Ako sa tešiť z maličkostí

Ľudia dnešnej generácie vo veľkom postrádajú zmysel pre čaro okamihu. 
  Väčšinovú zásluhu na tom majú určite moderné technológie, ktoré sa nás snažia oddeliť od ostatných ľudí, okolia, sveta. Často si to ani neuvedomujeme, ale listovaním fotiek na Instagrame, hraním hier či četovaním, skrátka zabíjaním času,  sa čoraz viac vzďaľujeme všetkému, čo by pre nás malo byť hybnou silou bytia. Maličkosti. Tie si v dnešných časoch všíma stále menej a menej ľudí. Prečo aj? Kradnú nám drahocenný čas, miesto v hlave, prosto všetko, čo nás uponáhľaný svet okolo núti uprednostňovať. Ale kto má v rukách právo nevedomky nás stavať do pozície ovečiek, čo si častokrát ani neuvedomujeme? Kto nám smie diktovať, ako veľmi závislými na absolútne nepodstatných veciach sa máme stať? Správne. Nikto. 
  Zo všetkých tých ľudí na svete jedine vy máte právo na namaľovanie svojho spokojného a plnohodnotného žitia. Bez prehliadania drobností, ktoré dokážu zlepšiť deň o 180°. Vecí, ktoré sú ukazovateľom krásy ľudskosti. 

Možno sa javím ako blázon, možno si niekto práve klepe po čele, že mám na nose príliš ružové okuliare a možno silu ľudskej mysle príliš idealizujem, ale som presvedčená, že psychika dokáže aj takmer nemožné. Nehovorila by som vám o tom, keby som nemala vlastné skúsenosti. Boli časy, keď som mala obrovské depky a dlho-predlho som nevedela prísť na to, ako sa ich zbaviť. Ale začala som si uvedomovať, že cestou k úspechu je poriadne si otvoriť myseľ. Počúvať. Pozerať sa okolo seba s otvorenými očami. Myslieť vlastnou hlavou. A práve v momente, keď ste správne naladení na signály, ktoré vám vesmír predostiera, pochopíte, že život netreba brať ako samozrejmosť. Svet netreba brať ako samozrejmosť. 
Je to totiž čosi krehké, čosi, čo môže byť v sekunde preč. Nenávratne. Nechcem vám tu robiť prednášky o zmysloch citátov typu: "Ži každý deň naplno, akoby bol tvojím posledným.", to prenechám iným. Chcem vám však poradiť to, čo kedysi pomohlo mne. Počúvajte, pozerajte sa a premýšľajte vlastnou hlavou. 3 na pohľad obyčajné P, ktoré však majú hlbší význam, iba mu musíte dovoliť nájsť si cestu do vašej mysle. :) 
Počúvajte svišťanie teplého vánku, keď máte v aute spustené okná. Počúvajte upokojujúci pukot bublinkovej fólie. Počúvajte jemný praskot lístia, konárikov a ihličia počas tichej prechádzky v lese. Sústreďte sa na moment, keď v rádiu pustia vašu najobľúbenejšiu pesničku a vám od radosti doslova stisne žalúdok. 
Pozerajte sa na hviezdami posiatu nočnú oblohu. Pozerajte sa na čarovný zrod nového dňa pri východe slnka a upadnite do jemnej melanchólie pri jeho západe. Pozerajte sa, ako druhým ľuďom vyčaríte úsmev na tvári. Pozerajte sa na svet s očami dokorán, pretože nikdy neviete, kedy natrafíte na milú maličkosť ako zemiakové srdiečko. ;)
Premýšľajte, ako krásne vás hreje pocit prepletených prstov s tým, koho ľúbite. Premýšľajte, akú radosť vám prinesie úspešné splnenie nejakej ťažkej úlohy. Premýšľajte nad tou skvelou knihou, ktorá vo vás rezonuje aj po toľkom čase. Premýšľajte, aký skvelý pocit prináša poobedňajšia siesta.
 Rovnako, ako človek potrebuje spoločnosť, potrebuje tiež samotu, aby si v sebe isté veci vyjasnil a pohol sa ďalej. A najmä dovolil si netrápiť sa zbytočnosťami, na ktorých v konečnom dôsledku vôbec nezáleží. Nad niektorými vecami sa musíme naučiť mávnuť rukou a potom bude svet zase o niečo krajší. :)

Hlboko zadumaná sa s vami lúčim otázkou, ako vy vnímate maličkosti a čo pre vás znamenajú? ;)
S.

Komentáre

  1. nádherne napísané, a veľmi sa teším z toho že stále existujú ľudia kt. si všímajú tie čarovné momenty. maličkosti znamenajú pre mňa veľmi veľa, nie vždy si ich však všímam. Rozpínajúca obloha, či úsmev okoloidúceho, alebo ako včera, zaželanie pekného dňa sprievodcom, či jednoduché "Nazdravie" od pána v kupéčku, to sú maličkosti, ktoré možno pre iných nič neznamenajú, pre mňa je to signál že nie sú všetci na svete až tak "zadubený" do seba uzavretí ako sa zdajú byť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Máš úplnú pravdu, dnes sa málokedy tešíme z maličkostí. Ale myslím si, že to ešte nie je úplne stratené. Ten najväčší boom už opadáva a ľudia si pomaly začínajú uvedomovať, o čo ich táto uponáhľaná doba plná technológií uberá. Takže verím, že časom sa opäť dokážeme tešiť z maličkostí o niečo viac :)

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásne napísané :) ja som tiež bola hrozne negatívny človek, a musím priznať, že stále mi to zostalo .. ale už sa snažím sa na svet pozerať inak a trošku sa odpútať od toho virálneho sveta.. :)

    budem ak sa pozrieš na môj blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne napísané, mám rovnaký názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak toto je krásne napísané! niet čo dodať :) a určite nie si blázon :) aj keď blázni boli v minulosti práve tí najväčší géniovia ;)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky