Ako prežiť horúci letný deň?

Som človek, ktorý leto miluje aj preto, že sa teploty konečne vyšplhajú do závratných výšin. Pokožka nadobudne pekný tmavý odtieň, konečne je teplo aj na kúpanie a v noci môžete spať s balkónom otvoreným dokorán. Na toto všetko sa celý rok teším, ale popri tých teplých dňoch sa cez leto objavia aj tie extrémne horúce, kedy si pripadáte ako na Sahare. A práve tie ja až tak nemusím. :D Väčšinou sa vtedy cítim dosť malátna a často ma bolí hlava, tak len celý deň ležím v izbe so zatiahnutými žalúziami a ventilátorom pri hlave. :D A práve to ma inšpirovalo k tomu, aby som pre vás napísala tento článok s osvedčenými tipmi na veci, bez ktorých sa počas takýchto dní nezaobídete. ;)

Nápoje

Počas horúcich dní najradšej pijem čistú vodu z vodovodu alebo minerálku, do ktorej si vždy hodím kúsok ľadu.  Mojím ďalším obľúbeným nápojom je domáca limonáda. Na všelijaké odšťavovanie som príliš lenivá, takže si len všetky suroviny nakrájam, hodím do pohára a zalejem čistou vodou. Top kombo je pre mňa citrón, uhorka, jahody a mäta. 
Ďalšou osviežujúcou pochúťkou je drink z rozmixovaného ovocia. Je to zdravé a pritom veľmi chutné. Ten svoj som si pripravila z višní, štipky cukru a ľadu. 
Sladkým, ale osviežujúcim nápojom je radler. Večer bez neho si už ani nedokážem predstaviť. Poriadne vychladený je pre mňa jasnou voľbou, keď práve potrebujem nakopnúť. Moja najobľúbenejšia značka je Smädný mních a Zlatý bažant. 
Pri výrobe kokteilov najradšej používam tento sirup s mätou a limetkou od Jupí, lebo je nesmierne svieži a výborne sadne aj k iným príchutiam, takže ho viete miešať. 

Oči
Slnečné okuliare nosím viac menej odkedy na jar vyjde to teplejšie slnko, ale cez leto sú mojimi must-haves. Keď ich nemám, absolútne nič nevidím. :D Oči mi vždy hrozne slzia a ak som vonku v poludňajších hodinách, intenzita žiarenia je tak silná, že oči často ani nevládzem mať otvorené. Práve preto sú okuliare jasnou voľbou a ak niekam cestujete, uistite sa, že ich máte zbalené. Potom už len treba dať pozor, aby ste sa podľa nich neopálili (true story).

Vlasy
V lete mám väčšinu času vlasy zopnuté štipcom alebo aspoň gumičkou. Nemám rada, keď sa mi vlasy lepia na pokožku. To častokrát vedie k tvorbe vyrážok, preto si na toto dávam veľký pozor. Navyše sú zopnuté vlasy veľmi praktické.

 Osvieženie


 Nedávno som si v Jysku kúpila tento minirozprašovač, ktorý je síce pôvodne na orosenie rastliniek, ale ja som v ňom našla záchranu pri ovlažovaní tváre. :D Je malý, praktický a zaručene vás na nejaký ten čas osvieži. 
 Cez leto si telové spreje vždy beriem so sebou, keď niekam cestujem. Najmä tieto od Avonu sú moje obľúbené, lebo krásne voňajú a dlho tú vôňu cítiť. Keď zo mňa pot tečie prúdom, niet nad ten pocit trochu sa osviežiť a cítiť aspoň trochu ako človek. :D

 Najlepším pomocníkom pri schladení organizmu je jednoznačne ventilátor, pokiaľ doma nemáte klimatizáciu. Ja na ten svoj nedám dopustiť a v týchto dňoch je to moja najobľúbenejšia vec na celom svete. :D

 Vejár je tou najlacnejšou alternatívou osvieženia zo všetkých. Ja som tento svoj kúpila len za euro v Kiku a tieto dni si bez neho neviem predstaviť. Zložený ho ľahko schováte do kabelky a v prípade potreby sa ním môžete ovievať kedykoľvek a kdekoľvek. 

 Deosprej
 Súčasťou mojej cestovnej tašky alebo kabelky je vždy deosprej. Cez leto používam skoro výhradne Adidas a Niveu, pretože tie považujem za najlepšie a najúčinnejšie. S deosprejom sa vždy cítim oveľa istejšie a keď ho náhodou zabudnem doma, idem vyletieť z kože. :D

Zelenina
Neustále musím mať doma čerstvú zeleninu a ovocie. Cez letné prázdniny si obedy varím sama, ale väčšinou skončím len pri nejakom šaláte, lebo na nič iné nemám chuť. Šaláty sú ľahké a svieže a pre organizmus omnoho vhodnejšie než ťažké jedlá. Odporúčam kombináciu šalátu poľníček, paradajok a čiernych olív a toto trio doladiť čímkoľvek, čo sa vám páči. :)

Ďalšie tipy:
+ obmedzte prísun alkoholu a kofeínu, pretože vo veľkej miere prispievajú k dehydratácii
+ zdržiavajte sa hlavne na klimatizovaných miestach 
+ vyhýbajte sa jedlám bohatým na proteíny, pretože spôsobia zahriatie tela
+ pripravte si jedlo bez varenia, lebo to zdvihne teplotu v kuchyni a v konečnom dôsledku aj teplotu vášho tela
+ ak nemusíte, nechajte elektrické spotrebiče vypnuté, pretože do prostredia z nich sála teplo
+ navštívte kúpalisko alebo plaváreň, jednoduchšou alternatívou je dať si studenú sprchu
+ ak cítite, že vám teplo nerobí dobre, radšej nevychádzajte na priame slnko a zdržiavajte sa v chládku
+ zatiahnite závesy alebo žalúzie, pretože ranné a popoludňajšie slnko môžu zdvihnúť teplotu na rovnakú (ak nie vyššiu), aká je vonku aj bez otvárania okien
+ obliekajte si jasné farby, pretože tie tmavé absorbujú teplo
+ zvoľte čo najľahší materiál oblečenia
+ hlava by mala byť zakrytá klobúkom alebo šiltovkou
+  vyhýbajte sa fyzickej aktivite počas najhorúcejších hodín 

Ako prežívate horúce dni vy? :)

S.

Komentáre

  1. pěkný článek :)) já už si musím koupit takový "mini" větráček do ruky, abych ho mohla všude tahat :D. Tyhle dny jsou pro mě peklem :D ale zase pro mě je lepší léto než zima, takže si nemůžu stěžovat:)
    Budu ráda když se koukneš na můj blog:)
    http://worldbyanett.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý tipy..my se taky spoléháme hlavně na přírodu..voda, vymačkaný citrón, led a pár kousků okurky..perfektní, osvěžující =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  3. áno, vejár je tieto dva posledné roky môj veľmi dobrý kamarát, pretože sa dá zobrať kamkoľvek so sebou.
    klimatizáciu som zrazu znenávidela, pretože ma z nej dosť prefúklo a opuchla mi lícna kosť . takže radšej sa budem škvariť v tom teple :DD
    a dala som tento týždeň na zopár rád a začala som piť viac horúci čaj ako ľadovú vodu a naozaj ma to celkom schladilo. neverila som, že to bude fungovať, ale pomohlo to :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. o tom horúcom čaji som počula aj ja, mala by som to skúsiť aj ja :) ale bude to chcieť veľa sebazaprenia :D

      Odstrániť
  4. :D paráda
    rozprašovače jsou můj největší základ! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vybrala si naozaj skvelé veci a tiež vďaka väčšine z nich prežívam. A som závislá na uhorkovej limonáde. Dávam si ju úplne všade, už by som o nich mohla napísať recenziu, že kde je najlepšia :D

    Blonďavá Potvora

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čisto uhorkovú limču som ešte nepila, ale mám v pláne ju vyskúšať, keďže ju mnohí chvália :)

      Odstrániť
  6. jéé, tak to je dokonalý, hned zítra si udělám jahodovou limonádu. nebo limetkovou! dneska jsem měla citrónovou a je to jednoduše dokonalý osvěžení. a bez deodorantu si den opravdu představit neumím...a když okolo mě projde někdo nechutně páchnoucí, mám chuť mu ho prostě vrazit do ruky.
    http://plesatazpevacka.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Spreje od Avonu milujem proste :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja prezivam hlavne na litrech vody :))

    http://curyinthecity.blogspot.fr/
    Fashion PARIS

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Souhlasím skoro se vším! Já přežívám na smoothies, melounu, vodě a nejlépe zalezlá doma :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já přežívám jedině o vodě s citrónem a ledem. :D A Avon spreje používám taky. :) Mám s vůní růže a je to vážně lábuž ta vůně. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky