Tipy pre šťastné blogovanie

V poslednej dobe som od vás, čitateľov, dostala zopár otázok týkajúcich sa toho, ako vnímam blogovanie, či mám nejaké tajné triky a čo považujem za najdôležitejšie pri tejto činnosti. Na správy som, samozrejme, poodpisovala, ale napadlo mi, že by bolo možno fajn všetko to spísať a publikovať rovno celý článok venovaný tejto téme. :)
  Moje tipy nie sú v podstate nijakým extra veľkým prekvapením. Blogerky a blogeri to určite sami poznajú z vlastnej skúsenosti, resp. to dáva zmysel a nie je to žiadna rocket science. ;) Iba roky a roky sledovania situácie v blogosfére (hovoriac o tých rokoch... v auguste už bude mať Beautiful savage 8!). Druhá strana mince však je, že čo sedí mne, nemusí tebe a naopak. Každý blog je silná individualita a nie je asi úplne správne aplikovať na všetkých rovnaké meradlo. No myslím, že väčšina vecí z dnešného článku by mohla v pohode fungovať pre zástupy ľudí. Tak poďme na to. :)

 Vizuálna stránka
1. Vzhľad blogu
  Určite mi všetci dáte za pravdu, že vizuálna stránka blogu je prvou vecou, ktorá na čitateľa môže spraviť dojem. Je to vlastne váš najväčší žolík v ruke. Na základe toho, ako dizajn blogu na prijímateľa pôsobí, sa rozhodne buď zostať a bádať, čo mu ponúkate ďalej, alebo si povie: ,,Meh..." a ide radšej inam. Pravidelní čitatelia môjho blogu si už mohli všimnúť, že čo sa týka pozadia a tónu blogu, preferujem farby. Na jar a cez leto to tu hrá pastelovými odtieňmi ružovej a fialovej (hoci sme už zažili aj zafírovú modrú :D), na jeseň a cez zimu blog zaodievam do karmínovej červenej. A baví ma to. Je to aktuálne, je to hravé, je to iné. V súčasnosti je totiž kopec blogov, ktoré sú napríklad oblečené v minimalistickej bielej. Nehovorím, že je to zlé. Naopak, biela farba je krásna, je čistá, nevinná a vytvára pekné kontrasty s výraznejšími farbami, ale poviem vám, že ja osobne s ňou mám trošku problém. Problém jednotlivé ,,biele blogy" potom od seba odlíšiť. Možno je to veľmi individuálna vec a vy, napríklad, tento zádrheľ nevnímate. Ale ja si nemôžem pomôcť. Blogy s bielym pozadím si dokážem vybaviť asi len 3 - The Just My Life, A Cup Of Style a Flung Out Of Space práve preto, že sú to srdcovky a ich autorky sú pre mňa veľmi výrazné osobnosti. Ak máte také nehorázne kritické oko ako ja :D, možno budete súhlasiť, že problém odlíšenia môže vyriešiť podarené logo či názov stránky. To je však už podľa mňa trochu tvrdší oriešok.
  Celý tento bod by som uzavrela asi tým, že toto je môj pohľad a chápem, že každému sa páči niečo iné. A to je fajn. Tak to, prosím, neberte v zlom. :)

2. Organizácia stránky
  Som človek, ktorý miluje organizáciu v bežnom živote, preto je pre mňa dosť dôležitá aj v blogosfére. Páči sa mi, keď niečo hľadám a viem to rýchlo a efektívne nájsť. Preto kladiem dôraz na menovky. Články zatriedené v kategóriách na mňa pôsobia ako otvorená náruč pre zvedavého čitateľa. Preferujem tiež časové zaradenie článkov, takže si u seba aj u iných dávam pozor na dátumové hlavičky a archív. Niekedy je to len z čírej zvedavosti, niekedy pre osobné štatistické vyhodnocovanie. :D No a v neposlednom rade by som vyzdvihla pravidelnosť prispievania, hoci sama dobre viem, že sem-tam to skrátka nejde. Niekedy sa stane škola, inokedy práca, no najčastejšie sám život (osobné problémy, depresia, nedostatok inšpirácie...). Musím sa ale priznať, že pri svojich najobľúbenejších blogerkách som proste rada, keď viem, kedy približne od nich môžem očakávať nové čítaníčko. :)

3. Prerušenie prechodu článku
  Tento bod môže mnohým prísť nezaujímavý až nepotrebný, no ja naň kladiem obrovský dôraz. Z vlastnej skúsenosti viem, že nemám rada, keď je na hlavnej stránke vycapený celý text so všetkými fotkami. Mám rada ten moment prekvapenia, keď kliknem na Čítajte ďalej a až potom sa dostávam k plnému obsahu článku. Keby ste náhodou nevedeli nájsť príslušné tlačítko, tak je to pretrhnutá stránka v paneli nástrojov pri písaní článku.
  Malý tip pre blogerov: Mierne sa tak zvýši aj váš počet kliknutí na blog. ;)

4. Fotografie
  V dnešnej dobe je skoro až samozrejmé, že článok budú sprevádzať nejaké obrázky. Je to príjemné oživenie vizuálnej stránky blogu a zároveň aj estetického dojmu z čítania. Preto určite nie je žiadnym veľkým tajomstvom, že fotky by mali byť čo najkrajšie. Mali by čitateľa okúzliť a donútiť ho, aby si fotku prehliadol detailnejšie, aby pri nej ostal dlhšie ako sekundu, nechal sa ňou inšpirovať. Pointou mnohých článkov sú dokonca samotné fotografie (vezmite si také randomy, hauly či outfit posty). Vo všeobecnosti na prijímateľa najlepšie pôsobia svetlé, farebné snímky, ktoré môžu byť pekne upravené, nastajlované či profesionálne odfotené. Najlepšie na tom je, že na to všetko vôbec nepotrebujete drahú zrkadlovku - stačí aj mobil, len k nemu pridajte fantáziu, kreativitu a trošku editovacích schopností. ;)
  Môj tip: Ako titulnú vždy zvoľte najkrajšiu fotku z tých, ktoré plánujete v článku publikovať. Aj keby to malo znamenať, že musíte kvôli tomu prevrátiť celý koncept naruby. Niekedy sa totiž stane, že práve krásna fotka prinúti čitateľa rozkliknúť celý článok. ;)


Dosah na publikum
5. Komentáre
  Teraz niečo k tej nepochybne zaujímavejšej časti článku. :D Každý bloger určite chce, aby bol počuť, aby o ňom ľudia vedeli a aby sa jeho blogové dietko stalo úspešným. K tomu vedie niekoľko ciest, no zaručene nebudú fungovať ihneď. Rast blogu je čosi, čo neradno uponáhľať.
  Keby ste sa ma spýtali na najjednoduchšiu a najviac využívanú cestu, ako prilákať nových sledovateľov, povedala by som, že vaša aktivita na iných blogoch. Musíte prejaviť záujem aj o iných, dať im vedieť, že ste ochotní prijať, čo ponúkajú a interakcia s okolím vám nie je cudzia. No a pri takej návšteve na inom blogu je skvelé zanechať po sebe temer hmatateľný dôkaz vašej prítomnosti - komentár. Najhodnotnejšie sú, samozrejme, tie, ktoré sú obsahovo plné.
  Môj tip: Pri komentovaní nechajte na konci odklik na váš blog. Môžete tak spraviť použitím nasledovného odkazu: <a href="http://blog-jožka-mrkvičku.sk/">Blog Jožka Mrkvičku</a> , pričom modro zvýraznený text medzi hornými úvodzovkami predstavuje link, kam bude čitateľ po kliknutí na odkaz presmerovaný, a červeno zvýraznený text je tá časť, ktorá bude reálne zobrazená a na ktorú bude môcť čitateľ kliknúť. Oveľa jednoduchšie, ako skopírovať neaktívny link a otvoriť ho svojpomocne. Jasné, že tu vôbec nie je záruka, že autor toho druhého blogu na váš odkaz klikne, ale za pokus to stojí, nie? ;)

6. Giveaways
  Veľmi obľúbený spôsob naberania nových čitateľov je usporiadať nejakú súťaž, pričom podmienkou zapojenia sa do nej je sledovanie daného blogu. Funguje to štýlom niečo za niečo, takže je možné, že po ukončení súťaže sa počet followerov zase zníži. Ale nie vždy sa to deje a koniec koncov je takáto sranda benefitom pre obe strany. :)
  Malý tip: Keď už robíte giveaway a chcete, aby bola ozaj úspešná, dajte do nej výhru, ktorá naozaj stojí za to. O ktorej viete, že ju bude chcieť čo najväčšie množstvo ľudí. Lákavá výhra = väčší počet zapojených.
x
7. Sociálne siete
  Používanie sociálnych sietí a ich prepájanie s blogom je dnes veľmi populárne. Dobre funguje fanpage na Facebooku, ale ja osobne som nikdy nebola fanúšikom tejto siete. Sympatickejší je mi napríklad Instagram, ktorý je ľahko dostupný, ale dokáže narobiť veľké marketingové haló. V mnohých prípadoch ešte aj lepšie ako blog. Naň sa sústredím ja. Postujem tam fotky totožné s tými v mojich článkoch, v BIO mám odkaz na svoj blog (a viditeľný e-mail pre prípadné spolupráce). A som aktívna aj tam, no to je na dlhšie a hlavne na iný článok, ktorý však pre vás už tiež chystám. (Stay tuned!) Okrem týchto 2 sociálnych sietí ešte môže fungovať aj Snapchat či napríklad Day By Me, ale ten je dosť prepojený s Instagramom.
x
8. Autentickosť
  Posledný bod, ktorý pokladám za nemenej dôležitý ako tie vyššie, je autentickosť. Možno sa to na prvý pohľad zdá easy peasy lemon squeezy, ale byť sám sebou často nie je až tak ľahké. No nikdy na to nezabúdajte. Nekopírujte iných, robte si svoje a ak svetu nemáte čo povedať, blog si ani nezakladajte. Nikto predsa nestojí o ovečku, ktorá je rovnaká ako všetky ostatné v stáde...

To boli moje blogger tips, máte nejaké vlastné? Čo sa osvedčilo vám? Rozprávate o týchto veciach verejne radi alebo si naopak nechávate svoje čary pre seba? 

S.

Komentáre

  1. So všetkým súhlasím a taktiež mám radšej instagram ako facebook, ten mi príde, že už upadá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelé typy, ja mám síce tiež "biely" blog, ale snažím sa tam hodiť aspoň jednu sýtejšiu farbu, či už pri názve príspevku alebo samotné logo :)

    Ledyms Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok a súhlasím so všetkými bodmi. A Facebook tiež moc nemusím, Instagram je zaujímavejší a mám pocit, že Facebook dosť potlačil.

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super tipy :) myslím si, že fotky už jsou jakýsi základ a úplně tě chápu s tím přerušení článku, také nesnáším, když je text po celé stránce :)

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čožeeee! Ďakujem za také krásne slová ♥♥ a že si ma spomenula ešte pred ACOS, to je krásne♥ úplne mi to vytvorilo úsmev na tvári a tak ma to nakoplo nájsť si na blog viac času.
    No súhlasím s tým, že veľa blogov používa pomaly ten istý template a biele pozadie :D ja už sa od jesene chystám na nový dizajn v spolupráci s mojím kamarátom, ale stále nejako nebol čas to vymyslieť a sadnúť si k tomu. Snáď raz. :D
    Inak veľmi dobrý článok, súhlasím so všetkými tipmi. A tiež facebooku v tomto až tak neholdujem, radšej by som sa v dnešnej dobe už orientovala na Instagram :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Souhlasím se vším, tohle všechno je potřeba a snažím se to dělat, teda až na tu giveaway. Tu jsem ještě nikdy nedělala a ani nechci, ale každý chce na svém blogu něco jiného. Každopádně moc hezký článek a pěkně si to sepsala :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky