mobile. Je to rýchla a efektívna cesta, ako si niečo dôležité poznamenať za pochodu, lebo väčšina z nás má mobil neustále po ruke. Čo vy, zapisujete si veci radšej na papier alebo v elektronickej podobe?
3. Upratovanie
  Viem, že upratovanie všeobecne nie je veľmi obľúbená činnosť. Ale určite mi dáte za pravdu, že je celkom potrebná. Keď už pre nič iné, tak pre estetiku prostredia, ktoré vás obklopuje. Ja sama som omnoho produktívnejšia v čistej, upratanej miestnosti, cítim sa lepšie, akosi voľnejšie a nabudenejšie. Nikdy som nemala rada, keď som napríklad na písacom stole mala rozložených veľa vecí. Nevedela som sa sústrediť na učenie ani na prácu, pretože môj pohľad upútavalo stále niečo iné. Stálice môjho stola teda tvoria písacie potreby, poznámkový blok, sviečky, lampa, notebook, podložka pod pohár a mini dekorácia. Čokoľvek iné musí striktne preč. 
4. Očista šatníka
  V tomto bode ide o špeciálny druh organizácie, no myslím, že je nemenej dôležitá ako tie vyššie spomenuté. Z času na čas je potrebné spraviť si poriadok aj v skriniach, predať/vyhodiť/darovať to, čo sme si už pekných pár rokov na seba nenavliekli a trochu prevzdušniť priestor. Ja som sa do toho pustila len nedávno a hoci viem, že som mohla vyradiť aj oveľa viac vecí, som na seba celkom hrdá. Pretože som ten typ, čo je často sentimentálny - spomínam, kde a pri akej príležitosti som danú vec mala na sebe, koľko mi už vydržala v šatníku a skrátka je mi ľúto zbaviť sa jej, aj keď som ju už roky nemala na sebe. Mám s tým vždy veľký problém, ale snažím sa a to je hlavné. Najradšej mám na tomto procese tú časť po ňom, keď len spokojne hľadím na vyradenú kôpku a gratulujem si, že som pre poriadok v izbe niečo spravila. Super je, že toto nemusí platiť iba v otázke šatníkov. ;)
5. Duševný rozvoj
  Neplánujte iba dovolenky, písomky alebo návštevy u lekára. Plánujte aj duševný rozvoj. Stanovte si nejaké ciele, ktoré chcete do daného obdobia dosiahnuť a makajte na nich, nech po uplynutí daného času vidíte výsledky. Môže to byť iba krátke zamyslenie na pár minút, ale môže to tiež byť niekoľkohodinová meditácia a hĺbkový pohľad do svojho vnútra. Btw, na túto tému čoskoro pribudne na blogu zaujímavý článok, stay tuned! ;)

Ako si organizujete veci vy? 
 S.

Komentáre

  1. s tymi diarikmi to mám podobne, tiež obľubujem rôzne zoznamy a to do listy. So šatníkom to mám doosť komplikované, kedže dostávame v práci takmer každy mesiac oblečenie, chce to triediť trošku častejšie. Ale aj tak je mi lúto tých vecí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super článok, Sabi, tvoje tipy sú veľmi užitočné :)
    Ja sa s tebou maximálne sototžňujem, tiež som organizačný freak a musím mať nakúpené desiatky zápisníkov a lepiacich bločkov a všetkého možného už od mala :D Kupodivu som to vždy považovala za štandard a zistenie, že to ľudia bežne nerobia bolo pre mňa v puberte veľmi šokujúce :D :D :D

    Candy | C a n d y G r a n t

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tím uklizeným stolem před jakokoliv činností souhlasím :D Také se pak nemůžu soustředit :) Stejně tak miluju uklízení skříně. Cítím se pak o pár kilo lehčí nebo jak jinak to nazvat :)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já jsem si začala psát poznámky do mobilu terpve nedávno a za mě je to úplně skvělá možnost, jak si zaznamenat to, co potřebuju udělat, nebo třeba nakoupit :) Taky potřebuju mít při učení okolo sebe uklizeno, aby mě nic nerozptylovalo :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa osvedčil diár a lepiace papieriky, to je moje :)

    Pozývam teba aj tvoje čitateľky do veľkej Valentínskej súťaži na mojom blogu:
    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lepící papírky jsou nutnost:D. Skvělý článek!

    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  7. S tým šatníkom to mám presne tak isto! Akurát že nikdy mi to zapisovanie nejak nevydržalo ale to neznamená ze by som mala vo veciach neporiadok. Mám v tom taký svoj vlastný systém a vyznám sa v tom. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Perfekný článok. Ja som takisto veľkým "organizovateľom". Na to, aby som nebola v strese a všetko stíhala, tak si organizujem život pomocou diára alebo napríklad zoznamov :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Super článok. :) Ja potrebujem byť tiež neustále organizovaná a mať vo všetkom systém. Inak sa necítim vo svojej koži. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Musím sa priznať, že môj život je tak trošku chaos :D Nemám rada, keď mám na stole poriadok, pretože potom sa cítim taká nesvoja. Preferujem taký organizovaný chaos :D ale vec, bez ktorej sa nezaobídem, je môj diár :)
    World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
  11. S týmto úplne súhlasím, vnútorne má človek nepokoj ak sám žije v chaose. Tiež robím raz za čas čistky v šatníku a bez diára a zoznamom by som už dávno bola stratená :D
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ľahko sa nadchnem pre rôzne typy organizácie, ale jediné pri čom som bola kedy schopná zostať boli diáre.. :)

    deerly lost / blog instagram

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky