Leto dospelosti

Pôvodne som si myslela, že do článku o svojom lete nebudem mať čo zahrnúť. Prišlo mi, že bolo vcelku jednotné a nezažívala som každý deň šialené dobrodružstvá. Skôr bolo moje leto orientované pokojným hygge smerom. Keď sa však naň spätne pozerám, zažila som toho naozaj hromadu. I keď to, čomu ja prikladám obrovskú váhu, niekoho druhého vôbec nemusí osloviť. Nemusí v tom vidieť všetku tu dôležitosť, ktorú daným krásnym, aj keď prostým činnostiam pripisujem ja. Som skrátka introvert a mám rada svoj klídeček, hoci chápem, že každý sme proste iný. 
  Popri výletoch a zážitkoch bolo moje leto o dospeláckych rozhodnutiach. Naplno na mňa začala dosadať váha toho, čo to znamená byť nielen fyzicky, ale aj psychicky dospelá. Riešila som veci, ktoré som nikdy predtým nemusela. A uvedomila som si, že týmto letom sa zrejme kapitola môjho detstva a dospievania navždy zavrela. 
  No, nechcela som znieť až tak vážne, ale moje leto predsa len seriózne bolo. :)

  •  Nakoľko som celé leto brigádovala v Brne, domov do Levíc som chodievala na dovolenky a bolo to super. :D Ráno som vždy začala so smoothie alebo ovocnými raňajkami, veľa som plávala, čítala si na slnku pri bazéne, papala čerstvé, domáce paradajky zo záhradky, prežila mnoho grilovačiek s našimi, vypila litre radlerov, robila si večerné kino, opäť raz sa zamilovala do nášho domu v lete (pretože sa všade preháňa teplý vánok a skrátka to tam vonia prázdninami) a keď boli naši na dovolenke v Grécku, strážila som náš hrad. Ešte nikdy som tam nebola tak dlho kompletne sama a bolo to úžasné. Pre introverta hotový raj. :) 
  •  Toto leto som si ozaj veľa čítala, hoci jasné, vždy sa dá viac. :D Počas jarného semestra som totiž na to nemala čas a po skúškovom som sa na to divo vrhla. Konečne sa mi podarilo dočítať väčšinu z toho, čo mi stálo na poličke už niekoľko mesiacov. Teraz som zase nažhavená otvoriť svoje obľúbené diela, ktoré už poznám naspamäť. :)
  • Jednej z mojich najlepších celoživotných priateliek sa narodilo krásne dievčatko. :) Život napreduje neuveriteľnou rýchlosťou a stále mi akosi nejde do hlavy, že kamoška je už mamina. Že už sa pohybujeme v skutočne vážnych veciach a záležitostiach záväzkov na celý život. Ale čo si pamätám, kamoška mala vždy k deťom blízko a vždy som vedela, že je predurčená byť mamou. :) A ja sa zo splnenia jej sna veľmi teším!
 
  •  Najväčším dobrodružstvom môjho leta bol jednoznačne Berlín (článok tu). Milujem nezáväzné cestovanie do cudzích miest, ktoré som predtým nepoznala. Milujem tú slobodu ísť kam chcem, kedy chcem, ako chcem, jesť, čo len chcem, no hlavne kochať sa výhľadmi, nasávať miestnu atmosféru a byť o čosi múdrejšia, o čosi skúsenejšia, lebo som vytiahla päty aj ďalej ako do najbližšieho obchodu. Je to neskutočné privilégium, že vôbec máme príležitosť a prostriedky cestovať - koľkým ľuďom na svete to nie je umožnené! Ja si to nesmierne vážim a sú to jedny z najkrajších spomienok, čo si uchovávam v pamäti. 
  • Popri knihách som sledovala aj veľa filmov a ešte viac seriálov. Vytešovala som sa, že mi zasa začal vychádzať Orange Is The New Black, no popri tom som konečne videla všetky epizódy Gilmore Girls, ako za sebou nasledujú. Vždy som ich totiž pozerala na Markíze či na Dome, keď som na ne náhodne natrafila, ale nepozerala som ich sústavne, preto som mala trhliny a niekedy mi unikali súvislosti. Nikdy som napríklad nevidela úplne prvú časť, zato poslednú v siedmej sérii som videla asi 5x. Teraz som to konečne napravila a dokonca som si pozrela aj dodatok z roku 2016 - A Year In The Life, no poviem vám, to bolo obrovské sklamanie. Videli ste?
  • Koncom júna sme sa s frajerom sťahovali z jedného intráku, kde sme žili od minulého septembra, na druhý, pretože sme cez leto chceli za bývanie platiť menej. V septembri však prišiel čas sťahovať sa znovu a to rovno do bytu. Priznám sa, že nájsť si v Brne podnájom je skrátka o nervy. Aj keď sme pozerali v niekoľkotýždňovom predstihu, bytov na výber bolo dosť málo, keďže dopyt prevyšuje ponuky a to, prirodzene, vystreľuje ceny do astronomických výšin. Tie byty, čo boli v ponuke, boli často mega predražené, príliš ošumelé alebo kompletne nezariadené a to si bežný študent nemôže dovoliť, kupovať si nábytok nad rámec platenia nájmu. Priateľ napokon našiel pekný dvojizbák, ktorý sme hneď vzali a už aj bývame. :) Je však sakra drahý a pre študenta asi aj dosť luxusný, no viete čo? Som rada, že to nie je kartónová škatuľa pred budovou školy! :D
  •  Druhým najväčším zážitkom bol nepochybne predĺžený víkend v Prahe s frajerom (článok tu). Nakoľko sme obaja pracovali (a zrovna tak hlúpo, že sme sa doma často obchádzali), padlo nám to dobre, stráviť konečne nejaký čas len spolu. Pobehali sme síce skôr tie otrepanejšie miesta, ale aj tak to stálo za to. Počasie sme mali až na jeden deň krásne, veľa sme sa smiali, prechádzali a vypli od všetkého ostatného, čo nás čakalo doma. Proste super výlet. :)
  • Už som vám niekoľkokrát spomínala, že som cez leto brigádovala v s.Oliverovi v brnenskej Olympii (článok tu). A vlastne stále brigádujem, neplánujem s tým skončiť. Veľmi sa mi tam páči a je to pre mňa nová životná skúsenosť, za ktorú som však mega vďačná. Často som však práve kvôli práci nemala čas na frajera a kamošky, no s príchodom školy ho bude ešte menej. To sú však tie dospelácke rozhodnutia, lebo chtě-nechtě, človek proste tie hlúpe peniaze potrebuje...
  • Toto leto som sa v mnohých veciach hecla. Spomínaná brigáda bola pre mňa obrovskou životnou skúškou. Stále sa síce učím, ale vidím, že sa v práci lepším, hoci som s ničím takým predtým nemala skúsenosti. Sama behám po úradoch a vybavujem si doklady. Riešim si veci v banke (hoci sa zakaždým zaprisahám, že už na nich seriem - pardón za výraz, ale fakt sa to inak nedá - a už tam nikdy nevkročím). Naháňam peniaze, kde sa dá. Nervovala som sa pri hľadaní nového bývania, čo bola v mojom živote tiež novinka. A dokonca som sa nedávno sama objednala k doktorke, z čoho som vždy mala panický strach. :D No uznajte, toto leto som prekonala svoje vlastné hranice! :D
  • Navštívila som brnenskú botanickú záhradu, ktorá prislúcha Prírodovedeckej fakulte MU (článok tu). Vychytala som zrovna to obdobie, kedy ešte kvitli kvety a kríky a vyzeralo to tam rozprávkovo. Milujem na nej to, že je prístupná verejnosti a aj keď leží uprostred dopravného uzla a obytnej časti, nájdete tam kúsok pokoja. Malá oáza prírody je v betónovej džungli proste na nezaplatenie. :) 
  • S frajerom sme boli pozvaní na 2 svadby. Obe prebehnú na jeseň - v októbri a novembri. Jedna svadba bude priateľovho brata a druhá môjho bratranca. Nakoľko som v živote bola len na jednej svadbe (a to dokonca niekoho, koho vôbec netuším, čo to bolo zač a hlavne si to veľmi nepamätám, lebo som bola malá :D), prekvapilo ma, keď v krátkom časovom rozostupe absolvujem hneď 2. Síce nemám až tak rada hluk, veľa ľudí a pripitú tancovačku, no celkom sa na ne teším. :) 
  • Uplynulé 3 mesiace by som teda mohla nazvať letom dospelosti. Skutočne som počas tých pár týždňov riešila všeličo možné, s čím som predtým nemala skúsenosti. Častokrát som mala zo všetkého hlavu na prasknutie a mala som sto chutí cez seba prehodiť perinu a nemyslieť na to, čo všetko ma čaká za oknami internátnej izby. Je mi jasné, že skutočné dospelácke šity ešte len prídu, ale viete čo? Nateraz toho mám aj tak dosť! :D A v školičke si od toho všetkého pekne oddýchnem (pochytili ste ten sarkazmus, že jo?).
Aké bolo vaše leto? ;)

S. 

Komentáre

  1. Krásne fotky, je vidieť že si mala skutočne nádherné leto <3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásně prožité léto,až ti ho i trošičku závidím. Já měla druhou polovinu prázdnin dost smutnou, takže vzpomínka na léto není zrovna příjemná. Za to teď si užívám dovolené v Bešeňové a už teď vím, že se mi nebude chtít jet domů.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma naozaj veľmi mrzí, dúfam, že všetko bude lepšie.

      Odstrániť
  3. Takže vlastně ve finále jsi měla velmi plné léto :) ja si ho taky velmi užila, aj když jsem chodila na brigáduu. To k tomu prostě patří a už nejsme děti...jo a jinak moc krasne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, to dospievanie už je naozaj cítiť. :)

      Odstrániť
  4. Počas štúdia budeš bývať v prenajatom byte? To na brigáde toľko zarobíš, že si to môžeš dovoliť? Tiež som nejaký čas bývala v prenajatom a nie je to sranda, lebo tie peniaze jednoducho k danému dátumu musíš mať, a nie vždy je na brigádu čas.


    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V byte nebývam sama, takže nespočíva všetko na mojich pleciach. :) Brigáda popri škole je síce vyčerpávajúca, ale našťastie mám veľmi ústretové nadriadené, takže sme zatiaľ schopné všetko pekne naplánovať, aby to vyhovovalo obom stranám.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky