Jesenné knižné tipy

Ani neviete, ako veľmi milujem blogové články s čitateľskými tipmi. Hoci momentálne nie som až tak vášnivý čitateľ, ako by som si priala, stále ma zaujímajú nové a nové diela, ktoré stojí za to prečítať si. A keďže sama tento typ článkov rada čítam, určite vám nepríde čudné, že ich aj rada píšem. :) V tom dnešnom som si pre vás pripravila 4 knihy, ktoré si ku mne v poslednom čase našli cestu a skutočne sa mi zapáčili (možno s výnimkou Búrlivých výšin, do tých som sa zatiaľ nestihla zahryznúť). Určite mi v komentároch dajte vedieť, či tieto knižky poznáte, resp. máte/ čítali ste, a aké z nich máte dojmy. Vždy ma to celkom poteší, keď sa pod takýmto druhom článku strhne debata a zapálení čitatelia si vzájomne vymieňajú svoje postrehy a inšpirujú iných. :)

Emily Brontëová: Na větrné hůrce
Čuduj sa svete, túto svetovú klasiku som ešte nikdy nečítala. V podstate ani netuším prečo. :D Každopádne, keď som ju videla tu v Brne v Levných knihách za 90Kč, vedela som, že konečne prišiel náš čas. A som na ňu veľmi zvedavá. Rozpráva príbeh zakázanej lásky mladého cigáňa a dcéry pána domu, no dozvedáme sa aj o vtedajších pomeroch v spoločnosti a Anglicku začiatkom 19. storočia. Historické romány a filmy sú moje obľúbené, tak pevne verím, že Búrlivé výšiny nesklamú. :) Čítali ste niekto?
Barbara Taylor Bradford: The Cavendon Luck
  Knižku mi mamina kúpila ešte v auguste na dovolenke, no čítala som ju až v októbri, preto mám ešte v hlave čerstvé dojmy. Uvádza nás do prostredia váženej anglickej rodiny v čase tesne pred druhou svetovou vojnou. Sledujeme jednotlivé osudy hrdinov aj rodín ako takých, zatiaľ čo v Európe zúri vojna a všetci sa boja o holé životy. Ako už iste tušíte podľa toho, čo som písala k Búrlivým výšinám, aj táto knižka ma oslovila najmä preto, že dej sa odohráva v prvej polovici 20. storočia. Autorka má skutočne parádne naštudované fakty okolo samotnej vojny a výborne ich prepájala s dejom. Bolo napínavé sledovať, ako jednotlivé udalosti ovplyvňovalo dianie pod strechou anglickej aristokracie. Drobným mínusom (aspoň pre mňa) bolo obrovské množstvo postáv, takže som sa z času na čas stratila v tom, kto to vlastne je. :D Ďalej by som dielu vytkla miernu klišéovitosť a to, že čitateľ dokázal dopredu uhádnuť, čo sa stane. Na druhej strane však boli momenty, keď som od prekvapenia otvorila ústa. Knižka sa veľmi ľahko číta, čiže pre romantické duše so záujmom o históriu ako stvorené. :)

  Giles Milton: Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog
  Rovno na úvod musím povedať, že táto kniha je jednoznačne jedna z najlepších, aké som kedy čítala. Obsahuje krátke historky z dejín, ktoré často zahŕňajú aj známe historické osobnosti ako Hitler, Stalin, Agatha Christie a pod. Všetky sú skutočne bizarné, niektoré sú vtipné, iné desivé, ďalšie zasa nepochopiteľné. Ale všetky sú pravdivé a čitateľa doslova priklincujú k stránkam. Knihu nepustíte z ruky, kým ju nedočítate. Číta sa veľmi ľahko práve preto, že historky zrejme nikdy nepresiahnu 10 strán a sú písané veľmi pútavo. Myslím, že by ste túto knižku mohli momentálne brať ako výborný tip na vianočný darček, lebo sa jej určite potešia rodičia, starí rodičia, súrodenci aj priatelia. ;) 

Dežo Ursíny: Jabloň v zime
  Knihu Jabloň v zime som si kúpila už v septembri, no pustila som sa do nej až teraz a ľudia, zbožňujem ju! Z každého slova kričí autentickosť a vrúcny cit, ktorý nosil Dežo v srdci, keď písal svojej milovanej Eve listy do Talianska. Dozvedáme sa z nich medzi iným aj o situácii v Česko-Slovensku či progrese Dežovej kariéry. Ale aj pomedzi tieto fakty Dežo vždy dokázal strčiť vetu o tom, ako mu jeho Eva chýba. Všade tu cítiť, že bol aj výborný textár, lebo používa zaujímavé vetné konštrukcie, štylistické a zvukové figúry a básnické prostriedky. Často sa pri čítaní knihy pristihnem pri tom, ako sa najprv usmievam nad tým krásnym vyjadrovaním a vzápätí príde pasáž, kde doslova presakuje Dežova beznádej a smútok z papiera a je mi ťažko aj za neho. Na útulné novembrové večery s knihou pod dekou veeeľmi odporúčam aj tým, ktorí nemajú radi romanticky zafarbené diela. ;)
S.

Komentáre

  1. Síce nie som žiaden veľký čitateľ, ale tieto knihy ma zaujali :) Super článok :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa veľmi mrzí, že kvôli škole a ostatným povinnostiam nemám toľko času na čítanie kníh :( Ale momentálne čítam Piatu loď, už dlho som sa na to chystala.
    World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné tipy, dříve jsem hodně četla, ale teď už na to nemám tolik času. Naposled jsem četla knihu Trhlina od Jozef Karika a ta byla docela fajn. Přečetla jsem ji za pár dní a docela se u ní i bála. Jen kdybych ji psala já, tak bych ji asi o cca 30 stran zkrátila, protože mi hlavně ten začátek přišel zbytečně zdlouhavý. Ze tvých tipů se mi líbí kniha o Hitlerovi. Mám ráda knihy, které jsou podle pravdivých událostí. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knižka o Hitlerovi a Stalinovi sa mi veľmi pozdáva. Milujem sa rozprávať o takýchto veciach z histórie a veľmi ma to zaujíma ako to naozaj v tých koncentrákoch chodilo...

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nejvíce mě asi zaujala první knížka :) Možná taky proto, že je ve všech možných filmech zmiňovaná :D

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ten Ursíny ma neskutočne zaujal, ale tá cenaaa. Raz si ju ale snáď zadovážim :D
    Inak momentálne som na takej non-fiction vlne. Miltona som si chcela prečítať, ale potom som na túto knihu čítala samé negatívne recenzie. A ja som romantická duša a zaujímam sa o históriu, takže knihu číslo dva si tiež dám do svojho to-read listu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cena Jablone v zime je fakt príšerná. :D Tiež som si hovorila, že nie, takú drahú knihu si nikdy v živote nekúpim, ale niečo ma na nej neuveriteľne ťahalo a hovorilo mi, že jej kúpu nebudem ľutovať. A ani neľutujem. :) Tak možno skús napísať Ježiškovi. ;)

      Odstrániť
  7. Super tipy! Já čtu hrozně ráda, ale mrzí mě ze nemám čas na čtení kvůli škole a jiným povinnostem :/
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky