Jarné dekorácie: Recyklujeme

To, že do nás v škole v pravidelných intervaloch hustia, aké dôležité je chrániť životné prostredie, má svoje opodstatnenie. Ľudia sa väčšinou javia ľahostajní, ale iba do momentu, kedy sa stane niečo vážne a ovplyvní to aj ich. Preto mi nejde do hlavy, ako je možné, že to mnohí z nás nechávajú zájsť tak ďaleko? Prečo sa nesnažia aspoň svojou troškou prispieť k zmene k lepšiemu? Ja osobne si myslím, že všetky tie prezentácie a projekty, čo sme kedy do školy robili, a prednášky, ktoré sme absolvovali, sú ozaj dobrým nápadom. Keď už nič iné, aspoň v niečom ľudí donútia na sekundu sa zamyslieť a možno prehodnotiť, či tú žuvačku vypľujú do trávy alebo vydržia tých 10 minút domov. 
  To neskutočné množstvo plastov a ostatných blbostí, čo dennodenne vyhadzujeme, je alarmujúce. Urgentne sa musí niečo v tejto konzumnej spoločnosti zmeniť, inak nám o pár rokov hrozí katastrofa. Samozrejme netvrdím, že by sme teraz všetci mali prestať nakupovať. Ide o to, čo potom s tou hromadou nespotrebovaného materiálu urobíme. V prípade, že vám aspoň trochu leží na srdci dôležitosť recyklovania a zrazenie množstva odpadu na minimum, čítajte ďalej. :)

Určite všetci z nás majú doma nejaké doplnky, ozdôbky, skrátka dekorácie, ktoré nám spríjemňujú atmosféru v interiéri. Avšak namiesto toho, aby sme na ne minuli ťažké peniaze, čo tak vyrobiť si ich z odpadových materiálov? Napríklad tento obyčajný plastový pohár zo Starbucksu mi výborne poslúžil ako stojan na perá. Vyzerá to celkom pekne, je to praktické a šetrnejšie k prírode, kde by sa inak tento pohár rozkladal 500 rokov. 
Ďalšia vec: plechovky. U nás doma skutočne veľmi často spotrebúvame najmä kukuricu, ktorá je v nich balená. Jedného dňa mi tak napadlo, ako by asi plechovka vyzerala v úlohe kvetináča. Nakoľko máme nehorázne bujné zelence, zopár maličkých som do nich zasadila a obtiahla washi páskou. Vďaka tomu, ako sa rastliny rozrástli, toho na fotke veľa nevidíte, ale odvtedy toto DIY používam celkom často a nesmierne sa mi to páči. Dokonca mám v iných plechovkách poukladané pomôcky na kreatívnu tvorbu a po obvode navešané náušnice. ;)
 Po minutí peny do kúpeľa z Avonu som si nechala túto milenú guľatú fľaštičku, lebo som si myslela, že by sa mi mohla ešte na čosi hodiť. Tým čímsi sa stala vázička (? :D), do ktorej som pôvodne chcela strčiť len 1 kvet s dlhou stonkou, ale nič také som pri sebe nemala, takže som šla do niečoho iného. Hrdlo som omotala jednoduchým jutovým špagátom a dnu napchala toľko umelých kvetov, koľko som mohla. :D A na to, že som si tým na začiatku vôbec nebola istá, sa mi to celkom páči. :)
U všetkých z nás sa doma zaručene nájde kopec starých papierov, ktoré sú súce akurát tak do zberu. Ak ste na tom podobne ako ja a zbláznili by ste sa v izbe s holými stenami a minimom dekorácií, prečo z tých papierov nevytvoriť niečo krajšie? Na počmáraný výkres som si jednoducho nakreslila motív vtáčika, z druhej strany som tú plochu vyplnila washi páskou a vystrihla. Takáto aktivita je skvelá hlavne ak máte deti. Zabavíte ich a môže z toho vzísť aj niečo pekné. ;) Ja som tie moje štipcami prichytila o špagátik pod poličkou a zase mám o kúsok jari v izbe viac. :)

Čo vy? Recyklujete tiež dekorácie? :)
S.

Komentáre

  1. Já jsem teď ukončil střední školu a všechny sešity jsem vyhodil.. nedalo se s nimi nic dělat :D Ale recyklace a šetření životního prostředí je určitě důležitá! :)

    http://neverforgetneverlookback.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ó, tomu vyhodeniu zošitov rozumiem, ja som tie svoje chcela hodiť do vatry. :D

      Odstrániť
  2. Niektoré takéto recyklované veci sú ozaj krásne :) Aj keď ja nie som zrovna príklad osoby, ktorá recykluje, snažím sa a toto je skvelý nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chodím na architektúru a máme jeden predmet, kde sme už druhý semester mali niečo recyklovať. V prvom bol materiál papier, mnohí išli do kartónových škatúľ a podobne. V druhom bola téma reUse, väčšina robila s plastmi... Aj keď to občas bolo náročné, všetko, čo idem vyhodiť pozriem z každej strany, že ako to využiť... Preto by sa podľa mňa mohli takéto kreatívne veci robiť aj na základných a stredných školách, určite to zaujme viac, ako prezentácia...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som netušila, že sa tam riešia takéto veci. Ale jednoznačne super nápad. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky