Júlový food diary

Skutočne pozitívnou vecou týkajúcou sa prázdnin je, že mám aspoň čas sa normálne naraňajkovať. Nikdy predtým som nebola zvyknutá robiť to. Počas školy som na to nikdy nepomyslela, pretože som si radšej dlhšie poležala v posteli ako behala po kuchyni. Hlúpe, viem. Čo sa týka víkendov, vtedy som z nejakého dôvodu tiež raňajkovala len sporadicky. Nie, že by som teraz cítila nejakú závratnú zmenu v tele, ale páči sa mi začínať deň nejakým zdravým jedlom. Väčšinou to býva grécky jogurt, ovsená kaša alebo miska čerstvého ovocia v závislosti od toho, čím práve naša kuchyňa disponuje. :D Práve preto je aj väčšina jedla dnešného článku z toho raňajkového súdka. Postupom dňa už sa to rôzni a aj fotiek býva pomenej. Netuším prečo, ale obedy nezaznamenávam skoro vôbec a večere len niekedy. Nie je to ktoviečo. Keby som totiž mala všetko pekne uložené vo food diary článkoch na blogu, nemusela by som si neskôr lámať hlavu, čím naplniť svoj hladný krk, lebo keď už idem do akcie, akosi ma vždy opustí inšpirácia... Máte to tiež tak? :)

Ako som spomínala, grécky jogurt je u mňa raňajková topka. Okrem klasického prevedenia s lesným medom milujem aj sviežejšiu verziu s červenými ríbezľami priamo zo záhradky. :)
Ovsená kaša je tu v spoločnosti kúskov jabĺk a škorice. Nikdy som nebola fanúšička tejto kombinácie, nemala som ju rada v koláčoch, v čajoch ani vo sviečkach, no začiatkom leta mi toto celkom zapasovalo. Neviem, ako je to možné, ani koľko to potrvá, ale je to zaujímavé. :D
Tu máte možnosť vidieť ojedinelý obrázok jedného z mojich obedov. Zapekné rožky si robievam už skutočne dlho. Je to veľmi jednoduchý a hlavne rýchly spôsob, ako sa zasýtiť. Nepotrebujete na to nič neobvyklé, väčšinou len toľko, čo nájdete v každej kuchyni - rožky (pokojne aj niekoľko dní staré, pri zapekaní to nevadí a aspoň ich využijete), maslo, cesnak, kečup, šunku, syr na strúhanie, kukuricu, koreniny.
Rožky rozpolím, natriem ich maslom a roztlačeným cesnakom, potom pridám kečup zmiešaný s koreninami (väčšinou používam mix oregána, pizza korenia a čierneho korenia), nakrájanú šunku, kukuricu a navrch nastrúham syr. Nemám nijaký presný čas, koľko sa majú piecť. Skrátka to sledujem podľa toho, nakoľko sa syr už roztopil a veľa záleží na tom, či máte radi rožky chrumkavé alebo mäkké. :)
Raz som na nete hľadala recept na klasické dolky, lebo mi zase uletela obedová fantázia von oknom. :D Našla som pri tom tento recept na lievance, ktorého pôvodné znenie nájdete tu. Na dávku približne 20 lievancov budete potrebovať 125g polohrubej múky, 1 vajce, 1PL masla, 2PL kryštálového cukru, 4PL oleja, 1 kypriaci prášok, 150ml mlieka. Ja som robila dvojitú dávku pre celú rodinu a osvedčilo sa mi, že v tom prípade stačí 1 a pol kypriaceho prášku.
Najprv v nádobe mixérom spracujeme vajce, maslo, olej, cukor a mlieko. Keď sa ingrediencie pospájajú, pridáme múku a kypriaci prášok. Vznikne naozaj krásne husté cesto, s ktorým sa pekne pracuje a lievance sa rýchlo pečú. Sú nadýchané, mäkučké a veľmi chutné. :)
Na tej stránke, odkiaľ mám recept, je hneď niekoľko hejtovačných komentárov, že je tento postup strašný, ale ja skutočne nechápem prečo. S varením a pečením nemám veľa skúseností, preto som sa obávala, ale všetko vyšlo na výbornú a jednoznačne je toto jeden z mojich najobľúbenejších receptov vôbec. Veľmi mi pripomínali americké lievance, čo som raz mala v bratislavskom BeAbout. Skúste a dajte vedieť, ako sa pozdávajú vám. ;)
Niet nad letné obdobie a jeho plody. Čerstvé ovocie milujem najviac v prirodzenej podobe - priamo odtrhnuté zo stromu, z kríčka. A hlavne - nič nenahradí tú prekrásnu vôňu! Moje obľúbené sú broskyne, čerešne, jahody (ale tých je vždy veľmi málo a veľmi krátko :D), marhule, prvé hrozno a jablká.
Prečo tieto úchvatnosti nemôžu rásť dlhšie?
Špagety sú jasnou voľbou, keď nechcete veľa času zabiť v kuchyni. :D Moja najobľúbenejšia varianta je s kečupovou omáčkou, na ktorú potrebujete kečup, šunku, cibuľu, olej, koreniny (ja som použila čierne korenie, pizza korenie a oregáno).
Nakrájanú cibuľu a šunku opečte na malom množstve oleja. Medzitým si pripravte zmes kečupu a korenín, ktorú dobre premiešajte (btw, u nás doma na štyri hlavy padne aspoň liter kečupu, tak rátajte s podobným množstvom, ak budete recept skúšať). Potom kečup jednoducho vylejte na panvicu k šunke s cibuľou a niekoľko minút nechajte prebublať, aby sa chute spojili a omáčka mierne zhustla. Je to v podstate to najľahšie v oblasti omáčok, ale mega chutné. U nás doma si túto srandu robíme už roky rokúce a ešte neomrzela.
K tomuto receptu som sa dostala na Pine, keď som tam hľadala nejakú raňajkovú inšpiráciu z málo surovín. Opečené toastové rolky ma celkom prekvapili a najprv som nevedela, či ich milujem alebo nenávidím. Teraz však už s určitosťou viem povedať, že prvá možnosť bola správna. :) Potrebujete na ne toastový chlieb (ja som vtedy mala doma obyčajný celozrnný a aj ten dobre poslúžil), nutelu, ovocie, maslo a škoricový cukor.
Krajce chleba si jeden po druhom rozvaľkajte ako cesto a pripravíte tak placky. Tie namažete nutelou a poukladáte do nich kúsky nakrájaného ovocia - super sú jahody. Potom placky zakrútite do roliek a dáte opiecť na panvicu s kúskom masla. Dávajte ale pozor, aby ste ho nepoužili príliš veľa, lebo rolky všetko maslo absorbujú. Nakoniec už len trochu posypte škoricovým cukrom na dochutenie. :)

S.

Komentáre

  1. Pane jo, mám z tvého článku fakt hlad a hlavně chuť na ty lívance! :D Díky za super tipy.

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wau, ale sakra, prečo ma nikdy nenapadlo si spraviť zapekané rožky? :D Po tomto článku to už aj musím zmeniť. Skvelé tipy!♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zapekané rožky sú základ, keď človek nevie, čo variť. :D Určite skús aj na iné spôsoby. ;)

      Odstrániť
  3. No teda, mám teď na něco chuť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Melón a lesné ovocie to proste milujem cez leto! :) A keď som videla tie pizza rožteky normálne som dostala chuť na pizzu! :D Pekný článok ;)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Všetko vyzerá tak chutne! Neviem, čo by som si skôr dala :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky