Instagramové tipy: Profil

Je to už nejaký ten piatok, čo som pre vás spísala svoje osvedčené instagramové tipy týkajúce sa InstaStories. Dnešným článkom by som svoje poradné okienko chcela rozšíriť o ďalšiu oblasť tejto obľúbenej sociálnej siete. Hlavnou dominantou je totižto feed, alebo Insta profil. Jeden ho má farebný (áno, môj prípad), druhý monochromatický, tretí čiernobiely a takto by som mohla pokračovať do aleluja. Feed je odrazom jeho autora; zároveň je to však aj reklamný priestor či naopak nevinné hobby bez akejkoľvek spojitosti s treťou stranou. Či už plánujete mať Instagram iba ako koníček alebo, naopak, rozbehnúť biznis, dnes vám ponúknem mojich pár tipov, ako osloviť publikum, ako sa posúvať vyššie a ako byť ocenený za svoju kreativitu. Všetko sú to veci, ktoré som si v priebehu rokov všimla ja sama, preto je to sem-tam trochu subjektívne a je úplne v poriadku, ak s niečím nesúhlasíte. Každý máme na vec svoj názor a ja jediné, čo môžem spraviť, je prezentovať čo možno najlepšie ten svoj. Tak poďme na to. :)

1. Rôznorodosť
  Osobne príliš neobľubujem profily, kde každý deň nájdem fotku na ten istý štýl. Preto veľmi nesledujem profily s fotkami domácich miláčikov (pokiaľ nie sú fakt originálne), pláží alebo jedla. Milujem rôznorodosť. A tú sa snažím premietať aj do svojho feedu. Raz pridám flatlay, raz fotku z dovolenky, raz fotku jedla, raz selfíčko, raz záber z prírody. Dovolím si tvrdiť, že pri mne moji followeri naozaj veľmi netušia, čo uvidia na ďalší deň. :) Presne toto ma baví aj u ľudí, ktorých sledujem ja. Lebo predvídateľné kroky autora oberajú sledovateľov o moment prekvapenia či príjemného šoku. No neviem, možno to vy máte kompletne ináč a obľubujete práve tú predvídavosť, ktovie. :) Dajte mi vedieť v komentároch.
b
2. Interakcia
   Mojím najsilnejším tipom na rast vášho Insta profilu je jednoznačne interakcia. Buďte aktívni na profiloch iných ľudí. Lajkujte, komentujte, followujte (ale len, ak sa vám profil ozaj páči, follow-unfollow je fakt trápny!), zdieľajte inšpiratívne profily, objavujte nových ľudí či heštegy. Jedine tak o vás budú počuť aj noví ľudia, ktorí možno netušili, že váš profil existuje, ale presne také niečo už dlho hľadali! 
h
3. Označovanie iných profilov na fotkách
  Pri každej fotke označujem firmy a populárne profily s podobným zameraním, aké mám ja. Ak napríklad postnem fotku s produktami z Notina, označím Notino, k tomu napríklad Niveu, Garnier, Avon či čokoľvek iné podľa produktu na zábere (Asus, Samsung, Ikea...). Robím to aj bez toho, že by to bolo v rámci spolupráce. Jednoducho ma to baví, ale zároveň je veľká šanca, že si vás tie firmy všimnú a v budúcnosti s vami nadviažu kontakt. Ak aj nie, s najväčšou pravdepodobnosťou od nich aspoň dostanete lajk a milý komentár. Čo sa týka nefiremných profilov, často označujem Super blogeri, Bloggersre, Dnešné essentials, Dnes nosím, Dnes cestujem a pod. Tam je zase šanca, že vás tieto veľké účty zazdieľajú a potiahnu vás. Nič z toho však nie je isté a proste musíte skúšať. 
j
4. BIO
  Veľmi dôležitou súčasťou vášho Insta účtu je BIO. Je to vlastne tých pár slov o vás pod profilovou fotkou a vašimi číselnými zobrazeniami počtu príspevkov, sledovateľov a ľudí, ktorých sledujete vy. Návštevníkom sa tam stručne predstavujete a ozrejmujete im, čo môžu vo vašom feede nájsť. Podľa mňa je veľká škoda nevyužiť daný priestor, lebo osobne si takmer vždy najprv o danom človeku čo-to prečítam a až keď zhodnotím, že je mi to sympatické, idem prezerať fotky. 
5. Heštegy
  Instagram sa v poslednej dobe veľmi zmenil. Pre tvorcov teda k horšiemu, pretože začal napríklad vo veľkom mazať neaktívnych a maloletých používateľov, vďaka čomu sa stávalo, že influencerom zo dňa na deň spadli čísla aj o niekoľko stoviek. Okrem toho sa však rapídne menili algoritmy, no je to pochopiteľné, lebo kopec ľudí si vďaka Instagramu prišlo k veľkým peniazom, stalo sa úspešnými a zažívali vlnu hajpu. Z vrchola je však už len jediná ďalšia cesta - dolu. A tak sa teraz situácia mení, opäť sa stavajú bariéry medzi tvorcami a sledovateľmi, až máme ako influenceri často pocit, že sa s príspevkami príliš hrajkáme a nedostáva sa nám za to adekvátnej odozvy. Práve sem by som zahrnula aj heštegy, vďaka ktorým ste v minulosti mohli prísť k hromade nových followerov, ale teraz už veľmi nefungujú. Nikdy však nie je na škodu ich predsa len použiť. Capnite tam niečo, čo má čosi spoločné s tematikou fotky. Ja používam napríklad #lifestyleblogger, #discoverunder10k, #flowers, #summer, #dnesneessentials, #dnescestujem, #blogerka a niekedy tam prihodím aj pár ruských heštegov na ozvláštnenie a širšie rozhodenie sietí do vôd Instagramu. :D Avšak priznám sa, že práve vďaka ruským heštegom sa stretávam aj s hromadou východného spamu.
d
6.  Biznis účet
  Kedysi som na Insta mala zapnutý biznis účet. Bolo to fajn v tom, že ste mali prehľad o vašom publiku. Koľko mužov a žien navštevuje vás profil, kedy je najvhodnejší čas na postovanie fotiek, ktoré príspevky sú najobľúbenejšie a kopec ďalších zaujímavostí. No viete čo? Úprimne akosi nevidím 100%-ný benefit z týchto infromácií. Nikdy som nevidela enormný nárast lajkov či komentárov v hodine najväčšej aktivity mojich sledovateľov. Tiež som nikdy neprispôsobovala obsah publiku, vždy som to robila podľa vlastného uváženia. Za mňa je to teda fajn, z času na čas zistiť, ako na tom v rámci Instagramu ste, ale nespasí vás to.
j
7. Súkromný účet
  Zato by som vám však radšej poradila nastavenie si súkromného účtu. Keď som po pár mesiacoch používania biznis účtu prešla späť na súkromný, omnoho sa mi posunuli čísla sledovateľov. Dennodenne mám pri súkromnom z nejakého dôvodu nových a nových followerov (kopec z nich je asi takých, čo sa za deň aj tak odhlásia, no ide o princíp). Pri biznis účte sa mi to skoro vôbec nestávalo. Aj celkovo interakciu som z nejakého dôvodu mala menšiu. Som teraz síce ochudobnená o štatistiky, ale srdce mi to netrhá. :D 
8. Farebná schéma
  Už v úvode som vám písala, že každý sa s farbami hrá po svojom. V mojom prípade je to vždy tak, že sa snažím farby feedu prispôsobiť farbám aktuálnych ročných období. Na jar a cez leto je to u mňa najfarebnejšie a snažím sa striedať všetky možné farby, hoci niekedy je to s rekvizitami ťažké. :D Teraz na jeseň už chystám fotky, ktorým bude dominovať hnedá, horčicová, červená, vínová, zelená a fialová. No a cez zimu je to poväčšine chladná biela. Takto ma to baví a zatiaľ to neplánujem meniť, hoci uznávam, že niekedy to celkom dá zabrať a hlavne sa dlho zabávam pri fotení. Môj feed je teda farebný, lebo ani sám život nie je čiernobiely, a úprimne mi vadí, keď influencer edituje fotky v subrealistických tónoch. Nik z nás totiž nemá terakotovú či sivú pleť, všakže?
d
9. ,,Inkognito" profil
   Pred niekoľkými mesiacmi som si založila druhý ,,inkognito" profil. Doviedlo ma k tomu to, že si skrátka rada dopredu plánujem, akú fotku kedy publikujem a ako by vyzeral môj feed s tou či s tou možnosťou. Často som to totiž robila v normálnom profile, lenže niekoľkí horliví sledovatelia mi tie fotky stihli olajkovať, no ja som si medzi tým rozmyslela, že sa mi práve do feedu nehodia a zmazala som ich. Nechcela som followerov takto škádliť a hlavne to vyzerá veľmi neprofesionálne, takže to teraz robím pekne v súkromíčku a postujem už len to, s čím som na 100% stotožnená. 
s
10. Ideálne časy
   O tom, aké je fajn zistiť si ideálne časy prispievania, som už hovorila v časti s biznis účtom. Avšak jeho štatistika a vaša štatistika sa môžu poriadne líšiť. Preto odporúčam vám, aby ste pozorovali, kedy sa vám s interakciou najviac darí a riaďte sa podľa svojich výpočtov. Vy najlepšie viete, čo kedy funguje a čo nie. U mňa sú dobré postovacie časy napríklad doobeda (hlavne cez víkendy), ale aj okolo obeda (obedové pauzy v školách a robotách) + obdobie okolo 3.-4. hodiny poobede (ľudia sa vracajú z práce či školy). 

Pri Instagrame platí, že treba skúšať a skúšať a skúšať. A len vy aj tak budete najlepšie vedieť, čo vám sadne. Preto tento článok neberte až tak vážne, sú to len moje pozorovania a osobné dojmy, ktoré sa nemusia zhodovať s vašimi. Ale na váš názor som tiež veľmi zvedavá, tak sa oň pokojne podeľte v komentároch. :)

S.

Komentáre

  1. Skvělý článek, myslím, že někomu určitě pomůže :) Já Instagram sice mám, ale mě moc nebaví řešit, jestli se mi daná fotka hodí do feedu, jestli ji mám správně upravenou, kdy ji mám publikovat a jaký k ní použít hashtagy.. i proto na IG v podstatě téměř nic nepřidávám, nějak asi nemám potřebu až tak moc sdílet svůj život :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak je to určite najlepšie. ;) Keď to neriešiš a len si to užívaš. :)

      Odstrániť
  2. Velmi pěkné tipy. Já instagram až tak moc neřeším. Když si vzpomenu, tak tam nějakou fotku přidám, ale není to vůbec pravidelné a už vůbec neřeším, zda se mi hodí do feedu. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Heh a já všude četla rady, že svůj instagram máš dělat hlavně s jedním tématem, sama ale přidávám radši různorodé fotky stejně jako ty :)
    Hodně mě zaujalo to, že followeři ti víc nabíhali při soukromým účtu, budu si to muset zkuset přepnout zpět, jestli to bude mít stejný účinek i u mě. :)
    Jinak hodně povedený článek, děkuji! :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super tipy Sabi :) Tvoj profil mám veľmi rád, vždy píšeš zaujímavé popisy pod všetky tvoje krásne fotky, takže aj ako chalanovi mi vôbec nevadí dozvedieť sa niečo nové o nejakom deodorante alebo sprcháči ��

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak já zrovna instagram miluju! Přidávám taky ale různorodé fotky. Je pravda, že trend "mít vše do bíla" je sice ve feedu hezký, ale fotky mě pak už nebaví. :-)

    JannieBel

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super článek, taky mám ráda instagramery kteří publikují pokaždé něco nového, sladěný feed mě trochu vytáčí :D všude stejný filtr apod :D moc hezky jsi to napsala :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tiež mám rada rôznorodosť na instagramových profiloch :)

    www.veraparadis.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skutočne skvelé tipy, a konečne článok o Instagrame ktorý mi dal aj niečo čo neviem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Skvělé tipy! Jen si sama občas říkám, jestli to vůbec funguje..ten algoritmus je fakt šílený! Navíc mi před pár měsíci nějaká stránka, co prodává likes a followers darovala několik lajků a followerů jako promo, abych si od nich koupila další (fakt díky:/ ..nevím jak se těchto nereálných čísel zbavit) a i když to bylo cca 500 likes a 100 followerů, iG to nějak zaregistroval a od té doby mi lajky šííleně spadly dolů a nevím co s tím :( Ale pak si vždycky říkám, že to stejně dělám pro tu mojí radost..baví mě fotit a vytvářet nějaký content a nesoutěžím o lajky, i když to samozřejmě udělá radost:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Naozaj super si to všetko popísala, ja si veľmi idem tento insta-život a rada si čítam názory druhých ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Já bych se k tvým tipům asi hodně přiklonila. Je fakt, že se sama snažím, teď feed nějak ladit, ale občas mám chuť přidat fotku, která tam vůbec nesedí tak jí tam stejně hodím a jedu tak jak se mi zrovna chce :D ikdyž lajky neskáčou.. ono je to vlastně jedno :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky