10 filmov, ktoré ma vždy rozplačú #3

Na pokračovanie tohto a tohto článku sme všetci museli riadne dlho čakať. :D Naozaj mi nejde do hlavy, ako som dvojku mohla napísať pred rokom. Pred rokom! Všetko tak strašne letí, že človek to už ani nevníma. Teda, letia len tie dobré veci, tie nepríjemné sa ťahajú ako soplík. :D Ak to aj u vás nejde všetko tak, ako ste si predstavovali, doprajte si chvíľku, príďte na iné myšlienky a to najlepšie v spoločnosti poriadneho dojáku. Takže si spravte horúcu čokoládu, pripravte hory snackov a vyberte si z môjho dnešného zoznamu snímok, ktoré vás chytia za sŕdcko. :)

The King’s Speech (Kráľova reč)
Kráľova reč je jedným z tých filmov, kde vás veľmi ovplyvňuje prostredie, farby a kostýmy a ani o tom neviete. Nesú pomerne pochmúrnu a neveselú atmosféru, ktorá ide ruka v ruke s osudom hlavného hrdinu v excelentnom podaní Colina Firtha. Príbeh sa odohráva v Anglicku, ktoré čo chvíľa vstúpi do 2. svetovej vojny a na trón nečakane nastupuje Bernie, ktorý tak trochu kokce, čo pre panovníka nie je ideálna skutočnosť. Začne teda s terapiou a sledovať jeho cestu je vskutku veľmi inšpiratívne. :)
Scéna, kde sa zlomíte: Jednoznačne príhovor na konci.
My Sister's Keeper (Pre moju sestru)
Ani neviem, čo k tomuto filmu vlastne povedať. Vždy, keď sa niekde ocitne motív rakoviny alebo inej deštruktívnej choroby, oči sa mi zalievajú slzami a je len málo takých snímok s podobnou tematikou, ktoré ma nedokážu rozplakať. My Sister's Keeper však nie je jedným z tých príbehov, ktoré idú podľa pomyselnej šablóny, že dievča s rakovinou stretne chlapca s rakovinou, láska a bum, choroba je preč. Tento film je plný zvratov, ktoré by ste ani v najmenšom nečakali, a práve preto vás hlboko poznačí.
Scéna, kde sa zlomíte: Viac-menej už od začiatku, no masaker príde, keď si mama Diazka oholí hlavu zo solidarity k dcére. 
The Last Song (Posledná pieseň)
Na prvý pohľad je Last Song klasickou teenage romancou, ktorá je chvíľami strašne presladená a strašne klišéovitá. Na čo však pri každom sledovaní tohto filmu čakám je scéna, kde sa zablysne prítomnosť rakoviny (opäť). V tom momente to pre mňa prestáva byť príbeh lásky dvoch mladých a začína sa boj o život. Povedala by som, že Last Song je zo Sparksových diel jedno z tých vydarenejších a ukazuje širokú škálu pocitov, ktorých je jedna osobnosť vôbec schopná.
Scéna, kde sa zlomíte: Keď sa malý Jonah rozplače a plačú už všetci.
Forrest Gump
Forresta Gumpa som celého videla iba pred rokom, ale v momente som pochopila, prečo má tento film na ČSFD hodnotenie 95%. Páčilo sa mi, že na rozdiel od knihy (ktorú tiež odporúčam) sa v ňom neobjavilo až toľko šialených a neskutočných situácií, hoci o ne aj tak nebola núdza. Páčil sa mi Forrest (a, samozrejme, úchvatný Tom Hanks), ktorý je tou najláskavejšou, najnevinnejšou a najinteligentnejšou postavou, s akou som kedy mala možnosť stretnúť sa. A páčil sa mi príbeh, ktorý ani zďaleka nebol povrchný, ale odkrýval tajomstvo najkrajších vlastností, aké človek môže v živote mať.
Scéna, kde sa zlomíte: Myslím, že v tomto filme si každý nájde tú svoju, takže je veľmi ťažké určiť, čo dojme práve vás. ;)
Marley and me (Marley a ja)
Zo začiatku tohto filmu som bola pomerne skeptická a nevedela som, čo si o ňom myslieť. Prišiel mi ako klasická romanticko-rodinná komédia, ktorá možno na chvíľu pobaví mladšie teenage ročníky a tým to skončí. Akýmsi zvláštnym spôsobom sa mi však po polovici dostal pod kožu. Nie som ten typ človeka, ktorým by zamávali smutné oči zvieratiek, ale tejto snímke sa to podarilo. Možno mierne ošúchaný príbeh, ale s dosť dobrým vyvrcholením.
Scéna, kde sa zlomíte: Nejdem nič spoilovať, ale zaručene koniec.
Armageddon
Armageddon je skrátka film môjho detstva. Presne si pamätám, ako som ho ako malá pozerávala na prázdninách u starkých s tým, že vlastne ani nerozumiem, o čom bol. Postupom času som sa k nemu stále vracala a začala chápať, o čo tam vlastne kráča. Samozrejme, niektoré veci mi vadili, napríklad príšerne presladená láska Liv a Bena. :D V konečnom dôsledku sa však v ňom spája niekoľko vecí, ktoré neskonale milujem: Bruce Willis, scenár J.J.Abramsa a horko-sladký koniec. Ak máte radi katastrofické námety, určite si pozrite. :)
Scéna, kde sa zlomíte: Spôsob, akým bol zlikvidovaný asteroid.
Me before you (Predtým, ako som ťa poznala)
Pri tomto filme sa doposiaľ nedokážem rozhodnúť, aké pocity vlastne vo mne vyvolal. Teda viem. Rozporuplné. :D Na jednej strane tu stojí pomerne klišéovitý príbeh, ktorý je až do úplného konca celkom predvídavý, na druhej strane skutočne vážna problematika súčasnosti. Práve tá druhá perspektíva je to, čo mnou pohlo. Musím síce priznať, že som fakt hrozná citlivka, ale záver filmu bol skutočne pekne spracovaný a keďže autorka knihy pracovala aj na scenári, prišiel mi veľmi autentický. Je ťažké o ňom čokoľvek napísať bez spoilerov, tak vám len poviem, že si ho kuknite. :D
Scéna, kde sa zlomíte: Búrková noc na exotickej dovolenke.
Precious 
 Film Precious je veľmi hlbokou a ťažko ladenou snímkou, ktorá vo vás prebudí súcit a ľútosť, o akých sa vám ani nezdalo. Hlavnou hrdinkou je černoška, ktorá odkrýva pohľad do jej neveselého života; problémy s matkou doprevádzajú aj ťažkosti s vlastným otcom, ktorý ju pravidelne znásilňuje. V škole jej to tiež veľmi nejde a na to, že má len 16, má toho na pleciach veľa. Film je o ceste za vytúženým šťastím, o hľadaní slobody a úskaliach, ktoré je potrebné prehrýzť, aby ste ju získali. A pevne verím, že oceníte aj úžasného Lennyho Kravitza. ;)
Scéna, kde sa zlomíte: Viac-menej sa lámete už od začiatku, lebo príbeh je skutočne veľmi smutný.
Pursuit of Happyness (Šťastie na dosah)
Dosť často platí, že kde hrá Will Smith, bude to dobrý film. Svojím spôsobom je naozaj zárukou kvality. :) Pursuit of Happyness som videla už niekoľkokrát a vždy pri ňom cítim rovnakú zmes smútku, ľútosti, rozhorčenia nad tým, aký vie byť život ťažký. A hlavne, ako tvrdo dokáže zapálený človek pracovať na tom, aby ho vylepšil. Tento film je pre mňa mantrou, lebo z hlavnej postavy by si každý jeden z nás mal vziať príklad. Nesmierne inšpiratívne a hlboké.
Scéna, kde sa zlomíte: Je ich nespočetne veľa, výrazná je však najmä tá, kde otec so synom prespávajú na verejných záchodoch. (Also, nie je maličký Jaden to najrozkošnejšie decko na svete? :D)
Miss You Already (Už teraz mi chýbaš)
Priznám sa, že na tento film som bola zvedavá hlavne kvôli zaujímavému obsadeniu. Toni Collette, Drew a Dominica Coopera som si doteraz skutočne nevedela predstaviť hrať spolu. Ale všetkých som ich tu milovala. Ďalšou vecou, prečo som sa zbláznila do filmu je príbeh. Na prvý pohľad možno sračka, keďže filmov s hlavnou témou rakovina je už na svete toľko, že to prestáva byť emotívne, ale Miss You Already bol v istých ohľadoch fakt výnimočný. Nesledoval iba vyvíjajúcu sa chorobu, ale hlavne vzťah postáv navzájom aj k sebe samým. Taktiež zaujímavá kamera, strih a scenár. Ak chcete niečo silnejšie, pozrite si. ;)
Scéna, kde sa zlomíte: 100% tá, kde Drew a Toni zavŕšia roadtrip tancom a spievaním Losing My Religion od R.E.M. na nočnej pustatine.

Ktoré filmy rozcítia vás? Videli ste nejaký z tohto zoznamu? :)

 S.

Komentáre

  1. Vyber filmov je super, len ja poslednu dobu zistujem, ze som taka citlivka, ze mozem len komedie, lebo by ma rozplakalo obcas kadeco

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juuuj to by som nemohla pozerat by mi bolo smutno :/
    Pozyvam na luxusnu giveaway o Rowenta kulmu a DOVE vlasovy balicek, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Některé filmy jsem viděla, ale spoustu z nich ještě ne, budu to muset napravit! :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nevidela som žiaden, ale tiež mám pár filmov, ktoré ma vždy rozplačú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. These are all such great movies. Ones that definitely make you shed a tear.
    I just followed your blog. Please follow me back. Would love to stay in touch :)

    http://fashionradi.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Chybí mi tu filmy jako zelená míle, nebo přelet nad kukaččím hnízdem, když už je tu armagedon. Podle mě je zelená míle hodně dobrá.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Videla som len Marley a ja a Forresta Gumpa. Rozhodne by som si chcela pozrieť aj Me before you. Mňa vždy rozplačú Nedotknuteľní, Wild, Boyhood, ale napríklad ma rozplakalo aj Na vine sú hviezdy, hoci nie som fanúšičkou Johna Greena, no bolo to dojímavé.♥
    DominicaLand

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Me before you som videla a tiež to bolo veľmi smutné. Keď sa mám priznať, vôbec nemám rada takéto smutné filmy, vždy si radšej pozriem niečo veselšie. Ale dobré tipy.:)
    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Viacero filomov z vyššie uvedených nepoznám, každopádne diky za tipy, určite si ich niekedy rada pozriem.

    NINAVE

    OdpovedaťOdstrániť
  10. O mnoho filmoch som ani nepočula, ale som rada, že som sa dostala k tomuto článku! Určite si ich pozriem. :) Ja stále plačem pri filmoch z obdobia druhej svetovej vojny (skús si pozrieť Colette alebo Lidice, odporúčam).

    P.S. Máš veľmi pekný blog, určite dávam odber! Budem rada, ak sa pozrieš aj ty na môj.

    www.madein-slovakia.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vojnové filmy milujem aj ja! :) Oba tvoje odporúčané som videla, boli ozaj dobré. ;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky