Paríž nie je mesto, je to svet

Týždeň v Paríži bol dovolenkou, akú som ešte vo svojom živote nezažila. Bol plný chodenia, potenia sa, smiechu, slnka i dažďa, ľudí, najlacnejšieho jedla, nočného sledovania filmov a seriálov, fotenia, šťastia, no v prvom rade zamilovávania sa do mesta lásky. Paríž vôbec nie je jednotvárny. Hoci sa jednotlivé uličky na seba veľmi podobajú, žiadna nie je rovnaká. Pokojne by ste sa nimi mohli prechádzať roky a stále nachádzať niečo nové. Lepšie. Zaujímavejšie. Krajšie. Podobne to funguje aj s ľuďmi. V Paríži stretnete tú najväčšiu chudobu žijúcu v provizórnych príbytkoch zhotovených z kartónových stien. O pár metrov ďalej sa prechádzajú elegantné dámy a páni s papierovými taškami od Chanelu. V metre sedíte vedľa Ázijcov, Afroameričanov, Egypťanov či Indov, na chodníkoch míňate hippíkov aj nezávislých umelcov. Slovné spojenie v rozmanitosti je krása tu nadobúda nový rozmer. Kamkoľvek sa pozriete, čokoľvek počujete, ochutnáte či zacítite, je to nádhera (zväčša). Stačilo sedem dní v tejto európskej metropole a rýchlo som pochopila, prečo to bolo, je a bude obľúbené miesto tvorby mnohých svetových literátov, hudobníkov, maliarov, režisérov... Paríž je plný inšpirácie. Stačí vám sadnúť si na pár hodín k Seine a pozorovať život okolo. Sledovať tok rieky, výletníkov na lodiach, na druhom brehu, okolo seba, nespočetné vtáky krúžiace vám nad hlavou, nebo či samých seba.
  Ak máte pocit, že potrebujete lapiť múzu, aby ste mohli vo svojom živote napredovať, kúpte si letenku do Paríža. Pokojne aj jednosmernú. :)

Ubytovanie sme si hľadali cez Airbnb asi 3 mesiace pred naším príchodom. A našli sme úplný poklad. Za 47€ na noc sme mali svetlé štúdio v centre na Rue Rodier so všetkým, čo človek potrebuje k fungovaniu (a prekvapením k tomu - pán domáci, Jules, nám na privítanie pripravil fľašu vína ;)). Akurát vecko bolo veľmi komické, lebo to bolo ako cikanie v špajzi. A splachovanie? To bol hluk porovnateľný s predpotopnou práčkou. :D Ďalším mínusom bolo každodenné šľapanie na najvyššie šieste poschodie strmými točitými schodíkmi, lebo dom nemal výťah. Aj napriek tomuto atletickému výkonu, čo sme ako šibnutí podstupovali, bytčok hodnotím veľmi kladne. Za tak super cenu len ťažko nájdete bývanie 10 minút pešo od Montmartre. Navyše sme videli Eiffelovku priamo z okna kuchynky. :)
Prirodzene, že sme chceli vidieť Ajfelku zblízka. Ísť do Paríža a nevidieť ju sa rovná hriechu. Keď sme sa tam však dostali, obrovská časť parku pod ňou bola zatarasená. Nakoľko sa nám v ten deň nechcelo veľmi pobehovať okolo a hľadať pekné miesto na fotky, zvalili sme sa priamo pod vežu. Tam sme počúvali hudbu, poležiačky spievali a konečne oddychovali, ako sa patrí. 
Nakoniec sme sa k nej ale vrátili. Niekoľkokrát, aby som bola presná. :D Na týchto záberoch môžete vidieť bohato zdobený Most Alexandra III., odkiaľ je na ňu skutočne krásny výhľad. Za hviezdu tu však bol aj samotný most, ktorý je bezpochyby najnavštevovanejším miestom na Seine. Ja veľmi na takéto zlaté čačky nie som, ale musím uznať, že bol impozantný. A je to obľúbená destinácia mnohých blogeriek, ktoré sa tam chodia fotiť. ;)
Okrem tohto mosta sme Ajfelku nafotili aj z rozsiahleho parku, ktorý sa rozprestiera pod ňou a pokračuje niekoľko sto metrov k Mur pour la Paix (úvodná fotka článku). Ak chcete skutočne pekné zábery, toto miesto odporúčam zo všetkých najviac. ;) Ale hlavne v letnej sezóne sa pripravte na milióny a milióny ľudí, ktorí sa vám na fotku vtrepú tiež.
Hneď prvý deň v Paríži sme strávili behaním po najznámejších miestach mesta. Neminuli sme ani Louvre, no tam bolo tak veľa ľudí, že sme doslova spravili pár fotiek a do desiatich minút boli preč. Brutálne nám tiež pieklo na hlavy a svietilo ostré slnko, čo nebolo na behanie po pamiatkach až také ideálne. Nuž holt, august je august.
Jedným z mojich najobľúbenejších miest sa stala ulička sexu, ktorá je rodiskom svetoznámeho Moulin Rouge. Zrovna vtedy, keď sme my prechádzali okolo, sa tam sústreďovali nahodené dámy a páni v elegantnom oblečení, ktorí sa chystali na predstavenie. Ani si neviete predstaviť, ako veľmi som chcela byť medzi nimi a vidieť vychýrené performácie naživo. :) Ako sa k nemu približujete, zvyšuje sa koncentrácia sexshopov (mňa veľmi poznačil Sexodrom, na ktorého názve sa smejem doteraz :D) a barov so živou show. Ulica je nabitá erotikou a kamkoľvek sa pozriete, vždy vidno niečo spojené so sexom. 
V podstate kamkoľvek sa v Paríži otočíte, nájdete tam nejakú prastarú pamiatku. Dokopy ani netušíte, o čo ide, lebo pamätné tabule s pár slovami k veci by ste v Paríži hľadali márne. No vždy tam niečo je. Bez ohľadu na to, ktorou uličkou sa vydáte. 
Na Champs-Élysées sme sa ocitli dvakrát. Prvá návšteva bola spojená s window shoppingom, lebo sme študácke slovenské myšky s deravými vreckami a žiadnym príjmom. :D Ale aj to malo niečo do seba. Keď už nič iné, aspoň sme pochytali kopec inšpirácie. Šli sme sa pozrieť aj do Louisa Vuittona, kde nás totálne očarila nová kolekcia kabeliek inšpirovaných najznámejšími maľbami všetkých čias.
Druhá návšteva bola viac-menej náhodná. Rýchlo sme tam niečo vybavili a chceli sa pratať preč, ale zaujalo nás, že celá ulica bola zrazu ohradená a strážili ju policajti. Ak ste chceli na ňu vstúpiť, prekontrolovali vám tašky. Keď sme tam boli, v podstate sme netušili, o čo ide. Túto dilemu vyriešilo až gúglenie doma. :D Každú prvú nedeľu v mesiaci totiž Champs-Élysées uzatvoria a z ciest sa stáva pešia zóna. Ľudia tam tancovali v kruhu na piesne rôznych žánrov a bolo to neuveriteľne zaujímavé a milé, že čosi takéto sa tam deje pravidelne. :)
Holuby v Paríži sú hrozne dotieravé. Všetky sú zvyknuté, že sa im turisti postarajú o jedálny lístok. To znamená, že vás skrátka nenechajú na pokoji. Vôbec. Ani keď stojíte v rade čakajúc na autobus, ani keď ležíte v parku. Pripravte sa na to. 
Ďalšou povinnou zastávkou bolo Notre Dame. Tiež to však bola jedna z tých katedrál, ktoré chcete vidieť, ale nechce sa vám tam ostať celý deň. Spravili sme si fotky zo všetkých možných uhlov a pratali sa preč. To kvantum ľudí, ktoré tam bolo o šiestej večer, bolo neuveriteľné. Mnohí z nich stáli v nekonečných radoch na vyhliadku zvrchu, no my sme to považovali za zabitý čas. 
Vždy, keď už neviete, čo od dobroty, vybehnite k Seine a prechádzajte sa po brehoch. To nikdy neomrzí. ;)
Obľúbenou zastávkou boli parky. Nezáleží na tom, či malé alebo veľké, bohaté alebo chudobné. Často sme našli nejaký, čo k nám bol akurát najbližšie, a zvalili sme sa tam s obedom. Aj blízko nášho bytu sa ich niekoľko nachádzalo, tak sme to využívali čo najviac. Najkrajším parkom, ktorý sa nám podarilo navštíviť, boli jednoznačne Luxemburské záhrady. Sú neskutočne obrovské, posiate farebnými kvetinami, nájdete tam početné sochy, busty, fontány a jazierka... Neprešli sme ich celé, ale tá časť, čo sme videli, zahŕňala napríklad velikánske detské ihrisko a ihrisko pre dôchodcov, ktorí tam v nedeľu večer hrávali kriket. :) 
Jedno z najkrajších miest v Paríži je pre mňa určite Sacré-Cœur. Je to veľkolepá bazilika na kopci v Montmartre, odkiaľ je skutočne obdivuhodný výhľad na mesto. Môžete si tam obsadiť lavičku alebo sa zvaliť na trávu ako stovky ľudí okolo vás. Zas a znovu musím prízvukovať, že národa tam teda bolo požehnane. Až sa nám nechcelo veriť. Ale takto to bolo naozaj pri každom známejšom mieste. Ak sa teda chcete niečomu takémuto vyhnúť (resp. prekážajú vám húfy ľudí a radšej si chcete krásy mesta vychutnať osamote), radím vám do Paríža vycestovať v inom období, ako cez leto. Napríklad skorá jar alebo neskorá jeseň sú super voľbou (alebo si ráno privstaňte a bežte cvakať fotky za východu slnka ;)).
Náš krásny výhľad z okna bytíku. :)

V dnešnom článku som vám predstavila tie najznámejšie miesta Paríža, čo cestovateľ nesmie vynechať. Ďalej mám však pre vás prichystané články s netradičnými miestami, ktoré sa častokrát oplatia viac, než tie frekventované navštevované. A hlavne vám ich neporadí žiaden turistický sprievodca. ;)

S.

Komentáre

  1. Nádherné fotky, do Paríža sa raz musím pozrieť. Aj keď, veru tých ľudí tam akurát bolo požehnane. Ale verím, že sa ti splnil sen a Paríž miluješ ešte viac. :)

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Paříž je z fotek krásná, i mně letos lákala, nakonec ale asi ne. Místo je okouzlující, tak věřím, že se tam taky podívám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V Paříží jsem byla 4x a jela bych klidně hned, je to tak okouzlující a uklidňující místo plné inspirace! :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Paříž je kouzelná! Sice jsem tam ještě nebyla, ale v blízké budoucnosti určitě toto nádherné město (nebo jak ty píšeš - svět) navštívím :) Super fotky

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paríž je prekrásny, keby som mohla letím tam aj teraz. :) Krásny článok a úžasne podarené fotky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. och krása ♥ milujem Paríž, úplne by som sa tam znova vybrala.
    Ja som tam vždy bola buď v lete, nejaký týždeň alebo dva pred vianocami alebo potom naposledy na jar a je to tam naozaj kúzelné. Najmä na Vianoce tam bolo úžasne! Všetky tie vianočné trhy, výzdoba, ... A vianočný Disneyland je paráda! :)
    teším sa na ďalšie články!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vianoce vo Francúzsku... to musí byť nádhera! No dúfam, že sa mi tam raz podarí dostať v tomto čase, dík za tip. :)

      Odstrániť
  7. Is my dream to go to Paris. Those pictures are amazing!!!I follow you,can we follow each other?

    https://elogiosamislocuras.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Takhle pěkně popsanou Paříž jsem dlouho nikde nečetla. Moc pěkný článek, hezky napsané. :)ta rozmanitost by mě lákala.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Paříž mě láká také :) Doufám, že se tam brzy podívám. Super článek :)
    Veronicas-life

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jéé, super si to napísala! :) Ja som bola v Paríži tiež nedávno a navštívila som v podstate všetko, čo si spomenula :). Ešte sa dokopať k článku :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Paříž je nádherná! Miluju to místo a s chutí bych se tam znovu vrátila.

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pan Pedro Kontaktní e -mailové údaje, pedroloanss@gmail.com. To mi pomohlo s půjčkou 200 000,00 eur na zahájení mého podnikání a jsem velmi vděčný, bylo pro mě opravdu těžké snažit se udělat cestu jako svobodná matka, ale s pomocí pana Pedro Když sleduji, jak se moje firma roste silnější a také se rozšiřuje.
    Vím, že vás možná překvapí, proč tu takové věci dávám, ale opravdu musím vyjádřit svou vděčnost, takže kdokoli, kdo hledá finanční pomoc nebo prochází útrapami s jejich obchodem nebo chce zahájit obchodní projekt utrpení ..
    Děkuji.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky