Romantika v Prahe

Výlet do Prahy sme s frajerom plánovali už pred letom a tak rýchlo, ako to prišlo, to aj prešlo. :D Dovolenky skrátka letia, čo je škoda, lebo práve tie by si chcel človek natiahnuť tak naveky. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Osobne som síce bola po predĺženom víkende plnom bádania v meste kompletne vyšťavená, ale stálo to za to. V Prahe som bola len raz - pred dvomi rokmi na koncerte Red Hot Chili Peppers a mesto som videla len tak zbežne, preto som sa tam chcela vrátiť a ostať o čosi dlhšie. Frajer tam nebol nikdy a prišlo mi to ako fajn getaway z Brna, kde robíme. Spoločné výlety sme si toto leto veľmi neužili, tak nám tento čas mimo pracovného kolotoča len prospel. :) Hrozne veľa sme sa smiali a blbli. Nebola to klasická romantická dovolenka. A práve to najviac milujem na vzťahu s človekom, ktorý bol pre mňa dlhé roky kamarátom a na priateľstve je založený celý náš vzťah. :)

  Hneď v prvý večer sa nám po ceste do nášho Airbnb naskytol takýto nádherný pohľad. Čakali sme práve na električku pri Národnom divadle, keď sme si povedali, že takýto krásny západ slnka si musíme zvečniť. :) Stihli sme tak 15 minút nádhernej oblohy, ale tieto fotky sú moje najobľúbenejšie. Milujem západy slnka, ale keď je počas nich fialovoružové nebo, je to ako z rozprávky. ;)

  Inak, keď už som spomenula to Airbnb, musím povedať, že to tentokrát bola moja najlepšia skúsenosť. Mali sme malé štúdio na Vrchlického ulici, odkiaľ sa dalo priamo električkou dostať do centra aj k hlavnej stanici, čo sme maximálne ocenili. Navyše to trvalo len okolo 15 minút. Byt bol ohromne čistý - krásne vytretá dlážka, voňavé obliečky, uteráky, lesknúca sa kúpeľňa. Majiteľ si na tom dal skutočne záležať a to ma neuveriteľne potešilo, lebo nie každý na to dbá. Nábytok bol nový a štúdio bolo ozaj štýlové (ak vás zaujíma, ako vyzeralo, klikajte na môj Instagram). Našli sme tam všetko, čo sme pre náš krátky pobyt potrebovali. Nedá mi tiež nespomenúť, že majiteľ nám nachystal fotoinštruktáž, ako sa presne dostať do štúdia, kde si vyzdvihnúť kľúče (pretože sme sa s ním osobne nestretli) a dokonca nás na stole čakala aj mapka s jeho odporúčaniami, čo v Prahe nevynechať. Takúto precíznosť a starostlivosť ja môžem! :)
  Našou úplne prvou zastávkou po vystúpení z vlaku bola Jeruzalemská synagóga, ktorá sa nachádza len uličku od Hlavního nádraží. Odporučila mi ju jedna kočka na Instagrame a nakoľko sme tadiaľ tak či tak mali cestu, zastavili sme sa aj pri nej. Bola naozaj fascinujúca, i keď takáto architektúra vôbec nie je moja obľúbená. No budova bola skutočne impozantná. Navyše sme sa tam ocitli v sobotu okolo obeda, takže sme zvnútra počuli ozývajúce sa hlasy, nakoľko práve prebiehala bohoslužba. :)
  Keď sme sa v štúdijku zložili s taškami, vybrali sme sa späť do mesta. Nemali sme nejaký striktný plán, skrátka sme viac-menej šli, kam nás nohy zaviedli. Tak sme sa vybrali na Petřín, ale nutné povedať, že na samotný vrchol sme to nedotiahli. :D Vyšlapali sme to asi do trištvrťky, chvíľu sme posedeli pri jazierku a šli dolu, lebo sme chceli stihnúť aj iné miesta. Ale výhľad bol odtiaľ nádherný, medzi iným sme videli aj Tancujúci dom, pri ktorom sme sa normálne zblízka nezastavili. 

  Do Prahy sme cestovali zrovna po tom veľkom ochladení a prvý večer sme mali peknú, poctivú neskorooktóbrovú zimku. Po 3 mesiacoch som na sebe mala dlhé rifle, tenisky, tričko, mikinu, kožák a aj tak mi bola kosa. :D Presne to je ten outfit z prvej fotky, kde som krásne jesenne naobliekaná. Ešte k tomu nenormálne fučalo a ja som brutálne ľutovala frajera, lebo ten si vyšiel do mesta v kraťasoch. Doteraz sa čudujem, že stále neležíme v posteli s horúčkami. :D Musím ale dodať, že zvyšné dni nám už krásne svietilo slniečko a bolo sem-tam aj na krátke rukávy. Bolo to ideálne, lebo poznávacie výlety v horúčavách nie sú bohviečo. #truestorybro
  Myslím, že to bol práve článok na blogu báb z A Cup Of Style, po ktorom som sa zaprisahala, že raz navštívim Valdštejnskú záhradu. Potom som ju videla aj u iných blogeriek a prišlo mi to ako taká malá rozprávka uprostred obrovského mesta. Je to geometrická záhrada rozprestierajúca sa pri Valdštejnskom paláci. V lete je to obľúbené miesto konania koncertov. Okrem početných fontán, veľkého jazera s koi kaprami a umelej jaskyne tam nájdete aj niekoľko pávov, ktoré sa tam voľne prechádzajú. Tie modré kačice však veľmi s Instagrammermi nespolupracujú, takže je celkom ťažké odfotiť si ich. :D Ale je to jasné, mne by bolo z takého života asi tiež celkom otupno a mala by som zakaždým chuť niekam sa skryť.
Svojka na Karlovom moste musí byť.
  Veľmi pekné prechádzky v Prahe zažijete na ostrovčeku Kampa. Je odtiaľ naozaj krásny výhľad na Karlov most (viď o 2 fotky vyššie). Pri brehu Vltavy sa často združujú kŕdle kačíc, čajok a labutí a radi vám zapózujú na fotke. ;) Okrem toho sú však ostrovom prepletené kanály, ktorými sa plavia malé loďky a má to tam neskutočne milú atmosféru. Všade sú tam reštaurácie, pekárne, kaviarne a obchodíky so suvenírmi, takže je to pre turistov úplný raj (veruže ich tam aj bolo požehnane... :D).
  Ak ste už čítali nejaké moje cestovateľské posty, určite viete, že sa mi vždy omnoho viac rátajú prechádzky po prázdnejších uličkách ako najznámejšie pamiatky. V Prahe sme síce chodili skôr po dominantách mesta, ale vždy mi tam prekážajú tie zástupy ľudí. Kazí to fotku aj celkový dojem z dovolenky, preto keď môžem, radšej sa zašijem niekam, kde môžem v pokoji a relatívnom tichu obdivovať architektúru. :)
  Ako som spomínala vyššie, nie som veľký milovník húfov ľudí. Vlastne je mi to celkom proti srsti - keď sa o vás niekto obtiera, strká vás, šliape vám na päty... Presne toto bola augustová realita v Prahe. Koniec sezóny je očividne mega nabitý a po Karlovom moste dokážete prejsť iba ak slimačím tempom. Je skoro nadľudským výkonom predrať sa k okraju a spraviť si tam normálnu fotku bez toho, aby sa na vás natislo z každej strany ďalších 10 ľudí.
  To isté sa odohrávalo aj na Staromestskom námestí, Pražskom hrade a Václaváku, no v podstate všade. Počas letnej sezóny v Prahe znejú všakovaké svetové aj nesvetové jazyky a na češtinu narazíte sporadicky. :D Dokonca aj z Levíc tam toto leto šlo na výlet nespočetne veľa ľudí, plus kopec tých, čo sledujem na Instagrame či blogu. Skrátka šialenstvo, ale biznis v Prahe tento rok jednoznačne prekvital. :D Ak ste ako ja a preferujete menej ľudí, odporúčam vám tam necestovať cez leto. Mám totiž fotky spred 2 rokov, keď sme tam boli v septembri, a bolo tam všade o 80% menej ľudí. Prázdny Staromák, Karlov most, v pohode doprava a relatívny kľud. :)

  Fun fact: Mamina ma stále posielala ísť sa pozrieť na Orloj a spraviť nejaké pekné fotky/ video, tak sme teda šli, hoci to absolútne nebola moja vysnívaná zastávka (Orloj ma nejako nedokáže očariť, neviem prečo). Avšak keď sme sa k nemu dovalili, zistili sme, že ho celý práve rekonštruujú. :D Bol obtiahnutý lešením a nepeknou modrou sieťkou, takže sme sa tam vlastne trepali úplne zbytočne... Díky, že toto robia cez vrcholnú sezónu. :D
  Počas našej mini dovolenky sme sa zastavili aj na Letenských sadoch, odkiaľ bol ozaj krásny výhľad na Vltavu a pražské mosty. Okrem toho sme si vyšli aj na Pražský hrad a nedeľný západ slnka sme pozorovali z Vyšehradu, odkiaľ to tiež bolo nádherné. A nebola by som to ja, keby som nenavštívila obidva pražské Lush obchodíky, ale udržala som sa na uzde a nekúpila som si nič, lebo musím v Brne za niečo bývať a jesť, že áno... :D

  Overall by som tento výlet zhodnotila veľmi kladne až na tú nehoráznu zimu v prvý deň a strašné množstvá ľudí. Inak je však Praha krásna. Odhliadnuc od pamiatok som sa zamilovala do všetkých tých historických domčekov, v ktorých normálne bývajú ľudia alebo sú tam rôzne múzeá či galérie.  Viem si predstaviť opäť sa tam vrátiť a preskúmať zase inú časť mesta. Dosť ma láka vycestovať tam na Vianoce a dať si na nejakom námestíčku vianočný punč, ale to už aby som sa teraz začala psychicky chystať na ďalší nával turistov. :D 

Boli ste niekedy v Prahe?

S.

Komentáre

  1. Prahu milujem! tento rok sme tam boli tiež na predĺžený víkend už niekoľký krát, a opäť nesklamala :) išli sme skôr na také nevšedné miesta, ako tie typické turistické, ale napríklad na Karlov most sme išli, ale skoro ráno, keď tam ešte nebolo toľko ľudí :)
    MakeupbyVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Po nevšedných miestach by som sa v Prahe veru vybrala aj ja. Kam ste napríklad šli? ;)

      Odstrániť
  2. V Praze jsem byla už několikrát a vždy se mi tam líbilo. Celkově se mi v Praze líbí, akorát je tam na mě taky moc turistů. Já bych zase na Vánoce chtěla navštívit Vídeň. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viedeň je na Vianoce krásna, určite choď. ;) Ja som tam bola pred rokmi na trhoch, ale už si to veľmi nepamätám a tiež by som šla znovu. :)

      Odstrániť
  3. V Praze studuji, takže jsem tam tak často, že bych tam občas radši nebyla. Do historického centra se ale nevypravuji tak často, proto vždy, když na to najdu čas, si to užívám :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak určite je to úplne iné, keď tam človek trávi väčšinu času a keď tam ide na výlet. :)

      Odstrániť
  4. Praha je krásná, jsou v ní nádherná místa, ale někdy je život tam velmi náročný :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žije mi tam kamarát a tiež mi o tom hovoril. :D Preto sa od budúceho roka sťahuje do Brna. :D

      Odstrániť
  5. Krása! Ja som bola v Prahe len raz a aj to len na okrajových častiach. Centrum ma láka, no ten dav na Karlovom moste? :O Ďakujem, neprosím!!

    C a n d y G r a n t

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky