Jesenné čítanie

Pôvodne som vám sem chcela písať o silno módnych veciach, o beauty a fashion vychytávkach, ale uvedomila som si, že momentálne som v nálade, kedy omnoho radšej siahnem po (dobrej) knihe ako po fotoaparáte. Možno preto som to tu tak mierne na týždeň zanedbala a venovala sa vo voľnom čase priateľovi alebo knižke pred spaním. :) Nakoľko svoj blog nechcem viesť ako to najmódnejšie centrum blogového sveta, veľmi rada sem pridám aj niečo štipku osobnejšie a mne veľmi blízke.
  Neviem, čím to je, ale na jeseň vždy prečítam viac kníh ako po zvyšok roka. Možno preto, lebo prichádza sychravé obdobie. A vtedy ide kniha ruka v ruke s dekou a horúcim čajom. :) Aj vy to tak máte? 
  V dnešnom článku vám teda ukážem časť z mojej rozsiahlej zbierky kníh. Drvivá väčšina sú aj moje srdcovky, ktoré som schopná čítať dokolečka dokola. Tak vás možno nimi inšpirujem. :)


Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (The hundred-year-old man who climbed out of the window and disappeard) od Jonasa Jonassna
O tejto knižke a rovnomennom filme ste určite v poslednej dobe počuli. ;) A jednoznačne len v spojitosti so samými superlatívmi! Ja som knihu začala čítať trochu skeptická, pretože som ju dostala v čase, keď vychádzali samé somariny a bála som sa, že toto bude ďalšia z nich a ani ju nedočítam. Opak však bol pravdou, pretože  ma príbeh písaný neskutočne ľahkým a prirodzene satirickým štýlom autora dostal od prvej stránky. Dej sa točí okolo starčeka, ktorý svojím útekom z domova dôchodcov spustí obrovské množstvo vtipných situácií (kedy sa dokonca prichytíte pri tom, že sa smejete nahlas). Z jeho minulosti sa dozviete veci, ktoré budete sami prekvapení, ako dobre sadnú do skutočných historických udalostí, ale o tom potom, nejdem prezrádzať. :)
  Túto knižku jednoznačne odporúčam, lebo snáď ani nepoznám nič iné tak oddychové, ako túto srandu!

Tajný život včiel (The secret life of bees) od Sue Monk-Kiddovej
Na túto knižku som náhodne narazila u starkej v knihovničke a dodnes som strašne rada, že som ju kedysi dávno našla. Pre mňa ukrýva príbeh, ktorý ma nikdy neomrzí a vždy v ňom nájdem niečo nové. Pri tejto knihe vidno, že autorka je skúsená po životnej stránke, ale aj pisateľskej. Taktiež sa mi veľmi páči téma. Príbeh sa odohráva v americkej Južnej Karolíne počas horúceho leta 1964, keď sa mladá beloška rozhodne vzoprieť nepriaznivému osudu a v sprievode objemnej černošskej pomocníčky v domácnosti opustia rodný Sylvan. Veľa sa to točí okolo náboženstva, prirodzenej lásky matke voči dcére alebo nevraživosti bielych voči čiernym v minulom storočí. Skrátka čosi silné.
  Ako som už povedala, táto knižka je pre mňa v niečom omnoho viac výnimočná ako ostatné a myslím, že vždy dokáže chytiť za srdce (hlavne citlivejšie povahy). :) Navyše, odporúčam na jesenné čítanie, pretože vám do chladného popoludnia priveje štipku slnečného leta.

Očistec bláznov od Martiny Solčanskej
Možno ste kedysi čítali prvotinu tejto slovenskej autorky Aprílové dievča, no a Očistec bláznov je jeho pokračovaním.  Ja osobne však zastávam názor, že dvojka sa dá čítať aj bez toho, aby ste si prečítali jednotku. :D A je to neskutočne silný príbeh. Ja som pri jeho čítaní neraz cez slzy nevidela na text. Od slovenských autorov už tak podvedome očakávam niečo, čo sa mi len ťažko bude dať dočítať, ale výnimka potvrdzuje pravidlo. Očistec bláznov vám na zlatom podnose prinesie príbeh dávno zabudnutej prvej lásky. Po rokoch sa stretáva teraz už mladá vdova a matka 2 detí a jej prvá láska zo strednej školy. Rozdiely medzi nimi sú dokonale vykreslené, všetky situácie sa vyhrocujú v správnom slede a čitateľ je až do konca napätý, ako sa to vlastne skončí.
  Táto kniha nie je z tých, nad ktorými musíte silno uvažovať. Jej najväčšie čaro je v tom, že je až hrozivo reálna. Ale skvelá a ja ju práve teraz čítam tiež. :)

A walk to remember od Nicholasa Sparksa
Celkom starý príbeh a starý film, ale to nič nemení na kvalite materiálu, s ktorým Sparks pracuje. Naoko obyčajná téma ako láska dvoch mladých ľudí počas bojovania s rakovinou je tu vykreslená takým spôsobom, že ozaj nepoznám nikoho, kto by tento príbeh neľúbil. :D Autor je veľmi citlivý k dievčenskej duši, ale takisto sa venuje aj tej chlapčenskej. Navyše, perfektne zvláda aj transformáciu charakteru hlavnej postavy, ktorá sa z úplného grázla zmení na anjelika, ktorý si konečne uvedomí pravé hodnoty života. A to takým štýlom, že vreckovky musia byť nutne prichystané, lebo jedno oko neostane suché!
  Veľmi odporúčam aj rovnomenný film, ktorý je síce už dosť starý, ale o to väčšie čaro má, lebo tam hrajú vcelku normálni herci, nie tie dnešné teenage stars. ;) Btw, túto knihu snáď ani nie je možné zohnať v slovenčine alebo češtine! Preto som siahla po síce lepšej, ale drahšej alternatíve, a to objednanie originálu. :)

Skôr než zomriem (Before I die) od Jenny Downhamovej
 A pri téme leukémie ešte ostaneme. Určite so mnou každý súhlasí, že tento motív je veľmi silný a zároveň aj ťažký na spracovanie. Táto kniha je autorkiným debutom, ale vyšiel vskutku famózne. Jenny Downhamová má dosť svojský štýl písania, ale ak vám sadne, máte vyhraté. Hlavnou hrdinkou je mladé dievča, ktoré sa s rakovinou vyrovnáva po svojom a je odhodlané splniť všetko zo zoznamu vecí, ktoré chce urobiť predtým, než umrie. Príbeh, bohužiaľ, nekončí happyendom, ale jednoznačne vo vás zanechá nejakú stopu a možno pár myšlienok, ako čo najzmysluplnejšie naložiť s každým novým dňom. :)

To bolo mojich pár favoritov vrámci literatúry a dúfam, že som vás aspoň na jedného z nich naladila. :) Čítali ste už niečo z týchto kníh? Aké máte z nich dojmy?

S.

Komentáre

  1. Já se nějak ke čtení nemůžu v poslední době dokopat

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to skvele takto na kôpke :) Musí to byť zaujímavé čítanie :)
    Pozývam ťa na moju giveaway, kde môžeš vyhrať 10 skvelých produktov :)BellesFleurs

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som si teraz vybrala Jules Verne :) ale toho storočného si chcem už prečítat poriadne dlho :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knizky vyzeraju super:) dakujem za tipy, mohli by sme sa na vzajom sledovat :) ak suhlasis napis:) budem moc rada.
    Www.wendy-lookbook.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky