Berlínske dobrodrúžo

Nápad ísť do Berlína padol raz v júli pri večernom pohári limonády. S kámkom sme chceli niečo podniknúť, no netúžili sme za to vysoliť hrozné prachy. Dohodli sme sa na 4-dňovom výlete do Nemecka, ktorý si ale myslím, že bol ozaj postačujúci. Leteli sme Ryanairom z Pešti a až do poslednej chvíle sme netušili, ako sa tam dopravíme, plus nám pri rezervácii leteniek pomiešali dátumy odletu a príletu aj sedadlá, za ktoré sme zaplatili, aby sme mali vedľa seba. No nevadí, prežili sme, všetko sa napokon vyriešilo (teda až na tie sedadlá). :D Druhá vec bola ubytko. Po príjemnej parížskej skúsenosti z minulého roku sme sa aj teraz rozhodli pre Airbnb. Chyba však bola v tom, že sme to začali riešiť dosť neskoro, do príchodu nám ostávalo už menej ako mesiac, a teda aj ponúk bolo pomenej. Najprv sme chceli celý apartmán, ale buď boli drahé, alebo nepekné so zlým hodnotením. Preto sme sa začali obzerať po zdieľaných bytoch so súkromnou izbou. Našla som jeden v Neukollne, ktorý sme si nakoniec fakt pochvaľovali. Dobrá dostupnosť do centra aj k letisku, kopec reštaurácií, obchodov a ruch (ktorý by síce nemusel byť až tak intenzívny - najmä v nočných hodinách :D). Inak bolo bývanie parádne, spolubývajúci v pohode a vôbec nič nám nechýbalo. :)

  Viete, my veru nie sme typickí turisti, čo musia pobehať všetky známe pamiatky. Časť z nich si pozrieme, to áno, ale nestrávime tam veľa času. Odrádza nás totiž množstvo ľudí pobehujúcich s foťákmi na krku. Radšej máme pokoj a ticho zalezených uličiek, ktoré nebrázdia húfy turistov. Z tohto dôvodu sme napríklad vôbec nevideli Berlínsky múr alebo známu stanicu Checkpoint Charlie, kadiaľ sa prechádzalo zo západného Berlína do východného. Z tých známejších zastávok sme ale absolvovali napríklad Ríšsky snem, ktorý musím uznať, že má ozaj impozantnú budovu. Navyše vo svetle zapadajúceho slnka vyzerá ešte krajšie. :) Tiež tam bolo dosť ľudí, mnohí dokonca o 8 večer šli na prehliadku interiéru. No aj napriek tomu sa kámkovi nejako podarilo spraviť mi fotku len so 4 návštevníkmi v pozadí. Akože nechápem. :D
  Brandenburská brána bola jedna z mála vecí, ktoré som vedela, že k Berlínu patria. A na to, že bola u mňa na prvom mieste v zozname známych monumentov, ma až tak neočarila. Chápete, je to proste len brána. Pri západe slnka je tiež síce pekná, no dlho sa tam skrátka nezdržíte. Cvak tu, cvak tam. Nemáte proste potrebu sedieť pod ňou hodiny a skúmať ju. Okrem toho sa práve okolo nej nachádzali tisíce ľudí aj neskoro večer (a tipujem, že asi aj celý deň). 

  V Berlíne sme inak zažili fakt vysoké teploty, ktoré sa úplne vylučovali s celodennou prechádzkou po meste. Bola by to samovražda. Preto sme si zvyčajne boli kúpiť raňajky alebo sme sa šli naobedovať kamsi von v okolí nášho Airbnb, no potom sme sa stiahli späť na izbu a buď sme si niečo pozreli, alebo sme si dali šlofíka. Naobed sa fakt nedalo vydržať na priamom slnku a aj v chládku to bola zaberačka. Väčšinou sme potom vychádzali von až okolo štvrtej-piatej a ostali tak do desiatej či jedenástej vonku.
  Jednou z vecí, ktoré som v Berlíne naozaj chcela vidieť, bol Pomník zavraždeným Židom Európy, ktorý sa nachádza o ulicu ďalej ako Brandenburská brána. Je to vlastne 2711 betónových kvádrov rozmiestnených na zvlnenej, nerovnej ploche a má predstavovať akési náhrobné kamene či sarkofágy pre metaforické znázornenie miesta posledného odpočinku tých, ktorým sa často žiadne takéto miesto neušlo. Všetky kvádre sú antracitovej farby, ktorá má znázorňovať farbu popola, ktorý ostával po Židoch v čase holokaustu. Rozmiestnenie kvádrov je vraj naschvál také, aby vedľa seba nemohli prejsť dvaja ľudia bez toho, aby sa na seba natisli, čiže je to pohodlné len pre jedného. Nerovná zem a bloky rôznych výšok majú označovať pocit neistoty. Poviem vám, že to miesto sa mi páčilo určite viac ako Brandenburská. Prechádzať sa najmä medzi tými najvyššími kvádrami vo mne vyvolávalo vlnu úzkosti. Počas západu slnka má to miesto skutočne sentimentálnu atmosféru. Pomník nemusíte prejsť celý, úplne stačí aj kúsoček, aby ste mali zimomriavky.
  Prvý deň sme sa veľa krútili okolo Alexanderplatzu, kde sme pobehali pár obchodov a vybrali sa preč, nakoľko tam sme zažili asi najvyššiu koncentráciu ľudí na metri štvorcovom. Prešli sme sa až k Muzejnému ostrovu, kde sa hneď pri rieke nachádza až 5 obrovských historických múzeí. Všetky majú prekrásne budovy, obrovské a impozantné. Dnu sme nešli, prechádzali sme sa okolo nich a pod Altes múzeom a Berlínskym dómom sme sa zvalili do trávy, aby sme si trošku oddýchli pri krásne sfarbenej večernej oblohe.
  Ak by ste sa ma spýtali na historickú pamiatku, ktorá ma v Berlíne najviac očarila, asi by to bol Berlínsky dóm. Je to v podstate najväčší kostol v meste a vyznačuje sa svojou monumentálnosťou. Leží na Muzejnom ostrove hneď vedľa rieky Sprévy, takže tam v krásnom prostredí zaručene ulovíte nádherné zábery. :) Mňa celkom mrzelo, že počas nášho pobytu zrovna rekonštruovali jednu vežičku a bola obohnaná modrým pletivom, ale čo sa dá robiť. Aspoň je pekné, že sa Nemci o svoje pamiatky starajú.
  Čo sa jedla týka, väčšinou sme jedli vonku, lebo ceny v Berlíne vôbec neboli také astronomické, ako napríklad v Paríži, kde sme sa stravovali niečím zo supermarketu. Hneď neďaleko nás sme v prvý deň zašli na burger do Schiller Burger. Stál asi 6€ a bol fakt super. Dvakrát sme navštívili vietnamskú reštauráciu From Hanoi with love, kde boli ceny tiež okolo 6€ a boli sme veľmi spokojní. Raz sme si na obed zašli do blízkej mini pizzérky Pazzi Pizza, kde som prvýkrát v živote vyskúšala pizzu s ricottou, no určite nie naposledy. :) Bola fakt lahodná a jeden kus rozrezaný na 3 menšie vyšiel na 2,50-3€. Inak sme však chodili do Lidla, ktorý sme mali minútu cesty od bývania, a kupovali sme tam napríklad ingrediencie do šalátu, ktorý sme si spravili doma.
  Na Instagrame som si pred naším príchodom urobila album inšpirácie, aké miesta a kaviarne chcem v Berlíne vidieť. Samozrejme, že som nevidela žiadne z nich, lebo sme vždy zašli do nejakej, ktorú sme mali po ceste. :D Raz to bola len rýchla káva v Capuccino cafe po ceste do KW inštitútu moderného umenia, o ktorom vám poviem neskôr, raz sme si zase sadli po pizzovom obede do Seldig cafe. Táto kaviareň s teraskou bola fakt pecka, krásny interiér, chládoček na teraske, vynikajúci carrot cake a super osviežujúca broskyňová limonáda. Vtipné však bolo, že bola rovno pod kostolom. :D Bol síce krásny, ale bolo to dosť zvláštne. :D
  Doprava po Berlíne nám prišla celkom drahá. Za jednu basic jazdu metrom sme platili 2,80€ (v Paríži 1,90€ a viete si kúpiť sadu 10 lístkov za 14,90€). Priznávam, že sme párkrát šli aj na zľavnený lístok za 1,70€ v domnienke, že však sme študenti, tak sa na nás zľava vzťahuje. No, nevzťahovala. :D Bolo to len pre deti do 14 rokov. :D Ale nikto nás tam neriešil, takže pohodička. Ale neodporúčam to, veď predsa len nikdy neviete... :D My sme videli aj revízorov, no k nám sa nikdy nedostali. Posledný deň sme si kúpili celodenný lístok na 3 zóny (kvôli doprave na letisko) za 7,70€. Celkom dosť sme sa vozili, a teda asi sa to aj oplatilo, každopádne to nebolo najlacnejšie. Zdá sa mi ale, že napríklad v Prahe je celodenný lístok tiež niečo okolo 200 korún, teda práve 7€. 

   Priznám sa, že som inak čakala, že metro v Berlíne bude celkom moderné. Ale opak bol pravdou. Samotné vlaky boli dosť staré, špinavé a ošúchané, hoci bolo vidieť rozdiel medzi staršími a novšími modelmi. O samotné metro by ani tak nešlo, veď ja som dievča zo Slovenska zvyknuté na naše autobusy a vlaky. :D Skôr som bola prekvapená tým, ako vyzerali stanice. Jednoduché kachličkové obloženie a nič viac. Ani náznak kreativity. Je možné, že sme však chodili len takými ošumelejšími linkami, tak ak máte s berlínskym metrom inú, krajšiu skúsenosť, určite mi dajte vedieť v komentároch. ;)
  Čo sa týka nákupov, hrozne sme sa tešili najmä na Lush. Šli sme do takého, ktorý sa nachádza na Alexanderplatzi alebo v jeho blízkosti, no napočudovanie tam nebol skoro nik. Mali sme ho viac-menej celý len pre seba, takže sme sa do sýtosti pokochali výrobkami a hlavne pokecali s tými najzlatšími predavačkami na svete. :) Samozrejme sme si odtiaľ aj niečo doniesli, ale o tom chystám samostatný článok. Odtiaľ sme nazreli do DM-ky, po čom som dosť túžila, lebo som chcela vidieť, čo sa predáva v domácej predajni a keby som nebola limitovaná Ryanairom, určite si tam všeličo nakúpim. :D Poslednou nákupnou zastávkou bol Primark, ktorý však pôsobil ako levická tržnica - ľudia sa hrabali, tlačili, veci boli pohádzané kade-tade, personál Primarku bol celý červený a vyčerpaný, no hrôza. Uchmatla som si tam jedno tričko a bežali sme z toho blázinca preč. 
  Celkovo náš berlínsky výlet hodnotím veľmi kladne až na tie teploty, lebo to sa fakt nedalo. Na druhej strane si myslím, že sme dosť dobre ukočírovali relax na byte aj behanie po meste. Bolo to celkom vyrovnané, lebo čo sme zabili leňošením sme dobehli prechádzkami vonku. Ozaj sme toho videli dosť. A musím povedať, že každé mesto má skrátka svoj vibe. Paríž bol veľmi elegantný, decentný a históriu bolo cítiť stovky rokov dozadu. Kdež to v Berlíne sme vo veľkom cítili dotyk komunizmu, svetových vojen a videli sme aj odvrátenú stránku, ktorú turisti nevyhľadávajú. Jeden deň sme sa totiž stretli s Romčovou kamoškou a tá nás vzala do časti Kreuzberg, ktorá akoby žila vlastným životom a skôr sme stretávali domácich. V Berlíne tiež vidno kopec špiny, graffitov, ľudia si tam vo veľkom idú na drogách, alkohol sa slobodne pije po uliciach a to sa rovná rozbitým fľašiam všade dookola. Od parížskej kultivovanosti to má ozaj ďaleko, no aj táto nemecká metropola má čosi do seba. :)

Boli ste v Berlíne?

S.

Komentáre

  1. V Berlíně jsem nebyla a ani mě to tolik upřímně neláká. Mám ráda třeba Norimberk, mám tam sestřenici a je to tam fakt moc hezké :) Nebo i Drážďany se mi líbí. Moc ti závidím německou DMku! :D To úplně miluju! Těším se na berlínský haul :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že Berlín asi nie je pre každého. :) Do Drážďan by som sa veľmi rada pozrela!

      Odstrániť
  2. Ach, Berlín! ♥ Nikdy som tam nebola, no je to jeden z mojich cestovateľkých snov...

    C a n d y G r a n t

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite choď a potom mi daj vedieť, čo si o ňom myslíš, veľmi by ma to zaujímalo. :D

      Odstrániť
  3. Maturovala jsem z němčiny a do teď si pamatuju všechny ty památky, ale nikdy jsem tam nebyla..moc pěkné fotky a určitě jste si to užili! Takove spontanni nápady jsou nejlepšii :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Do Berlína jsem se vypravila někdy na konci června a ještě jsem o tom nesepsala článek, ale rozhodně ho v plánu mám. Koukám, že jsme navštívily skoro ta stejná místa :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak šup, už sa naň teším a som zvedavá, kde si bola ty. ;)

      Odstrániť
  5. Taky bych se někdy moc ráda vypravila do Berlína, všechny ty památky mě lákají :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Berlíně jsem nikdy nebyla, ale už druhým rokem si říkám, že se tam musím podívat, když je to i blízko :D Tvůj článek a super fotky mě k tomu ještě víc nabudily :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moc hezký článek! :) V Berlíně jsem už byla dvakrát. Jednou se školou na zájezdu, podruhé s kamarády. Každý výlet měl něco do sebe, rozhodně bych se chtěla do Berlína ještě jednou podívat. Třeba v rámci erasmu by to bylo opravdu super :)
    Musím s tebou souhlasit, metro tam opravdu není nic moc. Jak začínám poznávat ostatní evropská metra, musím říct, že si začínám čím dál tím víc vážit toho našeho pražského:)
    užívej krásně prázdnin!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky