Ako si navodiť dobrú náladu

Ak ma čítate už nejaký ten piatok, mohli ste si všimnúť, že sa nepretvarujem a nepredostieram vám len svoj perfektný život. Pretože nemám perfektný život. Aj mňa sa dotýkajú strasti bežného smrteľníka. Z tohto dôvodu vám otvorene hovorím, že nemám práve najlepšie obdobie. Tento rok zatiaľ priniesol veľmi veľa zlého, negatívneho a smutného, čo ma, prirodzene, veľmi mrzí. Ale sú veci, ktoré sú nezvrátiteľné, ktoré neovplyvníme, musíme sa s nimi akurát naučiť žiť. Čo je ale tiež sakra ťažké, to vám poviem. Som ten typ človeka, ktorý všetko nesie možno až prehnane vážne, no akonáhle sa objaví fakt ťažká situácia, som ako bez duše. Neviem sa na nič poriadne sústrediť, nemám absolútne náladu na ľudí ani samu seba a mám pocit, akoby bolo moje vedomie takpovediac oddelené od zvyšku tela. Inak to skutočne neviem opísať, ale táto charakteristika je asi najvernejšia. Práve toto je v mojom živote aktuálne. Trvá to už nejaký ten piatok, takže z toho všetkého začínam byť pekne unavená. Túžim po zmene, no takisto viem, že to vo veľkom závisí odo mňa. V dnešnom článku som sa teda rozhodla povedať vám o mojich tipoch, ako si aspoň trošičku zdvihnúť náladu, keď práve nemáte najlepšie obdobie. 

1. POČASIE 
  To, či vonku svieti slnko alebo fúka vietor veľmi často markantne ovplyvňuje moju náladu. Som človek, ktorý pre správne fungovanie organizmu potrebuje slnečné lúče a teplotu ideálne okolo 20°C, čiže príjemný, no svieži vzduch. Veľmi sa už teším, keď práve takéto počasie zavládne za oknami a nakoľko sme v polovici marca, verím, že už to bude čo nevidieť. Spolieham sa, že mi odchod depresívnej šedi a nízkych teplôt trochu pomôžu z temného miesta, kde sa nachádzam. 

2. ROVNOVÁHA FYZICKEJ A PSYCHICKEJ AKTIVITY
  Toto je momentálne niečo, čo mi celkom chýba. Buď som fakt vyťažená školou, čiže si neustále robím úlohy, píšem eseje a rôzne práce, alebo naopak strávim celý víkend v robote na nohách. Oba prípady sú extrémne a potrebujem v tom nájsť balans, lebo viem, že to môjmu zdraviu veľmi prospieva. No nie je to nič nové, žiadna novoobjavená Amerika. Tento fakt je známy už roky rokúce. :)

3. SITCOMY
  Tento bod je zrejme individuálny, ale mne skutočne dokážu zlepšiť náladu (aspoň o kúsoček) sitcomy, ktoré trochu odľahšia napätú atmosféru v mojom vnútri. Osobne u mňa vedie New Girl so Zooey Deschanel, pretože to je presne typ humoru, ktorý mi sedí ako riťka na šerblík. Okrem toho by som sem zaradila aj Priateľov či netflixovskú chuťovku The End Of The Fucking World. Chystám jeden článok o seriálových tipoch, kde vám prezradím viac, tak stay tuned! :)

4. VEĽA VODY
  Opäť raz žiadna veda, no pite veľa vody. Keď na pitný režim zabúdam, cítim sa doslova vnútorne vyschnutá a tak trochu mimo. Možno to tak iní ľudia nevnímajú, ale na to, aby som sa ráno prebrala a zostala čulá celý deň, osobne fakt potrebujem dostatok tekutín. Ráno začínam šálkou zeleného čaju, cez deň výhradne čistá voda a v závislosti od náročnosti dňa okolo tretej-štvrtej poobede káva, hoci vždy, keď môžem, snažím sa ju nepiť, pretože mám potom ťažkosti zaspať.

5. ODMEŇUJTE SA
  Tento bod vám zaručene pomôže v tom, aby ste sa cítili o niečo lepšie. Hoci musím dodať, že si treba dať veľký pozor na to, čím sa odmeňujete, pretože mám odsledované, že pri istých veciach môže byť dobrý pocit krátkodobý, prchavý a môže vo vás neskôr vyvolať ešte väčší nepokoj. Do tejto kategórie by som zaradila hlavne materiálne veci. Preto si napríklad také oblečenie nikdy nekupujem preto, aby som si zdvihla náladu. V konečnom dôsledku mám totiž potom skôr výčitky svedomia, že som utrácala na niečo, čo vlastne nepotrebujem. Zvykla som si robiť radosť novými knihami, ale aj to som celkom prehodnotila a momentálne sa viac orientujem na knižnicu. Pýtate sa, akú odmenu teda odporúčam? Cestovanie. Zážitky obohatia myseľ na takej úrovni na akej žiadne materiálne veci nikdy nebudú môcť. :) 

6. DOSTATOK SPÁNKU
  Ako kolosálny overthinker mám často problémy zaspať. Ráno sa potom cítim vyšťavená a už sakra dlho som sa nezobudila naozaj oddýchnutá. No dostatočný spánok má nad nami počas dňa obrovskú moc. Keď som nevyspatá, nielen že ťažko vnímam (hlavne celý deň v škole), ale som aj dosť podráždená, všetko a všetci mi lezú na nervy a dokážem myslieť len na posteľ. Takže nie, nemusím si už pustiť tú poslednú časť seriálu ani sa pohrať s Instagramom. Čím skôr zaľahnem, tým lepšie. 

7. SPOLOČNOSŤ
  Ako som spomínala v úvode článku, počas horších životných období vôbec nemám chuť zdržiavať sa v blízkosti ľudí. To viete, som skrátka samotár. Toto platí pre školu, rovnako aj prácu či stretávanie sa s kamarátmi. Najradšej by som si z paplónov spravila bunker a zahrabala sa v ňom na mesiac. V ideálnejšom prípade by som sa zahrabala na piesočnatú pláž ďaleko odtiaľto. Ale buďme realisti, všakže. Nikto vám nedá mesačné prázdniny preto, že sa necítite na to vychádzať z domu. Moja rada preto znie, že sa obklopte tými, s ktorými je vám aj napriek všetkému dobre. U mňa je to najbližšia rodina a priateľ, pretože oni mi dokážu zdvihnúť náladu, aj keby tanky padali. 

8. ZOE A MARK
  Nakoniec som si nechala takú mini perlu. Youtuberku Zoellu asi viacerí poznáte, preto vám možno niečo povie aj meno Mark Ferris, ktorý je jeden z jej najlepších priateľov. Majú medzi sebou tak krásny vzťah a jedinečné puto, že si vždy s radosťou pozriem ich spoločné vlogy. V mnohom mi pripomínajú mňa a mojich najbližších kamarátov, pretože sa spolu tiež smejeme ako diví a zároveň dokážeme preberať veľmi hlboké témy. Pri takýchto videách sa viem skvele uvoľniť a hlavne zasmiať. :)

Ako si vylepšujete náladu vy? 

S.

Komentáre

  1. Moc krásný článek! Taky některé věci až moc prožívám a občas je těžké pro mě se odreagovat, ale seriály a horká koupel vždy zaberou :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kúpeľ som zabudla, vidíš, tá tiež super zaberá. :)

      Odstrániť
  2. Fajn článek:) Já mám momentálně takové období, že jsem pořád unavená, mám špatnou náladu a tak nízký tlak, že se každou chvíli asi složím, ale vím, že to je z počasí - prostě mi tady ta šeď dlouhodobě nevyhovuje (ale dva tři dny v léte ji mám ráda:D). Každopádně náladu si vylepšuji spánkem (to pomáhá zapomenout na svět a starosti:D), popřípadě teplým čajíkem a seriály nebo fitkem, po kterém jsem pro změnu spíš příjemně unavená. A sladké občas taky pomáhá. Ale cítím, že už hlavně potřebuji takové to hezké a pozitivní jaro..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, ja som tiež dosť meteosenzitívna a najradšej by som mala celý rok slnečnú a teplú jar.

      Odstrániť
  3. Ono to prehrmí. A z tých tipov u mňa najviac zaberá to cestovanie, pretože zmena prostredia je balzam na dušu. Momentálne mám tiež horšie obdobie, asi nejaká kríza menom už rok na materskej :D a teda neviem sa dočkať apríla, kedy vypadneme na predĺžený víkend do Prahy. No a nakupovanie oblečenia som už tiež prehodnotila ako formu odmeny, prípadne lieku na zlú náladu. Už ma to až tak nebaví, žeby som dospela :D

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj, každá kríza skôr či neskôr prejde. V Prahe si užite, odhoďte všetky starosti. ;) A veru, to oblečenie človeka s vekom prejde. :D Mňa nebaví ani len strčiť nos do nákupákov, hoci pred pár rokmi som z toho bola natešená...

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky