Zimné knižné novinky

V tomto článku o mojich vianočných darčekoch som vám spomínala, že som dostala aj nejaké tie knihy. Už tradične som sa rozhodla predstaviť vám ich v novom článku, nakoľko sama rada také čítam a možno to pre vás bude dobrá inšpirácia. ;) Všetky knižky, ktoré som dostala, som si aj želala. Od babky, od tety, od priateľa aj od samej seba. Vždy mám s tým pred Vianocami hrozný problém, keď sa ma začínajú pýtať, čo by som si prosila. Nikdy totiž na žiadny titul neviem prísť. Potom ale otvorím uložené fotky na Insta, potúlam sa po Martinuse (registrácia na Goodreads tiež pomohla :D) a môj zoznam je zrazu tak dlhý ako týždeň do výplaty. :D Napokon som stavila na Elenu Ferrante, zbierku poviedok Toma Hanksa či ďalšiu absyntovku do zbierky. A ešte niečo naviac. Ak radi čítate a zháňate nejaké novinky do knihovničky, čítajte ďalej. ;)

   Tieto dve knižky nám doma s maminou uzatvárajú kruh publikácií Eleny Ferrante. Máme už od nej všetko, čo bolo preložené do slovenčiny. Počas skúškového nemám síce na čítanie toľko času, koľko by som si priala, ale do Temnej dcéry, ktorú mám so sebou teraz v Brne, som sa predsa len zahryzla. A musím povedať, že sa mi nesmierne páči!

  Teším aj na Dni opustenia, pretože po prečítaní Neapolskej ságy som sa zamilovala do štýlu písania Ferrante. Píše veľmi jednoducho, čítavo, ale zároveň to má hĺbku a nie vždy na prvý pohľad všetko čitateľ pochopí. Presne ten typ literatúry milujem. Postavy, ktoré vytvára, sú zväčša pokojnej povahy a aj celý dej na mňa vplýva veľmi kľudne. Osobne takéto diela najradšej čítam cez leto a už teraz uvažujem o re-readingu všetkého, čo od Eleny vlastním. :)

  Inak, INAQUE (:D) má v poslednej dobe brutálne, ale že BRUTÁLNE kreatívne zvládnuté obálky kníh, nemyslíte?
   Celkom ma prekvapilo, keď som zaregistrovala, že herec Tom Hanks vydal zbierku poviedok O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch. Netušila som, že sa takto angažuje v literatúre, no o to viac som zvedavá na jeho štýl. Tiež sa veľmi teším na tento žáner, pretože som bola zacyklená v čítaní románov a trochu to prestriedať nie je nikdy na škodu. :)

  Druhá a mnou veľmi, veľmi, veľmi chcená knižka je Príbeh služobníčky od Margaret Atwood, ku ktorej som sa dostala na základe fenomenálneho rovnomenného seriálu na Netflixe.  Čítala som však aj také recenzie, že kto skôr videl seriál ako čítal knihu, bude mierne sklamaný, a úprimne si aj viem predstaviť prečo asi, nakoľko príbeh na obrazovkách je v tomto prípade pecka! No nechám sa prekvapiť a knižné spracovanie ma tiež veľmi láka. :) Plus, opäť raz je obálka geniálna. Dokonca to potvrdil aj môj frajer, takže to už niečo znamená. :D
   Tá, čo sa vracia je knižkou od spisovateľky Donatelly di Pietroantonio a vydáva ju zase raz INAQUE. Od tohto diela očakávam Elena Ferrante vibes, i keď, samozrejme, môžem sa mýliť. Na základe zbežného obhliadnutia si myslím, že sa bude dosť ľahko čítať. Taktiež som ju videla kade-tade po Instagrame, takže to bude zrejme zaujímavé dielo. :)

  Od vydavateľstva Absynt tu mám knihu Nájdem si ťa (Joanna Connors), ktorá má byť autentickou výpoveďou znásilnenej ženy, ktorá sa rozhodne konfrontovať toho, kto jej ublížil. Z absyntoviek som zatiaľ čítala len Všetci mocní Kremľa a na poličke ma čaká aj Černobyľská modlitba, no v zásade viem, že ich vydávané diela sú vždy pre čitateľov mega zaujímavé.

  Tieto Vianoce sme si s milým vymenili zopár kníh. Ja som mu darovala prvé tri knižky zo série Zaklínač od Sapkowskeho, nakoľko sú to jeho najobľúbenejšie, no vždy ich čítal požičané od niekoho iného. Tu som musela zasiahnuť a zaobstarať mu vlastné, haló. :D On mne medzi iným daroval knihu Peťa Popluhára - Kde všade som (ne)zomrel. Sledujeme ho obaja už roky na Youtube a, samozrejme, sme vernými fanúšikmi Dana Dreva. :D Preto sme boli fakt vzrušení, keď Peťo ohlásil, že vydáva knihu. A. bol dokonca bez seba natoľko, že knižku uchmatol a začal ju čítať ako prvý. :D

  Posledné dielo, ktoré si ku mne našlo cestu, som si kúpila sama. Po Neznesiteľnej ľahkosti bytia od Milana Kunderu som túžila roky. Fakt roky. Dokonca som ju už v kníhkupectvách niekoľkokrát držala v ruke, ale vždy som si brala aj inú publikáciu alebo to, alebo ono, skrátka som ju tam nechala. Začiatok tohto roka mi však, čo sa skúšok týka, začal úspešne, tak som sa za ne odmenila práve týmto dielom. Som z neho nadšená, lebo sú z neho nadšení mnohí ľudia po celom svete a už sa teším, čo objavím vnútri. :)

Dostali ste na Vianoce nejakú knižku? Čo práve čítate? :)

S.

Komentáre

  1. Zaujala mě kniha Peťa Popluhára - Kde všade som (ne)zomrel a také ta od Toma Hankse, vůbec nevím, že má něco společného s literaturou! :D

    Peťa Popluhára - Kde všade som (ne)zomrel

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola Tomom tiež veľmi prekvapená, tak som zvedavá na jeho literárne myšlienky. ;)

      Odstrániť
  2. To mi pripomína že by som si niečo konečne mohla prečítať aj ja.. :D Krásny článok a skvelé knihy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si niečo nájdi. ;) Mňa dosť nakopla reading challenge od Candy Grant a na Goodreads. :)

      Odstrániť
  3. Knižku od Peťa som čítala a brutáálne som sa smiala takmer na každej druhej strane :D Na poslednej strane som chcela nejak pričarovať ďalšie strany lebo som nechcela, aby už bol koniec. Naozaj kúpa, ktorú človek nebude ľutovať!

    Recenzie-Kozmetiky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď ju čítal frajer, tiež sa stále smial, tak už sa teším! :D

      Odstrániť
  4. Oooooo samé skvelé knihy!! Nejaký z talianskych románov si chcem konečne prečítať, takže snáď sa k nim dostanem. Len sa neviem rozhodnúť, či ich čítať v slovenčine alebo angličtine. Zaujali ma všetky tieto knihy až na tú absyntovku. Spočiatku som ju čítať chcela, ale asi by som takúto tému nezvládla. Inak si absyntovky ozaj cením, určite bude skvele napísaná. Popluhára tiež na youtube sledujem, ale knihe som sa vyhýbala. Až teraz pozerám, koľko má super recenzií, tak si ju pridávam na to-read shelf :D Na Vianoce som dostala len dve knihy - a to nemecký a francúzsky phrasebook. Inak som si konečne kúpila nový obal na čítačku a zaobstarala do nej niekoľko kníh, takže je čas ju po dlhom čase trocha oprášiť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš, tak si aj ty na čítanie dobre vybavená! :D Nie som síce odborník, ale myslím, že slovenské preklady publikácií INAQUE sú dosť dobré. Dobre sa to číta. Na absyntovku som teda veľmi zvedavá, viacero ľudí hovorí, že je to ťažké čítaníčko. A inak Peťa si určite prečítaj, je to skvelý cestopis! Úžasne napísaný a hlavne sa aj vo vypätých chvíľach, ktoré opisuje, máš chuť smiať. ;)

      Odstrániť
  5. Dostala som knihu Preklopkajte sa k zdraviu :) teším sa na ňu ale aj toto sú skvelé tipy ♥

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky