10 otázok pre duševný rozvoj #3

Dopísať tretiu a poslednú časť trilógie o otázkach pre duševný rozvoj mi trvalo skutočne dlho. Nie preto, že by mi otázky dali tak veľmi zabrať. Skrátka preto, že som zabudla. :D Bola to jedna z mojich najobľúbenejších sérií tu na blogu a predsa mi jej zakončenie vyfučalo z hlavy. Medzi prvým a druhým dielom boli iba dva mesiace, na tretí sme si museli počkať ďalších šesť. No v zmysle hesla radšej neskoro, ako nikdy tu dnes s ním predsa len vyrukujem a bez ďalších zbytočných rečí prejdime rovno k sebarozvoju. :)

1. Akú radu by som dala svojmu násťročnému ja?
  Hneď prvá otázka je skutočne náročná na sformulovanie promptnej odpovede. Na druhej strane je to ale čosi, nad čím som sa už zamýšľala predtým, ako som sa vôbec dostala k zoznamu otázok pre duševný rozvoj. Svojmu násťročnému ja by som poradila, aby som sa menej stresovala pre školu. Naši zo mňa vždy chceli čistú jednotkárku a ja som vďaka tomu bola stále pod veľkým tlakom. U nás doma sa kričalo aj za dvojku v žiackej. Prežívala som to ozaj viac, ako som mala. No keď som si uvedomila, že predsa je to šialený prístup a rodičom som sa mierne vzoprela, situácia sa zlepšila. Neviem či pre nich a pre môj priemer známok, ale môj lepší pocit určite. Jediné, čo ľutujem, je, že som to nespravila skôr. Okrem toho by som si však poradila menej riešiť nezmyselné vzťahy, ktoré nevedú absolútne nikam, no z nejakého dôvodu som sa nevedela zbaviť myšlienky na ne. A do tretice - užívaj si každú sekundu s blízkymi, lebo čas je neúprosný a keby si len vedela, koľko málo ho už zostáva...

2. Aké chcem, aby bolo moje dedičstvo?
   Chcela by som, aby si ma vždy blízki pamätali ako hĺbavú a pokojnú. Aby som im ukázala, že konflikty sa dajú riešiť aj s chladnou hlavou, bez kriku a sĺz. A že síce je krásne mať na prvom mieste v rebríčku priorít rodičov, súrodenca, kamaráta alebo partnera, no v skutočnosti by sme tam mali mať aj seba. Nie v samoľúbom a namyslenom zmysle, no v zmysle toho, že netreba zabúdať na svoje potreby, záujmy, šťastie a sny. Lebo žiť svoj život pre niekoho iného než pre seba je skôr prežívaním.

3. Ako môžem pridať viac zábavy do svojho každodenného života?
  No... toto je pre mňa momentálne veľmi ťažká otázka, pretože môj život vyzerá práve teraz tak, že škola - úlohy do školy - práca - škola... :D Fakt mám len minimum času pre seba lezie mi to na mozog. Avšak aj pri vyťaženom harmonograme sa snažím aspoň pri večeri pustiť si nejaký seriál alebo video. Počas jazdy v MHD-čke sem-tam čítam. Pri písaní úloh počúvam hudbu. Viem, že ako preohromná sranda to teda neznie, ale robím, čo môžem! :D

4. Čo robím pre dosiahnutie svojich cieľov?
   V súčasnosti sa cítim celkom stratená, ak mám byť úprimná. Preto ani veľmi netuším, aké ciele mám a či vôbec... I keď je moja budúcnosť zahmlená, viem naisto, že chcem ostať v Brne. Chcem tu mať pekné bývanie a usporiadaný život. V tomto smere mám, myslím, už celkom dobrý základ. Akú prácu budem vykonávať je zatiaľ vo hviezdach, pretože si nie som istá, či mi v tom vysoká škola vôbec nejako pomôže. Uvidíme.

5. Vďaka čomu sa cítim silná a entuziastická?
   Bude to znieť ako klišé, ale vďaka blízkym. Niekedy ma skutočne vedia nakopnúť a dokážem sa zatnúť, aby som ich spravila šťastnými či hrdými. A často mám vďaka tomu lepšiu náladu. No zaručene aj vďaka slnku a teplu. Vďaka tomu, ak som dostatočne oddýchnutá a vyspatá, skrátka svieža. A keď viem, že som zvládla tie povinnosti, ktoré som zvládnuť mala a môžem slobodne relaxovať.
6.  Čo musím prestať robiť, aby som žila bohatší a šťastnejší život?
   Strachovať a stresovať sa. Nakladať si na svoje plecia toľko, že sa mi podlamujú kolená. A prestať v sebe dusiť veci - vždy je totiž lepšie povedať nahlas, čo ma trápi. Ten druhý, koho sa to týka, o tom často ani len netuší, preto od neho nečakajte, že sa všetko napraví bez vášho ozvania sa.

7. Čoho sa bojím?
  Bojím sa toho, že stratím ďalšieho blízkeho. Smrť je síce neoddeliteľnou súčasťou života, ale aj tou najhoršou. Deň pohrebu môjho starkého bol tým najhorším, aký som kedy zažila. Dodnes sa často strhávam, keď sa mi pred očami mihne spomienka naň. A stále to bolí rovnako, akoby sa to stalo včera, hoci čas letí a ubehol už odvtedy celý rok. Preto je len pochopiteľné, že toto je môj najväčší strach. A ja viem, že to budem musieť prežiť znovu a znovu, ale nechcem. Obava z iného súdka sa týka budúcnosti. Ako som spomínala, práve teraz celkom tápam a netuším, kam smerujem. To ma desí, lebo po výške sa ocitnem na otvorenom mori, oceáne a bojím sa, že tak ľahko nenájdem prístav.

8. Ako pridám svetu a tým okolo mňa hodnotu?
  Snahou riešiť problémy nekonfliktnou cestou. Nehádať sa pre zbytočnosti. Robiť ústupky, kompromisy, dohody. Zhovárať sa spolu, nie o sebe. Vedieť rozjímať, hľadať odpovede sami v sebe a snažiť sa byť lepším. Ak sa o to totiž bude snažiť masa, svet bude lepším miestom na život.

9. Ako si môžem ukázať viac lásky?
  Venovať sa sama sebe. Od septembra som sa totiž venovala iba škole, robote a pár ľuďom okolo mňa, no nie mojej osobe. V novembri musí prísť zmena, inak od vyčerpania (fyzického či psychického) padnem rovno na nos a už nevstanem. Začínam malými zmenami, ako napríklad, že namiesto lietania domov robiť si úlohy medzi prednáškami sa vezmem do mesta. Len tak sa prejdem po obchodoch, kúpim si pizzku, prelistujem pár kníh v kníhkupectve. Úlohy sa síce nahrnú na večer, ale aspoň som mala kedy trochu si vydýchnuť.

10. Akých túžob sa musím vzdať?
  Záludná otázka. Momentálne mi napadá iba vzdať sa túžby byť profesionálnou Instagrammerkou. :D Ja viem, že taká profesia je stále sen, ale asi by to nebolo celkom pre mňa. V súčasnosti je reklama na Instoši celkom šialená, konkurencia je veľká a čo je horšie, aj vlna hejtu. Situácia naberá na intenzite a nepríde mi to teraz ako úplne príjemné prostredie. Vnímate tie kauzy aj vy alebo to ide pomimo vás?

Týmto uzatváram túto trilógiu, no bola to úžasná cesta. :) Kopec vecí som si vďaka tomu priznala sama pred sebou. Určite sa v budúcnosti ešte rozpíšem o čomsi podobnom, lebo sebapoznávanie ma fakt baví. Ako ste na tieto otázky odpovedali vy?

S.

Komentáre

  1. S tou 6. úplně souhlasím :) Ty otázky jsou perfektní pro zamyšlení. Co se týče té 7., také se bojím toho, že přijdu o někoho blízkého. Děsím se toho u svých rodičů...

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. čo sa týka toho voľného času, som na tom rovnako, iba škola a robota :D inak veľmi pekný článok, keď si odpovieš takéto otázky, tak sa ti tak ujasní, čo je pre teba prvoradé ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy si treba dopriať taký čas sám so sebou a pouvažovať. ;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky