10 filmov, ktoré ma vždy rozplačú #5

Po extrémne dlhom čase (veď to bude skoro presne rok!) sa vám opäť hlásim s článkom o 10 filmoch, ktoré ma zakaždým rozplačú. Ani by som to na začiatku nepovedala, že raz budem písať rovno piate pokračovanie a stále budem mať zopár filmov v zálohe na šieste. :) V každom z týchto článkov sa vždy zákonite nachádza nejaká moja srdcovka a inak tomu nebude ani teraz, pretože vám predstavím jednu z najväčších vôbec. V komentároch pod postom mi určite dajte vedieť, čo rozplače vás, aké filmy sú vašimi srdcovkami a či ste videli nejaký z môjho dnešného zoznamu. ;)

 The Bridges of Madison County (Madisonské mosty)
 Aby som zbytočne nezdržovala, moju srdcovečku vám predstavím už teraz. Madisonské mosty som vždy nejako registrovala, že hej, takýto film existuje, ale netušila som, o čom to je ani kto tam hrá. Asi pred dvomi rokmi som si ho z dlhej chvíle stiahla. Je to predsa klasika, tak reku vyskúšam. A ľudia moji, už ani neviem, koľko veľa ráz som to odvtedy videla! Úchvatná Meryl Streep a šarmantný Clint Eastwood vás v úlohách Francesky a Roberta úplne opantajú. Stretávajú sa čírou náhodou počas horúceho leta a za prosté 4 dni voči sebe vzplanú láskou, ktorá vydrží po zvyšok ich životov, i keď nie bok po boku. Znie to ako neuveriteľné klišé, viem. No popri romanci, ktorá sa na obrazovke odohráva, v sebe hlavní hrdinovia riešia svoju podstatu, to, kým chcú byť a to, kým by mali byť. Veľmi smutné a veľmi krásne, odporúčam. 
Moja obľúbená hláška: ,,Takto istý si je človek len raz za život."
Lion (Lev)
 Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami sa odohráva v Indii, kde sa malý Saroo nešťastnými zhodami náhod dostáva stovky kilometrov od domova. Je sám, stratený a bezmocný, no na pomoc mu prichádzajú manželia z Austrálie, ktorí si ho po dlhých týždňoch strastí chcú adoptovať a dať mu druhú nádej na život. Chlapec sa však v spomienkach stále vracia do minulosti a hoci už žije spokojný život, jeho pôvod mu nedá spávať a napokon sa rozhodne nájsť svoju biologickú rodinu. Síce je od začiatku jasné, že film útočí na city diváka, neodradí vás to a zaručene vám bude za hlavného hrdinu veľmi clivo.
Titanic
Čo by to bolo za zoznam plačlivých filmov, keby v ňom chýbal Titanic... :D Vtipné však je, že film ako taký ma až tak veľmi rozrevať nedokáže. Vždy mi je veľmi clivo až pri finálnej scéne, kedy je už parník potopený a Rose sa v spomienkach vracia k časom, kedy ešte bolo všetko krásne a funkčné a na schodíkoch ju čakal vyfešákovaný Jack. Mamina však pri Titanicu plače vždy, tak je to asi individuálne. Dajte vedieť, či vy pri ňom plačete alebo nie. :D
Moja obľúbená hláška: ,,You jump, I jump. Remember?"
Dear John (Milý John)
Dear John je jeden z filmov, po ktorých siaham skoro vždy pred mojím ženským obdobím, keď mnou lomcujú hormóny a som veľmi emotívna. :D Ide o romancu medzi vojakom s problematickým zázemím a blondínkou, ktorá všetkým v okolí rozdáva lásku a porozumenie. Títo dvaja sa do seba zamilujú už po 2 týždňoch, čo sa poznajú, no neprechádza ich to, ani keď už nemôžu byť spolu. Film bol natočený na motívy knihy Nicholasa Sparksa, čiže niečo pre romantické dušinky.
Hidden Figures (Skryté čísla)

Hidden Figures je film natočený na motívy skutočných udalostí a bol nominovaný na niekoľko Oscarov. Niekedy výber Akadémie nechápem, ale táto snímka sa na zozname potenciálnych ocenených ocitla právom. Uvádza nás do prostredia americkej NASA v minulom storočí, kedy ešte stále pretrvávali predsudky voči afroamerickým spoluobčanom. Tromi hlavnými hrdinkami sú práve nesmierne múdre Afroameričanky, ktoré sprvu všetci podceňujú, no napokon vyjde najavo, že práve ony dokážu prísť s potrebnými výpočtami pre vesmírne misie. Pre mňa je toto nádherný film o ženskej sile, o tom, že všetci sme si rovní a hlavnou vecou v ceste za úspechom je nevzdávať sa. :) 
Moja obľúbená hláška: ,,Vždy, keď máme šancu dostať sa vpred, posunú hranicu."
Sweet November (Novembrová romanca)
Tento film mám v hlave zafixovaný už od detstva, lebo na Markíze ho dávali skutočne často. :D Po rokoch som si ho nedávno opäť pozrela a obnovila si tie staré pocity, prečo sa mi tak páčil. Je to klasický romantický 00s film, čiže by sme tam našli kopec detailov, čo by sa v súčasnosti dali dotiahnuť lepšie, ale... Príbeh je milý. Zvláštnou náhodou sa dvaja mladí ľudia dávajú dohromady, jeden mení druhého a uvedomujú si skutočné hodnoty, no musí prísť koniec. Sara má totiž rakovinu. Určite vám nemusím vysvetľovať, prečo ma takéto motívy dojímajú a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Zaručene niečo pre dámy, ktoré si chcú oddýchnuť a trochu sa rozcítiť. ;)
The Family Stone (Základ rodiny)
Opäť ďalšia obrovitánska srdcovka. Základ rodiny som raz náhodne našla v našej zbierke DVDčiek a len tan som ti film pustila, že veď čo, zabijem čas. Ale. Poviem vám, že je to jeden z mojich najobľúbenejších filmov všetkých čias. Dej sa odohráva v čase Vianoc, takže ho aj ja pozerám vždy v decembri, no ak vám nevadí vianočná tematika na jar, pokojne choďte doňho. ;) Sledujeme osudy rodiny, ktorá sa stretáva cez sviatky pod jednou strechou. Ako to už v amerických filmoch býva, bude kopec hnevu, kopec hádok, ale aj smiechu a hlavne lásky. Tá je totiž hlavným motívom filmu a na konci vás zaručene rozplače. 
The Longest Ride (Najdlhšia jazda)
Najdlhšia jazda je snímka, ktorá bola natočená na motívy románu Nicholasa Sparksa (opäť, áno, viem... :D). Je to klasická love story medzi dvomi zdanlivo odlišnými ľuďmi, ktorí sa však nadpozemsky priťahujú a zároveň sledujeme osudy mladého páru odohrávajúce sa mnoho rokov dozadu. Zvláštna paralela sa preplieta s realitou a na konci príbehu sú skutočne prepojené. Najdlhšia jazda určite poteší a rozcíti romantické duše. :)
Dallas Buyers Club (Klub poslednej nádeje)
Tento film som veľmi dlho registrovala, no nikdy som nemala veľkú chuť pozrieť si ho. Ak sa s týmto vyhlásením stotožňujete, zahoďte všetku nechuť a pozrite si ho. Ihneď. Snímka mnou veľmi otriasla, pretože nás uvádza do amerického prostredia v roku 1985 - konkrétne sa stretávame s Ronom Woodroofom, ktorému bolo diagnostikované AIDS. Podľa lekárov mu ostáva len mesiac života, ale toto konštatovanie Ron nepokladá za pravdivé. Rozhodne sa za každú cenu bojovať o svoj život a zapletie sa do nelegálneho obchodu s liekmi. Začne spoznávať ďalších ľudí s podobným osudom a postupne vzniká malá komunita, ktorá si navzájom dáva nádej na život. McConaughey pre rolu schudol až tak, že bol doslova kosť a koža a neuveriteľne sa pre ňu obetoval. Aj Leto bol vynikajúci. VYNIKAJÚCI. Už len kvôli obsadeniu sa oplatí pozrieť. ;)
Finding Neverland (Hľadanie Zeme-Nezeme)
Finding Neverland je krásny film inšpirovaný životom pána, ktorý vymyslel postavu Petra Pana a celý koncept nechcenia vyrásť. Hrá ho legendárny Johny Depp a v tejto roli je skrátka neodolateľný. Je maximálne uveriteľný, charizmatický a ľúbezný. Môžem s čistým svedomím povedať, že aj keď som Petra Pana nikdy nemala až tak rada, po tomto filme som trošku zmenila názor a vidím v tom príbehu viac, ako som kedy videla predtým. Koniec je veľmi emotívny, určite si nachystajte vreckovky. ;)

Aké filmy rozplakali vás? 

S.

Komentáre

  1. Mňa vždy rozplače armagedon, pearl harbor, 3 metre nad nebom, čo s láskou, posledná pieseň, nezabudnuteľná cesta a mnoho ďalších iných :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Spoustu filmů ani neznám, ale Dear Johny a Nejdelší jízda jsou srdcovky, ráda si je pouštím pořád do kola :)

    Jinak jsem na blogu odhalila nový projekt a tím je blog - www.thewaybya.webriter.cz. Myslím, že už si mi na to reagovala i na insta, ale radši i tady :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě vždycky rozpláčou takový ty filmy, kde umírá zvířátko :D třeba Marley a já.
    Titanic už jsem viděla tisíckrát, už to semnou nic nedělá. Ale třeba Dřív než jsem tě poznala, Nedotknutelní atd. :)
    RIGHT HERE RIGHT NOW

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pár z nich jsem viděla, ale na některé ne a myslím, že je zkusím. Nicméně film Hidden Figures mě dostal do kolen, a to jsem při jeho sledování seděla v letadle z New Yorku. Úžasný, smutný a velmi inspirativní film v jednom, rozhodně můj oblíbenec. Moc pěkný článek :)
    -A- from www.athecuriousgirla.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jsem asi ostuda, ale ze všech filmů jsem viděla akorát ten Titanic, který mě taky vždycky rozpláče. Ale zas mě rozpláče kde jaký film, takže si myslím že i ty zbylé by to zvládly. Každopádně mám co napravovat a na nějaké mrknu :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Niektoré som videla, iné nie. Pri Titanicu som plakala keď sa Leo potopil, Dear John je krásny film a tiež Novembrová romanca, to je doják. Na mojom zozname je napríklad Jeden deň alebo Láska a iné závislosti, Zápisník jednej lásky a mnoho ďalších :)

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tý joo hned jsem si při názvu vybavila Marley a Já. Spoustu filmů jsem přiznávám neviděla, pouze titanic, ale u toho jsem brečetla, když jsem ho viděla poprvé :)

    Shard of Dreams

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Finding Neverland si chcem pozrieť, aj Hidden Figures a ešte ďalšiu stovku filmov, ale problémom je, že úplne filmový človek nie som .Radšej mám seriály, ale filmom sem-tam tiež nepohrdnem, samozrejme. Mňa kedysi každý jeden raz rozplakal The Perks of Being a Wallflower, po novom the Age of Adaline a viem, že si ho tu už určite spomínala, ale Pokánie♥ Prvýkrát som ho videla len minulý rok a ten koniec ma dostal. Celý film to bolo celkom vporiadku a po tom konci som sa nevedela asi ďalšiu hodinu spamätať. Vôbec som to nečakala a vyplakala som si dušu. Inak ani jeden film based on Nicholas Sparks's books som nevidela. Dokonca ani The Notebook (shame on me). :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. zelená míľa, sedem životov, šťastie na dosah. A môj top film je Mr. Church v hlavnej úlohe s Edie Murphym. Tie filmy ktorá boli uvedené v článku sú len slabý odvar týchto filmov.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky