Tipy na vianočné filmy

Poviem vám tajomstvo. Tento článok mi stojí medzi rozpísanými už vyše roka. :D Tak posledných 400 dní som sa naň pozerala s tým, že netuším, kedy ho vlastne publikujem. :D Minulé Vianoce som sa totiž venovala rodine a skúškam a keď som konečne v polovici januára mala voľno, bolo už na takýto formát neskoro. Preto som musela počkať do ďalších sviatkov. A úprimne ma prekvapilo, že článok vychádza dnes, lebo som hrubým odhadom tipovala ešte ďalšie 3 roky v rozpísaných. :D Každopádne však je tu a ja vám s radosťou predstavujem mojich favoritov v sekcii Čo pozerať cez vianočné prázdniny? Väčšina filmov je americkej produkcie, čo je v nich aj veľmi silno cítiť, ale v čase Vianoc mi to ich klišé až také neprekáža. Z britskej produkcie cez sviatky milujem sledovať Harry Potter filmy, lebo sú (hlavne tie prvé) veľmi cozy a skrátka sa hodia k momentom, kedy ste zabalení v mäkkej deke s horúcim čajom v ruke a napchávate sa vianočnými koláčikmi. :) Veľmi rada však pozerám aj slovenské či české vianočné filmy, najradšej rozprávky ako Princezná so zlatou hviezdou na čele, Soľ nad zlato, S tebou mně baví svět (to je u nás doma asi topka!) a pod. No priznám sa, že napríklad takú Popolušku či Perinbabu (ktorú som vlastne ani nikdy nevidela) až tak nemusím. Čo najradšej pozeráte vy?


The Chronicles of Narnia (Kroniky Narnie)
V tomto článku som vám pred dvomi rokmi písala o tom, že sa rozhodne oplatí staviť na Narniu ako prázdninové čítanie. To isté si myslím aj pri filmoch. Posledný som nevidela, no myslím, že ten celkovo divákov po svete nejako neoslovil. Ale prvé dva sú skutočne pekné, rozprávkové a na trávenie sviatočných zimných večerov ako stvorené. :)
The Family Stone (Základ rodiny)
Základ rodiny som raz veľmi náhodne našla u nás doma medzi DVDčkami, ale od prvého zhliadnutia som sa do toho filmu zaľúbila. Je plný amerického klišé, obzvlášť koniec, ale je na ňom niečo, čo ma zakaždým dojme. Možno to, že síce veci nekončia vždy spokojne a nič sa nevyrieši len tak, predsa len je snímka založená na situáciách zo života. Rodina nemá rada synovu novú priateľku, ktorú si chce daný týpek vziať a darovať jej rodinný drahokam, okrem toho homosexuálny pár, hendikep v podobe hluchonemosti, rakovina a mnoho ďalšieho.
The Last Christmas (Posledné Vianoce)
Ďalšia americká ,,somarinka", ktorá má určite všade možne veľmi nízke hodnotenia, ale mne sa páči. :) Mám totiž veľmi rada Queen Latifah, i keď sme skôr zvyknutí na role bláznivých černošiek. :D V Posledných Vianociach je veľmi milá, pokojná a vyrovnaná a to je to, čo na filme milujem. Dej spočíva v tom, že podľa lekárov hlavnej postave zostáva už len niekoľko týždňov života, preto sa rozhodne všetky zvyšné peniaze minúť na užívanie si života. Snímka sa natáčala v Karlových Varoch a dokonca sa tam mihla aj Lucka Vondráčková. :) Každý rok to inak dávajú v telke, tak to odsledujte. ;)
Carol
Oproti ostatným je Carol novším filmom, kde hrá fenomenálna Cate Blanchett. Ide o milostný príbeh dvoch žien odohrávajúci sa počas zimy koncom minulého storočia. Snímka má zaujímavú atmosféru, nie je to klasický usmievavý vianočný film. Ale myslím, že pre tých, čo skôr hľadajú tipy na drámy ako romantické komédie, je toto tá správna voľba. Je to intímne, úprimné a iné. Film nemá veľmi dynamický dej a práve to sa mi na ňom páčilo asi najviac. 
Home Alone (Sám doma)
Čo by to bol za článok o vianočných filmoch bez Sám doma? :D To je taká klasika, že koniec. Aj po rokoch sa na tom dokážem zasmiať, hoci som to videla už aspoň 15x. Opustený vynaliezavý chalančok, čo dokáže skrotiť dvojicu zlodejov - dokonca dvakrát po sebe - je fakt jedinečná oddychovka. Presne niečo, na čo sa chcete pozerať po dotlačení rezňa s vianočným šalátom a spokojne oddychovať. :D
In Brugges (V Brugách)
Opäť ďalší tip na film pre tých, ktorí obľubujú iné žánre, ako rodinné a romantické komédie. V Brugách je dráma s prvkami thrilleru okorenená komickými dialógmi postáv. K smiešnosti situácií prispieva aj ich miestami absurdná náväznosť. Dostávame sa do prostredia nádherného belgického mesta Bruggy pokrytého popraškom snehu, kde má zabiják Ray s partnerom nejakú novú prácičku, ale nie je tým extra nadšený. Osobne Colina Farrella nemám až tak rada, ale do tejto role sa naozaj hodil.
Love Actually (Láska nebeská)
Pre mňa je tento film instantná vianočná opúšťačka, rovnako ako Základ rodiny. Sledujeme osudy niekoľkých hrdinov, z ktorých sú viacerí rôzne prepojení. Zase raz tu proste vidíme, čo prináša každodenný život. Myslím, že je snímka tak obľúbená práve preto, že kopec ľudí sa dokáže s hromadou situácií stotožniť. A ak ste aspoň trošku filmovo citliví, pripravte si vreckovky.
New Year's Eve (Šťastný Nový rok)
Tento film je štruktúrovo veľmi podobný tomu predošlému. Tiež máme pred očami niekoľko hlavných hrdinov, no s tým rozdielom, že všetko kľúčové sa tu udeje za jeden deň. Konkrétne za jednu noc - na Silvestra. Povedala by som, že táto snímka je asi najvtipnejšia zo všetkých, je to proste americká komédia. Taká oddychová, ale na Vianoce proste musí byť. :D

Čo pozeráte na Vianky vy?

S.

Komentáre

  1. Z uvedených filmů miluju Narnii, Lásku nebeskou, Poslední Vánoce a Pottera. Jinak si nedovedu představit Vánoce bez Tří oříšků pro popelku.. A přiznám se, že jsem nikdy neviděla pořádně Sám doma, akorát jako malá :D Musím to napravit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sám doma sú ultimátne americké Vianoce. :D Určite si to znovu pozri. ;)

      Odstrániť
  2. Mám hrozně ráda Poslední prázdniny, to je krásný film a na Narnii taky moc ráda koukám! Super tipy :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Některé filmy z tohoto článku jsou vážně klasika, třeba Láska nebeská nebo Kevin :D Zaujal mě však film The Family Stone, dík za tip :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten si určite pozri, je to moja vianočná srdcovka. :)

      Odstrániť
  4. To jsou skvělé tipy! :) Základ rodiny jsem si hned pustila, vůbec nevím, jak je to možný, ale na tenhle film jsem úplně zapomněla.. a podobně je to s filmem Poslední Vánoce, na něj se taky musím co nejdřív znovu podívat :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky