Ako byť pozitívne naladený?

V poslednom čase sa do môjho vnútorného pokoja začali vkrádať depresívne myšlienky, ktoré ma celkom rozhodili, pretože čosi podobné som riešila už veľmi dávno. Na druhej strane som si ale uvedomila, že s tým proste niečo musím robiť, lebo mi nie je samej so sebou príjemne, keď som taká nevrlá. A to, aby vám bolo dobre vo vlastnej koži, je, milí moji, základ poriadku vo vesmíre. :)
  Začala som premýšľať a sústreďovať sa na veci, ktoré mi robia radosť a tým negatívnym sa zďaleka vyhýbať. Napadlo mi, že možno zoznam všetkých tých vecí pomôže aj vám, ak práve tiež prežívate jeden z tých temnejších dní a nič vás nedokáže potešiť. Práve preto prichádzam s týmto článkom, lebo moja teória je, že ak pomôžete čo i len jednému človeku z tých 7 miliárd, čo behá po svete, je to úspech. :)

1. Inšpiratívny obrázok/ citát/ spomienka
Mojou prvou radou, ako byť pozitívne naladený aj počas zlého obdobia, je obklopiť sa obľúbenými obrázkami, ktoré vás nejako inšpirujú alebo skrátka vo vás vzbudzujú optimistické pocity. Zaplňte nimi všetky miesta, ktoré máte počas dňa často na očiach, napríklad tapeta v mobile, na počítači alebo zarámované na pracovnom stole. Môj šetrič obrazovky na mobile momentálne zdobí táto fotka, ktorá na mňa pôsobí maximálne upokojujúco, pretože z nej vyžaruje pokoj a ticho, čo sú dve veci, ktoré nesmierne zbožňujem. :)
~
2. Pitný režim
Nechcem na vás vyťahovať poučky z učebníc biológie, ale to, že obyčajná voda neskutočne pomáha, je naozaj pravda. Skúste jej vypiť viac než odporúčané 2 litre denne a hneď spoznáte rozdiel. Moja skúsenosť bola taká, že som bola o dosť čulejšia a viditeľne sa mi zlepšila pleť. Čo sa toho týka, kamoška, ktorej sa podarilo piť až 3 litre denne, hovorila, že ona už nemá vôbec žiadne akné. Neviem vám to úplne presne opísať, ale skrátka som sa s toľkou prijatou vodou cítila omnoho lepšie; keď som zase klesla pod hranicu 2 litrov, zreteľne som cítila zmenu k horšiemu. Inak, môj pitný režim býval kedysi fakt biedny, preto som si stiahla aplikáciu Hydro Coach, kde si od začiatku nového roka sledujem hladinu vody v tele. Odporúčam. ;)
~
3. Fejsbúkový detox
 Som človek, ktorého všetky moderné technológie dosť vytáčajú a v pohode by som zvládla žiť aj bez nich. Jednou z takýchto vecí, ktoré mi lezú na nervy, je jednoznačne Facebook. O tom, že kazí dobré vzťahy, kradne čas a spánok, snáď ani nemusím hovoriť. Avšak v poslednom čase mi na ňom najviac prekáža, že je to len nástroj na chválenkárstvo. Dovolenky, nové topánky, výletíky, valentínske darčeky, fotky bozkávajúcich sa párov a tak podobne ma donútili k tomu, aby som na nejaký čas povedala Facebooku zbohom. Cez leto som tam celý júl ani nepáchla a bolo to super, pretože ak niekto niečo chcel, zavolal mi alebo napísal sms. A čosi podobné som si zaviedla aj teraz, takže sa už teším, ako mi FB nebude odčerpávať energiu. :D

4. Plány
Plánovať si nadchádzajúce udalosti je základ šťastnej mysle, pretože sa stále máte na čo tešiť a máte motiváciu prehrýzť aj nepríjemné veci. Plánujte si výlety, oslavy, párty, rande, posedenia s kamoškami či obyčajný príjemný večer pri fľaške vína a domácom wellnesse. Na hlavu plnú starostí to pôsobí ohromne lahodne, takže to aspoň vyskúšajte a uvidíte sami. ;)
~
5. Slnko, čerstvý vzduch
Všimla som si na sebe, že ak vonku svieti slnko, som človek maximálne nabitý pozitívnou energiou a šťastím. Práve preto je škoda takéto dni nevyužiť, tak vezmite napríklad domáceho miláčika na dlhú prechádzku na čerstvom vzduchu. Ak takého zvera momentálne nemáte po ruke, vezmite mamku, kamošku alebo choďte sami a poriadne si užite to, že máte nespočetne možností, kam ísť a nesedíte zavretí doma.
6. Efektívne využitý voľný čas
Za efektívne využitý voľný čas pokladám ten, ktorého výsledky uvidíte v budúcnosti. Ja vo voľnom čase napríklad rada vyfarbujem tieto fenomenálne omaľovánky, ktoré si môžete zarámovať a vyzdobiť nimi izbu. Taktiež sa rada venujem kreatívnej tvorbe, napríklad hraniu s washi páskami, pretože ma baví vymýšľať nové a nové využitie. Z toho vážnejšieho súdka sa často venujem štúdiu angliny, pretože ma neskutočne baví a v budúcnosti by som sa jej chcela venovať, tak veľa čítam, obohacujem si slovnú zásobu a sem-tam robím cvičenia v YES-kách. Skrátka siahnite po niečom, čo vás napĺňa, ale aj vám to niečo dá.
~
7. Problémy iných ľudí
Moja rada nad zlato znie, že nikdy neberte na seba problémy druhých ľudí. Nehovorím, že im netreba pomôcť, práve naopak. Snažte sa zo seba dať maximum, aby ste blízkemu pomohli vyriešiť jeho ťažkosti, dávajte mu rady, rozprávajte sa s ním. Ale nikdy nepreberte jeho problémy na seba. Každý človek má vlastné, každý sa musí vyrovnávať so svojimi vecami a ak začnete žiť v tých cudzích, budete sa cítiť skleslo a odsaje vám to kopec energie. To nepotrebujete, preto sa tomu snažte vyhnúť. Určte si bariéru, ktorá tieto dve veci oddelí a to poslúži k spokojnosti (prinajlepšom aj oboch strán).
8. Vyrozprávajte sa
 Čokoľvek vás trápi, nikdy to neduste v sebe. Všetky veci, čo vás ťažia, musia von - či už sa vyrozprávate niekomu blízkemu alebo si vediete denník. Pre mnohých ľudí je predstava vedenia denníka detská záležitosť, avšak napríklad ja v tom nachádzam ohromnú úľavu, pretože hoci sú niektoré veci pre osobu ťažko stráviteľné, papier ich znesie. Je pre mňa záhadou, ako je možné, že vloženie myšlienok na zdrap papiera pôsobí tak odľahčujúco, ale je to tak. Denník je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa hanbia svoje pocity odhaliť pred niekým iným, alebo len niekoho iného nemajú práve v dosahu. 
~
9. Nuda nesmie mať miesto vo vašom živote
Nesmiete dopustiť, aby si k vám našla cestu nuda, pretože obyčajne je to ona, kto spúšťa pesimistické myšlienkové pochody. Vidím to aj na sebe, pretože počas takej šnúry dní ich celé strávim pozeraním seriálov alebo videí na Youtube, nerobím nič prospešné pre seba ani pre druhých a ešte k tomu som fakt nepríjemná na členov domácnosti. Bojujte proti tomu stretávaním s kamarátmi, športom alebo si konečne sadnite nad všetky povinnosti, ktoré máte, hoci sa vám do nich vôbec nechce. Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že ak niečo ukončíte ešte pár dní pred deadlinom, budete si za túto predvídavosť ďakovať. ;)
~
10. Urobte si radosť
Nezáleží na tom, či si kúpite nové pero alebo cestu okolo sveta. Dôležité je, že vás to potešilo a máte nový dôvod na úsmev. Môžete tak urobiť napríklad po ťažkej písomke za odmenu, alebo si naopak novou vecou zdvihnete náladu, ak viete, že ste písomku pokašľali.
Fantázii sa medze nekladú, treba si však uvedomiť, že vy ste centrom vášho života a je len na vás, ako ho budete žiť. A taktiež jedine vy ste tým, kto má v rukách moc zmeniť ho. :)
S.

Komentáre

  1. Já jsem pesimista a na všem najdu chybu, někdy slyším, že jsem až moc negativní :( Díky tvým tipům to zkusím zlepšit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mávam tiež také chvíľky kedy mi hlavou prebiehajú rôzne depkujúce veci..to má tak ale asi každý :) Inak super typy:)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám rada povzbudzujúce citáty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. veľmi pekný článok :) so všetkým sa stotožňujem. veľmi sa snažím už nejaký ten čas byť pozitívna a myslieť len na dobré veci a aj na sebe pozorujem rozdiel. síce niekedy na mňa príde taká nanič nálada, ale zvykli ma rozčúliť ozaj maličkosti a teraz to tak , našťastie, už nie je :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ach no depkajuce myslienky, to poznam velmi dobre a vacsinou prichadzaju z toho ked neviem co so sebou mam robit. Inak fajn postrehy, najme s tym nudenim, myslim ze z toho vychadza vela.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mne pomáha najmä odmeniť samú seba, absolútne však k tomu nepotrebujem veci drahšie ako 4e, dajme tomu. nové pero, zvýrazňovač, čokoláda, samolepiace pásiky, lak na nechty, balzam, hocičo, nejaká drobnosť a hneď mám lepšiu náladu. vykecávačky na papieri / blogu sú jedna z najlepších terapií a plánovanie mi robí obrovskú radosť, aj keď to občas nevyjde tak, ako som si predstavovala. :) krásny článok!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Facebook je jeden veľký vykrádač času, hlavne keď sa treba učiť a ja si poviem: veď na chvíľu si zapnem fb, nemusím si ani s nikým písať a strávim tam aj pol hodinu prezeraním nástenky, je to niečo strašné! Ale s jednotkou to máme rovnako, pekné obrázky a inšpirácia všade musia byť! Plánovanie je tiež moje, len niekedy mi tie plány nevídu, hlavne keď plánujem to do list na ďalší deň :D A omálovanky som si tiež už kúpila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Správne motivačné obrázky ma vždy dokážu povzbudiť ! :) a o tom pitnom režime som ani nevedela ! skvelý nápad, hlavne pre mňa, pretože na to dosť zabúdam.
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Veľmi dobrý článok a vo všetkých bodoch s tebou súhlasím. A tie omaľovánky musím asi vyskúšať, už po nich toľko pokukujem :D

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mňa vie vždy slnko strašne nakopnúť :)
    Jane´s World

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nádherný článek. Úplně mi zvedl náladu. Citátů a obrázků mám kolem sebe vždy dostatek, protože mi opravdu pomáhají. Na facebook mám úplně stejný názor, ale úplně se vzdát internetu bych asi nezvládla :D Plánuju si úplně všechno a omalovánky máme doma taky. A deník si sice nepíšu, ale rozhodla jsem se psát si nejrůznější věci, které se během roku naučím o lidech, životě a tak :)
    Young, Wild and Free

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ty jo, fakt krásný článek :) s tím druhým bodem naprosto souhlasím.. když se mi daří dodržovat pitný režim, fakt se cítím líp. Takže stahuju hydro coach a snad se to zlepší :)

    eL

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vyrozprávanie sa často pomáha i mne - aspoň tak všetky negatívne myšlienky dostanem zo seba a pomôže mi to pozrieť sa na veci z iného uhla :)
    Veľmi pekný článok ❤
    BEELIEVIN

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Úžasný článok ♥ FB už ide úplne mimo mňa. Vždy keď sa tam pozriem, tak ma akurát tak niečo rozčúli :D Jahodová Ikea sviečka je moja veľká slabosť ♥

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mne pomáha na zahnanie zlej nálady, keď sa zatvorím sama do pracovne a maľujem si svoje obľúbené obrazy podľa čísel . Na nič iné v tej chvíli nemyslím, nič neriešim, jednoducho sa len venujem tomu, čo ma baví. Škoda, že na to mám tak málo času. O to viac si to ale zase užívam :-) .

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky