O tom, aké dôležité je nájsť rovnováhu

Vesmír je proste nastavený tak, že nikto nemôže byť celý čas iba šťastný, pozitívne naladený a spokojný so všetkým, či, naopak, večne v depresii bez jediného úsmevu na tvári. Skrátka to tak nefunguje. V živote každého usmievavca nastanú pády, ktoré mu zvesia kútiky úst smerom nadol. V živote každého depkára sa zas musí objaviť nejaké svetielko, ktoré mu rozžiari jeho temnú jaskynku. Som si istá, že teraz nekecám len tak do vetra. Tieto zákonitosti mám rokmi overené, odsledované. Nielen na sebe, ale aj na ľuďoch v mojom okolí. Práve preto nedokážem ani slovami opísať, ako veľmi dôležité sa mi pre psychické aj fyzické zdravie človeka javí udržiavať vo veciach balans. A ak si ho nezariadite sami, spraví to za vás vesmír.
  Nemyslím však na to, aby ste lásku vyvažovali nenávisťou, cukor soľou a bielu čiernou. Kam tým mierim je, aby ste prijali oboje.

  Neuveriteľne často sa mi deje, že sa u mňa striedajú dobré a zlé obdobia. Skoro presne regulérne. Vždy, keď sa mi darí v škole, v priateľstvách, vo vzťahu, v rodine, s blogom, fyzicky aj psychicky - vždy na vrchole blaha príde v jednej z týchto oblastí zlom. Moja spokojnosť a šťastie proste nemôže trvať dlhšie ako mesiac (približne). Akoby mi vesmír dával najavo, že si na dokonalosť nemám zvykať. Nemám ju brať ako samozrejmosť. A mám mať neustále na pamäti, že život je aj o inom ako večnom usmievaní sa.

  Aby ste mali reálnejšiu predstavu, o čom hovorím, poviem vám o pár príkladoch z môjho života. Takto pred rokom som ako divá riešila maturity, ktoré sa nezadržateľne blížili. Mala som už po písomnej časti a tá pre mňa dopadla výborne - oba slohy z jazykov som napísala na 100% a aj testy mi vyšli na viac než 90%. Som síce skromný typ človeka, ale bola som na seba naozaj veľmi hrdá. A tak trochu ,,zaplavená šťastím". Do toho som sa sústredila na vysnívané Brno a už som si v hlave predstavovala svoj nový život mimo Slovensko, keď v tom prišla správa, že starký má rakovinu. Tá bolesť mi vyrazila dych, no to som ešte netušila, že o necelý mesiac ho stratíme úplne a bolesť sa nekonečnokrát znásobí.  Od mája minulého roka moje dni dosť splývali. Úprimne ani netuším, ako som si prešla ústnymi maturitami a prijímačkami na výšku. Ani čo som robila cez leto. Každý deň bol identický - naplnený iba trápením a bolesťou. Ale čas si plynul. Ten nikdy na nikoho nečaká. A tak som sa zrazu ocitla v Brne a vhupla do toho života, ktorý som si toľko bájila v mysli, ani neviem ako. Môj začiatok tu bol veľmi zahmlený, pretože väčšinu času som stále myslela na starkého. Z ničoho nič som sa však zblížila s osobou, s ktorou som si nikdy predtým nemyslela, že sa zblížim, a začalo vznikať niečo krásne. Niečo, čo ma postupne odpútalo od bôľov a myslím, že nebudem preháňať, ak poviem, že ma zachránilo. S priateľom po boku sa mi konečne začalo dobre dýchať a hoci aj on bol ublížený, spoločne sme našli cestu, ako si vzájomne pomôcť. A dodnes som mu za to vďačná, aj keď on určite ani len netuší, ako veľmi. :)

  Asi pred dvomi rokmi som si v decembri robila sumár celého roka, pretože ma veľmi zaujímala jeho analýza. Dodnes som rada, že som sa tej naoko zvláštnej činnosti venovala, pretože som toho veľa zistila nielen o sebe, ale aj o živote ako takom. Keď som sa na ten rok pozrela zo všeobecnejšej perspektívy, zistila som, že presne 6 mesiacov bolo prevažne pozitívnych a presne 6 mesiacov prevažne negatívnych. Rovnováha, vidíte? Porovnala som si najvýraznejšie zážitky a v mnohom mi pomohol aj blog, pretože tu vždy píšem o svojich pocitoch. Online denník je skrátka výborný terapeutický prostriedok a vám, blogerkám a blogerom, tiež odporúčam sa sem-tam pohrabať v archíve a pripomenúť si určité veci. ;)
  Tiež mám odsledované, že v prípadoch, keď sa o rovnováhu v živote stará vesmír, väčšinou prichádzajú tie najnepríjemnejšie udalosti. Hovorím o chorobách, zdravotných komplikáciách a áno, aj smrti. Takéto situácie ma vždy zrazia zo siedmeho neba na kolená tým najtvrdším pádom. No je to pochopiteľné. Nič horšie totiž podľa mňa neexistuje a veľmi ťažko sa potom driape späť ku šťastiu.

  Ak by ste sa ma spýtali na môj názor čo robiť, aby sa vám takéto udalosti čo najšikovnejšie vyhýbali, povedala by som, že sa skúste tešiť a smútiť rovnakým dielom. Nežite v ilúzii perfekcie (ako sa mne často stáva), ale aj počas spokojných časov majte neustále na pamäti, o čom naozaj život je. Uvedomujte si pravé hodnoty. Dbajte na to, že tu popri hromade dobra existuje aj hromada zla a aby sme ho zničili, musíme to chcieť všetci. Je mi jasné, že také udalosti ako smrť blízkeho touto filozofiou nezastavíte. Avšak ak prijmete fakt, že to patrí k životu, bude sa vám s tým omnoho lepšie vyrovnávať.

Dnešný článok bol opäť raz zo súdka tých hlbších a mal riadne filozofický nádych. :) Možno ste ho mnohí ani nepochopili a to je v poriadku. Myslím, že na to svojím spôsobom treba mať podobné rozpoloženie a byť naladený na rovnakej frekvencii ako ja práve teraz. Každopádne som chcela zo seba isté veci vypustiť, no nechať ich kdesi uložené - v tomto prípade v online svete. Ak sa vás niečo z mojich myšlienok hocako dotklo, neváhajte mi o tom povedať viac v komentároch. Určite budem rada, ak svojimi názormi aj vy prispejete v otázke rovnováhy. ;)

S.

Komentáre

  1. Nádherný článok, ktorý mi úplne pripomenul to, aké bolo aj pre mňa veľmi dôležité nájsť v živote rovnováhu, ktorá sa hľadá len veľmi ťažko.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Je to naozaj neuveriteľne ťažké, ale stojí to za to.

      Odstrániť
  2. Tento článok mi veľa pomohol. Akurát som sa necítila najlepšie, no keď som si ho prečítala, hneď mi bolo lepšie. Máš úplnu pravdu vo všetkom, žiaden extrém neprináša nič dobré a preto je dôležité byť ako sa hovorí in balance. Aj mne sa to už veľakrát potvrdilo. :) (inak tá prvá fotka s lienkou je nádherná♥)

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to jsi první týjo, jinak všude kam jedeme je Lidl jednička :) můžu se zeptat jak sis nastavila ty oblíbené příspěvky?? :O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obľúbené príspevky nájdeš v Rozložení. Klikneš si na Pridať modul gadget v Sidebare a tam už nájdeš, čo hľadáš. ;)

      Odstrániť
  4. Mám to podobne...aj u mňa sa tieto obdobia striedajú...buď sa mi darí v jednom a v druhom nie a zase naopak. Škoda, že vo chvíli keď sa mi nedarí neviem len tak sama seba prinútiť, že buď v pohode má to tak byť presne ako si ty spomínala s tou rovnováhou...Trošku som smutná alebo v miernej depke vtedy. :D Po tomto článku sa budem snažiť trošku viac sa v podobných situáciach uklidniť a brať s nadhľadom ;) Každopádne pekný článok! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to moc hezky napsané, je důležité umět přijmout to špatné i dobré. Ale tomu špatnému se nesmíme poddávat, jakmile člověk zabředne do toho bahna, těžko se z něj dostává. Proto je vhodné mít nad věcí určitý nadhled, ne vždy to jde, ale zase nikdy nemůže být jenom skvěle. O to hezčí jsou potom ty momenty, kdy nám tak hezky a příjemně skutečně je. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moc krásně napsaný článek :) Taky to mám hodně podobně, někdy jsem smutná, někdy veselá, někdy se směju, jindy zas breřím, ale říkám si, že je to normální. I když je pravda, že některé věci bych nemusela brát tak vážně.

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádherný článok v ktorom som sa našla nie len ja, ale určite sa v ňom nájde každý ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nádherný a pravdivý článek a ještě čtivě napsaný ;)

    SmileThess

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já se přiznám, že možná vše jsem nepochopila, nebo se lehce ztrácela, nicméně se začátkem se ztotožňuji, je důležité mít najít světlo v těch tmavých chvílích, pro každého z nás :)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky