Berlínske výstavy

Ako som už spomínala v tomto článku o našom berlínskom výlete, nie sme typickí turisti. Radi sa pozrieme aj na najznámejšie pamiatky, ale necestujeme prioritne kvôli nim. Omnoho radšej sa len tak bezcieľne prechádzame a práve vtedy vždy nájdeme skutočné poklady daného miesta. :) Okrem toho nás lákajú galérie, kde vo veľkých mestách často natrafíte aj na tie s bezplatným vstupom. Počas nášho trojdňového dobrodružstva v Nemecku sme takto navštívili 2 - KW inštitút moderného umenia a výstavu svetelných inštalácií Bocci. Keby sme tam boli dlhšie, určite by sme sa šli pozrieť aj inam, nakoľko Berlín ponúka fúru takýchto zaujímavých umeleckých skvostov. Navštevujete galérie? ;)

SHOWROOM SVETELNÝCH INŠTALÁCIÍ BOCCI
Kantstraße 79, Berlín
  Výstava Bocci mi bola odporučená jednou slečnou na Instagrame, keď som sa pýtala, aké miesta v Berlíne určite musíme vidieť. Showroom sa nachádzal v 4-podlažnom historickom dome, pričom v každej jeho miestnosti, na chodbe a na stropoch viseli nejaké umelecké výtvory. Každý bol iný a pritom mali toľko spoločného. Vstup dnu bol kompletne zadarmo, bolo len treba zazvoniť dole pri dverách. Ochotná pani nám vnútri odovzdala zopár informácií o celom objekte, ale inak nás nechala, nech si ho prejdeme osamote a v pokoji. Boli sme tam asi okolo piatej poobede a mali sme šťastie, že tam okrem nás bol len jeden človek + pani, čo to mala na starosti. Nestrávili sme tam viac ako trištvrte hodinky, čiže je to celkom rýchla zastávka, ak chcete v Berlíne stihnúť veľa vecí. ;) Osobne sa mi tento showroom veľmi páčil, bol extrémne moderný, minimalistický, no zároveň vôbec a veľmi kreatívny. Akurát sme sa stále zamýšľali nad tým, aký boháč to financuje, že sa tam celé dni svieti a vstupné sa neplatí (koho tipujete, Kollára alebo Soros?). :D
x
KW INŠTITÚT MODERNÉHO UMENIA
Auguststraße 69, Berlín
  V KW inštitúte práve prebiehalo 10. berlínske bienále moderného umenia (a okrem neho ešte na 3 ďalších miestach v Berlíne, ktorých návštevu ste mali zahrnutú v cene jedného lístka). My ako študenti sme sa preukázali ISIC-om a vstup sme mali za 10€. Dostali sme informačnú brožúrku a nálepku na tričko/tašku/čokoľvek viditeľné, čím sme sa preukazovali vnútri. Mali sme v pláne stihnúť aspoň 2 miesta výstavy, ale pošťastilo sa nám len v KW inštitúte, čo však bola hlavná časť. Je to miesto pre umelecky založených, hĺbavých ľudí, ktorí sú otvorení novým, obscénnym či zdanlivo nepochopiteľným veciam. Ono to však bolo vidno aj na samotnom vzhľade návštevníkov a bolo to super. :) Moje obľúbené exhibície boli MasturBar, hrozne hravý, pre niekoho drzý a obscénny. Nápis Ich liebe meine vagina na stene, v pozadí hrala pieseň o masturbácií a v nápojom lístku MasturBier; ďalej obdĺžniková ,,miestnosť", kde steny tvoril akýsi igelit a neustále sa vlnil; steny s pripnutými vytrhnutými stránkami zo zápisníkov, denníkov - plné zaujímavých myšlienok, kresieb, filozofických otázok. Na mnohých miestach sa premietali krátke filmy, boli tam rozložené fotografie. Zážitok výborný, akurát by som niečo spravila s tým neznesiteľným teplom. Nikde totiž nebola klimatizácia a ani jedno otvorené okno, čo v augustových horúčavách nebolo veľmi príjemné. :/ 

S.

Komentáre

  1. Taky jsem spíš ten typ turisty, který radši prozkoumává ztracené uličky a prochází si galerie :) ale úplně nejradši se na cestách seznamuji s lidmi. Ta výstava světel působí kouzelně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já miluju všechny možné výstavy, takže to by bylo něco pro mě:D. Ty světla jsou nádherná!
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to jsou krásné výstavy :) Sice na ně moc nechodím, ale když mám náladu, ráda do nějakých galerií zamířím.

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bolo by skvelé mať doma jednu z tých svetelných konštrukcií, ktoré si videla na výstave Bocci. Vyzerajú totiž skvele a majú príjemný, mierne futuristický nádych.
    Výstava, o ktorej píšeš ďalej v článku, je presne taká moja šálka káva. Na tú by som sa rozhodne šla pozrieť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by sa ti obe veľmi páčili. ;) A súhlasím, tie inštalácie by som presne brala domov, hoci by som sa asi nevedela rozhodnúť, ktoré. :)

      Odstrániť
  5. Já nevim proč, ale uplně mi to připomina Vánocee❤️ Krásně to vypadaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ta světla jsou dokonalá, to by bylo něco pro mě. :D Akorát ty místnosti s horkem, jsem celkem ráda, že už taková horka nejsou, to se hned cestuje všude lépe. :)

    L e n k a

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, také teplo nie je počas poznávacích výletov bohviečo. :/ A hlavne v galériách by to malo byť nejako poriešené.

      Odstrániť
  7. Vyzerá to veľmi zaujímavo :) Svetielka sú úžasné, ale ja asi úplne nie som typ, ktorý by niečo takéto vyhľadával. Umenie mám rada a veľmi, no nie som veľmi galériový typ. Asi do toho musím ešte „dorásť“ :)

    C a n d y G r a n t

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky