Mesačne

Zachcelo sa mi vyskúšať po dlhom čase nejaký nový formát článkov. Lámala som si nad tým hlavu, no hovorí sa, že to príde, keď to prestanete hľadať. Nuž, tak aj bolo. Idea mi vzkrsla v mysli pár sekúnd pred tým, ako sa mi jednu noc podarilo zaspať (čo sa mi deje často, že mi v takomto momente niečo napadne, a musím si to okamžite zapísať, pretože si to už ráno nepamätám). Monthly síce nie je v blogosfére ničím novým, poznáte ho v takej či onakej forme z viacerých blogov, ale tento bude taký môj. Možno sa tu neobjaví každý mesiac, no zaručene v ňom vždy zhrniem všetko to, čo ma počas daného mesiaca oslovilo, zaujalo, ovplyvnilo, potešilo a áno, aj naštvalo. O nič z menovaného v dnešnom úvodnom článku nebude núdza. Rozhodne mi inak dajte v komentároch vedieť, či vás niečo takéto bude baviť aj do budúcna, a teda, či v tom mám pokračovať. :) 

1. Nie je to síce februárová záležitosť, pretože Jenny z Wear I Live sledujem už pár týždňov, no vo februári ma bavila najviac. Nosí veci z druhej ruky, neholí si podpazušie, je vegánka, vyzerá ako Frida Kahlo a je neuveriteľne sweet. Vyzdvihujem hlavne jej video o duševnom zdraví, ktoré ma rozplakalo, a celkovo vibes, ktoré vďaka hudbe a upokojujúcim záberom sálajú z jej tvorby. Ak máte chuť na niekoho príjemného a neobkukaného, klikajte. :)

2. Zachytili ste prezidentskú kampaň Mariána Kotlebu? Pre mňa je tento človek absolútne nehodný toho sedieť v parlamente, nieto kandidovať na prezidenta republiky. No verejne hlásať STOP LGBT bola u mňa posledná kvapka, lebo som na túto tému nesmierne háklivá. Tu som sa okamžite pridala k petícii na odstránenie inkriminovaných bilboardov. A viete, koho budem voliť? Určite nie neonacistov!

3. V Brne nám od decembra do februára prebiehala v Dome umění famózna Feministická avantgarda. Nepovažujem sa za feministku, no k myšlienkam tohto smeru mám veeeľmi blízko (vlastne teda možno asi aj... som? :D). A pohľad na postavenie ženy v 70. rokoch pri zrode feministických hnutí ma dostalo. 

4. Daniela Slávik spísala článok o tom, ako v januári nakupovala úplne bez plastov. Zaujímavá výzva, zaujímavé výstupy. Dokázali by ste to tiež?

5. Za knihu mesiaca vyhlasujem absyntovku Nájdem si ťa od Joanny Connors. Je to spoveď znásilnenej novinárky, ktorá sa po rokoch rozhodne k svojmu prípadu vrátiť a konfrontovať delikventa. Zistí, že je už roky po smrti, tak sa pokúsi vyhľadať jeho rodinu a dozvedieť sa o ňom čo najviac. Určite nie pre citlivé povahy, ale veľmi zaujímavé čítanie. 

6. 21.2.2019 sa konalo zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave. Osobne som tam nebola, ale časť som si pustila online. Milujem, že sú stále na Slovensku ľudia, ktorí rozmýšľajú triezvo. Dúfam, že sa to prejaví aj vo výsledkoch volieb. 

7. Som zbláznená do Goodreads. Ako človek, čo zbožňuje rôzne zoznamy a organizáciu vecí, je toto pre mňa najlepší vynález v dejinách ľudstva. :D Ak chcete trochu nakopnúť v čítaní, toto by vám mohlo pomôcť.

8. Čo si myslíte o kauze zrušeného koncertu Nicki Minaj v Bratislave? Po zhliadnutí tohto vyjadrenia slovenských promotérov rozhodne stojím za nimi. Rapperka a jej chabé klamstvá na mňa pôsobia ako ukážková americká demagógia, snaha zmanipulovať fanúšikov a zvaliť vinu na kohokoľvek iného, len nie na seba, na hviezdu. Zaujímavé mi prídu aj kuloárne informácie o tom, ako tu pred malým publikom vystupovanie ani nemala v pláne. Ďakujem pekne.

9. To najlepšie na záver. Nita napísala o tom, aká je otrávená z horlivého prezentovania zero-waste. Úprimne? Maximálne sa s ňou stotožňujem. Ani mne nie je stav planéty ľahostajný, ale jej ošetrovaniu prispievam tak normálne. Plátenka do obchodu. Do mesta pešo. A hlavne opätovné používanie plastov, nakoľko skrátka v mojom živote sú a aj budú. 

Čo zaujalo vo februári vás?

S.

Komentáre

  1. Super článek! O tom konzertě Nicki jsem slyšela, taky mi to přijde divné :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak snáď sa bude páčiť aj do budúcna. :)

      Odstrániť
  2. To zrušení koncertu od paní Minaj bylo jednoduše trapné :D Takhle se profesionál nechová a jenom mě to utvrdilo v tom, že dnešní "umělci" jsou jen rádoby hvězdy bez respektu k fanouškům a kvalitní práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super formát článků, je to super inspirace. O Nicki jsem četla také, ale já jí moc nemusím, takže tak :D O zero waste jsem psala článek zrovna dneska, tak snad se bude líbit :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky