Ako sa efektívne učiť

V dnešnom článku som sa rozhodla osloviť vás s témou, ktorú tu na blogu nerozoberám tak, ako by som chcela. Myslím si, že o otázke efektívneho učenia by sa malo diskutovať čatejšie. Ruku na srdce - kto z vás sa dokáže 100% celý deň sústrediť na učenie a vytesniť z hlavy všetko ostatné? Správne, nikto. Je síce pravda, že prirodzené pauzy na jedlo či toaletu potrebujeme a nevyhneme sa im, no okrem toho na nás číhajú aj nástrahy moderného sveta, ako napríklad sociálne siete. Otvorene priznávam, že hlavne v čase, keď by som sa mala venovať štúdiu, mi prídu ohromne lákavé - najmä taký Instagram. :D Je to obrovská prekážka v procese učenia, pretože pri tom strácam neskutočné množstvo času. No nejedná sa len o sociálne siete. Veľmi často sa mi napríklad stáva aj to, že som nútená učiť sa čosi, čo ma vôbec nebaví a musím sa do toho tlačiť. A tak sa rozhodnem radšej len tak bezcieľne civieť z okna alebo na náprotivnú stenu. Nakoľko sa teraz blíži obdobie maturít, štátnic a jarného skúškového, verím, že v tom nie som sama. Ako teda tieto situácie obmedziť a zefektívniť svoj učebný proces? Moje rady a tipy sa dozviete v pokračovaní článku. :)


1. ROZPLÁNUJ SI VŠETKO, ČO SA CHCEŠ NAUČIŤ
  Toto je môj najdôležitejší tip. Dá to síce dosť veľa práce, ale podľa mňa je kľúčové urobiť si vo veciach poriadok. Práve týmto vždy začínam svoj učebný proces, niekedy dokonca pár dní/týždňov s predstihom. Rozložím si okolo seba všetky materiály, ktoré budem potrebovať. Dám si dokopy poznámky a povyznačujem si v nich všetko, čo zdôraznili učitelia + čo ja považujem za dôležité, resp. mohlo by sa objaviť na skúške. Jasné, že tento systém nefunguje nikdy na 100%, ale poviem vám, že sa mi to zakaždým dosť osvedčilo a budem v tom pokračovať aj naďalej.
  Ďalej sa v tom všetkom snažím nájsť logickú postupnosť a hlavne odhadnúť, koľko času asi budem na dané učivo potrebovať. Podľa tohto si vždy rozvrhnem tematické celky a zároveň aj to, ktorú skúšku si môžem zapísať už v zápočtovom týždni a na ktorú budem potrebovať viac času na prípravu (nakoľko si to najťažšie nechávam nakoniec, ale toto zase celkom neodporúčam - minulý semester sa mi to dosť vypomstilo :D).

2. MINIMALIZUJ SVOJE ROZPTYĽOVAČE
  Pre každého to môže byť niečo iné. Mojimi rozptyľovačmi sú rozhodne sociálne siete, seriály a medzi iným aj rodina a kamaráti. Viem, že niekomu sa napríklad učí dobre v spoločnosti, no nie mne. Absolútne sa potom nedokážem sústrediť a cítim sa veľmi nesvoja. Moje ideálne prostredie je zavretá osamote v tichej miestnosti. Neznesiem pri sebe ani spiaceho frajera. :D V mojom prípade je to však spojené s tým, že si učivo musím opakovať nahlas, pretože si ho tak lepšie pamӓtám. A akonáhle je pri mne niekto druhý, nedokážem to takto verklíkovať.
  Inak na jar a cez leto, skrátka keď už to teploty dovolia, odporúčam učiť sa v parku/ v prírode. Ste na čerstvom vzduchu, takže je mozog stimulovaný a prekrvený. Zároveň tiež buď nemáte wifi, alebo nemáte signál, takže nie ste pokúšaní nástrahami technológií. :D 

3. MAJ PEVNÚ VÔĽU
  Tretí bod tak mierne nadväzuje na predošlý. Myslím, že len len hŕstka takých ľudí, ktorých štúdium skutočne napĺňa a nevidia v ňom nič nepríjemné. Ja sa k nim veru neradím. :D No a práve preto, že niekedy je to skutočne boj, pokladám pevnú vôľu za kľúč k úspechu. Vďaka nej si poviete nie, nepotrebujem každú hodinu kontrolovať Insta; nie, nepotrebujem ísť zrovna teraz na kávu s kamoškou. Všetko je o nastavení mysle a ak z učenia a skúšok budete robiť strašiaka, tak sa to strašiakom aj stane. Čiže nádych, výdych a pustite sa do toho s vedomím, že síce to bude záťaž na nervy, ale aj stresové obdobie raz pominie a potom vám bude sveta žiť. :) Tu si vždy, vždy, vždy pripomínam svoje obľúbené motto: aj nahoršia hodina v tvojom živote má iba 60 minút. A viete čo? Je to presne tak. ;)

4. OPAKOVANIE JE MATKA MÚDROSTI
  To, čo nám učitelia vtĺkali do hláv od prvej triedy je, deti moje, svätá pravda. Opakovanie skutočne je matka múdrosti. Napríklad v dobe svojej maturity som bola ozaj namakaná v literatúre, no prešli dva roky a mne robí problém zatriediť spisovateľov do správnych období. Alebo taký dejepis. Kedysi som mala v hlave milión detailov o druhej svetovej vojne, no teraz už si spomínam len na základy. A taká matika? Tú som nechápala nikdy, takže napríklad s učivom o vektoroch si spájam už iba to, že sa tam písali nejaké šípočky. :D Ale ide aj o to, nakoľko dané učivo využívate v praktickom živote. Vektory? Nijakovsky. No taká angličtina? Každý deň, takže z nej mám na pamäti stále najviac poznatkov.
  Preto fakt odporúčam učiť sa priebežne a systematicky. Ja viem, že často to hlavne na výške býva nezlúčiteľné s realitou, ale pokúste sa o to. Pretože sami zistíte, že učenie potom ide ľahšie a poďakujete si za svoju prezieravosť.

5. MOTIVUJ SA
  Nechcem tvrdiť, že jeden bod tohto článku je dôležitejší ako druhý, no tento tu by som rada dala do extra pozornosti. Ako som už spomínala vyššie, učenie vo svojej podstate nie je tou najobľúbenejšou činnosťou. Preto je, myslím, nesmierne dôležité spríjemniť si to najviac, ako vieme. Jeden z top spôsobov, ako na to, je rozhodne namotivovať sa nejakou odmenou, sladkosťou, knižkou, výletom, kinom, sviečkou, dobrým obedom či novými topánkami. Čokoľvek vám vyhovuje. No musíte si nastaviť pevné hranice. Neobdarujete sa, kým nedosiahnete svoj cieľ. A hlavne musíte vydržať. No s vidinou ocenenia samého seba to určite pôjde o niečo jednoduchšie. ;)

6. NA FYZIOLÓGII ZÁLEŽÍ
  Zdravý organizmus je na najlepšej ceste vedieť sa sústrediť a vyvinúť psychické úsilie k vytváraniu nových mozgových závitov. S týmto je úzko späté prijímanie vitamínov, minerálov a telu prospešných prvkov ako napríklad horčík. Dostatočná fyzická aj psychická námaha. Čerstvý vzduch. Nielen dostatok spánku, ale hlavne dostatok kvalitného spánku. Pri učení rozhodne odporúčam meniť polohy, ale nielen tak, že raz máte nohy preložené jednu cez druhú, potom prekrížené a potom sedíte s nohami prirodzene vedľa seba. Dôraz klaďte aj na to, že si z času na čas (polo)ľahnete - hoci na to, pozor, aby vás to nezvádzalo k zdriemnutiu si (ak máte k tomuto sklony, radšej to neskúšajte). Mne sa dosť osvedčilo aj to, ak som pri štúdiu chvíľu stála alebo sa pomaly prechádzala. Vlastne by som povedala, že to bola jedna z najefektívnejších polôh, pretože som tak mala zmysly v pozore a vôbec ma nebralo spať. Máte to tiež niekto tak, alebo ste to ešte neskúšali (čomu by som úplne rozumela :D).

7. ZISTI, AKÝ ŠTUDIJNÝ TYP SI
  Posledným mojím tipom je urobiť si jasno v tom, aký ste študijný typ. Delenie určite poznáte: vizuálny, ktorému vyhovuje grafické značenie, členenie textu a často si pamätá, kde v zošite má zapísanú danú informáciu; auditívny, ktorý sa najlepšie učí na základe počutia výkladu učiteľa, náučného dokumentu; motorický, ktorý sa pri učení musí pohybovať a najlepšie sa učí v praxi; logický, ktorý potrebuje veciam porozumieť a dostať sa k ich podstate, a mnoho ďalších. Mne napríklad najlepšie sedí vizuálny typ a snažím sa robiť všetko pre to, aby som v sebe podporila predpoklady pre vizuálne učenie. To znamená zvýrazňovače, farebné perá, úhľadné poznámky, odstavce, šípky a pod.

Toto bolo mojich 6 základných a najosvedčenejších tipov, ako zefektívniť učebný proces. Stále sa mám čo učiť a na čom pracovať, ale som toho názoru, že je proste dobré vedieť, na čo sa konkrétne vy máte koncentrovať, aby bol výsledok optimálny. Budem rada, ak mi napíšete v komentároch o svojich radách a čo vyhovuje najviac vám. :)

S. 

Komentáre

  1. Wau naozaj ďakujem. ;) Musím si tvoj článok niekde uložiť aby som si ho pred učením mohla pripomenúť. Akurát som prváčka na strednej, takže sa mi to bude veľmi hodiť. ;) :D

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, to si naozaj veľmi cením, dúfam, že moje tipy aspoň trochu pomôžu. :)

      Odstrániť
  2. Toto určite využijem hneď ako sa budem učiť, niekedy je to fakt ťažké, keď z každého predmetu je toho tak veľa. Najviac mám problém asi s plánovaním...väčšinou mi to nikdy nevyjde, ale už sa na tom pracuje :))
    Simple but significant

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce a teším sa, ak čo i len trošku pomôžem. ;) To plánovanie je niekedy fakt zaberačka, ale neozaj je to dôležité, lebo robiť veci na poslednú chvíľu je zlé, zlé, zlé. :D

      Odstrániť
  3. Mě vyhovuje učení pod tlakem, když vím, že mi moc času na naučení nezbývá :D Jedině tak se donutím, asi to není ideální, ale u mě to funguje :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. som veľmi rada, že už tieto rady nepotrebujem :D a mozno keby som sa nimi riadila predtým, niektoré veci by boli jednoduchšie :P

    WHEN PIGS FLY

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky