Psycho filmy, ktoré za to stoja

Zvyčajne nevyhľadávam filmy útočiace na psychiku človeka. Oveľa radšej mám, keď si pri filme môžem oddýchnuť, vypnúť a nanajvýš sa zasmiať, keď sa raz za čas na obrazovke mihne niečo vtipné. Niekedy sa však stane, že mám chuť na niečo trochu odlišné, než som zvyknutá. Vtedy prichádzajú na rad thrillery, drámy a akčňáky, hoci priznávam, že to posledné veľmi zriedka. V poslednej dobe (no dobre, kecám, tento článok mám už rozpísaný hrozne dlho... :D) som videla pár výnimočných, ktoré skutočne nesú hlbší význam a ktoré sú dosť zložité na pochopenie. A myslím, že by ich určite ocenili aj moji skvelí čitatelia, tak vám dnes o 4 takých poviem čosi viac. ;)

Matka (Mother), 2017
 Film Matka sme s kamarátom videli v kine celkom náhodne, ale bola to jedna z najlepších náhod môjho života. Keď sme vyšli zo sály, potichu sme stále predýchavali, na čo sme sa to vlastne 2 hodiny dívali. Dej filmu sa odohráva v osamotenom domčeku prakticky uprostred ničoho a obývajú ho dvaja zamilovaní ľudia. Všetko pôsobí priam idylicky, ale postupne začíname nahliadať do ich vzťahu a zisťujeme, že to tak ani zďaleka nie je. Prejavovať sa to začne vtedy, keď ich v dome začnú navštevovať náhodní ľudia. Neustále ich pribúda a Jemu to neprekáža, ale Jennifer Lawrence v roli Veronicy si zdanlivo ako jediná v dome zachováva zdravý rozum. Vie, že je to nenormálne, no búriť sa začína až na konci filmu, dovtedy je všetkými tými nezmyslami doslova paralyzovaná.
  Viete, vtedy v kine bolo plno ľudí, ktorí boli filmom zhnusení a pri východe sa ponosovali, že horší film v živote nevideli. Ja si však myslím, že to mohol povedať iba niekto, kto má citový rozsah čajovej lyžičky. Film Matka totiž niesol obrovské posolstvo. Keď sa vám dostane pod kožu, zistíte, že zobrazuje neskutočne disharmonický vzťah dvoch ľudí, ktorí ostávajú spolu aj napriek tomu, že im všetko navráva, že by nemali. Že by to mali ukončiť a byť konečne šťastní po svojom. Oni to ale odmietajú, zakrývajú si pred tým oči a teda nejestvuje nijaké iné riešenie celej situácie, ako katastrofa.
  Celkom obyčajný scenár bežného života je vo filme majstrovsky zaobalený. Spomínaní cudzí ľudia v dome, náhodne sa objavujúce kaluže krvi, nechutné neidentifikovateľné predmety v kúpeľni a (i)racionálne napredovanie deja vás doslova nútia vstávať zo sedačky. Súcitíte s hlavnou postavou, inokedy máte sami chuť poriadne na ňu nakričať a zatriasť ňou, aby sa zobudila, začala konať a zachránila sa. Filmu tiež neskutočne svedčia vizuály ako jednoduché kostýmy, starý dom v štádiu rekonštrukcie a okolie, ktoré tvorí iba príroda. A Jenniferina nevinná tvár. Za mňa je Matka najlepší film, aký som v roku 2017 videla. Netúžim ho však v najbližšej dobe vidieť znovu, pretože som sa pri mnohých scénach cítila normálne fyzicky zle. To ale nič nemení na tom, že pointu celej snímky velebím a odporúčam každému, kto dokáže aspoň trochu nahliadnuť pod povrch.
Truman Show, 1998
  Tento film som si pozrela s tým, že som dokopy netušila, o čom je. Mal však celkom dobrý rating a hral v ňom Jim Carrey, tak som skúsila. A spravila som dobre, lebo aj táto snímka ma dosť poznačila. Sledujeme v nej život Trumana v podaní Carreyho, ktorý si žije svoj dokonalý život, až jedného dňa zistí, že je súčasťou niečoho väčšieho, niečoho, čo by si nikdy predtým nebol myslel. Jeho život je totiž jedna veľká reality šou, ktorú dennodenne vysielajú do sveta a ľudia doma pri svojich obrazovkách mapujú každý Trumanov krok. Keď to Truman zistí, snaží sa vykrútiť z osídel režiséra a začať žiť život naozaj po svojom.
  Trumanovo ,,väzenie" by sme mohli brať ako modernú alegóriu, lebo čo ak je každý z nás tiež chytený v takej reality show? Čo ak sú aj naše životy pod drobnohľadom, v súčasnosti najviac, ako kedy v histórii mohli byť? Môže byť perfekcia vnímaná ako naozaj čisto pozitívna, alebo veľa skvelého škodí? Tie a mnohé iné otázky si určite budete pokladať aj vy, keď si pozriete tento film. Vo mne osobne rezonuje dodnes a je to skutočne fenomenálna snímka. :)
Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs), 1991
  Mlčanie jahniat asi nemôžeme brať ako psycho film, akými sú predošlé dva, no na psychiku človeka zaručene pôsobí. Minimálne párkrát budete mať pri ňom početné zimomriavky. Spoznávame v ňom mladú adeptku na agentku FBI Clarice, ktorá dostane za úlohu od psychiatra/ kanibala Hannibala Lectera vytiahnuť informácie, čo by pomohli vyriešiť prípad krvilačného vraha Buffalo Billa sťahujúceho svoje obeti z kože. Počas ich sedení Clarice výmenou za cenné poznatky o hľadanom mužovi prezrádza Hannibalovi čo-to zo svojej mladosti. A hoci sa jej Hannibal začína dostávať pod kožu, Clarice sa na základe jeho slov dostáva na stopu vraha
  Tento thriller určite ocenia fanúšikovia pútavých detektívnych prípadov, pretože zápletka je skutočne fascinujúca. Mne osobne sa v snímke najväčšmi páčila postava Clarice. Bola som (ako správna feministka) veľmi potešená faktom, že do hlavnej úlohy bola obsadená žena, a teda žena bola tou, kto napokon prejavil najviac domýšľavosti, inteligencie a sily, hoci to sama v živote nemala najľahšie. Totálny role model, nie? ;)
Klub bitkárov (Fight Club), 1999
  Klub bitkárov som poprvýkrát videla iba nedávno, no na takýto deep film proste musíte mať náladu, inak sa od vás odrazí a vy ho ani nepochopíte. Hlavným hrdinom je Jack, ktorý trpí vyčerpávajúcou nespavosťou. Skúša všeličo, aby sa cítil lepšie, no zvrat v jeho živote spôsobí Tyler, s ktorým založia Klub bitkárov. Miesto, kde sa muži prichádzajú vyventilovať a správať ako zvery, no v konečnom dôsledku sa potom cítia lepšie.
  Pre mňa osobne bol tento film tak do trištvrtiny jeho trvania obrovským otáznikom, na čo sa to vlastne pozerám. Prirovnala by som ho k Matke, kde je hlavná myšlienka priam pochovaná pod nánosom absurdných situácií, ktoré však na ideu filmu nakoniec výrazne ukazujú. Avšak myslím si, že zrovna táto snímka je jednou z tých, ktoré dotvára až prijímateľ. Jasné, poukazuje na určité skutočnosti, ktoré by si mal všimnúť každý, ale potom sú tu jedinečnosti, ktoré si všetci môžeme vyložiť ináč. Napríklad ja som vo všeobecnom meradle brala film ako sledovanie prerodu osobnosti, nález lásky v tom najnevhodnejšom čase na najnevhodnejšom svete a silu vôle, ktorá človeka dokáže vytiahnuť aj z najčernejšieho bahna, ak to naozaj, naozaj, naozaj chce. 

Videli ste niektorý z týchto filmov? :) Aké sú vaše dojmy?

S.

Komentáre

  1. Super tipy, psycho filmy mám moc ráda. Viděla jsem jen Mlčení jehňat, tak si zbylé filmy musím vyhledat a podívat se na ně. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já tento typ filmu vůbec nemusím. Mam radši něco u čeho se nemusím bát a vím ze příběh nebude tak desivy. Z těchto filmu jsem viděla klasiku Mlčení jehňátek, ale to uz je dost dlouho. Každý máme rádi holt jiný žánr. Každopádně znam hodně lidi co tyhle filmy miluji :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na tu Matku jsem docela zvědavá, asi se na ni kouknu :-) Díky za tip

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Matku som videla asi pred dvoma dňami a bol to neuveriteľný film! Spočiatku sa mi zdal taký jednoduchý, ale postupne som skutočne začala mať strach! Jennifer dala skvelý herecký výkon!

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jéj, to som hrozne rada, že sa Matka tiež niekomu páčila :) hodnotenia väčšinou nie sú veľmi priaznivé, hoci podľa mňa je to veľdielo!

      Odstrániť
  5. Ja som teda nevidela ani jeden z týchto filmov, ale vôbec nepochybujem, že určite stoja zato si ich pozrieť :)

    DEZIRÉ

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fight Club mám moc ráda! :) I když jsem teda posera a většinou filmy náročné na psychiku nemusím. Ale fakt je to taková srdcovka- zvláštním způsobem. Ale super tipy! :)

    B&M&P

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taky moc tyhle filmy nemusím, thrillery a podobné žánry nejsou úplně můj šálek kávy. Já miluju romaňtárny, komedie a Marvel :D A všechny tyhle filmy sice vypadají strašně dobře a zajímavě ale taky strašně děsivě. Horory zvládám ale tyhle psycho filmy mě dost děsí. Ráda si ty filmy někdy pustím, ale musí na to být nálada :)
    https://michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Klub rváčů jsem viděla díky jednomu kamarádovi, který mi předem neřekl o co jde, byl to pak mega haluz, když jsme to dokoukali :D Film Matka mě celkem zaujal :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mám celkem ráda tyhle typy filmů, takže jsem moc ráda za tento článek, aspoň se mrknu na nějaké, co jsem ještě neviděla :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To já tyhle typy filmů nemůžu ani vidět :D

    http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Viděla jsem The Mother a až několik hodin po shlédnutí mi došla ta biblická paralela. Ale i předtím mi bylo hlavní hrdinky fakt líto, manžel egocentrik zblazneny do práce a přitom bydlí sami dva daleko od všeho. Truman show mi celkem dost připomínal 351 stupňů Fahrenheita, způsob, jakým tam lidi musí mít pořád něco na práci jen aby si nevšimli věci kolem sebe. Takové filmy mám ráda, na zbytek se mrknu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tento styl filmů mám nejradši. Kromě Matky jsem viděla všechny, které zmiňuješ a třeba Klub rváčů je jeden z mých nejoblíbenějších filmů (navíc má dokonalé obsazení). Truman show je také naprosto úžasný film. Super článek! :)
    Kout světa

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky