6 tipov na pútavé seriály #3

Úprimne som si ani nemyslela, že tento článok stihnem dať von takto skoro. Včera som totiž mala prvú skúšku a budúci týždeň nasledujú ďalšie tri. Plus ďalšie a ďalšie potom. Moja predstava bola, že si to všetko pekne rozložím na jún, ale z nejakého dôvodu nám skoro všetky termíny skúšok nasekali na máj. Do toho som si tam ja v domnení, že budem mať v máji čas, nasekala smeny v robote, a teraz ma z toho všetkého môže snáď aj klepnúť. :D Naozaj sa toho nakopilo dosť, preto asi budem nútená obmedziť svoju aktivitu na blogu aj na Instagrame, hoci úplne opustiť to tu nechcem. Koniec koncov si však myslím, že menšia pauza neuškodí, lebo už dlhšie cítim, že mi dochádza tvorivá energia. Tak uvidíme, snáď to bude o ten mesiac lepšie. :)

  Čo sa inak týka témy dnešného článku, už fakt dlho vám chcem povedať o týchto 6 seriáloch, ktoré mi posledné mesiace robia doma spoločnosť. O niektorých ste už možno počuli, niektoré budú asi novinkou, ale ozaj všetky vám na 100% odporúčam, lebo sú geniálne. A kto nemá rád dobrý tip na seriál, všakže? ;)



Pose
  O seriáli Pose viem už nejaký ten piatok, ale je tomu len pár dní, čo som ho aj začala sledovať. Neskúmala som dopredu, o čom vlastne je, no o to milšie som bola prekvapená. Ľudia moji. Som doň zbláznená! Uvádza nás do LGBTQ prostredia newyorskej ballroom scény roku 1987, kde nechýba dráma, voguing, nádherné kostýmy, hudba, problematika AIDS, peňazí, akceptácie a mnohé silné životné príbehy. Ja sama som hneď pri niekoľkých epizódach plakala, lebo hoci to tvorcovia naozaj dojímavo spracovali, stále je na tom smutnejšie to, že je to pre mnohých do dnešného dňa krutá realita. Na seriáli sa mi veľmi páči to, že otvorene hovorí o všetkých problémoch a predsudkoch, ktoré jestvujú voči LGBTQ komunite. Zároveň sprostredkúva očarujúcu atmosféru New Yorku v 80. rokoch, čo je osobne asi moje najobľúbenejšie obdobie minulého storočia a neskutočne ma fascinuje. 

The Handmaid's Tale (Príbeh služobníčky)
  Opäť raz tu máme poriadne silný seriál. Literally každý, kto ho začal pozerať, sa od neho nedokáže odtrhnúť a aj hodnotenia sú veľmi vysoké. Začal sa natáčať na motívy knižky Margaret Atwood, o ktorej už som písala tu, no nakoľko kniha zachytáva iba malý úsek života Offred, seriál sa po čase pohol vlastným smerom. Nazeráme tu do novodobej Ameriky, kde sa pôrodnosť dostala na tak mizivú úroveň, že všetky ženy, ktoré ešte zostali plodné, sú zadržané a umiestnené do rodín vysokopostavených hodnostárov, aby im rodili deti. Zároveň sa vláda prinavrátila k ortodoxnému kresťanstvu a čokoľvek v rozpore s Bibliou je zakázané, napríklad sú prenasledovaní všetci z LGBTQ komunity. Sledujeme tu rôzne osudy ľudí a to, ako sa vysporiadavajú s novou situáciou. Niektorí sú horlivými nadšencami tejto demagógie, niektorí odolávajú a plánujú vzburu. Poviem vám, ak s týmto seriálom raz začnete, stane sa to vašou drogou, lebo je hrozne návykový. Ja momentálne zapálene čakám na tretiu sériu, ktorá má byť vonku o mesiac. :D

Barry
  Predpokladám, že seriál Barry asi veľmi poznať nebudete. Je to chuťovečka spod nálepky HBO, ktorá sa začala vysielať minulý rok. Spoznávame bývalého vojaka Barryho, ktorý je zároveň aj špičokový zabijak. Vďaka tomu, že začne navštevovať kurzy herectva, si uvedomí, že už ale nechce byť tým zlým a chce začať žiť normálny život bez výčitiek. Nakoľko je však tento seriál komediálny, dostáva sa do mnohých neuveriteľne smiešnych situácií, ktoré ho neustále vracajú späť k násiliu, ktoré sa mu tak protiví. Seriál sme začali pozerať s frajerom pred pár mesiacmi a brutálne sa nám zapáčil, tak teraz každý pondelok nadšene čakáme na nové časti. :D Verím, že tento humor asi nesadne každému, ale ak máte radi americké sprostosti, myslím, že sa oplatí kuknúť. ;)

Dexter 
  Seriál Dexter som registrovala už roky dozadu. Spomínam si, že mamina ho často pozerávala, ešte kým chodil na JOJke, no mne to pozerať nedovolila, lebo bol celkom krvavý. A tak som ho aj mala zafixovaný, až kým mi ho nepustil priateľ minulé leto. Vtedy som zistila, že there's so much more than that. Hlavná postava Dexter je forenzný expert polície v Miami, ale zároveň je to sériový vrah bažiaci po krvi. Poviete si, čo za divný paradox. No je to tak. Dexter sa zbavuje tých, ktorí nejakým spôsobom ublížili ostatným a sám sa pri tom vysporadúva s tým, kým vlastne je. V dôsledku toho vidíme, že je to uzavretý samotár, ktorý však má neskutočne živú myseľ. Pre mňa je práve to na celom seriáli to najpútavejšie - sledovať, čo sa hlavnej postave deje v hlave. A priznávam, že hrozné kvantum vecí je mi veľmi blízke. 

The End of the Fucking World
  Tento seriál je takou netflixovskou oddychovkou, pretože bola natočená len jedna séria s pár  krátkymi epizódami. Ale stojí za to. Mnohí diváci pokladajú seriál za hrozne divný, čo aj nepochybne je, ale mňa to fakt bavilo. Tu si prídu na svoje milovníci sick and twisted humoru, ktorý sa často objavuje v situáciách, ktoré zas až tak smiešne nie sú. Hlavnými hrdinami sú dvaja problémoví tínedžeri - Alyssa a James. Alyssa je otrávená rodinou, kde si ju vlastná matka nevšíma a otčim ju považuje za škvrnu v jeho perfektnom živote, a James má sklony k zabíjaniu. Spoločne utečú hľadať Alyssinho otca, hoci každý z iného dôvodu. James chce napríklad z Alyssy spraviť svoju prvú obeť. Po ceste zažívajú všetko možné aj nemožné a skončí to tak, že to proste ináč skončiť nemôže. Musím tu vyzdvihnúť aj DOKONALÝ soundtrack, aký nemá snáď žiadny iný seriál na svete. Ak si aj nechcete pozrieť aspoň pár epizód, určite si pustite hudbu na Spotify či Youtube. 

The Crown 
  The Crown je životopisný netflixovský seriál o anglickej kráľovskej rodine v 20. storočí. Opisuje všetko dobré a aj zlé, čím si jej členovia prešli nielen v rámci rodiny, ale aj politickej či svetovej situácie. Stretávame sa napríklad aj s Winstonom Churchillom, v jednej z epizód dokonca s obrovským smogom, ktorý v roku 1952 zavalil na pár dní celý Londýn tak, že ľudia nevideli na konček svojho nosa (čo mi prišlo naozaj fascinujúce a dovtedy som o tom nepočula). Niektoré scény mi dokonca prišli veľmi pikantné a netuším, čo si o tom celom musí myslieť taká anglická kráľovná. :D Ale opäť raz je to brutálne pútavý seriál naplnený historickými faktami, kam podľa môjho skromného názoru vybrali do hlavných úloh výborných hercov - napríklad taká Claire Foy ako kráľovná Alžbeta alebo Vanessa Kirby ako jej sestra. Aj v tomto prípade nedočkavo čakám na tretiu sériu. ;)
Pozeráte nejaký z týchto seriálov? Aký je váš najnovší tip? ;)

S.

Komentáre

  1. Hodně mě zaujal ten seriál Pose, na ten asi i mrknu, téma zní fakt zajímavě :) Příběh služebnice jsem viděla asi 1 díl a nebylo to vůbec špatné, takže až budu mít čas, tak to asi dokoukám :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si pozri jedno aj druhé, sú to jedny z najlepších seriálov, aké som kedy videla. :)

      Odstrániť
  2. Super tipy :-), krom Dextera, pro mě všechno novinky.

    Ennepenne.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pose, Příběh služebnice a The Crown mám moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na The Handmaid's Tale a The Crown sa chystám, už len čakám, kedy za sebou budem mať všetky skúšky a obhajoby bakalárky, lebo potom sa do toho chcem čo najskôr pustiť, keďže oba vyzerajú veľmi zaujímavo! ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "SLOW MORNING ROUTINE"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím ti palce. Potom si poriadne oddýchneš. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky