Instagramové tipy: Stories

Tento článok som pôvodne chcela začať slovami Nie je to tak dávno, čo Instagram prišiel s novou funkciou STORIES, no uvedomila som si, že to vlastne je sakra dávno. :D Storky boli totižto uvedené už v roku 2016 - neuveriteľné, ako ten čas letí. Ja sa priznám, že som z tejto novoty v aplikácii nebola až tak uveličená. Prišlo mi to ako zbytočné opičenie sa po Snapchate. Dokonca som dlho vytrvalo odolávala, nič som do nich nepostovala a ani som ich veľmi nesledovala pri profiloch, ktoré som mala follownuté. Na otázku, kedy sa to vo mne zlomilo, ale nepoznám odpoveď. Viem len, že tak po pár mesiacoch odo dňa, keď sa mi objavili na hlavnej stránke Instagramu, som postupne začala skúšať, ako vlastne fungujú. Spočiatku som tam plácala fakt nezmyselné fotky a musím povedať, že do skutočného Insta Stories sveta som sa dostala až tento rok. Ale neľutujem to, všetko sa musí diať prirodzene a samo si to nájsť cestu, čo sa veru stalo aj v tomto prípade. :) Za posledných pár mesiacov som nazbierala niekoľko (cenných) poznatkov týkajúcich sa pritiahnutia publika okom laika, ktorý veľmi nerozumie technickej stránke veci, zato praktickej dosť dobre. A dnes som sa s vami rozhodla o pár takýchto tipov podeliť. ;)

1. Používajte Storky
  Moja prvá rada pri budovaní silnej Insta fanúšikovskej základne znie, aby ste neboli ako ja prvé mesiace uvedenia Storyčok do behu. :D Používajte ich. Pridávajte do nich čosi každý deň, nech vašim sledovateľom neustále svieti vaša profilovka vo farebnom krúžku. Niekomu sa to môže javiť ako vnucovanie, no vedzte, že to tak nie je. Nikoho totiž nenútite na vašu Storku kliknúť, len o sebe dávate najavo, že ste tu a máte záujem sa o niečo podeliť. Nevinné, ale efektné, keď si vezmete, že Insta Stories je vlastne úplne prvá vec, čo sledovateľ uvidí, keď si zapne aplikáciu...
s
2. Kvalitný obsah
  ...a nakoľko je to prvá vec, dbajte na to, aby bol váš obsah kvalitný. Nepridávajte zbytočne rozmazané fotky, videá, kde nič nepočuť alebo čosi, čo vaši sledovatelia až tak nepochopia. Nech to je tematické, nech ste to vy. Ukážte napríklad, čo ste raňajkovali (možno naoko hlúpe, ale Instagram po tomto šalie), kam ste cestovali, čo ste mali na sebe, s kým ste boli, čo práve čítate, hoďte tam fotku svojho rozkošného psa/ kanárika/ morského prasiatka a pod. Ale majte na pamäti, aby to bolo esteticky príjemné na pohľad a aby to ľudí prinútilo prstom Storku pozastaviť a čo najviac sa pokochať, nie šibnúť prstom doľava a prejsť na inú.
s
3. Heštegy a umiestnenia
  Bod číslo 3 by som titulovala tým najdôležitejším v prípade, že chcete mať vysoké čísla videní, a teda široký záber na publikum. Čo pre to urobiť? Spolu s fotkami postujte funkčné heštegy a pridávajte umiestnenia, kde sa práve nachádzate alebo kde bola fotka spravená. Za mňa najviac fungujú heštegy ako #dnesjem, #dnesnosim, #dnescestujem, #dnesneessentials, ktoré mi dokážu zvýšiť návštevu Storyčka priemerne o 50-70 pozretí. Väčší frajer je však za mňa pridávanie polohy. Keď do Storky capnem, že sa práve nachádzam v doma Leviciach, číslo narastie o 200-400 pozretí. Osobne ale neviem, od čoho toto závisí, pretože keď tam dám umiestnenie Brno, tak nič. :D Pri tom je toto umiestnenie omnoho aktívnejšie a používanejšie, než Levice, a predsa mi nefunguje. Toto sú práve tie technické veci, ktoré som spomínala, že až tak nechápem a neviem si ich zdôvodniť. Ak je tu medzi vami ktosi, kto tomu rozumie, šup sem s vysvetlením. :D Ešte taká mini poznámka - ono si treba nájsť, čo najlepšie funguje pre váš profil, a to jedine tak, že budete skúšať. ;)


4. Ankety
  Neviem, ako vy, ale ja som vždy mala rada všakovaké ankety. Preto ma dosť potešilo, keď bola táto funkcia zavedená do Insta Stories. Využívam ju hlavne vtedy, keď chcem nejakú spätnú väzbu od sledovateľov - napríklad sa pýtam, či videli moju novú fotku vo feede, či majú skúsenosti s produktom (ak nejaký ukazujem) alebo sa ich pýtam všakovaké otázky (napr. či si robia zoznamy kníh, ktoré chcú čítať a pod.). Pre mňa ako influencera je to dosť podstatné, poznať názory publika, a pre druhú stranu je určite fajn, ak niekto počúva aj to, čo si myslia oni. :)

5. Stories v chlievikoch
   Pred pár mesiacmi sa na Insta objavila funkcia, ktorá vám umožní ukladať si do vami vytvorených chlievikov obľúbené Stories. Mnohí Instagrammeri si ich zatriedili ako fashion, travel, beauty atď., ja mám vo svojom profile blog, radosti, život a na predaj. Do sekcie BLOG ukladám upozornenia, že je vonku nový článok/ čokoľvek iné, čo sa týka Beautiful savage stránky; do RADOSTI vždy putujú radosti - pretty self-explanatory :D; do ŽIVOT všetko, čo ma zaujme - pekné západy slnka až po nové šaty; a do NA PREDAJ pridávam oblečenie a knižky, ktoré si hľadajú nový domov. Už som vďaka tomu pár kúskov predala, takže za mňa úspech. :)

6. Nová fotka vo feede
  V poslednom čase Stories používam na mini propagáciu najnovšieho príspevku v profile (viď prvá foto). Ak ju aj vaši sledovatelia nezaregistrovali, s upovedomením v Storkách máte vyššiu šancu, že si na ňu kliknú. Neodporúčam to však robiť každý deň, pretože to môže pôsobiť trošilinku otravne (aspoň na mňa ako sledovateľa by to tak rozhodne pôsobilo). Keď tak ale môžete vyskúšať pridať do Stories oznam, že máte trebárs 3 nové fotky a problém je vyriešený. ;)

Máte Instagram? Používate Insta Stories? Máte nejaké vlastné fígle, o ktoré by vám nevadilo podeliť sa? :)

S.

Komentáre

  1. Instagram mám už 3 roky a vôbec neľutujem popravde všimala som si zo začiatku že pod heštegami keď som niečo označila sem tam niekto pribudol ale teraz to už pri väčšom počte tak nie je,, skôr sme tam taká skupinka čo sa tam poznáme a píšeme si a navzájom sa v story zdielame:)) ja by som už bez instagramu nevedela byť lebo mu vďačím fakt za veľa čo som sa tam naučila a čo som tam všetko objavila samozrejme vďaka tým ľuďom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem právě ten typ člověka, co se bojí, že se ostatním bude svýma story akorát tak vnucovat :D ale asii je to blbost. Instagram je moje dá se říct hobby, mám ráda prohlížení profilů ostatních, ale i focení fotek na ten svůj :) jen už se mi rok nepodařilo dostat se přes 600 followers :( :D

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, určite sa toho neboj, veď to je na človeku, či si na teba klikne alebo nie. No je veľká šanca, že s kvalitným obsahom si bude chcieť kliknúť čoraz častejšie. ;)

      Odstrániť
  3. Já mám Instagram asi přes rok a nedávno mi ho i ukradli. Byla to ovšem moje chyba, že jsem si ho nezabezpečila více. Teď jsem se poučila a už frčím na novém profilu. Musím to zaklepat, mám teď pokoj a profil šlape dál :-) jsem ale spíše běžný uživatel, takže žádné jiné fígle bohužel nemám :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ukradli?! Téda, ak sa to mohlo stať? Dúfam, že už takú skúsenosť nikdy mať nebudeš. ;)

      Odstrániť
  4. Fajn tipy, já instagram moc nepoužívám, nějak jsem mu nepřišla na chuť, ale tohle se určitě hodí vědět. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekne si to zhrnula, stories je fakt super, ľudia si pozrú skôr tie videá ako príspevky. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvělé sepsané tipy já instagram používám sem tam ale třeba to příjde časem :).

    TheBlondieTale

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já storky používám často a stejným způsobem jako ty. Tu polohu také moc nechápu, někdy přidám něco a je to jak u tebe a Levice :D Nejvíce storky pro blog no, to je pravda. Úplně nesnáším, když vidím na storíčkách zbytečná vide a kecací videa o ničem -_- Ještě se mi líbí, když už někdo něco povídá, dává ke storíčkám čísla jako 1/10 - tím dává najevo, že bude ještě 9 kecacích videí.

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Instagram mám a dokonca som ho mala medzi prvými keď ešte nebol tak populárny a stále sa mi tam držia tí moji followeri za čo som vďačná <3 Rada sa ich pýtam a rada čítam ich názory apod. :)

    Klaudia Duranova / INSTAGRAM

    OdpovedaťOdstrániť
  9. veľmi dobre spracovaný článok, palec hore ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pekný článok. Osobne instagram používam a snažím sa pridávať aj stories ale nie je to také pravidelné ako by som chcela 😉

    Suesanqa

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky