Sukulent Bertrand

Čo sa týka pestovania rastlín, nie som v tom zrovna najlepšia. :D Z nejakého mne neznámeho dôvodu často zabúdam svojich živých zelených priateľov polievať a úprimne si už ani nepamätám, kedy som pri nich použila hnojivo... Nič chvályhodné, však? Keď som bola menšia, v izbe som mala hneď niekoľko živých rastlín a príkladne som sa o ne starala, ale v posledných rokoch to akosi opadlo. Po presťahovaní do domu som dostala vlastnú izbu, ktorá bola celučičká len pre mňa, a do nej som si dovliekla až dva exempláre živých kvetín. Zelenec a fikus, pričom oba sú raz naozaj ukážkové, raz ledva prežívajú a ja netuším, čo tieto zmeny ovplyvňuje, lebo myslím, že sa o ne starám stále rovnako. Každopádne, na viac som sa nezmohla. Zvyšok ,,zelene" v mojej izbe tvoria umelé trávy z Ikey a sukulenty z Jysku, ktoré však vyzerajú ako živé a práve to sa mi na nich páči. :D 
  Veľmi dlhý čas sa tento stav v mojej izbe nemenil. S pomerom 2 živé ku 5 neživým rastlinkám som bola spokojná. Ale koncom februára mi v hlave začal vŕtať červíček, ktorý ma z ničoho nič začal prehovárať, aby som si do izby dokúpila ďalšieho živého tvora. Vôbec som neodolávala tak veľa, ako som si myslela, že budem. :D Myšlienka sa mi totiž veľmi zapáčila a hneď ten týždeň, ako mi vzkrsla v hlave, som naklusala do Ikey a uchmatla tento rozkošný sukulent. 
  Zoznámte sa, toto je Bertrand. :)


  Meno Bertrand sme dali dokopy s frajerom a poviem vám, že sa mu podľa mňa naozaj hodí. :D Čo sa pôvodu týka, dopátrala som sa, že odborný názov znie Haworthia fasciata, no slovenskú obdobu som nikde nájsť nedokázala. :/ V angličtine ešte funguje názov zebra cactus, ale skôr sa prikláňam k tej Haworthii (ak by ste náhodou niekto vedeli, kde sa skrýva pravda, neváhajte mi to napísať do komentára). Je to kočkoš vysoký asi 10 cm s plnými dužinatými listami, ktoré sú ozvláštnené bielymi prúžkami. V Ikei bolo na výber hneď niekoľko druhov, ale tento ma očaril najviac. Cena bola tiež priaznivá, a to 3€. ;)
x
  Presádzanie sukulentov je ízyčko. Budete potrebovať rastlinku, zeminu, menšie a väčšie kamienky, lyžicu, lievik (nemusí byť) a nádobku/ črepník.
  Ja som sa rozhodla Bertranda zasadiť do sklenenej nádobky, ktorá mi ostala po veľkej sviečke od kamošky. Je to skvelý spôsob, ako recyklovať, a zároveň si myslím, že sklenený črepník je neuveriteľne interesantný dekoratívny prvok. Vosku, ktorý v nádobe ostal po dohorení sviečky, sa najlepšie zbavíte tak, že svietnik vložíte na pár hodín do mrazničky. Po vytiahnutí už len vosk a knôtik vyrýpete von, čo by malo ísť pomerne ľahko. V prípade, že tam ešte ostane určité množstvo, ktoré proste nedokážete dostať preč, vložte zase svietnik do mikrovlnky. Vosk sa roztopí a môžete ho jednoducho utrieť kuchynskou vreckovkou. Potom však nádobu dôkladne poumývajte teplou vodou a saponátom, aby rastlinke nič neprekážalo. :)
Postup pri sadení: 
  1. Nachystajte si všetky ,,ingrediencie". Najhlavnejšiu časť s presádzaním odporúčam robiť vonku alebo si aspoň poriadne prichystajte podložku (staré noviny, fólia, ...).
  2. Úplne na spodok vami zvolenej nádobky nasypte väčšie (i menšie) kamienky. Nakoľko sukulenty nemajú radi veľa vlahy, prebytočná voda tak z pôdy stečie dolu medzi kamienky a nebude tak rastlinke prekážať. (Tohto už som mala možnosť byť svedkom, lebo som to spočiatku trochu prehnala a na druhý deň sa na spodných kamienkoch ozaj ukázalo zopár kvapôčok vody.)
  3. Na vrstvu kamienkov prichádza vrstva zeminy. Nasypte jej lyžicou tak do polovice črepníka, potom si nachystajte rastlinku a opatrne ju vložte do nádoby. 
  4. Rastlinku pomaly a opatrne obsýpajte dookola zeminou.

     5.  Asi 2 cm od vrchu črepníka skončite so zeminou a vráťte sa ku kamienkom (samozrejme, tento krok je už čisto na vás, no mne sa páčilo spraviť vrstvu aj hore). V sklenenej nádobke je toto trošku zložitejšie, najmä, ak chcete mať predelenie vodorovné. Mne to celkom nevyšlo a miestami to bolo trošku kostrbaté, ale nevadí. :) 
     6. Vrchné kamienky odporúčam sypať pomocou lievika, hlavne, ak máte podobný sukulent ako ja a nechcete kamienky nasypať pomedzi listy. Vyberať ich je totiž dosť problematické. Takto presne viete, kam pôjdu. 
     7. Nakoniec už len rastlinku oroste a ta-dá! :)

Pestujete sukulenty? Pomenúvate svoje rastlinky? :D

S.

Komentáre

  1. Ten je božííí :D Mám podobného, také z Ikea. Celkově mám z Ikea už skoro každý druh kaktusu. Miluju je. Je ale pravda, že mým rostlinkám se v podkrovním bytě daří, těžko říct, čím to je :D Mám i bonsai, orchidej a nějaké další :D Moc se mi líbí zpracování článku :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky si chci něco podobného vytvořit. Vypadá to fantasticky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takto přesazený vypadá nádherně. Já mám doma jen kaktusy a dvě masožravky, kterým se kupodivu daří. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak tohle doma ještě nemám, ale určitě si to pořídím. A moc se mi líbí jak jsi to naaranžovala, fakt pecka :) A to jméno? To je taky pecka :D
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To je krásnýýýý! Moc se to povedlo:D.
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jééé, to je moc hezky naaranžované :) Já jsem si nikdy rostliny nepojmenovala, ale to je moc dobrý nápad, možná to bude znít trochu hodně divně, ale já si zase s rostlinami povídám, pořád, aby se jim tak nějak hezky dařilo a dobře kvetly, tak je brzy i asi taky pojmenuju :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky