Výletovo #1: Donovaly

Po víkendových cestách hore-dolu po Slovensku sa vám zase hlásim a určite nie s prázdnymi rukami. ;) Cieľová destinácia bola v trochu vyššej nadmorskej výške než na akú sme tu na dolniakoch zvyknutí, ale aspoň sme sa nadýchali sviežejšieho vzduchu. Mali sme namierené na Donovaly, kde naše ráno odštartovala rozprávková dedinka Habakuky, potom FunArena s bobovou dráhou či lezeckou stenou a deň mal zakončiť banskobystrický McDonald´s a honba za CocaCola pohármi. :D

A ako vlastne bolo?
  Prvý fakt, ktorý môžeme svorne prehlásiť po návšteve všetkých týchto miest je staré dobré "Každá sranda niečo stojí". Dokonca aj dovolenkovanie na Slovensku vytrasie z vašich peňaženiek značné množstvo euráčov a keď si to tak spätne prerátate, možno sa vám až zahmlí pred očami. Pretože dva dni v horách vás vyjdú na sumu o čosi vyššiu ako minimálna mzda na Slovensku. A v tomto duchu sa vlastne niesol celý výlet. (Napríklad len vstupné do Habakukov vyšlo 4-člennú rodinu na takmer 30€.)

Habakuky
  Rozprávková dedinka Habakuky bola vytvorená podľa rozprávok Pavla Dobšinského a to vskutku hodnoverne. Nachádza sa tam plno rozprávkových chalúpok, zámok nad jazierkom a tiež rozprávkové bytosti ako napríklad drak vykúkajúci z diery v dome. Každú chvíľu sa tiež hrali divadielka a spočiatku som si myslela, že to bude pre ozaj malé deti a že sa tam zabaví hlavne môj mladší brat, ale musím uznať, že po odchode som tento postoj prehodnotila. :)
  V celom areáli Habakukov sa dalo platiť iba mincami, ktoré sa zamieňali v spešl automatoch. Či už ste si kupovali medovník, podkovičku pre šťastie alebo palacinku, v žiadnom stánku o eurách ani nechyrovali. Navyše, rozprávkové habakuky ste si mohli vziať aj domov na pamiatku.
  V tomto amfiteátri sa hrávali hlavné predstavenia a ani zďaleka nebavili len decká. My sme videli rozprávku Ďuro Truľo a bolo to hrané skutočne perfektne, pretože to, čomu neporozumeli deti, pobavilo zas dospelých a naopak.
  V celom areáli sa pohybovali animátori v rozprávkových kostýmoch, ktorí boli všetci do jedného dobre naladení, s každým návštevníkom prehodili pár priateľských slovíčok a zdvorilo vždy odpovedali na všetky otázky. Mne osobne to niekedy až trošku vadilo, ale tak vždy je to lepšie ako pozerať sa na oduté ksichtíky. ;)
   Čo sa týka jedla a pitia, v areáli bolo všetkého neúrekom. Od minerálky až po kávu a od párku v rožku až po bryndzové halušky. Ceny boli tiež prijateľné, napríklad "rožkopár" a "lapacinka" stáli 1 habakuk = 1€.
  Po menšom občerstvení sme sa dostali do zadného areálu, kde sa nachádzalo detské ihrisko, preťahovacie lano, miesto na volejbal, tenis alebo bedminton, hula-hoop ale aj výbehy s malými čiernymi kozičkami. 
Návštevu Habakukov sme zakončili obedom v typickej kolibke, kde sme si objednali rýdzo slovenský obedík - bryndzové halušky. Neboli síce ako od mamky, ale šmakovali. ;)

Donovaly, FunArena
 Veľkou výhodou bolo, že do FunAreny na Donovaloch ste sa z Habakukov dostali za cca 10 minút kotúľaním dolu kopcom. Naša prvá cesta viedla rovno k bobovej dráhe, na ktorú sme sa tešili všetci najviac. A veruže oprávnene. Síce dostali peňaženky zabrať (1 jazda = 3,50€, ibaže tá jedna nikdy nestačí a spustili sme sa každý 6x), ale ozaj to stálo za to. Adrenalín nami len tak lomcoval a počiatočný strach v podobe jazdy vo dvojici sa obmedzil na obsadenie bobov len jednou osobou.
(Momentka :D )
  Zatiaľ čo my s rodičmi sme si sadli na kávu, brata sme priviazali k trampolíne a nechali ho vybíjať si baterky, kým nám slnco kvalitne pripálilo tváre pri popoludňajšom chille. Ďalej sme chceli vyskúšať lezeckú stenu, ale viac sa nám zapáčila opičia dráha a to vám poviem, to bola makačka. :D Vyzerá to síce zdola veľmi lightovo a neškodne, ale opak je pravdou. Strašne sme sa tam zapotili a dodnes ma z toho bolí rameno, hoci som tam bola pred 4 dňami. 
  Ale v konečnom dôsledku to bola sranda, aj preto že nikdy predtým som nič také neskúšala. Určite odporúčam. ;)

Piatkové vyvádzanie na Donovaloch hodnotím veľmi kladne, všetko od parkovania zadarmo cez gastro služby až po služby zákazníkom hodnotím na výbornú. Všade boli pekné funkčné toalety, lavičky/miesta na sedenie a pre závislákov aj wifi. Preflákané peniaze boli, ale čo, človek predsa takto nevýletuje každý deň. Takže ak hľadáte miesto na oddych/zábavu v rámci Slovenskej republiky, na Donovaloch si prídete na svoje. ;)

Hodnotenie: 5/5

S.

Komentáre

  1. Tak to vypadá hodně dobře:)) Vůbec jsem nevěděla, že něco takové existuje:)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky