Aprílový food diary

Už neuveriteľne dlho som nejedla tak veľa výborného jedla, ako v tohtoročnom apríli. Neviem, ako je to možné, ale skutočne často som konzumovala gastronomické skvosty (často aj za (g)astronomické ceny :D). Ale nie, nebolo to nikdy až také strašné. Akurát sa mi trochu premiesil rebríček cien, ktoré ešte pokladám za primerané a ktoré už sú úplne cez čiaru. Študentský život ma naučil všeličo, ale medzi iným hlavne si vážiť peniaze natoľko, aby som ich nerozhadzovala tak, ako som kedysi zvykla. Dnes si už skrátka riadne premyslím, či fakt potrebujem ten mlynček s provensálskym korením alebo ázijskú omáčku. No jediné, pri čom nikdy neváham a rada zaplatím aj viac, je ovocie a zelenina (ktoré som si nikdy nemyslela, že je tak drahé! :D). Každé ráno sa snažím začať nejakým ovocím a večerať, prípadne niekedy aj obedovať zeleninové šaláty. V dnešnom článku však uvidíte aj to ostatné, čo sa mi dostalo v poslednom čase pod zub. ;)

barletka s bielou čokoládou a lekvárom z ruží
  V blízkej budúcnosti sa na blogu určite objaví článok s mojimi tipmi na brnenské kaviarne, takže ak ste kávičkári/ čajíčkári, stay tuned. ;) Jedna z najobľúbenejších je jednoznačne Marináda, kde som si naposledy objednala túto skvostnú barletku s bielou čokoládou, sušenými malinami a lekvárom z ruží. Keď mi to slečna čašníčka opisovala, myslela som si, že sa to tak volá len pre efekt. Ale ten lekvár skutočne chutil tak, ako ruže voňajú! Bolo to neuveriteľné. Lahodné, originálne a v neposlednom rade veľmi príjemné na pohľad. Poznáte barletky?
  Aj keby som neviem ako chcela, nikdy by som nemohla byť vegán, lebo príliš veľmi milujem syry. Mojou srdcovkou je vyprážaný camembert s brusnicami (áno, viem, veeeľmi zdravé :D). No je to tak, nedám naň dopustiť už mnoho rokov a vyzerá to tak aj do budúcna. :D
  Ďalšia obľúbená ,,zašíváreň" v Brne sa volá DeFleurs a pri mojej poslednej návšteve som si objednala ku kapučínu aj medovú tortičku. Stála v prepočte asi 2,50€ no poviem vám, že som ju nevládala zjesť. JA! Najväčší milovník sladkého široko ďaleko! Iné koláče som tam zatiaľ neskúšala, ale niečo mi navráva, že sa za tú cenu ozaj oplatia a všetky vždy vyzerajú ako z rozprávky. :)
  Aby ste mali dôkaz, že naozaj poctivo papám aj ovocko a nielen tortičky z kaviarní. :D Na tejto fotke môžete vidieť tie najsladšie čučoriedky, aké som kedy jedla. V Tescu zrovna mali chutnú dodávku/ mala som šťastnú ruku na výber... neviem. Každopádne boli fakt obrovské asi ako palec a každá jedna bola neuveriteľne chutná. Dodnes ľutujem, že som ich nekúpila viac.
  V poslednom čase som začala dosť kávičkovať. Okolo 3-4 na mňa príde neuveriteľná únava a vtedy proste káva musí byť. Síce mám radšej zelený čaj, ale niekedy príde aj chuť na káveju s nejakým tým keksíkom a pod.
  Vegánske bistro Forky's v Brne som vám už spomínala a hovorila som tiež, že tam s kamoškou chodíme najčastejšie. Naposledy sme sa tam objavili na denné menu, ktoré práve pozostávalo z jarnej quinoy s kešu syrom a to vám bola lahoda! Quinou som nikdy predtým nikde nejedla, no vďaka Forky's som sa do nej zbláznila. Je neskutočne chutná a skvele zasýti. Konzumujete ju? :)
  Och, opäť raz koláče. Ani som si neuvedomila, že som ich teraz toľko pojedla. :D Tieto ma raz čakali po príchode z Brna v chladničke, len tak, for no reason. Takéto maminine prekvapenia milujem. :)
  Veľká noc sa u nás niesla v tradičnom duchu, preto sme si na Zelený štvrtok dopriali špenát. Ale nie len tak hocijaký. Vždy kupujeme v Lidli mrazenú kocku, ktorú stačí už len hodiť na sporák a nechať rozpustiť. Je totiž so smotanou a je dopredu ochutený, takže do prívarku netreba nič pridávať. Možno akurát uvariť vajíčko. ;) Inak si len naberiete a papináte.
  Pri veľkonočných sviatkoch ešte ostanem. Hoci nie sme veriaci, po vzore starkovcov zachovávame doma tradície, preto nesmie chýbať veľkonočná hostina. Každoročne máme doma chren, zeleninové misy, šunky, syry a medzi iným aj plnené vajíčka a syrovú roládu. S maminou sme sa zhodli, že tieto dve jedlá sú naše najobľúbenejšie z celej hostiny (no, ešte s chrenom, ktorý je robený podľa starkého špeciálneho receptu :)).

Čo dobrého ste popapali vy? Čo ste mali na Veľkú noc?

S.

Komentáre

  1. v DeFleurs jsem byla taky, je to tam fakt nádherné! :) já měla dort s lesním ovocem a byl peckovní! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A pak má člověk držet linii, když vidí všude ty dortíky :)
    RIGHT HERE RIGHT NOW

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuji za tip na špenát. To jsem ani nevěděla, že ho Lidl tak prodává. Zajdu se po něm podívat, špenát miluju. Jinak všechno jídlo vypadá tak dokonale. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je vôbec za čo, ja som rada, ak moje tipy pomôžu. ;) Určite ho v Lidli skús pohľadať, no nemávajú ho vždy, takže to treba vystihnúť. :/

      Odstrániť
  4. Ani nevieš ako ti rozumiem. Syry milujem rovnako ako ty a camembert je jednou z mojich srdcoviek! <3 Všetko vyzerá veľmi chutne, a keď sa pozerám na tie koláče, hneď by som si aj nejaký dala!
    WITHGREYWOLF

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To je ale dobrot... Tak ráda se na tvůj blog vracím...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi pekný food diary! :) Tá roláda vyzerá naložene! :D A ako tak pozerám tie fotky, tak som dostala chuť na ďalšiu kávu a k nej nejaký ten koláčik :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Smažený camembert jsme ještě neměla, ale zato po grilovaném s extra porcí brusinek bych se utloukla:)
    Jinak slovo barletka slyším poprvé, I když podle toho jak to vypadá bych si tipla, že ej to jen tartaletka co má tvar jak tyčinka, což by i odpovídalo tomu názvu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Úplně jsem teď dostala chuž na borůvky a medovník :D dřív mně nikdy nechutnal, ale tak poslední dva roky ho fakt můžu :)

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja na tie čučoriedky myslím už tak dobrý týždeň odkedy mi kamarát napísal, že mu poslali parené buchty do Anglicka :D Ešte že už mám jedlo na ceste lebo keď vidím tento post tak sa mi len slinky zbiehajú :)

    Klaudia Duranova / INSTAGRAM

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky