Moje najnovšie knižné tipy

Som vášnivý čitateľ. V prenesení mysle do úplne iného vesmíru nachádzam neopísateľné potešenie. Teda, bývalo to tak. Tento rok však po viacerých stránkach nespĺňal kritériá normálneho, preto aj môj vzťah k literatúre mierne ochladol. Ako sa môžete tešiť z kníh, keď sa nedokážete tešiť zo života? V škole to vrelo, medzi najbližšími ľuďmi v mojom okolí sa rozmáhala temná depresia, smútok a bolesť a ani pod našou strechou to nevyzeralo ružovo. A stále nevyzerá, ale každý nový deň zasväcujem tomu, že sa so situáciou snažím vyrovnávať. Tento proces sprevádzajú aj samotné knihy, pretože teraz mám na ne konečne dostatok času a učím sa znovu zamilovávať do čítania. Ide to ťažko a vlastne ani neviem prečo, ale som odhodlaná znovu sa dostať na tú vlnu, kde som celý deň oči neodlepila od popísaných stránok. Výsledky tohto snaženia dnes pretransformujem do článku s čitateľskými tipmi, lebo rukami mi za poslednú dobu prešlo niekoľko pokladov. :)

Vždy, keď sa túlam po kníhkupectvách, najradšej sa zastavím pred regálom s týmito mini verziami klasických nestarnúcich románov. Mojím veľkým snom je mať ich všetky doma, ale sú dosť drahé, čiže... pekne postupne. :D Zatiaľ si cestu ku mne našli tieto tri: Malé ženy, Milenec lady Chatterleyovej a Fantóm opery. 

Malé ženy od L.M.Alcott som prvý raz čítala už veľmi dávno, ale neuveriteľne rýchlo som si knihu obľúbila. Je to taký maličký vesmír až po strop naplnený láskou. Hoci v knižke nájdete aj dej a nadväznosť udalostí, aspoň ja osobne som sledovala hlavne vzťahy medzi jednotlivými postavami. Všetci boli tak milí, dobrí a ak aj náhodou spadli, vždy sa postavili a šli ďalej. Knižka je písaná veľmi pútavo, napredujete rýchlo a stále vás to rovnako baví. Príbeh je o rodinke, ktorá aj popri biede dokáže byť vďačná za každý nový deň.
🕮
Milenec lady Chatterleyovej od D.H.Lawrenca je knižná klasika, ktorá bola dokonca v roku 2015 nanovo sfilmovaná. Dej sa sústredí okolo lady Chatterleyovej, ktorá žije nezaujímavý život po boku nezaujímavého muža. Jedného dňa zistí, že les neďaleko ich domu ukrýva domov drsného muža, ktorý by Connie dokázal spraviť najšťastnejšou ženou pod slnkom... Ako mnohé staré príbehy, aj tento občas čitateľovi ponúkne nudný opis, ale keď sa ním prehryzie, dej ho úplne pohltí. Netrpezlivo čakáte, aký bude Conniein ďalší krok, ako sa rozhodne a kde vlastne kniha vyvrcholí. Na tú dobu je knižka plná novátorských a veľmi živých erotických výjavov, vďaka ktorým bol tento príbeh zakázaný a kdesi som čítala, že v plnom znení vyšiel až 30 rokov po smrti autora. Určite stojí za prečítanie, najmä ak sa vám páčia nesmrteľné príbehy lásky. ;)
🕮
Fantóm opery od Gastona Lerouxa bol práve jednou z tých kníh, z ktorých vás mrazí v chrbtici. Prináša historický pohľad na Paríž a jeho obyvateľov, sústredených najmä okolo slávneho divadla. Začnú sa diať zvláštne, nevysvetliteľné veci, ktoré sú opradené tajomstvami, o akých sa návštevníkom ani len nesnívalo. Zrazu už nič nie je len výplodom fantázie... Ako pri predošlej knižke, myslím, že tých nudnejších častí je tu trochu viac, ale ukrýva sa za nimi neobyčajný príbeh. Bol mnohokrát sfilmovaný, rôzne interpretovaný, ale zakaždým prekvapivý. Z kníh dnešného článku je Fantóm opery pre mňa asi najslabší, ale myslím, že je to zaujímavé čítanie. :)
Naše srdce od francúzskeho spisovateľa Guyho de Maupassanta je chuťovečkou, ktorú zhltnete kľudne aj za deň a je to príjemné letné čítanie. Nemazná sa síce s jednoduchou témou, ale čítanie si budete užívať. Ja som bola sprvu skeptická, lebo jeho najznámejšie dielo Miláčik sa ma až tak nedotklo, ale Naše srdce bolo výborné, možno preto, že som sa v ňom často našla. Nakuknete za oponu príbehu lásky dvoch ľudí, ktorí sa na ňu dívajú úplne odlišne. Na jednej strane stojí mladá nezávislá žena s triezvym pohľadom, na druhej strane vášnivo zaľúbený muž, ktorému láska zatieňuje všetok zdravý úsudok. Iste tušíte, že takáto nerovnováha nemôže fungovať a práve o tom táto kniha je. Pre mňa Maupassant predstavuje pána spisovateľa, ktorý je zároveň výborným psychológom. Skvele rozumie ľudskému srdcu, stavu zaľúbenia, vášni a hlavne tomu, čo toto všetko robí s našimi charaktermi. Ak máte chuť na román, ktorý vás prenesie pod povrch vecí, toto je ideálna voľba. ;)
Ďalším zo starých románov je Tereza Raquinová od Émila Zolu, ktorú som vám spomínala v tomto článku o zimomriavkových filmoch. Snímka bola natočená na motívy tejto knihy a hoci som najskôr videla film, skrátka som musela mať aj knihu, lebo ten príbeh je úchvatný! Je o mladom dievčati, ktoré žije nešťastný život po boku chorľavého bratranca, ktorého sa matka od detstva snažila uchrániť pred čímkoľvek, čo by mu skrivilo vlások na hlave. Svetlo do jej tmavých dní prinesie dávny kamarát jej muža a obaja vzplanú mocným plameňom, ktorý však začne ničiť všetko okolo. Dôsledky ich činov ich začnú prenasledovať, až z toho obaja takmer potratia rozum. Čoho sa totižto chceli zbaviť, ostáva s nimi už naveky... Zola sa podobne ako Maupassant dostáva hlboko do ľudskej duše, sleduje motívy konania postáv a svojím jedinečným vykresľovaním udalostí ich viac-menej karhá, no nikdy nie priamo. Tým, že som najprv videla film, som sa pripravila o momenty prekvapenia, no viem si predstaviť, že ak s týmto románom nie ste zoznámení, musí byť neskutočne pútavý. Máte pri ňom chuť dychtivo prevracať strany a zistiť, čo bude s mladými milencami ďalej.
Pri knižke Nezabíjajte vtáčika od Harper Lee som si spočiatku nebola istá, či ma nebude nudiť, pretože som na ňu počula také ohlasy. Predsa len som si ju chcela prečítať, lebo je to kultovka s veľkým menom. A bola som milo prekvapená. V knihe nájdeme veľmi sympatické postavy a na druhej strane veľmi nepríjemné, zadubené a tvrdohlavé. Prirodzene, že medzi týmito dvomi typmi dôjde ku konfliktu, ktorý je k tomu všetkému okorenený rasizmom a násilím. Pálčivá otázka diela je podávaná skrz oči malého dievčaťa, čo je na celej knihe určite to najnetradičnejšie, no zároveň vážna téma dostáva trochu jemnejšie obrysy. Približne do polky knihy spoznávate prostredie, ktoré vám autorka opisuje, no potom udalosti naberú rýchly spád. Úprimne som nečakala, že ma príbeh tak pohltí a budem dychtivo prevracať stránky, no stalo sa. Nezabíjajte vtáčika sa skutočne ľahko číta a knihu si užijete plnými dúškami. Je to jednoznačne jedna z tých, ktoré vo vás zarezonujú a na určité pasáže či samotné postavy si spomeniete ešte dlho po dočítaní. :)

Aké knižky sa najnovšie zapáčili vám? :)

S. 

Komentáre

  1. Ani jednu knížku neznám, ale tipy rozhodně dobré :) Já v poslední době nemám na knížky vůbec čas, což mě mrzí, ale snad si nějakou tu chvilku najdu :) Třeba před spaním.

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pred spaním je čítanie tá najlepšia činnosť! :)

      Odstrániť
  2. Taky ani jednu knížku neznám. Momentálně čtu AMI chlapec z hvězd :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Malé ženy si chcem dlho prečítať, zaujalo ma i to Naše srdce. Terezu si chcem už dlho prečítať a potom si pozrieť aj film, veľmi ma ten príbeh zaujal. Vraj to je taký podobný a lepší odvar Madame Bovary. A s To Kill A Mockingbird to mám podobne, čítala som to len tento rok a keď som sa prekúsala cez ten začiatok, úplne sa mi ten príbeh vryl všade, kam len mohol :D :)
    Mňa nadchol DaVinciho Kód a Too Late od Colleen Hoover. Momentálne čítam cestopisy od Filana, čo je tiež zaujímavé čítanie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že to má niekto tak ako ja. :D Knižky si určite prečítaj, oplatia sa. A tvoje tipy skúsim, lebo Filana má mamina plnú knižnicu a DaVinciho kód som dostala ešte na Vianoce. :)

      Odstrániť
  4. Knihy nepoznám, ale zaujali ma : )

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nezabíjajte vtáčika by som si rada konečne prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky